400 l spolocenske



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

400 l spolocenske

Odoslaťod Andy40 » 08 Dec 2008 13:59 pm

Zdravim vsetkych akvaristov,
Chcel by som si zalozit nove akva . Na internete som si precital rozne clanky a prispevky a vybral som si dake to zariadenie ktore by malo obsahovat. Chcel by som vas poprosit o nazor na vybranu techniku.
Akva 150x55x50 cca 412L. Vyska 55 nieje problem pre corydorasi? vraj do 40cm
3D pozadie.
Ram jakel 40x40x3 + drevotrieska 18mm. Nestaci 30x30x3 ?
Filter Fluval 405 podla recenzii je hlucny tak rozmyslam nad
Eheim 2073 je len do 350 L alebo
Eheim 2075 neviem ktory z nich pouzit.
Ohrev Hydor externy 300W Memam stalu teplotu.
CO 2 vlastnej vyroby + difuzor HYDOR CO2 Turbo reaktor.
Svetlo predradnik 2x36+2x58 188W – 0,47W/l trubice asi T5 typ este neviem. Staci to pri vyske akva 55cm ?
RO,UV- lampa
Akva - spolocenske
Ryby – Corydoras ,Botia, SAE, Apistogramma,Skalar, Diskus + na ozivenie tetry. Mnozstvo aby nebolo prerybnene to musim si este prepocitat s ohladom na hufove ryby.
Nebude dorazat apistogramma do corydorasov? Podla fora moze do spolocenskeho aj diskus.nebude při teplote 25 len prezivat?
Rastliny este nemam vybrane ale bude to asi to co sa da zohnat po akvaristikach na vychode.
Dno tmave + koren a nejaka bridlica
Vopred dakujem
Obrázok používateľa
Andy40
 
Príspevky: 142
Obrázky: 68
Založený: 20 Nov 2008 14:37 pm
Bydlisko: Humenné,Prešov

Reklama

Odoslaťod chelicer » 08 Dec 2008 14:44 pm

ja mam podobnu osadku ako pises ty: corydoras, SAE, Botia,tetra, mrenka skalar, cichlidka. akurat tie diskusy tam asi nebudu bohvieco, chovaju ich samostatne. su nachylnejsie na choroby ako napr. tetry. ram mam z jaklu 40x40x3 ale je predimenzovany, 30x30 ti tipujem nebude stačiť, bude raz tak velke ako moje.
Obrázok používateľa
chelicer
 
Príspevky: 60
Obrázky: 22
Založený: 01 Feb 2007 10:14 am
Bydlisko: Topoľčany

Re: 400 l spolocenske

Odoslaťod matus » 08 Dec 2008 15:57 pm

to je nejake pravidlo, ze kazdy, kto zaklada akvarium musi nutne zakladat o tom aj temu ... ?
to len tak otazka na adminov

ps: andy nic proti tebe, ale informacii je tu dost a rozhodovat sa musis sam
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod Andy40 » 08 Dec 2008 16:10 pm

informacie zhanam a citam uz mesias. rozhodnuti som len sa chcem vyhnut zbytocnym chybam. :)
ak to je problem moze to admin zmazat
Obrázok používateľa
Andy40
 
Príspevky: 142
Obrázky: 68
Založený: 20 Nov 2008 14:37 pm
Bydlisko: Humenné,Prešov

Re: 400 l spolocenske

Odoslaťod kal-el » 08 Dec 2008 17:47 pm

Ja by som sa chcel k tomuto opýtať? Ľudia vy ste všetci milionári. :o Preboha ja teraz zakladám akvárium moje prvé 100x35x40 a už teraz som dosť vysolil a som rád, že mam mama založila. Jaj chcem sa toho dočkať kedy budem môcť kupovať a kupovať :D ,a le inak veľa zdaru v zakladaní.
Obrázok používateľa
kal-el
 
Príspevky: 168
Obrázky: 6
Založený: 05 Dec 2008 18:41 pm
Bydlisko: trenčín

Odoslaťod amy01 » 08 Dec 2008 17:57 pm

ja som bola na brigade aby som si mohla založiť moje malawičko :)
Obrázok používateľa
amy01
 
Príspevky: 444
Obrázky: 42
Založený: 25 Mar 2008 16:54 pm
Bydlisko: Celé zle

Odoslaťod Andy40 » 09 Dec 2008 07:22 am

kal-el:niesom milionar skoda :lol: ja to nechcem kupit naraz to by som asi financne neutiahol. Kupovat chcem postupne akva chcem rozbehat az niekedy v lete cize mam asi pol roka na nakup techniky.
bude 14 plat tak padne na akva :wink:
Obrázok používateľa
Andy40
 
Príspevky: 142
Obrázky: 68
Založený: 20 Nov 2008 14:37 pm
Bydlisko: Humenné,Prešov

postrehy

Odoslaťod Drakan » 09 Dec 2008 10:22 am

Andy40:
Tak niekolko postrehov. Co sa tyka filtracie tak ides zakladat spolocenske akvarko. Davat tam filter dimenzovany na 350l akva nema podla mna vyznam (mnozstvo ryb = mnozstvo sajrajtu ktory musi spracovat ) takze sa viacej priklanam k 2075 (aj ked to ide do penazi). Pozri ubrat sa vzdy da ale pridat tam kde ides na maximum :-( Ja osobne mam 2028 v 450 l akva a maximalna spokojnost. S 3-kovou radou od Eheima nemam prakticke skusenosti tak nech sa k tomu vyjadri nejaky vlastnik.
Osvetlenie je postacujuce pokial nechces pestovat nejake narocnejsie buriny na svetlo. Jedina rada k svetlu: dal by som tam jeden predradnik iba na jednu trubicu. Mam to spravene rovnako cize 2 predradniky po 2 trubice ale: ked mi nabehol zeleny zakal alebo nabehavala nejaka riasa dost mi chybalo ze nemozem ubrat z osvetlenia. Asi vies ze pri tychto predradnikoch Ti bud svietia obe trubice alebo ziadna. Proste zapnut len jednu nemozes. Preto ten dalsi predradnik :-) Trubice by som jednoznacne volil T5.
Po tom externom ohrievaci som sa tiez obzeral ale odradilo ma to ze je to dalsia vec mimo akva ktora moze zapricinit vytecenie akvarka :-( (nepravdepodobne ale nahoda je svina)
No a nakoniec chovat diskusy pri 25 stupnoch je podla mna barbarstvo. Ano mohli by prezivat (aj ked si myslim ze len urcitu dobu pokial by neschytali nejake parazity) ale to predsa nechces. Rybam treba vytvorit co najlepsie podmienky. Takze moja rada na disky radsej zabudni.
Este k stojanu: ja mam pod 450-kou ram z jokla 5x5. Ano asi predimenzovane ale jedno akva mi uz koli stojanu vytieklo (120 l ) preto ten jokel 5x5 proste lepsie sa mi spava. Tym chcem povedat ze DOBRE urobeny ram z jokla 3x3 bude v pohode ale pre istotu co tak jokel 4x4 :o :o
Obrázok používateľa
Drakan
 
Príspevky: 29
Obrázky: 1
Založený: 04 Máj 2005 13:44 pm
Bydlisko: Košice

Odoslaťod Andy40 » 09 Dec 2008 11:10 am

diky drakan
k tym diskusom tych povodne som nechcel len som cital forum o diskusoch bolo tam ze mozu ist do spolocenskeho tak som to hodil ako otazku ci je ok :) diskusi som chcel skusit uz davno ale nechcel som druhove akva
cize diskusi skrtam
Obrázok používateľa
Andy40
 
Príspevky: 142
Obrázky: 68
Založený: 20 Nov 2008 14:37 pm
Bydlisko: Humenné,Prešov

Odoslaťod chelicer » 09 Dec 2008 11:15 am

radsej 4x4, ja som tiez myslel ze to bude hrube ale teraz som rad ze mam pevny stojan. priliš silny filter nemusi kupovat lebo potom ked bude chciet mat rastlinky tak ho bude uškrcovať aby mu nerobil zbytočne prúd. ked bude mat panciernickov, tetry, nejakych skalarov a akva osadene rastlinami tak ani velmi filtrovat nepotrebuje.. tiez som kupil silny filter a teraz ho uškrcujem ako sa da.
Obrázok používateľa
chelicer
 
Príspevky: 60
Obrázky: 22
Založený: 01 Feb 2007 10:14 am
Bydlisko: Topoľčany

Odoslaťod Drakan » 09 Dec 2008 11:47 am

chelicer co sa tyka filtra nesuhlasim s Tebou. " ked bude mat panciernickov, tetry, nejakych skalarov a akva osadene rastlinami tak ani velmi filtrovat nepotrebuje.. "" Tak toto hadam nemyslis vazne ?!Spolocenske a to pripominam SPOLOCENSKE akva bez filtra si teda neviem predstavit ! Nejake holandske kde je hufik malinkych tetier to ano ale spolocenske by musel kazdy den odkalovat co je nerealne a o tom to nie je.
Mam v praci 250l a v nom Tetratec 700. Je to filter pre akva 100-250l cize horna hranica. Cistim ho kazdy druhy-treti mesiac lebo je proste zaneseny. Ten eheim som necistil cely rok a potom som ho otvoril len tak zo zvedavosti a samozrejme vycistil lebo mi to nedalo aj ked to nepotreboval.
Nechcem tym naznacit ze aky je ten eheim fasa! To vobec nie aj Tetratec je dobry filter a aj dalsie znacky. Chcem tym povedat ze som filtraciu v tej 250-ke zjavne poddimenzoval. Preto mu radim aby siel do vacsieho filtra.
ps: bez urazky chelicer peace :)
Obrázok používateľa
Drakan
 
Príspevky: 29
Obrázky: 1
Založený: 04 Máj 2005 13:44 pm
Bydlisko: Košice

Odoslaťod Aaron » 09 Dec 2008 14:13 pm

podla mna je ten eheim 2073 az az podla mna staci maximalne 2x objem akva...
drakan: inak ten priklad co si uviedol tak si nemyslim ze je to o schopnosti precerpat tolko a tolko litrov vody za hodinu ale o schpnosti rozkladat detrit a ine necistoty bakteriamy ktore su vo filtracnej hmote. teda ak mas vacsiu filtracnu plochu tak mas aj viac bakterii ktore rozkladaju latky vo filtri.... treba najst optimalnu filtracnu hmotu... teda ani velku a ani malu porovitost...
samozrejme nechcem podcenovat ci vychvalovat tu onu znacku filtra... :wink:
Obrázok používateľa
Aaron
 
Príspevky: 352
Obrázky: 11
Založený: 16 Feb 2006 19:11 pm
Bydlisko: Poprad - Košice

Odoslaťod matus » 09 Dec 2008 14:58 pm

Andy40 napísal:bude 14 plat tak padne na akva :wink:


nepracujes nahodou v statnej sprave ...
ak ano tak potom ti vlastne vsetci prispievame na to akva
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod Drakan » 09 Dec 2008 15:41 pm

Aaron presne ako hovoris suhlas je to o velkosti filtracnej nadoby a hmoty a nie o sile cerpadla ! A presne v tom je rozdiel medzi filtrami ktore som porovnaval.
Tak este raz: moje akvarka
450l filter Eheim 2028 do 600l (objem nadoby 11l)- cistenie cca raz rocne
250l filter Tetratec 700 do 250l (objem nadoby 6,6l) - cistenie raz za 3 mesiace
Ja si myslim ze cielom kazdeho akvaristu je dostat akva do takeho stavu aby si vyzadovalo co najmenej zasahov. Tak preco potom cistit filter kazdy treti mesiac ked to staci raz rocne :) Netreba sa stat otrokom svojho akva ale treba mat z neho potesenie :-)
Obrázok používateľa
Drakan
 
Príspevky: 29
Obrázky: 1
Založený: 04 Máj 2005 13:44 pm
Bydlisko: Košice

Re: 400 l spolocenske

Odoslaťod Bob » 09 Dec 2008 16:28 pm

Ked porovnavam tie filtre Eheim 2073 a 2075 tak pri 2075 je filtracny objem o 1,5 litra väcsi a hned je urceny pre akva skoro raz takeho objemu :shock: Cenovy rozdiel nie je velky, spotreba rovnaka, takze je to na uvazenie ktory kupit. Ak v tom novom akva ma byt 3D pozdie urcite by som niekde do roha "zasil" aj interny fiter 3 - 4 litrovu kocku biomolitanu, trebars o hustote TM 20. Ked sa zoberie do uvahy, ze Eheim 2073 ma 5 litrovy fitracny objem, z toho su tretina plastove gulicky, dalsia tretina keramicke valceky a zvysok molitan tak ta 4l kocka TM 20ka bude mat pomaly väcsi fitracny objem ako 2073ka a to za 600 - 700 sk,(zalezi od druhu a ceny cerpadla) Dalsi plus mat dva filtre je ak jeden zliha druhy udzi akva pri zivote. To sa mi uz stalo, ked pri vypadku prudu jeno cerpadlo nenabehlo a samozrejme ked sme boli tri dni z domu a v akvarku ryby za 12 000 korun. Dalej ten stojan. Obkladat laminom jakel, no neviem. Preco neurobit stojan rovno z lamina, zdvojit dosky atd..420l nie je vela a takato skrinka bude vyzerat viac esteticky.
Obrázok používateľa
Bob
 
Príspevky: 123
Obrázky: 126
Založený: 06 Apr 2004 10:51 am
Bydlisko: Michalovce

Odoslaťod Aaron » 09 Dec 2008 19:04 pm

ked sme pri tych stojanoch.. co myslite? vydrzi mi toto

Obrázok

uniest 325l akva plus piesok a dekoraciu? je to z 2cm hrubej DTD
Obrázok používateľa
Aaron
 
Príspevky: 352
Obrázky: 11
Založený: 16 Feb 2006 19:11 pm
Bydlisko: Poprad - Košice

Odoslaťod matus » 09 Dec 2008 19:22 pm

jasne ze to vydrzi !
spevni to vzadu nejakym L-kom alebo T-eckami proti posunu zboku a pohoda
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod Andy40 » 10 Dec 2008 06:59 am

matus: nepracujem v statnej sprave sukromny sektor :)
drakan: predradniky dam tri 1x 2x58 a 2x 1x36
bob : jakel len pre lepsi spanok a stojan by nemalo byt vydiet 3 strany drevotrieska a spredu po celej dlzke dvierka asi 6 ks ten druhy filter neje zla vec ale bezali by aj vnutorny aj vonkajsi stale alebo jeden by bol len ako zalozny pre pripad poruchy? ak oba staci v tom pripade 2073 nemusi byt 2075 ? ked sa zvedsi plocha.
Obrázok používateľa
Andy40
 
Príspevky: 142
Obrázky: 68
Založený: 20 Nov 2008 14:37 pm
Bydlisko: Humenné,Prešov

Re: 400 l spolocenske

Odoslaťod Kubo » 10 Dec 2008 08:47 am

Aaron no ja bez jaklu by som nespal urcite.Moze sa stat , ze nastane situacia ked drevo napucneje od vody a potom sa budes iba pozerat ako cele akva pojde do muky. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1572
Obrázky: 161
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod Giftzahn » 10 Dec 2008 09:03 am

@Aaron: ked mozes daj rozhodne "jakel" drevotrieska ma tu hnusnu vlastnost je pokial sa na nu dostane voda...napuci a prehne sa a akva potom veeeelmi lahko dokaze prasknut...vlastna skusenost 2 x 30L na koberci :cry: koli prehnutej drevotrieskovej doske - obe akvarka praskli na spodku a nepomohol ani polystyren pod nimi

Da sa tomu zabranit napr. takouto umelohmotnou vanickou ktora sluzi ako podlozka, (sam ju pouzivam a uz mi castokrat zachranila krk resp.drevotriesku) ale aj tak je to vzdy riziko....
ked mozes daj "jakel" :!:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod chelicer » 10 Dec 2008 09:19 am

to drakan: nemyslel som nefiltrovat vobec, ale ze to nemusi prehanat. keby mal zivorodky tak nepoviem, tie narobia dost humusu. ja mam v 180l akvarku filter co precerpa 750l/hod cize 4x objem nadrze a je to vela, tak som to uz uskrcoval ako sa dalo. nemusim ani odkalovat, ved nie je co, filter vsetko scucne. Tiez som potom skor ako prietok riesil velkost filtracnej hmoty a vyriesila to kocka biomolitanu. Hlavne aby fungovali bakterie :) Ak cistis filter raz za 3 mesiace tak to ti uprimne zavidim, ja ked som mal mensi filter musel som kazdy tyzden, rychlo sa zaniesol. no vtedy som este nevedel ze staci poriesit vacsi molitan a filter s vacsim prietokom ani nepotrebujem...
Obrázok používateľa
chelicer
 
Príspevky: 60
Obrázky: 22
Založený: 01 Feb 2007 10:14 am
Bydlisko: Topoľčany

Odoslaťod Andy40 » 10 Dec 2008 15:53 pm

zacinam menit nazor a asi spravim namiesto spolocenskeho biotop amazon okrem botie a sae ostatne ryby co chcem su juzna amerika.
namiesto SAE dam na udrzbu prisavnika.
co som videl foto po albumoch minimum rastlin cize nepotrebuje tolko watov a nepotrebujem Co 2.
Obrázok používateľa
Andy40
 
Príspevky: 142
Obrázky: 68
Založený: 20 Nov 2008 14:37 pm
Bydlisko: Humenné,Prešov


Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.