Africké cichlidy – zaostrené na rod Tropheus



Oznámenia / Novinky / Články / Informácie

Africké cichlidy – zaostrené na rod Tropheus

Odoslaťod MOD » 13 Nov 2009 22:59 pm

»» Pridaný nový článok - Africké cichlidy – zaostrené na rod Tropheus
spracovali:Richard Tokušev, Miroslav Vrlík, Stanislav Majsniar, Imrich Fuljer

V článku mimo iného nájdete:
"Pred rokom 1970 sa o afrických jazerných cichlidách nevedelo takmer nič. Európski akvaristi sa viac menej sústreďovali na pestro vyfarbené riečne druhy okolo rodov Pelvicachromis XE "Pelvicachromis" , Hemichromis XE "Hemichromis" , alebo Tilapia XE "Tilapia" . Revolúciu priniesol prvý dovoz jazerného, korálovo vyfarbeného tlamovca (papuľovca) XE "tlamovce" a odvtedy sú africké jazerné cichlidy stálou módnou vlnou v nádržiach európskych akvaristov až do dnešných dní. Dôvodom stálosti tejto módy je nepochybne doterajšia nevyčerpateľnosť variability druhov, ktoré v tomto akvaristickom raji vznikajú takpovediac denne. Dnes poznáme mnohých špecialistov v tejto oblasti a keď sa jedni zameriavajú na malawijské skutočne pestro vyfarbené tlamovce, iní dávajú prednosť problémovejším príbuzným z Tanganiky (domorodá výslovnosť a európsky štandard vo výslovnosti je – Tanganjika XE "Tanganjika" ). Z geologického hľadiska je východná Afrika krajinou hlbokých treťohôrnych a štvrtohôrnych prepadlín tzv. kryptodepresií, ktorých hlavný systém prebieha od severu na juh a tvorí tak časť komplexu východoafrických tektonických priekop. Niektoré z týchto početných priekop v súčasnosti vypĺňajú jazerá (Kivu, Albertovo, Rukwa, Ajasi, Manyaro, Sodné, Mweru XE "Mweru" , Malawi XE "Malawi" , Tanganika XE "Tanganika" atd.), ktoré sú v mnohých prípadoch domovom chovancov našich akvárií. Vzhľadom na tektonické depresie a časté prírodné izolácie sú mnohé populácie rybích druhov odkázané na život v malom úseku týchto biotopov, čo napokon vysvetľuje veľkú variabilitu rodov, druhov, ale aj nižších systémových stupňov. Na druhej strane sú tamojšie druhy cichlíd často označované, ako endemity týchto jazier, nakoľko sú to druhy (ak nerátame akváriá) nevyskytujúce sa nikde inde na svete.
V poslednom období na jazerách začína ichtyológom robiť starosti nekontrolovateľné rozmnožovanie úžitkových rýb s rodu Tilapia XE "Tilapia" , ktoré boli v týchto oblastiach umelo nasadené. Žiaľ, s dôvodov týchto umelých násad existuje predpoklad, že mnohé z pôvodných rybích druhov sa už v niektorých jazerách nevyskytujú a o niekoľko rokov budú niektoré cichlidky k videniu iba v akváriách. Pre veľkú rôznorodosť jazerných druhov slovenská názvoslovná terminológia mešká a tak k mnohým druhom nemôžeme prideliť slovenský názov.
Oblasť afrických cichlíd je poznačená nielen množstvom druhov, ale je typická najmä hojným výskytom rôznorodých foriem, preto sa za menom ryby zvykne uvádzať aj lokalita (ak ju vieme) odkiaľ konkrétna ryba pochádza. Zvyčajne iba takto zistíme ako budú naše ryby vyzerať v dospelosti. Napríklad Tropheus sp. Black „BEMBA“ XE "Tropheus sp. Black \„BEMBA\“" je lovený v okolí rovnomennej dedinky na severozápade jazera Tanganika XE "Tanganika" .
Predtým ako si bližšie predstavíme rod Tropheus, pozrime sa najskôr do jeho prírodnej lokality. Pozrime si život tohto rodu pod hladinou jedného z najväčších jazier sveta, aké má nároky a aká je jeho prirodzená strava.
Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok
Rod Tropheus XE "Tropheus" patrí k endemitom jazera Tanganika. Jazero sa nachádza v nadmorskej výške 786 m v strede štyroch východoafrických štátov: Tanzánia, Burundi, Zambia a Zair. Obklopujú ho vrchy pohoria.."
MOD
globalny oznam
globalny oznam
 
Príspevky: 67
Založený: 09 Nov 2009 20:48 pm

Reklama

Naspäť na Oznámenia / Články

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.