Ako správne umiestniť difúzny zvon?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Dexter » 10 Okt 2005 09:02 am

Cez vikend som si podla obrazkoveho navodu z clanku CO2 na tejto stranke zmajstroval difuzny zvon(ček:) - z obalu na tresku v majoneze (s nepravym lososom:). Podla Rataja, ktory ponuka hotove kusy z plexiskla som ho umiestnil na opacnu stranu akva ako je filter. Ide o to, ze som ho naplnil CO2 a moc z neho neubuda. Neviem, ci teda vobec prebieha nejaka difuzia plynu - pravdepodobne sa tam hladina moc nehybe. Mam sice male akva - 54l ale aj tak mi je divne, ze skoro vobec sa to ceocko nemina. V tom navode chlapik pisal, ze ho musi doplnat 3 x za den. Neviem sice ake velke akva mal, ale aj tak... Diky za podnetne nazory... :)
Naposledy upravil Dexter dňa 10 Okt 2005 12:30 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Reklama

Re: Ako sprévne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Igypop » 10 Okt 2005 11:01 am

Z ákého zdroja dopĺňaš CO2 :?:
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Ako sprévne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Dexter » 10 Okt 2005 12:27 pm

Igypop napísal:Z ákého zdroja dopĺňaš CO2 :?:


Z klasickej sifonovej flase na CO2 bombicky...
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Igypop » 10 Okt 2005 13:29 pm

Tak v tom asi problém nebude.
Mám taký subjektívny pocit, že to bude tvrdosťou vody. Vo vode s nízkou tvrdosťou sa mi CO2 rozpúšťalo oveľa rýchlejšie a to tam nebolo žiadne prúdenie.
Skús si zmerať tvrdosť vody. Ak máš moc tvrdú vodu bude lepšie použiť nejaký účinnejší difúzor ako zvon. :wink:
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Dexter » 10 Okt 2005 15:05 pm

Tvrdost vody je vysoka - asi 15 dGH, ale co mam robit? Ucinnejsi difuzor... to sa lahko povie... na radu vesta som dal ten zvon pre vypust filtra - Teraz vidiet ako sa tam ta hladina v tom zvone mierne vlni, ale CO2 sa moc do vody neuvolnuje. Cert aby to zobral - k burcaku sa uz vracat necem zbaijalo mi to ryby - prilis rapidne kleslo pH.
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Igypop » 10 Okt 2005 15:26 pm

Dexter napísal:Tvrdost vody je vysoka - asi 15 dGH, ale co mam robit? Ucinnejsi difuzor... to sa lahko povie... na radu vesta som dal ten zvon pre vypust filtra - Teraz vidiet ako sa tam ta hladina v tom zvone mierne vlni, ale CO2 sa moc do vody neuvolnuje. Cert aby to zobral - k burcaku sa uz vracat necem zbaijalo mi to ryby - prilis rapidne kleslo pH.


To je nejaké divné, z burčáku idú aj nejaké iné plyny, ale ja som s tým nikdy nemal problém. ..
Nemohol by byť problém v tom, že v prázdnej fľaši na sódu bol vzduch a teraz si ho vytlačil do zvona :?: Skús zvon vyprázdniť, z fľaše odpusti trochu "plynu" a skús to znovu...
Ja mám v 240L akva zvon z 1,5L PET fľaše, plním ho z CO2 bomby, prúdenie vody v tom mieste nieje prakticky žiadne a denne miniem okolo 1,5L CO2 (v atmosf.tlaku). Tvrdosť vody mám približne ako ty.
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Dexter » 10 Okt 2005 15:35 pm

Ide o to, ze som z burciaku prudko znizil pH a to malo neblahy vplyv na ryby. Z flase ide co2 urcite lebo predtym ako som tam dal novu bombicku, tak som flasu vyplachol a umyl a odpustil to minimum vzduchu, co tam bolo. Toto som uz dnes skusal asi 2-3 krat, takze urcite to nie je uz vzduch ale CO2. ja tiez neviem, preco sa mi to nemina, je to divne, skusim to dat nizsie aby bol tlak vody na plyn vyssi, inak uz fakt neviem...
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Igypop » 10 Okt 2005 15:47 pm

žeby v bombičke nebolo CO2 :?: :?
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Dexter » 10 Okt 2005 15:51 pm

Igypop napísal:žeby v bombičke nebolo CO2 :?: :?


A co by tam bolo? Vypary starej mamy? Sak to tam normalne napustim cez hadicku (na vzduch sici) len to akosi neubuda. Navrtal som flasu od kofoly - idem skusit... :twisted: Drzte palce... :?
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod redw » 07 Aug 2006 20:57 pm

cauko Dexter, by ma zaujimalo ako si to vyriesil, lebo aj mne ten plyn nejako nechce rozpúštat ???
Obrázok používateľa
redw
 
Príspevky: 368
Obrázky: 24
Založený: 12 Jún 2006 23:41 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Igypop » 07 Aug 2006 21:25 pm

redw napísal:cauko Dexter, by ma zaujimalo ako si to vyriesil, lebo aj mne ten plyn nejako nechce rozpúštat ???


Nie je plyn, ako plyn :roll:
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod redw » 07 Aug 2006 22:13 pm

Igypop napísal:
redw napísal:cauko Dexter, by ma zaujimalo ako si to vyriesil, lebo aj mne ten plyn nejako nechce rozpúštat ???


Nie je plyn, ako plyn :roll:
no ved CO2, o tom sa tu bavíme.
Obrázok používateľa
redw
 
Príspevky: 368
Obrázky: 24
Založený: 12 Jún 2006 23:41 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod jozino » 08 Aug 2006 17:59 pm

Trochu odbocim,ale je to tiez o difuznom zvone...da sa nejako vypocitat jeho potrebny objem,alebo je to jedno a musim merat a neustale sledovat Ph a doplnovat CO2 ked uz je zvon prazdny?
Obrázok používateľa
jozino
 
Príspevky: 148
Obrázky: 17
Založený: 14 Jan 2006 10:16 am
Bydlisko: Tlmače

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod matus » 08 Aug 2006 21:23 pm

ad jozino: prave som rozoberal tu velkost zvona s majkom a odbornickou raviolkou na teme CO2, uplne na konci - mrkni to
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod jozino » 09 Aug 2006 11:57 am

Diiik Matus..uz to aj idem studovat :)
Obrázok používateľa
jozino
 
Príspevky: 148
Obrázky: 17
Založený: 14 Jan 2006 10:16 am
Bydlisko: Tlmače

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Dexter » 11 Aug 2006 17:08 pm

redw napísal:cauko Dexter, by ma zaujimalo ako si to vyriesil, lebo aj mne ten plyn nejako nechce rozpúštat ???


Presne tak, nie je plyn ako plyn... Ked napustas hadicou do zvona co2, najprv je v nej vzduch... ten treba pustit volne a az po tom napustat co2. Vzduch sa ti totiz do vody nepremeni...

Apropos... vest, to si bol tusim, ty, kto mi to na jednom zimnom stretku poradil :) Diky...
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod AQVA » 11 Aug 2006 17:48 pm

Ja mam taky problem.Neviem ako mam upevnit ten zvon aby mi ho nevystrelilo ked ho budem napostat CO2.Ako ho mate upevneny vy??
Lebo prave teraz mi lieta po celom Akvarku :!: :!:
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Dexter » 11 Aug 2006 17:56 pm

AQVA napísal:Ja mam taky problem.Neviem ako mam upevnit ten zvon aby mi ho nevystrelilo ked ho budem napostat CO2.Ako ho mate upevneny vy??
Lebo prave teraz mi lieta po celom Akvarku :!: :!:


Jasne... chod do akvaristiky a kup si 2 gumove prisavky, ktore sa pouzivaju na upevnenie penoveho filtra... Prevrtaj odstrihnutu dvojiltrovu PET flasu dostatocne velkym vrtakom a do dier prepasiruj tie prisavky... Su z makkej gumy, takze sa poddaju. No a tie diery sprav samozrejme pri spodku toho dif. zvona, teda blizsie k hrdlu byvalej flase, vo zvysku bude CO2 :)
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod AQVA » 11 Aug 2006 18:17 pm

to nieje niejako velke 2L pet flasa??ty mas taku??Naplnis ju doplna??Alebo aky objem?
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Dexter » 11 Aug 2006 18:20 pm

AQVA napísal:to nieje niejako velke 2L pet flasa??ty mas taku??Naplnis ju doplna??Alebo aky objem?


Pisal som ze prevrtaj O*D*S*T*R*I*H*N*U*T*U PET flasu... odstrihnes z nej poslednych co ja viem, 10-15 cisiel - ten spodok... a s tym pracujes :X
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod snake » 11 Aug 2006 18:56 pm

Igypop napísal:Nie je plyn, ako plyn :roll:

Hi hi nezamenil vam niekto bombicky za slahackove??Moj syn sa s tym s radostou hraval a pomiesal v skrini vsetko co sa dalo..A potom kazde robenie slahacky bola loteria..
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod ExtremeSin » 19 Dec 2006 20:49 pm

stara tema ako maria terezia , ale neda ,mi zamudrovat slahackove bombicky su vizualne ine ako Co bombicky :)
ExtremeSin
 
Príspevky: 73
Obrázky: 7
Založený: 17 Júl 2005 11:30 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod snake » 19 Dec 2006 21:32 pm

hi hi..to som si nikdy neuvedomil..:=0
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Ako správne umiestniť difúzny zvon?

Odoslaťod Milan666 » 10 Mar 2008 11:46 am

Chcel by som vám poradiť: dnes som si vyrobil zvon zo sklenenej chemickej, resp. z nádobky z chemického laboratória, (sú rôzné veľkosti) tam kde je pasikami vyznačené množstvo ml v nádobke som nalepil prísavku z gumy, aby ich nebolo vidno, ktorou vlastne prichytite zvon o stenu akvária. Nádobka má na svojom leme tkzv. V-éčko pre pohodlnejšie vylievanie tekutiny z nej. Tam som naniesol silikon na akva tak ako aj pod prísavku a prilepil som klasickú vzduchovaciu hadičku, potom som ju ešte prilepil v blízkosti dna,( keď ju otočíte hore dnom tak na vrchu) a kúsok z nej som nechal trčať z akvária. Na jej koniec som dal spätný ventil a takto pohodlne naplňam zvon zo sifónu. Druhý spôsob je ten, že pod zvon dáte vývod z burčiaku kde sa CO2 nazbiera a spätným smerom sa vo vode rozpúšťa. Výhodou tejto nádobky je že z číreho skla a v akva akoby sa strácala, ďalej je to sklo veľmi odolné a zároveň ultra ľahké.No a ešte o droždiach: Skúste samozrejme ak máte možnosť, kupovať si ich priamo z pekárne , alebo lepšie z malej súkromnej pekárničky a pýtajte si pravé chlebové droždie. Budete prekvapení z jeho precízného kysnutia a výdržou, teda dľžkou bublania
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.