Ako casto prerabate akvarium???



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vysluzil2 » 14 Okt 2007 01:27 am

Ahoj Janska. Ryby sa neliecia v aq s rastlinami. Dosledkom byva zastavenie rastu rastlin,vo vela pripadoch uhyn rastlin. Aq sa z toho spametava aj cely rok. Vhodne su vtedy rastliny ako sagitaria subulata, alebo valisneria spiralis. Ine druhy stagnuju, nerastu, nech akvarista sa snazi akokolvek. Mozes sa prichystat aj na to , ze sa objavi taka mazlava modrozelena riasa. Ale tvrdi sa , ze je slaby akvarista, ktory este nemal chore ryby.
vysluzil2
 
Príspevky: 1255
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Reklama

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vodnar73 » 14 Okt 2007 07:21 am

osobne sa priklanam k premiestneniu ryb do mensieho (sanatoria) akva a tam davkovat "liecivo", mam skusenost so Sera-med-om, ze mi tiez zacali odumierat hlavne jemnoliste rastlinky, lieciva vo vseobecnosti obsahuju dezinfekcne latky a tie samozrejme nie su bohvieco pre rastliny.. Takze ryby liecit bokom a na 2-3dni by som v "rastlinnom" akva pouzil aktivne uhlie popripade ak je dostupna uv-lampa tak tu.. po pouziti aktivneho uhlia "prihnojit", pretoze odbura vsetko, aj ziviny...
Obrázok používateľa
vodnar73
 
Príspevky: 68
Obrázky: 20
Založený: 29 Aug 2007 15:13 pm
Bydlisko: RK

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod jiskra » 14 Okt 2007 09:06 am

Jak jiz bylo receno,do akvaria,pokud je stabilne zabehnute a chod je bezproblemovy,hrabat co nejmene.Je to jen na skodu jak rybam,tak celemu ekosystemu.Osobne sem predelal za dobu existence sve akvarko 1x,a to po katastrofe z Bivojem (zakal).Akvarko si zije svym zivotem uz cca 4 roky.Za tu dobu jen odkaluju,trham rostliny a doplnuju vodu + hnojiva.
Obrázok používateľa
jiskra
 
Príspevky: 310
Obrázky: 37
Založený: 17 Jan 2006 14:37 pm
Bydlisko: Ceska republika

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Janska » 14 Okt 2007 17:01 pm

Ja viem, že nie je vhodné liečiť ryby v akva s rastlinami. Ja som však nemala inú možnosť, keď mi začali hromadne odchádzať platy a mečúne. Zo začiatku som po jednom kuse odlovovala do karanténneho malého akva, ale liečba nezaberala. Preto som musela liečiť aj "preventívne" všetky ostatné ryby, keďže je známe, že plesne a iné parazity sa v akva šíria veľmi rýchlo. Posledné som mala choré skaláre (krupička), ktoré by som však kvôli ich veľkosti nenacpala na pár dní kvôli liečeniu do žiadnej nádoby, ktorú mám doma. Tak som zasa musela liečiť v pôvodnom akva. Tie sú už naštastie zatiaľ ok.
Čaká ma preto razantnejšie presádzanie rastlín, keďže musím počkať, čo z nich prežije a čo nie a asi bude podľa toho vhodnejšie ryby na ten čas preloviť do malého akva. Skaláre to tie dve hodinky budú musieť vydržať.
Ďakujem všetkým za rady a názory.
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod badox » 15 Okt 2007 09:33 am

Jani dobrá otázka! Tiež ma to zaujíma. Ja osobne som zatiaľ prerábala za prítomnosti rybičiek. Tiež mám v štrku bivoj, rastlinky vyťahujem veeeľmi opatrne. Rybky to zatiaľ zvládali. No zaujímali by ma názory skúsených akvaristov... aj keď rybičky asi nikomu ešte nepovedali, čo ich stresuje menej :)
Obrázok používateľa
badox
 
Príspevky: 110
Obrázky: 27
Založený: 03 Apr 2007 20:31 pm
Bydlisko: Ba, Ts

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vysluzil2 » 16 Okt 2007 00:59 am

Badox, je vzdy treba robit tak ,aby to vyhovovlo najviac pre teba.
vysluzil2
 
Príspevky: 1255
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod badox » 16 Okt 2007 14:44 pm

hmm... :) len aby to zvladli aj rybičky... ;)
priznávam, že ma dosť stresovalo vŕtať sa v akva a babrať ho za pritomnosti rybiek, keď som absolútne netušila, ako na to zareagujú...
Obrázok používateľa
badox
 
Príspevky: 110
Obrázky: 27
Založený: 03 Apr 2007 20:31 pm
Bydlisko: Ba, Ts

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod peter-trnava » 16 Okt 2007 15:19 pm

Vcera, pocas dna (nevedno kedy presne) mi 200l akva zacalo tiect. V strede na podnej hrane prednej steny tiekol krasny plynuly prudik vody. Pokial som prisiel domov vytieklo cca 20-30l. Nemal som inu moznost ako vybrat vsetky rastliny, ryby, dekoracie a vypustit vodu. Vsetko som zachranil okrem cca 200 kreviet mensich ako 5mm. Uz som si objednal nove, toto prelepim a odlozim na horsie casy.
Takze ak sa pytate ako casto prerabate akvarium, jednou z odpovedi moze byt -"Ked sa mi po...."
Obrázok používateľa
peter-trnava
 
Príspevky: 1264
Obrázky: 92
Založený: 03 Feb 2007 20:07 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Helga » 16 Okt 2007 15:25 pm

badox napísal:Jani dobrá otázka! Tiež ma to zaujíma. Ja osobne som zatiaľ prerábala za prítomnosti rybičiek. Tiež mám v štrku bivoj, rastlinky vyťahujem veeeľmi opatrne. Rybky to zatiaľ zvládali. No zaujímali by ma názory skúsených akvaristov... aj keď rybičky asi nikomu ešte nepovedali, čo ich stresuje menej :)

Tiež ma stresuje, keď s rukami v akvárku stresujem rybičky :) :) :roll:
Obrázok používateľa
Helga
 
Príspevky: 20
Obrázky: 31
Založený: 04 Dec 2006 11:52 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Jirka Scobak » 17 Okt 2007 17:17 pm

Me zaujala ta stara diskuse. Souhlasim, ze cim mene se do akvaria zasahuje, tim lepe. Chystam se ted na predelani jednoho, ale jen proto, ze se do nej rostliny uz nevejdou :).
Jeden postreh: Nechavam stare listy akvarijnich rostlin rozlozit ve vode. Zbydou jen zbytky vlaken. Vypada to velmi efektne, ale chce to neodkalovat prilis dno.
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 182
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Janska » 17 Okt 2007 19:59 pm

Badox, môžeš tie rastlinky vyťahovať neviem ako opatrne, ale ak majú dobrý koreňový systém, rozptýleniu bivoja vo vode sa asi nevyhneš. ;)
Zasa na druhej strane rozmýšľam, čo je pre ryby viac stresujúce... Či cca 15-20 minút presádzania rastlín (samozrejme následné zmeny ich polôh na čo si ryby musia zasa zvykať) a cca hodinové usádzanie nečistôt vo vode, alebo naháňanie minimálne tuctu rýb po akva sieťkou pomedzi rastliny, čo nie je žiadna sranda a ich následné "pôsobisko" v nádobe, ktorá ma asi 1/8 objemu akva, v ktorom doteraz boli. Doteraz som rastliny presádzala v akva v prítomnosti rýb. Keďže som mala teraz zlé obdobie, že som si do akva privliekla nejakú pliagu a rybky mi postupne kapali uvažujem, či k tomu dopomohlo aj to moje občasné rýpanie v akva.
Teraz, keď mi rastliny zosilnejú a pustia nové výhonky, chcem teda akva trochu "presadiť" s tým, že sa v ňom najbližšie minimálne pol roka nemienim absolútne rýpať, ak nepočítam odstraňovanie odumretých listov, prípadne prestrihávanie rastlín.
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod andy.betta » 17 Okt 2007 23:50 pm

Akurát som včera premiestňoval akvárium na chodbu kvôli rekonštrukcii bytu, takže som to využil na komplet rekonštrukciu akvária. S výsledkom som spokojný, hlavne keď som konečne po dlhej dobe videl svoje ryby. Žabí vlas vie byť poriadne zákerný nepriateľ.
A k téme: S pribúdajúcim vekom akvaristu úmerne ubúda z jeho potreby klásť ruky do vody, xi xi...
Obrázok používateľa
andy.betta
 
Príspevky: 182
Obrázky: 24
Založený: 05 Mar 2004 22:27 pm
Bydlisko: Košice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod SoRex » 18 Okt 2007 11:40 am

andy.betta napísal:S pribúdajúcim vekom akvaristu úmerne ubúda z jeho potreby klásť ruky do vody, xi xi...
Člověče - u mne je to naopak. Čím jsem starší, tím méně teoretizuju nad chemií, hnojením, filtrací, atd., a stále více strkám ruce do vody. Je to totiž nejspolehlivější cesta k úspěchu. Ať si kdo chce co chce říká... 8)
Obrázok používateľa
SoRex
 
Príspevky: 746
Obrázky: 57
Založený: 07 Mar 2004 15:38 pm
Bydlisko: Praha

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod majko » 18 Okt 2007 11:51 am

Hned vypinam filter, prestavam hnojit presuvam stol k akvarku aby som mohol mat pri praci aspon jednu ruku v akvarku :mrgreen: Trochu ma sice bude vyrusovat ked mi SAE budu zase obhryzat ruku, ale co by som nespravil pre moje akvarko ? :P
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vysluzil2 » 18 Okt 2007 12:33 pm

Ja to iste ako SoRex a Majko. Ked sa pustim do roboty s akvariami, som ako odtrhnuty vagon. Nevnimam nic ine, nemyslim na nic ine, uplne sa sustredim na robotu s rybami alebo rastlinami.
vysluzil2
 
Príspevky: 1255
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod MatkoGin » 18 Okt 2007 18:09 pm

SoRex napísal:
andy.betta napísal:S pribúdajúcim vekom akvaristu úmerne ubúda z jeho potreby klásť ruky do vody, xi xi...
Člověče - u mne je to naopak. Čím jsem starší, tím méně teoretizuju nad chemií, hnojením, filtrací, atd., a stále více strkám ruce do vody. Je to totiž nejspolehlivější cesta k úspěchu. Ať si kdo chce co chce říká... 8)


ja som toho isteho nazoru naučil ma to moj otec a ked je akva dosť velke funguje samo a nemusím byť chcemik aby bolo pekne :roll:
Obrázok používateľa
MatkoGin
 
Príspevky: 11
Obrázky: 1
Založený: 03 Mar 2007 17:05 pm
Bydlisko: šintava

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod majko » 18 Okt 2007 20:46 pm

Otvorene priznavam, ze ja moje velke akvarium bez chemie a techniky jednoducho neudrzim. Mozete mi to teraz nandat :P Rad si pozriem fotky opacnych prikladov.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod andy.betta » 18 Okt 2007 22:17 pm

majko napísal:Otvorene priznavam, ze ja moje velke akvarium bez chemie a techniky jednoducho neudrzim. Mozete mi to teraz nandat :P Rad si pozriem fotky opacnych prikladov.

Majko, to je tak, Ty si sa už dostal do iných levelov, kde sa vo veľkom experimentuje, chemizuje, prirovnal by som Ťa k tým, ktorí tuningujú svoje akváriá. Mne ale stačí môj malý, nenáročný, finančne prijatelnejší akvasvet. Na niečo komplikované mám síce chuť, ale nie čas. A som veľmi rád, že sú tu ľudia, ktorí sa tomu venujú viac, pretože sa môžem na tejto stránke chvíľu pokochať a potom spadnúť naspäť do reality. :cry:
Obrázok používateľa
andy.betta
 
Príspevky: 182
Obrázky: 24
Založený: 05 Mar 2004 22:27 pm
Bydlisko: Košice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vysluzil2 » 18 Okt 2007 23:15 pm

majko napísal:Otvorene priznavam, ze ja moje velke akvarium bez chemie a techniky jednoducho neudrzim. Mozete mi to teraz nandat :P Rad si pozriem fotky opacnych prikladov.
. Majko, aj techniku a chemiu nedokaze zvladnut kazdy. Tebe sa to podarilo, mozes byt na to hrdy.Osobne chemiu, presnejsie liecenie neovladam vobec. Co sa tyka komercnych zivin k rastlinam dake som uz vyskusal, a bol som s nimi spokojny. Nieco som z nich aj dokonca odkopiroval, a doplnil do mnou robenych zivin. :) .Ked narastiem a budem velky :) proste aj ja by som chcel mat aq, alebo bazeny , kde ak sa napr zmeni PH ,automaticky sa upravi same pomocou techniky. Ma to kamarat v PL, vsetko riadene pocitacom. Pekne by som chodil v plasti/bielom :) /, ziadne tahanie hadic, len ventiliky. :D , prechdzanie sa v papuckach, ziadne gumaky. A kolko volneho casu :roll: . To by sa mi fakt oci pretacali. Ale ak , si chces pozriet fotky , kde technika zohrala malu rolu , alebo ziadnu, potom si pozri moj personalny album
vysluzil2
 
Príspevky: 1255
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod majko » 19 Okt 2007 09:08 am

Neviem presne, kedy a ako som vytvoril dojem, ze mam akvarium plne techniky a chemie. Mam v nom filter tako ako aj vacsina ostatnych. Ano je iny ako obycajne. Ale cielom nebolo mat v akvarium HI-TECH, lebo chcem byt frajer. Po mojich skusenostiach z fitrami som chcel mat filter, ktory bude mat minimalnu velkost a naroky na obsluhu. A som presvedceny, ze sa mi to podarilo. Pri tom je jednoduchsi ako 90% ostatnych pouzivanych filtrov (aj ked uznavam, ze je zlozitejsi ako molitan+bublifuk, ktory by ale u mna zarucene nefungoval).
Mam HI-TECH akvarium lebo pouzivam T5 a nie T8? Nemyslim. Mam HI-TECH akvarium lebo hnojim a pouzivam CO2 ? Nemyslim, bez toho to proste u mna nefunguje. Mam to vyskusane.
Ano su typy akvarii a osadenstva kde to samozrejme funguje, ale mam pocit, ze sa to silne zovseobecnuje. Ludia ktori hnoja a CO2kuju su niekedy brani ako exotovia, co to s technikou a chemiou prehanaju, pretoze to nie je vobec treba.
Ja rozhodne nemeriam kazdy den vsetky parametre vody aby som mohol teoretizovat co sa deje. Ked ide akvarium podla mojich predstav, tiez nic neriesim. Ale osobne povazujem za dolezite poznat procesy fungujuce v akvariu, aby som vedel reagovat ked sa nieco stane. Vediet co su priciny a co dosledky. Inak sa zbytocne experimentuje a niekedy sa robia hura akcie, ktore situaciu vacsinou mozu zhorsit.
Takze ja to teoretizovanie okolo techniky a chemie povazujem za dolezite a rozhodne nie za zbytocne. Mozno to u ostatnych funguje vsetko na prvy sup a ja som narobil tolko chyb, ze som bol nuteny skumat co so spravil zle a ako to vyriesit, aj to je mozne.
Dufam, ze sa mi podarilo napisat svoj nazor, bez toho aby som zase niekomu stupil na otlak :P.

PS: Ivan, vidim v tvojom albume fotky krasnych ryb a rastlin, ale nevidim tam fotky akvarii...
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod badox » 19 Okt 2007 10:58 am

k tejto diskusii si dovolím použiť vysluzilov výrok:
"Majko, je vzdy treba robit tak ,aby to vyhovovlo najviac pre teba"
:D
Obrázok používateľa
badox
 
Príspevky: 110
Obrázky: 27
Založený: 03 Apr 2007 20:31 pm
Bydlisko: Ba, Ts

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vysluzil2 » 19 Okt 2007 12:37 pm

U mna sa fotit v chovni neda. Nedostatok priestoru. Stare, zanesene skla. U mna to neni na pozeranie. A doma v byte uz nastastie nemam ani jedno aq. Viem , ze potencial v mojej chovni je velmi velky- co sa tyka fotenia. Robili by to samozrejme iny. Ja uz som nerobil fotky aspon20 rokov :lol: A to ciernobielych som vyvolal na tisice. :( Cele noci vyvolavania v kupelni :)
vysluzil2
 
Príspevky: 1255
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod SoRex » 19 Okt 2007 12:44 pm

badox napísal:k tejto diskusii si dovolím použiť vysluzilov výrok:
"Majko, je vzdy treba robit tak ,aby to vyhovovlo najviac pre teba"
Tento výrok se sice dobře hodí pro Majkyho, ale v původním kontextu (předělávání akvária) vyznívá hodně mimo!
Obrázok používateľa
SoRex
 
Príspevky: 746
Obrázky: 57
Založený: 07 Mar 2004 15:38 pm
Bydlisko: Praha

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod badox » 19 Okt 2007 14:05 pm

vracajúc sa k pôvodnému kontextu a otázke Janskej, čo tak tvoje skúsenosti s prerábaním - s rybkami, alebo bez? :roll: :wink:
Obrázok používateľa
badox
 
Príspevky: 110
Obrázky: 27
Založený: 03 Apr 2007 20:31 pm
Bydlisko: Ba, Ts

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.