Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod velo » 02 Mar 2005 10:22 am

No takze po tom co som videl obrazky zo stranky co tu dal link Salik uvazujem co je lepsie pre mna ... uzsie alebo vyssie akva ? predsa len vyzsie zabera menej miesta v obyvaku ... ale ake su naroky na osvetlenie ? napr:
a, akva 0.5m (sirka ) a 1m (vyska) mensia plocha dna vyssi vodny stlpec ...
b, akva 1m (sirka ) a 0.5m (vyska) vacsia plocha dna nizsi vodny stlpec ...

[to jojko] vies mi orientacen povedat aj ceny ? Take lepene sklo sa da zohnat kde ? :roll:
velo
 
Príspevky: 28
Založený: 20 Feb 2005 21:51 pm
Bydlisko: Humenne (studujem v Rk )

Reklama

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod velo » 02 Mar 2005 10:26 am

Obrázok

[to Jojko] na tomto obrazku vidiet vrch tvojho akva ako dost nepristupny ... ako potom zasahujes dnu ? alebo z druhej strany (druhej miestnosti ) mas lepsi pristup ??? :?:
velo
 
Príspevky: 28
Založený: 20 Feb 2005 21:51 pm
Bydlisko: Humenne (studujem v Rk )

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod jojko » 02 Mar 2005 20:29 pm

z predu je akva v miestnosti 40 cm a nad akvarkom je kryt vysoky cca 30 cm a da sa otvorit aj z vrchu, v zadnej miestnosti je akva 90 cm a nad akvarkom je 60 cm volneho priestoru. do akvarka sa nemam problem dostat, no z casu nacas daco dosadim je rok v prevadzke a este som ho necistil, filter ma 200 l a 2x som vyplakal dva bio molitany znizil sa prietok a to bolo vestko, dokonca som necistil ani predne sklo /teda z vnutra/ :D
Obrázok používateľa
jojko
 
Príspevky: 272
Obrázky: 72
Založený: 08 Apr 2003 21:24 pm
Bydlisko: Martin

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod joko » 03 Mar 2005 06:49 am

velo napísal:uvazujem co je lepsie pre mna ...
uzsie alebo vyssie ...akva ?
Pozri, vsetko je na tebe, presvietit sa da vsetko aj 1 m vyska.
Kazdopadne cim vacsie tak lepsie! Ci uz vyska, alebo sirka ! Aj ked ta sirka 2 m, no neviem kvoli udrzbe. Ak sa z kazdej strany budes moct nahnut, tak tych 2 x 75 cm je akurat.
Takze ja by som si dal:
vysku 0,9 m (80cm dociahnes, ked sa prehnes, 10 cm strk)
sirku 1,2 m (max 1,5 m, 75 cm dociahnes z kazdej strany)

Kokso, ked raz budem velky, tiez si spravim gigantakva.
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod Atilla » 03 Mar 2005 12:48 pm

len ci sa potom nestanes otrokom svojho vytvoru :(
Obrázok používateľa
Atilla
 
Príspevky: 648
Založený: 25 Mar 2003 16:24 pm

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod Ceco » 03 Mar 2005 13:54 pm



Nebudem doma 3 roky umyvat okna, a konecny efekt bude ten isty ako na tej lavej fotke ;)
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod gabriela » 03 Mar 2005 14:38 pm

no tiez sa mi zda ze ma dost zelenu vodu, mal by minimalne zatienit akvarko na par dni :mrgreen:
A ak nepomoze tak UVC lampu :)
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

:-)

Odoslaťod velo » 03 Mar 2005 17:18 pm

Nema niekto skusenosti s takymi hlbsimi akvarkami ? ktore treba presvecovat HQI ?
lebo s ohrevom a filtraciou sa to tu uz poriesilo ... uz len ten naj problem osvetlenie :-(
aky je ekvivalent k jednej HQI vybojke ? 2-5 neoniek ? alebo ... ?
velo
 
Príspevky: 28
Založený: 20 Feb 2005 21:51 pm
Bydlisko: Humenne (studujem v Rk )

Re: :-)

Odoslaťod salik » 03 Mar 2005 21:11 pm

velo napísal:aky je ekvivalent k jednej HQI vybojke ? 2-5 neoniek ? alebo ... ?

ziadny ekvivalent nie je, neon tu hlbku jednoducho nepresvieti, mozno T5, o nej tu temu najdes, ale ako by si chcel riesit uchytenie neonov pri takom akvariu netusim..impossible
www.akva.sk/viewtopic.php?t=1785
www.akva.sk/viewtopic.php?t=706
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: :-)

Odoslaťod joko » 03 Mar 2005 21:17 pm

velo napísal:Nema niekto skusenosti s takymi hlbsimi akvarkami ?

Este stale si nenapisal ake bude hlboke, ale ta hranica podla mna je 60-70 cm. Samozrejme zase treba zobrat v uvahu, ze ked nasukas trubice jenu vedla druhej, presvietia ti aj 80cm! Ked das 1ziarivku tak budes mat malo svetla aj pri 40 cm.
HQI je podla mna jednoznacna odpoved, nic ine by praktickeisie nebolo, ako pisal salik, jednoduchsie je zavesit HQI na jeden drot nad akva, ako davat trubice po leziacky na celu plochu.
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: :-)

Odoslaťod salik » 03 Mar 2005 21:42 pm

joko napísal:Samozrejme zase treba zobrat v uvahu, ze ked nasukas trubice jenu vedla druhej, presvietia ti aj 80cm! Ked das 1ziarivku tak budes mat malo svetla aj pri 40 cm..

joko, trochu to mas popletene, moze tam dat aj 200 neonov a na dne bude "tma", jednoducho tu hlbku nepresvieti...rozumies?
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Preco dopletene ?

Odoslaťod joko » 03 Mar 2005 22:11 pm

salik napísal:joko, trochu to mas popletene, moze tam dat aj 200 neonov a na dne bude "tma", jednoducho tu hlbku nepresvieti...rozumies?
Nemam to popletene, mne je jasne ze HQI ma ine spektrum ako ziarivka, hlavne sirsie, a ze kazde spektrum sa vo vode sprava inac, resp. voda absorbuje jednotlive spektra rozdielne, ale zase netvrd, ze ked chcel mat vysku 75 cm, ze to nepresvietis, alebo aj ked 1m, pokial tam das vela trubic.
A zalezi aj na tom ake rastliny tam chce mat, ak da 1m vysoke akva, potom 10cm strku a ku tomu Valisnerie, Sagiterie, nejake Echinodorusy s vysokou stonkou, tak je to jedno, lebo staci dosvietit do 50 cm!
Si myslim ja.
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod jojko » 03 Mar 2005 23:28 pm

v kazdom pripade je jednoduksie mat HQI je to uspornejsie na spotrebu energie. vyssie zriadovacie naklady su za par mesiacov spatky. co sa tyka nasukat neon vedla neonu vznikne ti to ze pod hladinou bude prekvitat zelena riasa a pri dne zas hneda. ja 80 cm presvecujem dvoma vybojkami 80 a 110W a podla mna takmer staci, nemam tam zas rastliny narocne na svetlo. ked dorobim predok pocitam ze tam este jedna vybojka pojde.
co sa tyka udrzby, je to nadrz ktora si zije vlastny zivot a ked ju dobre urobi ma ju takmer bezudrzbovu! pri sirokych akvariach je sebemensi zakal vyditelny :!: :!: :!: to co pri sirke 50 cm nevidno je pri 140 zakalena voda :idea: takze staci trocha prekrmit a uz to vidno
Obrázok používateľa
jojko
 
Príspevky: 272
Obrázky: 72
Založený: 08 Apr 2003 21:24 pm
Bydlisko: Martin

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod velo » 04 Mar 2005 00:05 am

hehe tak ak je to tak ako hovorite s tymi hqi ze presvietia vodu ... tak 7500 L je aj 5(dlzka)*1.5(sirka)*1(vyska) predsa len je lepsia vyssia nadrz ako taka moc plytka ... a aj lepsie dosiahnem z bokov akva do nadrze :-)

nemam moc cas hladat na nete ale chcelo by to nejaku podobnu nadrz aj s popisom rozmiestenia hqi vybojok nad nadrzou + ake farebne spektra... aby som ja nemusel experimentovat :roll:
velo
 
Príspevky: 28
Založený: 20 Feb 2005 21:51 pm
Bydlisko: Humenne (studujem v Rk )

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod vest » 04 Mar 2005 00:17 am

hehe a nechces aby ti to niekto prisiel spravit a zafinancovat,ked ty nemas cas?
vest
 
Príspevky: 163
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 18:10 pm
Bydlisko: BA

nie tak som to nemyslel ...

Odoslaťod velo » 04 Mar 2005 00:33 am

nie tak som to nemyslel ...
ide o to ze ak tam zvolim zle spektrum a inteznitu ... tak to cele zaratie riasou ... a v takom velkom akva by to bol problem cistit... je mi jasne ze ciastocne sa tomu neda vynut ale aspon z vacsej casti eliminovat dobrym pristupom ... Potom by ma to nebavilo keby sa mi o to niekto staral a ja by som sa iba pozeral ... Ja chcem byt aktivny akvarista nie iba pasivny co si popozera ale ruky si nezmaca :roll:
velo
 
Príspevky: 28
Založený: 20 Feb 2005 21:51 pm
Bydlisko: Humenne (studujem v Rk )

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod majko » 04 Mar 2005 07:31 am

Ja by som sa chcel spytat jednu zasadnu vec. Si si isty, ze mas predstavu co to vsetko bude stat? Skus nam napisat s akym rozpoctom pocitas. Aby si nebol nemilo prekvapeny... ;-)
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod vest » 04 Mar 2005 08:35 am

S cistenim taheho velkeho akva nie su az take problemy.Videl som chlapika co mal akva 150x100x100 a ked ho isiel cistit,dal si plavky,vlezol tam a vyciltil.Len to nesmie byt husto osadene rastlinami,aby sa tam dalo pohybovat.On tam choval poväcsine skalre a boli to riadne kusy.
vest
 
Príspevky: 163
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 18:10 pm
Bydlisko: BA

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod velo » 04 Mar 2005 13:23 pm

[to majko] okolo 100 tis. najdrahsie pociatocne naklady budu na samotnu nadrz ... a aj o osvetleni som co to nasiel ;-)
http://grower.cz/forum/showthread/t-827.html
takze jednoznacne HQI uz len urcit spravne spektrum ....
velo
 
Príspevky: 28
Založený: 20 Feb 2005 21:51 pm
Bydlisko: Humenne (studujem v Rk )

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod nino_q » 04 Mar 2005 16:34 pm

a mas predstavu co ta to potom bude stat mesacne? ved len to svetlo ti elektromer roztoci ako vrtulnik
Obrázok používateľa
nino_q
Moderátor
 
Príspevky: 749
Obrázky: 5
Založený: 05 Máj 2003 12:57 pm
Bydlisko: Senec

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod majko » 04 Mar 2005 19:13 pm

velo napísal:... okolo 100 tis... .

OK, nic som nepovedal ;-). Ja len, ze ja som pri mojom akva tiez plaval v oblakoch, ale ked som si teraz spatne spocital co som nakupil, ufff. A to este nie je ani zdaleka vsetko.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod velo » 04 Mar 2005 19:20 pm

Ma tu niekto skusenosti s tym co vsetko sa da napisat do nakladov ?
napr. elektrina ... :roll: ???
velo
 
Príspevky: 28
Založený: 20 Feb 2005 21:51 pm
Bydlisko: Humenne (studujem v Rk )

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod jim » 04 Mar 2005 19:53 pm

gabriela napísal:no tiez sa mi zda ze ma dost zelenu vodu, mal by minimalne zatienit akvarko na par dni
A ak nepomoze tak UVC lampu


ja len taku malu poznamocku: To nie je akvarium, ale jazero na zahrade a ten ujo ma v miestnosti len "okná" cez ktore vidi do toho jazera. A co sa tyka tej zelenej vody, tak si myslim ze v jazere krystalova voda ani nemoze byt...
Obrázok používateľa
jim
 
Príspevky: 207
Obrázky: 33
Založený: 15 Jan 2005 22:35 pm
Bydlisko: Martin (teraz UK)

Re: Ake osvetlenie filtraciu ... odporucate na 7500 l akva ?

Odoslaťod joko » 04 Mar 2005 20:54 pm

jim napísal:ja len taku malu poznamocku: To nie je akvarium, ale jazero na zahrade
Dobre rano, uz si vstal ...! Ved to je jasne kazdemu ...
jim napísal:a ten ujo ma v miestnosti len "okná" cez ktore vidi do toho jazera.
fakt ... :lol: Ale ked uz tak nie "len" okna, ale naozaj dobre okna, ked neprasknu ...
jim napísal:A co sa tyka tej zelenej vody, tak si myslim ze v jazere krystalova voda ani nemoze byt...
A preco by nemohla, ci uz v prirode, alebo v umelom jazere, staci dobry system a je to!
Nechapem sice co s toho ten pan, ma ked investoval a ziadny efekt, lebo to nedotiahol asi do konca.
Mal dat vykonny filter s UVC lampou ...
Skoro vsetko sa da riesit. Treba len peniaze.
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.