Ako na akva bez filtracie?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Adhara » 09 Aug 2012 22:21 pm

Milan666 napísal:30 litrové akvárium na rybky nieje vhodné a ak tak niejaké mini ako borarasky


Prečo? Kedysi som tu čítala článok alebo tému o miniakváriách a ryby v nich boli v pohode (samozrejme, nie ľubovoľné počty, druhy a veľkosti) a 30 litrov je už také maxi-miniakvárium.

Aj tak som v ňom väčšinou držala sólo samca bojovnice, niekedy s dvoma samičkami (čo chcem aj teraz), ale väčšinou tam bol len on sám na celých 30 litrov. To snáď nemôže byť týranie, nie? Zvlášť ak si to porovnám s tým plastovým téglikom, v ktorom bol v akvaristike.

Hm, takže off skôr ohrievač...
Obrázok používateľa
Adhara
 
Príspevky: 86
Obrázky: 17
Založený: 06 Júl 2009 10:08 am
Bydlisko: Žiar nad Hronom

Reklama

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Milan666 » 10 Aug 2012 14:03 pm

No ja som zastánca veľkých akvárií, bojovnice tri, to je asi v pohode, no živorodky to už nie. treba však brať v úvahu čo je tu x-krát napísané. Odrátaš objem substrátu, kameňov, filtra a vodu nemáš až po vrch a rázom je z 30 litrového akvária niejakych 23 litrov
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Akvárium bez filtra

Odoslaťod camo » 15 Nov 2013 16:05 pm

Najprv zahoďte kamene!
Áno idem písať o akváriu bez filtra. Chcel by som si prečítať vaše názory. Samozrejme viem, že filter by mal zabezpečovať hlavne odbúravanie dusičnanov(alebo dusitanov?) v akváriu za pomoci baktérii, ktoré žijú v póroch filtra. Ale zase viem aj to, že tieto baktérie nežijú len vo filtri, ale v celom akváriu. Otváram túto tému, ale z čisto praktického dôvodu.
Stalo sa totiž, že mi odišiel filter. No a nejakú dobu muselo akváriu fungovať bez filtra. Chovám Tetry Čierne(9) a Prísavníkov(2). No a ide o to, že kým fungoval filter, tak ryby boli často vyblednuté a povedal by som, že (hlavne v porovnaní s dneškom), dosť apatické. No a odkedy ten filter stojí(asi mesiac), tak som tie Tetry vyblednuté ešte nevidel, sú pekne vyfarbené a ich chovanie je oveľa živšie. Jednoducho sa mi to javí, že sa im to evidentne páči(preto filter nezapínam). Akvárium je slušne zarastené, takže s produktmi metabolizmu rýb, by to namalo byť až také tragické + výmena vody. NO2/3 som nemeral. Súdim len podľa chovania rýb. Čo myslíte vy? Robím tým rybám zle? To by som nerád.
Obrázok používateľa
camo
 
Príspevky: 272
Obrázky: 7
Založený: 02 Jan 2011 22:32 pm

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod mišiak » 15 Nov 2013 16:16 pm

dobre založené rastlinné akvárium je ten nejlepší filter, ak je výmena vody pravidelná, myslím, že by to mohlo byť OK, otázkou je čo by sa stalo, keby si odišiel napr. na 2 týždne na dovolenku
mišiak
 
Príspevky: 206
Obrázky: 2
Založený: 16 Sep 2013 13:40 pm
Bydlisko: Martin - Krpeľany

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod johnyboy » 15 Nov 2013 16:17 pm

Zdravím.
Aj ja som sa k tomu zo začiatku staval trocha skepticky, ale teraz už viem že sa to dá.
Mám jedno akvárko:
http://rybicky.net/nadrze/8705
ktoré funguje bez filtra už 4 roky.
Mám tam velmi vela rastlín a to je moj prírodný filter.
Stačí rozumne krmiť a nepreháňam to ani s výmenou vody.
Mením cca 1/4 nádrže raz za 5-6 týždňov.
Kedy ako mám čas.
Priznám sa že sa stalo aj to že som vodu nemenil 2 mesiace a rybky si veselo žili.
Takisto nič nemeriam, nemá to zmysel.
Ten filter kludne odtial vyhodte, po mesiaci ak ho zapnete tak urobíte prírodnú katastrofu.
Nech sa darí.
Obrázok používateľa
johnyboy
 
Príspevky: 24
Obrázky: 23
Založený: 21 Okt 2006 11:04 am
Bydlisko: Sala

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod camo » 15 Nov 2013 17:01 pm

No pravda je taká, že aj tie moje ryby sú už asi mesiac v tej istej vode(fakt sa nedalo inak). Ale zato sa im darí výborne. Naozaj som ich za celý ten čas nevidel vyblednuté. Ten filter mi už nejakú dobu pred tým fungoval bez filtračnej peny, teda zabezpečoval len prúdenie vody a vzduchovanie. Neviem presne, či im vadil prúd, či bubliny, alebo oboje. Možno skúsim ešte zapnúť prúd bez bublín, čo spravia. Ale ani sa mi nechce, keď ich vidím. Neviem aké vody v prirodzenom prostredí tie Tetry Čierne obývajú. Ak stojaté, tak aj ten prúd, by im mohol vadiť. Som zvedavý, či ešte niekto prispeje so skúsenosťou.
Obrázok používateľa
camo
 
Príspevky: 272
Obrázky: 7
Založený: 02 Jan 2011 22:32 pm

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod Milan666 » 16 Nov 2013 23:03 pm

Áno, sú rybky, ktoré sú prúdením vody stresované. Mám bettu v mini akváriu s krevetkami, bez filtra a aj bez svetla. Dopadá tam svetlo z okna a rastlina je obrovský echinodorus, ktorý trčí cca 1m nad hladinou. Takto to bez filtra môže isť samozrejme a betta samček je oveľa pokojnejší a lepšie vyfarbený. Pred tým som ho mal v akváriu s filtrom s dosť silným prietokom. Takže ak je akvárium pekne a dostatočne zarastené, ide to aj bez filtra. Zdôrazňujem!! Tí čo o akvaristike vedia pramálo, tak nech si to vyskúšajú neskôr až naberú skúsenosti a vedomosti.
No a pre inšpiráciu niečo, od člena tohto fóra
http://scobak.blog.sme.sk/c/78749/Jak-m ... arium.html
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod dedojozef » 16 Nov 2013 23:11 pm

No tak to hej. Moja krvná skupina. To by som chcel vidieť na vlastné oči.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod MifkoKE » 17 Nov 2013 08:34 am

Milan666 napísal:...
No a pre inšpiráciu niečo, od člena tohto fóra
http://scobak.blog.sme.sk/c/78749/Jak-m ... arium.html

Mne už toto nepripadá ako akvárium, ale skôr ako kvetináč - vôbec sa mi to nepáči... To nemá žiadnu formu...nič...

Odoslané z GT-I9100 pomocou Tapatalku
Obrázok používateľa
MifkoKE
 
Príspevky: 495
Obrázky: 15
Založený: 24 Apr 2012 23:00 pm
Bydlisko: Košice

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod camo » 17 Nov 2013 12:02 pm

Samozrejme rastliny sú v tomto prípade základ. A pri výmene vody treba nechať odstáť. Aby ten chlór nevyhubil baktérie, čo rozkladajú dusíkaté zlúčeniny.
Chcel by som tam ešte nejaké drevo. Ale bojím sa lebo mi už pár konárov nechutne zhnilo v akváriu. Smrad ako v márnici.
Obrázok používateľa
camo
 
Príspevky: 272
Obrázky: 7
Založený: 02 Jan 2011 22:32 pm

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod Milan666 » 17 Nov 2013 12:42 pm

MifkoKE napísal:
Milan666 napísal:...
No a pre inšpiráciu niečo, od člena tohto fóra
http://scobak.blog.sme.sk/c/78749/Jak-m ... arium.html

Mne už toto nepripadá ako akvárium, ale skôr ako kvetináč - vôbec sa mi to nepáči... To nemá žiadnu formu...nič...

Odoslané z GT-I9100 pomocou Tapatalku

To chápem, možno by chcel tento štýl svoj "názov". Určite sa to niekomu páči a niekomu nie. Mne celkom áno a má to nesporne veľa výhod. Určite pri šetrení energiou a nebojím sa povedať, že je to prírodzenejšie a určite aj ekologickejšie. Je to takto v prírode, veď napr. jazierko bez tejto metódy nebude správne fungovať, iba ak za pomoci nežiadúcej chémie. Každý má teda na výber. Ja to robím viac menej pre rozmnožovanie rastlín a ak niekto uprednostňuje chov rýb uprednostňujúcich stojaté vody, tak prečo nie. Rastlinám, ktoré rastú nad hladinou stačí svetlo z okna a to hovorím, že takto mám v izbe s oknami na sever a echinodorus ide znova kvitnúť :D
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod Milan666 » 17 Nov 2013 12:45 pm

camo napísal:Samozrejme rastliny sú v tomto prípade základ. A pri výmene vody treba nechať odstáť. Aby ten chlór nevyhubil baktérie, čo rozkladajú dusíkaté zlúčeniny.
Chcel by som tam ešte nejaké drevo. Ale bojím sa lebo mi už pár konárov nechutne zhnilo v akváriu. Smrad ako v márnici.

Chce to vybrať koreň z tvrdého dreva, teda listnáče a mať trpezlivosť. To znamená, že drevo treba vymočiť vonku v sude. Mám nové korene teraz v starom súde a nechám to do jari aj v mraze :wink:
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod Majklooo » 17 Nov 2013 12:55 pm

Mne sa to osobne paci :) ja sa tesim ked mi rastlinka vykukne nad hladinu :p
Obrázok používateľa
Majklooo
 
Príspevky: 797
Obrázky: 14
Založený: 01 Feb 2012 18:47 pm
Bydlisko: Trenčín/Tr.Jastrabie

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod Milan666 » 17 Nov 2013 13:02 pm

Hovorím, že viacerým sa to určite páči :)
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod Milan666 » 17 Nov 2013 13:05 pm

Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod camo » 17 Nov 2013 17:58 pm

Milan:
A je rozdiel medzi konárom a koreňom? Ja som mal konáre z jelše a bazy. Buk by mi vydržal?
Obrázok používateľa
camo
 
Príspevky: 272
Obrázky: 7
Založený: 02 Jan 2011 22:32 pm

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod Majklooo » 17 Nov 2013 18:09 pm

aj ja som nad tým rozmýšlal ale konáre by skôr odhnili..tak radšej choď do hôr na korienky :D
Obrázok používateľa
Majklooo
 
Príspevky: 797
Obrázky: 14
Založený: 01 Feb 2012 18:47 pm
Bydlisko: Trenčín/Tr.Jastrabie

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod Milan666 » 17 Nov 2013 20:08 pm

camo napísal:Milan:
A je rozdiel medzi konárom a koreňom? Ja som mal konáre z jelše a bazy. Buk by mi vydržal?

Tak už mi je jasný ten "puch" čo si opisoval, toto, čo spomínaš je to, čo je dokonca zakázané do akvária dávať!!
Konár-nadzemná časť
Koreň- podzemná časť :D
Nie, naozaj vážne, lepšie je dať koreň, teda podzemná časť, dá sa aj konár z tvrdého dreva, buk, dub, ovocné, slivka, čerešňa.
Používam dobré vymočené kmieniky z viniča.
Kmienik, kmeň-nadzemná časť vyrastajúca priamo z koreňa
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akvárium bez filtra

Odoslaťod camo » 18 Nov 2013 13:01 pm

Ok díky.
Obrázok používateľa
camo
 
Príspevky: 272
Obrázky: 7
Založený: 02 Jan 2011 22:32 pm

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod stano15 » 23 Feb 2014 23:53 pm

mam 200l akva,vody 160l,snažím sa o rastlinkové akva.rybičky parmička siamská 5ks,prísavka thajská 2ks,botia marcranda 1ks a labeo bicolor 1ks,plánujem 20-30ks tetry neónovej,rastliny na 80percent pokryté dno,kobercové aj rychlorastúce stonkové,osvetlenie 2x39t5,filtrujem vnútorným biofiltrom BF-200,prečerpá obsah 3,5krát/1hod.svietim od 7-10hod potom pauza a od 14-21hod.hnojím pmdd 8ml denne a co2 z tlakovej fľaše cez lipové drievko.ph 6,7 a ut 7.výmena vody raz týždenne 1/3.problém mám v tom,že sa mi na rastlinách tvorí riasa asi žabí vlas a to hlavne tam,kde je viditeľne silnejší prúd z filtra.skúšal som aj rozstrekovaciu rampu,no rozdiel minimálny. myslím si,že tá riasa sa robí v prúde vody.robila by sa aj v akva bez prúdu vody,bez filtra?aká je iná príčina tvorby tejto riasy?
chcem sa spýtať, ako by som mal postupovať,keď by som chcel fungovať bez filtra? je to vôbec možné.dostane sa hnojivo a co2 ku všetkým rastlinám?
stano15
 
Príspevky: 8
Založený: 09 Feb 2014 13:58 pm

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod martin_s » 24 Feb 2014 00:44 am

stano15 napísal:chcem sa spýtať, ako by som mal postupovať,keď by som chcel fungovať bez filtra? je to vôbec možné.dostane sa hnojivo a co2 ku všetkým rastlinám?

Mozne to je, ale aby akva mohlo fungovat bez filtra tak to chce hlavne skusenosti aby si vedel v takomto akvariu udrzat rovnovahu.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod aivenhov » 24 Feb 2014 17:36 pm

Moment. Je rozdiel filter a čerpadielko na prúdenie vody. Ak chceš akva bez jedného aj druhého tak asi bude problém. Pokiaľ by si mal veľa rastlín a používal čerpadlo na prúdenie vody, tak by nemusel by´t s tým veľký problém.
Obrázok používateľa
aivenhov
 
Príspevky: 261
Založený: 01 Jan 2012 16:03 pm

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod cezar.milan » 24 Feb 2014 20:25 pm

Akvárium bez filtra môže fungovať, ale s kopou rastlín a dlho ale dlho bez rýb. Najprv musí byť vidieť, že rastlinám sa evidentne darí a nehnijú. Voda sa mení častejšie a až oveľa neskôr sa dá uvažovať o rybkách. Naozaj ako píše martin_s chce to kopec skúseností
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod stano15 » 24 Feb 2014 23:07 pm

no dobre,
ak prudenie vody,bez filtra,tak ako si to mam predstaviť to prúdenie vody,silné, mierne,čerenie hladiny kvôli okysličeniu vody.
ďalšia vec,
pridávať co2-ku a hnojiť?má to význam?dostane sa hnojivo a co2-ka bez prúdenia vody ku všetkým rastlinkám?asi ťažko...si myslím
stano15
 
Príspevky: 8
Založený: 09 Feb 2014 13:58 pm

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.