Ako casto prerabate akvarium???



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vysluzil2 » 19 Okt 2007 14:57 pm

Badox, SoRexove bohate skusenosti s prerabanim aq by boli vhodne aj na obsiahlu prednasku na niektorej aq akcii v Ruzinove. Od jednoducheho prerabania, az po pripravu aq pre ME diskusov, alebo zivorodiek a pod.. Do par viet v tejto teme zhrnut ,by bolo strasne malo. Jeho skusenosti su v tomto smere excelentne.
vysluzil2
 
Príspevky: 1294
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Reklama

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod SoRex » 19 Okt 2007 15:07 pm

WOW, škoda Ivane, že mne nevidíš, jak jsem povyrostl, ale moje vrozená skromnost mi velí, abych se ohradil proti glorifikaci mé osoby. Samozřejmě, že to tak není - a Ty to víš. :D
Na Ružinov samozřejmě přijedu opět, kdykoliv a rád. Ne přednášet, ale za kamarády.
Obrázok používateľa
SoRex
 
Príspevky: 747
Obrázky: 57
Založený: 07 Mar 2004 15:38 pm
Bydlisko: Praha

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vysluzil2 » 19 Okt 2007 15:27 pm

Roman, samozrejme ze je to tak. Ta tvoje aq velmi chvalila Raviolka, a jej v tomto smere nemam preco neverit. Osobne poznam tvoje zasluhy pri organizacii aq akcii v Botanickej zahrade. Viac krat som sa zucastnil ME gupiek alebo aj xipho -mol. To ze najvacsia tarcha lezala na tebe ,je neodskriepitelne. Potom preco nepochvalit, ked je co chvalit.
vysluzil2
 
Príspevky: 1294
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod ivika » 19 Okt 2007 20:02 pm

lajoolaj napísal:zaujimalo by ma ako casto by sa malo prerabat akvarium.
je mi jasne ze akvarium sa preraba skoro stale ale zaujimalo by ma ako casto by sa malo kompletne prerobyt
ja si osbne ze cim mensie akvarium tym ho treba castejsie prerobat :roll:

...tak ja sa chystám na kompletnú prerábku po návšteve týchto stránok :D
-doteraz to bolo len čistenie,kŕmenie...na pohľad moja 80l nádrž teda vôbec nieje... :oops: (samá riasa,humus)...až teraz,keď sa v ňom rozmnožili moje prísavníky :o ,dostala som chuť urobiť z neho niečo krásne....(aké vidím tu na týchto stránkach)....pomaly rozmýšľam nad rastlinami,hnojením....doplnením osádky :wink:
-pri tejto príležitosti rybky určite odlovím do vedra...myslím,že by to bol pre ne veľký stres.Pri klasickej výmene vody,keď nechávam časť vody v akváriu,a čistím steny,ich v nádrži nechávam.
Obrázok používateľa
ivika
 
Príspevky: 109
Obrázky: 21
Založený: 10 Aug 2007 21:16 pm

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Hugo112 » 19 Okt 2007 20:33 pm

Ja sa skôr opýtam takto: Aký dôvod máte na to, aby ste prerábali už zabehnuté akva? Nemyslím tým klasickú údržbu ako strihanie , výmenu vody a tak. Nevidím v tom zmysel, skôr si myslím, že sa tým nabúra systém.
Hugo112
 
Príspevky: 133
Obrázky: 12
Založený: 18 Jan 2007 20:56 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vysluzil2 » 19 Okt 2007 23:08 pm

Jednoducho , preto lebo dno je uz vycerpane. A treba doplnit nove ziviny. Napr . cryptocoryny raz za rok ato vzdy v lete. Predidem tym ciastocne rozpadu listou z nedostatku zivin/ v knihach to volaju cr. choroba, neviem preco, ked je to dosledok nedostatku zivin/. U stonkovych rastlin napr. limnophila aquatica kazde tri alebo max . styri mesiace. Ryby uz nemaju kde plavat :) , tolko je tam totiz zelenej hmoty, a v dne je viac korenou ako strku. Echinodory, Aponogheton, Nuphar, Crynum, l od vysadenia dno neprerabam, pridavam ziviny pomocou guliciek, a to iba pre nedostatok casu. Napr aponogheton si viditelne pyta presadenie aspon raz za pol roka, aj ked gule su vinikajuca vec,ale dno je dno. . To je niekolko prikladov z mnoha, ked aq funguje , tak ako si sa pytal. Najjednoduchsia odpoved teda znie, ak funguje, tak aby fugovalo aj dalej 8)
vysluzil2
 
Príspevky: 1294
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Hugo112 » 20 Okt 2007 00:48 am

Jasné, to beriem. Ja som to bral ako údržbu akva. Veď niečo treba robiť každý deň, niečo raz za čas. Ja som skôr myslel na to, že prerábať akva, pretože sa mi prestalo páčiť sa mi nevidí ako riešenie. Veď keď ho zakladám, tak ho urobím tak, aby sa mi páčilo aj po dlhom čase.
Hugo112
 
Príspevky: 133
Obrázky: 12
Založený: 18 Jan 2007 20:56 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod vysluzil2 » 20 Okt 2007 09:24 am

Kebysi ho prerabala napr. moja manzelka, cize pre estetiku, tak by sa prerabalo , velmi, velmi casto. Ako nabytok . Samozrejme, by v nom vzdy fungovalo vsetko ako svajciarske hodinky. 8) To je ale z estetickeho hladiska, ja zas to robim z uceloveho. Otazku si polozil dobru. Znamena to ,ze sa niekto mozno pouci. Akvaristika je totiz jednoducha, len je to niekedy drina. Inou kapitolou by bolo nevhodne zasahovanie do aq. To je zasa ina kapitola :) .
vysluzil2
 
Príspevky: 1294
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod badox » 20 Okt 2007 20:46 pm

vysluzil2 napísal:Badox, SoRexove bohate skusenosti s prerabanim aq by boli vhodne aj na obsiahlu prednasku na niektorej aq akcii v Ruzinove. Od jednoducheho prerabania, az po pripravu aq pre ME diskusov, alebo zivorodiek a pod.. Do par viet v tejto teme zhrnut ,by bolo strasne malo. Jeho skusenosti su v tomto smere excelentne.


no keď my začiatocníci (alebo možno len ja?) často čakáme na naše otázky jenoduché odpovede a nie vždy nám dochádza, že na niektoré jednoduchá odpoveď proste neexistuje :oops:
Ale páči sa mi, že sa téma trochu viac rozbehla :)
Obrázok používateľa
badox
 
Príspevky: 110
Obrázky: 27
Založený: 03 Apr 2007 20:31 pm
Bydlisko: Ba, Ts

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod badox » 20 Okt 2007 20:52 pm

Hugo112 napísal:Jasné, to beriem. Ja som to bral ako údržbu akva. Veď niečo treba robiť každý deň, niečo raz za čas. Ja som skôr myslel na to, že prerábať akva, pretože sa mi prestalo páčiť sa mi nevidí ako riešenie. Veď keď ho zakladám, tak ho urobím tak, aby sa mi páčilo aj po dlhom čase.

uvediem, moj pripad, akva som zakladala so 4 druhmi rastliniek, teraz ich mám cez 20... proste je občas ťažké niečomu novému odolať a ak je akva "plné" novej rastlinke treba urobiť miesto... tak niečo presunieš, vytiahneš, ale estetika ťa nepustí a len pri tom jenom presadení to neostane, sem-tam ťa pritom ešte napadne, že pri tej novej rastlinke vpravo by viac vynikol kameň čo je vľavo a... ani nevieš ako má akva nový ráz (nemylím teda brutálne nový, ale dosť pozmenený)...
Obrázok používateľa
badox
 
Príspevky: 110
Obrázky: 27
Založený: 03 Apr 2007 20:31 pm
Bydlisko: Ba, Ts

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod andy.betta » 20 Okt 2007 23:13 pm

Človek by mal prerábať vtedy, ak to považuje za potrebné. Môže mať na to rôzne dôvody, estetikou začínajúc, potrebami našich živých tvorov končiac. Človek sa púšťa do prerábky nie preto, že musí, ale preto, že chce. A to je to najdôležitejšie. Každý má svoju predstavu o dokonalom akváriu. Niekto je nenáročný, niekto je zas fanatik. Ale keď niečo v aq zmeníme, upravíme, sadneme si pred neho šťastní a kocháme sa. Táto chvíľa je pre mńa takým akvaristickým orgazmom, ktorý si rád vychutnám. .
Obrázok používateľa
andy.betta
 
Príspevky: 182
Obrázky: 24
Založený: 05 Mar 2004 22:27 pm
Bydlisko: Košice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod mig07 » 21 Okt 2007 03:40 am

Akvaria v zasade nečistím celé 2xdo roka odkalím asi 50-60% a vtedy akvarium prehádžem lebo musím vybrat z akva kamene ak to chcem vyčitit dôkladne ;-)
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod badox » 22 Okt 2007 16:40 pm

andy.betta napísal:Človek by mal prerábať vtedy, ak to považuje za potrebné. Môže mať na to rôzne dôvody, estetikou začínajúc, potrebami našich živých tvorov končiac. Človek sa púšťa do prerábky nie preto, že musí, ale preto, že chce. A to je to najdôležitejšie. Každý má svoju predstavu o dokonalom akváriu. Niekto je nenáročný, niekto je zas fanatik. Ale keď niečo v aq zmeníme, upravíme, sadneme si pred neho šťastní a kocháme sa. Táto chvíľa je pre mńa takým akvaristickým orgazmom, ktorý si rád vychutnám. .


tak to si krásne napísal... 100 % stotožnenie :)
Obrázok používateľa
badox
 
Príspevky: 110
Obrázky: 27
Založený: 03 Apr 2007 20:31 pm
Bydlisko: Ba, Ts

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Janska » 27 Okt 2007 17:53 pm

Ja som teda najprv odsala "bordel" z dna akva a potom som sa pustila do strihania a presádzania rastlín. Voda sa síce cca na necelú hodinku trochu zakalila (hlavne guličkami Bivoja), ale akva vyzerá po prerábke ako "nové" ;) A rybky sa napodiv správajú, že im to absolútne nevadilo. :)
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod skaner » 27 Máj 2008 20:27 pm

záleží od veľkosti nádrže, pričom už 50L nádrž vyhádzať raz za rok mi príde ako brutálne resetovanie

akvarko (84L) som založil pred týždňom a vyhádzať ho tak skoro nemienim
však za rok ani poriadne neuvidím výsledok
no dva tri roky minimálne

pre ukojenie chúťok po tvorbe nových layoutov je aj lepšie riešenie ako prerobenie starého
a to síce založiť nové :D
Obrázok používateľa
skaner
 
Príspevky: 255
Obrázky: 11
Založený: 17 Máj 2008 08:28 am
Bydlisko: Bratislava - Rendez

Odoslaťod Aaron » 30 Máj 2008 07:18 am

radikalne zasahy ani nerobim. skor upravy ako popretrhavanie a zasadenie rastlin, vkladanie dekoracii a ine drobnosti. ako podla mna nema zmysel casto prerabat rastlinne akvaria skor by som to videl na afriku ked xcem pridat nejake nove kusy do akva
Obrázok používateľa
Aaron
 
Príspevky: 352
Obrázky: 11
Založený: 16 Feb 2006 19:11 pm
Bydlisko: Poprad - Košice

vlasto

Odoslaťod vlasto1984 » 19 Aug 2008 21:48 pm

ahoj chcem sa spitat ci je rozumne vičistit cele akva ked ho chcem prerobyt nebudu trpiet ryby aj rastliny?
vlasto1984
 
Príspevky: 233
Obrázky: 3
Založený: 13 Apr 2008 15:06 pm

Odoslaťod absint » 21 Máj 2009 23:29 pm

cafte chcem prerobyť komplet akva od štrku,filtra,rastlín... mám si "zabehnutú" vodu odpustiť a nechať do noveho akva? aj hed som mal v tom starom riasu a sinicu? alebo mam dať novú v ktorej nie su zarodky rias?
Obrázok používateľa
absint
 
Príspevky: 47
Založený: 18 Nov 2008 18:34 pm
Bydlisko: Trnava

Predchádzajúca

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.