Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod joko » 11 Okt 2003 05:11 am

Kto ma skusenost s postupnym rozsvietenim ziariviek ? :?: :idea:
Mam na mysli ako urobit postupne rozsvecovanie.
Napriklad, ze mi zapne kazda dalsia o niekolko sekund neskor.
Ako to spravit? Nie ale pouzit na 4 neonky - 4 hodiny!
Zdroj zapne naraz, ale neonky by mali mat nejake oneskorenie,
dat tam nejake kondiky, ktore naakumuluju prud a az potom sa spriechodnia.
Alebo nejaky bimetal, ktory sa zohreje a zapne dalsiu neonku.

Konkretne mam 4 neonky (vid elekticka schema)
Svetlo ON :arrow: :idea: 5sek :arrow: :idea: 5sek :arrow: :idea: 5sek :arrow: :idea:

Takze ? :wink:

Dakujem. :P
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod majko » 11 Okt 2003 12:48 pm

Otazka je naco to chces. Pochopil by som keby si chcel simulovat vychod a zapad slnka, ale 5s? Ja zapinam po polhodine 3 ziarivky. Mam trojite hodiny.
Existuju este casovace, mam taky dojem, ze nieco podobne tu uz niekto spominal. Jacik?
A existuju este specialne startery, ktore ziarivku postupne rozsvetcuju. Tie ale stoja majland :D . Ale nieco take spravit doma by tiez nemal byt problem :D . Ked sa za tyzden vratim z dovolenky a este nebudes mat riesenie, mozme o tom podebatovat.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod marlo » 11 Okt 2003 21:01 pm

joko ...skus si pozriet tento prispevok ....
myslim ze je to presne to co potrebujes

Programovatelny starter
viewtopic.php?t=236
Obrázok používateľa
marlo
akvaland.sk
akvaland.sk
 
Príspevky: 1408
Obrázky: 25
Založený: 13 Jún 2002 14:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod jacik » 13 Okt 2003 09:13 am

joko s tymto rele (http://www.elkoep.cz/smrt.htm)
sa to da urobit, ale potrebujes 3ks a jedno stoji vyse 300sk...
Obrázok

pomocou smrt rele si viete aj nasimulovat automaticke zapinanie a vypinanie neonovych trubic cez den. je to pekna hracka riadena PIC-om. robia to slovaci. www.elkoep.sk :D.
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod majko » 19 Okt 2003 11:00 am

jacik napísal:joko s tymto rele (http://www.elkoep.cz/smrt.htm)
sa to da urobit, ale potrebujes 3ks a jedno stoji vyse 300sk...

Moje trojite hodiny stali 40 DM. Digitalne spinacie hodiny stoja v METRE 350Sk. :D
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod joko » 23 Okt 2003 08:00 am

Myslel som nieco jednoduche !!!
Nejaky kondik, alebo co ! Nieco kam pride stava, a kym sa nenabije tak nieje priepustny ! Nieco ako sa povie za korunu! :-)
Stacilo by v rozsahu 5sek - 3 min napr.

A ten bymetalovy pasik sa da niekde zohnat ? Myslim aj s kontaktami, nie iba pasik ? Mozno zo zehlicky ?
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod majko » 23 Okt 2003 08:52 am

joko napísal:Myslel som nieco jednoduche !!!
Nejaky kondik, alebo co ! Nieco kam pride stava, a kym sa nenabije tak nieje priepustny ! Nieco ako sa povie za korunu! :-)
Stacilo by v rozsahu 5sek - 3 min napr.

A ten bymetalovy pasik sa da niekde zohnat ? Myslim aj s kontaktami, nie iba pasik ? Mozno zo zehlicky ?

Trochu si to predstavujes ako Hurvinek valku :D . To vsetko by nebolo, az taky problem keby sa nejednalo o 230V a pomerne komplexnu zataz. A bezpecne riadenie triaku nebude tiez zalezitost par korun...
Kolko to smie stat? A prezrad nam, na co to vlastne potrebujes? Ak to bude zaujimave mozno sa nad tym hlbsie zamyslim.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod Spectre » 23 Okt 2003 16:12 pm

majko napísal:Trochu si to predstavujes ako Hurvinek valku :D . To vsetko by nebolo, az taky problem keby sa nejednalo o 230V a pomerne komplexnu zataz. A bezpecne riadenie triaku nebude tiez zalezitost par korun...
Kolko to smie stat? A prezrad nam, na co to vlastne potrebujes? Ak to bude zaujimave mozno sa nad tym hlbsie zamyslim.

Pokial by bola moznost mat na kazdu trubicu jeden predradnik, stacili by ti na to relatka, zopar tranzistorov. Vypocitas si RC cleny a ides. Keby bol zaujem, mozem dat take nieco dokopy :)
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod joko » 23 Okt 2003 16:27 pm

No predsa to potrebuju moje rybky, nech nemavaju taky sok kazde rano!
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod nino_q » 23 Okt 2003 16:30 pm

joko, si si isty, ze maju z toho sok? podla mna si na to davno zvykli
Obrázok používateľa
nino_q
Moderátor
 
Príspevky: 749
Obrázky: 5
Založený: 05 Máj 2003 12:57 pm
Bydlisko: Senec

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod joko » 23 Okt 2003 16:33 pm

No ja som si tiez zvykol na robotu a stavanie o 5:15,
ale sok mam vzdy ! Ked nejdem do roboty,
tak niesom schopny stat skor ako o 09:00!!!
Ale to je uz mimo.

Proste keby to nestalo vela, doprial by som rybkam trochu luxusu!
Ty nie ? :-)
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod majko » 23 Okt 2003 16:44 pm

Spectre napísal:Pokial by bola moznost mat na kazdu trubicu jeden predradnik, stacili by ti na to relatka, zopar tranzistorov. Vypocitas si RC cleny a ides. Keby bol zaujem, mozem dat take nieco dokopy :)

Tak sa predved :D. Sam som zvedavy ako vyriesis jednoducho napajanie riadiacej casti bez transformatora tak aby sa to nezohrievalo a nemalo velku spotrebu spotrebu a ako sa vysporiadas s kolisanim siete. A to cele lacno!
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod roox » 23 Okt 2003 19:00 pm

Myslim, ze ryby rano nemaji az tak velky sok. Kdyz mam doma nastavenou dobu svice na 10-22, tak v 10 rano je venku - a tim padem i v pokoji - uz docela svetlo. Horsi to bude asi vecer...
Obrázok používateľa
roox
 
Príspevky: 312
Obrázky: 32
Založený: 14 Júl 2003 21:45 pm
Bydlisko: CR, Brno

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod Spectre » 23 Okt 2003 19:45 pm

majko napísal: Tak sa predved :D. Sam som zvedavy ako vyriesis jednoducho napajanie riadiacej casti bez transformatora tak aby sa to nezohrievalo a nemalo velku spotrebu spotrebu a ako sa vysporiadas s kolisanim siete. A to cele lacno!

S kolisanim siete sa mozem vysporiadat napriklad stabilizaciou napajacieho napatia :D A keby som sa moc nastval, tak to urobim pomocou dajakeho jednocipu (89C2051) a bude to mat komplet spinaci program :-) Co sa tyka spotreby, v porovnani s trubucami je mi ukradnute, ci to bude cucat o 2mA viac :) Bez transformatora sa tiez da... pozri si zapojenia roznych "LED na 220V" a podobnych zvrhlosti. Najdrahsie na celom zapojeni budu relatka, to jednoznacne.

Keby mal niekto moc moc zaujem, tak mozeme dat hlavy dokopy a nieco vymysliet. Vyrabal som aj vacsie zvrhlosti a vacsinou mi fungovali, takze ziaden strach. Na objednavku ale vymyslat nic nebudem, nakolko som vytazeny zamestnanim + studiom na VS a ledva si stiham precitat tuto diskusiu na akva.sk :D
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod salik » 23 Okt 2003 22:05 pm

Spectre napísal:......Keby mal niekto moc moc zaujem, tak mozeme dat hlavy dokopy a nieco vymysliet. Vyrabal som aj vacsie zvrhlosti a vacsinou mi fungovali, takze ziaden strach. Na objednavku ale vymyslat nic nebudem, nakolko som vytazeny zamestnanim + studiom na VS a ledva si stiham precitat tuto diskusiu na akva.sk :D

no mozes to brat aj ako semestralnu pracu :)
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod majko » 24 Okt 2003 08:06 am

Spectre napísal:S kolisanim siete sa mozem vysporiadat napriklad stabilizaciou napajacieho napatia :D A keby som sa moc nastval, tak to urobim pomocou dajakeho jednocipu (89C2051) a bude to mat komplet spinaci program :-) Co sa tyka spotreby, v porovnani s trubucami je mi ukradnute, ci to bude cucat o 2mA viac :) Bez transformatora sa tiez da... pozri si zapojenia roznych "LED na 220V" a podobnych zvrhlosti. Najdrahsie na celom zapojeni budu relatka, to jednoznacne.
Ja som vo svojom skromnom zivote toho navrhol uz tiez dost. :D Kedze sa s elektronikou zaoberam z casu na cas aj profesionalne naucil som sa posudit pomer vynalozenej namahy a vysledku. Ja som nikdy nepovedal, ze sa to neda urobit. Ja len tvrdim, ze sa to neoplati.Ty si asi totiz neuvedomujes par veci. Bolo tu spomenute, ze to ma byt jednoduche a cena nad 300Sk je, ak som to spravne pochopil, nepresvedciva :D .Ak pouzijes kvalitne trafo jeho cena bude okolo 100Sk. Jedno kvalitne rele na 5-12-24 V Ta bude stat cez 50 Sk, ak sa rozhodnes pre variantu bez trafa a zvolis 230V rele tak pocitaj tak 100/150 Sk za kus. Urcite su Ti zname problemy pri spinani komplexnych zatazi. Takze vies, ze rele zrovna nieje idealny spinaci prvok pre indukcnu zataz akou ziarivka s predradnikom je. Budu sa Ti totiz postupne opalovat kontakty (v najkatastrofalnejsom pripade pri nevhodnom rele to zhori uplne). Takze spravnym riesenim by bolo pouzitie triaku/optotriaku so spinanim v nule. To vsak bude komplikovat a predrazovat riesenie.
K stabilizacii. Je mi jasne, ze dokazes stabilizovat napatie pri pouziti trafa :D . Ako to vsak chces urobit efektivne pri verzii bez neho som zvedavy.
A Tvoja verzia bez trafa by ma zaujimala. Ty totiz nemusis napajat par LED diod nejakymi 1.8V. Ty musi napajat minimalne 3 RELE 5-12-24V co predstavuje priemerne takych 60mA. Dufam, ze nemyslis na podobne zvrhlosti ako odpor a zenerova dioda alebo seriovy kondenzator. Uvedom si, ze pri napajani rele 24V musis niekde stratit 200V. Kazdych 10mA predstavuje tepelnu stratu 2W! Teba to mozno nezaujima, ale toho kto to bude pouzivat ano.
No a ked sa nastves a pouzijes Atmel, ta si uvedom, ze je to otazka dalsich asi 50Sk za procesor, nejake Sk za krystal, potrebujes kvalitnejsie napajanie 5V, asi zvysis odber a budes potrebovat kvalitne odrusenie inak v okoli par metrov nebudes moct pocuvat radio a ..... A este jedna vec, treba to programovat. Na kolko si cenis 1 hodinu Tvojej prace?
Vsetko sa da pri tochu uvazovani. Tak teraz z toho nevycuvaj a ukaz mi, ze som Ta podcenil a spravis jednoduche, usporne riesenie do tych 300Sk. Staci, ked zverejnis schemu. Nemusis to naozaj postavit.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod Spectre » 24 Okt 2003 11:35 am

majko napísal:Ja som vo svojom skromnom zivote toho navrhol uz tiez dost. :D Kedze sa s elektronikou zaoberam z casu na cas aj profesionalne naucil som sa posudit pomer vynalozenej namahy a vysledku. Ja som nikdy nepovedal, ze sa to neda urobit. Ja len tvrdim, ze sa to neoplati.Ty si asi totiz neuvedomujes par veci. Bolo tu spomenute, ze to ma byt jednoduche a cena nad 300Sk je, ak som to spravne pochopil, nepresvedciva :D.
Netvrdim, ze by som to vygeneroval na pockanie. Aj keby ano, tak minimalne vyvoj zariadenia by stal urcite tu 1000ku (odpalene suciastky a tak)

majko napísal:Ak pouzijes kvalitne trafo jeho cena bude okolo 100Sk. Jedno kvalitne rele na 5-12-24 V Ta bude stat cez 50 Sk, ak sa rozhodnes pre variantu bez trafa a zvolis 230V rele tak pocitaj tak 100/150 Sk za kus. Urcite su Ti zname problemy pri spinani komplexnych zatazi. Takze vies, ze rele zrovna nieje idealny spinaci prvok pre indukcnu zataz akou ziarivka s predradnikom je.
S rele sa bezne spinaju aj indukcne zataze. Opalovanie kontaktov sa obmedzi napr. kondenzatorom paralelne ku kontaktu, pripadne pouzitim viackontaktoveho rele a zapojenim kontaktov paralelne. Kedze sa to nebude zapinat a vypinat az tak casto, da sa predpokladat u toho rele dost vysoka zivotnost.

majko napísal:Budu sa Ti totiz postupne opalovat kontakty (v najkatastrofalnejsom pripade pri nevhodnom rele to zhori uplne). Takze spravnym riesenim by bolo pouzitie triaku/optotriaku so spinanim v nule. To vsak bude komplikovat a predrazovat riesenie.
Preco optotriak? A preco spinat v nule. Tuto nejde o dajaku regulaciu, takze to mozes s prehladom zapnut a vypnut kedy chces. Spinanie v nule snad kvoli tomu, aby ho cez tu indukcnu zataz neodfuklo :), ale to sa da vyriesit aj inak -- spinanie tyristorom cez diodovy mostik, kde defacto spinas uz jednosmerne prudy a tak mozes tyristor zabezpecit paralelne diodou.

majko napísal:K stabilizacii. Je mi jasne, ze dokazes stabilizovat napatie pri pouziti trafa :D . Ako to vsak chces urobit efektivne pri verzii bez neho som zvedavy. A Tvoja verzia bez trafa by ma zaujimala. Ty totiz nemusis napajat par LED diod nejakymi 1.8V. Ty musi napajat minimalne 3 RELE 5-12-24V co predstavuje priemerne takych 60mA. Dufam, ze nemyslis na podobne zvrhlosti ako odpor a zenerova dioda alebo seriovy kondenzator. Uvedom si, ze pri napajani rele 24V musis niekde stratit 200V. Kazdych 10mA predstavuje tepelnu stratu 2W! Teba to mozno nezaujima, ale toho kto to bude pouzivat ano.
Cez odpory by sa to dalo -- to by si tym mohol rybkam pripadne aj prikurovat.. Nie, nemyslel som to tak. S tranzistormi sa da urobit jednoduchy pulzny menic, ktory by bol galvanicky pripojeny na siet, teda ziadne trafa a pod. To je na tom asi ale to najzlozitejsie na vyvoj.... takze len v teoretickej linii zatial :D

majko napísal:No a ked sa nastves a pouzijes Atmel, ta si uvedom, ze je to otazka dalsich asi 50Sk za procesor, nejake Sk za krystal, potrebujes kvalitnejsie napajanie 5V, asi zvysis odber a budes potrebovat kvalitne odrusenie inak v okoli par metrov nebudes moct pocuvat radio a ..... A este jedna vec, treba to programovat. Na kolko si cenis 1 hodinu Tvojej
prace?
Pozri... keby ze to riadis Atmelom, das dajme tomu 100vku za krystal + procesor. 100vku za napajaciu cas a dalsiu 100vku za riadiace obvody, ktore to budu spinat. To su tri stovky. Este pridam LM75 na meranie teploty v akva, klavesnicu, dajaky 7-segmentak a ide sa! Keby som nieco naozaj robil s atmelom, tak by to bolo komplet riadenie akva. Mohol by si tym napr. regulovat vyhrievace bez termostatu, na ktorych by si usetril celkom dost. Keby som vymyslal nieco a Atmelom, tak urobim taketo kompletne zariadenie. Samozrejme uz neni problem urobit tam funkciu casoveho spinaca, aby ti rozsvecovalo neony, trebars aj kazdy zvlast. Ked si spocitas cenu cely tento komplet vs. cenu viacerych cas. spinacov + ohrievaca s termostatom, uz by sa o tom oplatilo uvazovat. S tym Atmelom som sa nechal trochu uniest, ale ked si postavim velke akva, tak to urcite urobim takto, lebo to mam za jedno. Jednoduche zariadenie s Atmelom na spinanie neonov by sa tiez dalo... V teoretickej faze - na taku jednoucelovu vec je mikrokontroler uplna zbytocnost :P

majko napísal:Vsetko sa da pri tochu uvazovani. Tak teraz z toho nevycuvaj a ukaz mi, ze som Ta podcenil a spravis jednoduche, usporne riesenie do tych 300Sk. Staci, ked zverejnis schemu. Nemusis to naozaj postavit.
Neboj sa, nechcem z toho vycuvat :) Ved na to je tu takato diskusia, ze sa moze rozpravat o roznych veciach... aj ked niekto vymysli hovadinu. Za jednym si vsak stojim - vyroba takehoto zariadenia nie je nemozna. Samozrejme otazne je to, ci sa oplati na to mrhat cas a peniaze. Keby som nieco robil, tak sam pre seba asi urobim komplet riadenie akva.

Este co sa tyka schemy: Ak sa zaoberas elektronikou nielen v teoretickej rovine, tak velmi dobre vies, ze schema nie je vsetko. Kazde zariadenie treba urcitu dobu vyvijat a testovat, nech by bolo akokolvek primitivne. Len tak si nakreslit schemu a vyhlasit, ze toto funguje by som sa teda neodvazil. Aj ked to hodis do PC a odsimulujes to, vyzera, ze vsetko ide, ajtak sa to v praxi moze spravat inak. Jednoducho sa vzdavam .... komplet schema asi nebude :(
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod Spectre » 24 Okt 2003 11:39 am

salik napísal:no mozes to brat aj ako semestralnu pracu :)

Hehe, ked budeme nieco take robit, tak sa ozvem, ako to dopadlo :D :D :D :D :D
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod majko » 24 Okt 2003 12:41 pm

Spectre napísal:Netvrdim, ze by som to vygeneroval na pockanie. Aj keby ano, tak minimalne vyvoj zariadenia by stal urcite tu 1000ku (odpalene suciastky a tak)
...

teda ziadne trafa a pod. To je na tom asi ale to najzlozitejsie na vyvoj.... takze len v teoretickej linii zatial :D
Potom ale nechapem o com tu debatujeme. Otazka bola ci by to bolo mozne urobit za par korun s par kondenzatormi...... Ja som napisal ze to nieje take jednoduche. Na to si zareagoval, ze to nieje problem. A teraz vravis, ze to nejde jednoducho, rychlo lacno.....

S rele sa bezne spinaju aj indukcne zataze. Opalovanie kontaktov sa obmedzi napr. kondenzatorom paralelne ku kontaktu, pripadne pouzitim viackontaktoveho rele a zapojenim kontaktov paralelne. Kedze sa to nebude zapinat a vypinat az tak casto, da sa predpokladat u toho rele dost vysoka zivotnost.
Ja som netvrdil, ze s rele sa nespinaju indikcne zataze. Ja som povedal, ze to nieje idealny prvok na takuto aplikaciu. Ak sa kondenzator paralerne ku kontaktu tak zabezpecis, ze spinany obvod je stale pod napatim co moze niekoho stat zivot a ziarivka by pravdepodobne stale "tlela". Nieco podobne tu uz bolo spominane.
Paralerne zapojenie kontaktov ti podla mna v tomto probleme nepomoze. Pri zapalovani ziarivky mozu vznikat napatia az cez 1000V. Viac kontaktov rovnako vzdialenych od seba nezabezpeci, ze sa nezapali obluk. Treba povedat, ze bezne spinacie hodiny pouzivaju rele. Ale je tam aj upozornie, ze s induktivnou zatazou nieje mozne pouzit plny spinaci vykon.

Preco optotriak?
Jednoduchsie sa riadi.

A preco spinat v nule.
Jednoducho pre mensie razy v sieti a rusenie. Preto sa robia aj moderne SSR so spinanim v nule.

S tranzistormi sa da urobit jednoduchy pulzny menic, ktory by bol galvanicky pripojeny na siet, teda ziadne trafa a pod. To je na tom asi ale to najzlozitejsie na vyvoj.... takze len v teoretickej linii zatial :D
Neviem ktore zapojenie presne myslis, ale ak nieco podobne ako ja tak by som bol zvedavy na "jednoduchy" menic s 230AC na 5-24VDC/100mA
Skus mi napisat ako to presne myslis.

Pozri... keby ze to riadis Atmelom, das dajme tomu 100vku za krystal + procesor. 100vku za napajaciu cas a dalsiu 100vku za riadiace obvody, ktore to budu spinat. To su tri stovky. Este pridam LM75 na meranie teploty v akva, klavesnicu, dajaky 7-segmentak a ide sa! Keby som nieco naozaj robil s atmelom, tak by to bolo komplet riadenie akva. Mohol by si tym napr. regulovat vyhrievace bez termostatu, na ktorych by si usetril celkom dost. Keby som vymyslal nieco a Atmelom, tak urobim taketo kompletne zariadenie. Samozrejme uz neni problem urobit tam funkciu casoveho spinaca, aby ti rozsvecovalo neony, trebars aj kazdy zvlast. Ked si spocitas cenu cely tento komplet vs. cenu viacerych cas. spinacov + ohrievaca s termostatom, uz by sa o tom oplatilo uvazovat. S tym Atmelom som sa nechal trochu uniest, ale ked si postavim velke akva, tak to urcite urobim takto, lebo to mam za jedno. Jednoduche zariadenie s Atmelom na spinanie neonov by sa tiez dalo... V teoretickej faze - na taku jednoucelovu vec je mikrokontroler uplna zbytocnost :P
Ano nechal si sa uniest. Stale sa bavime o jednoduchom a lacnom rieseni. A tie tri stovky su aj tak poriadne mimo :D (v zdrojovej casti Ta len trafo vyjde na 100SK) . Zabudas na krabicku, odrusenie , plosny spoj a milion inych "prkotin" ktore nakoniec stoja viacej ako tych "par" suciastiek.

Neboj sa, nechcem z toho vycuvat :) Ved na to je tu takato diskusia, ze sa moze rozpravat o roznych veciach... aj ked niekto vymysli hovadinu. Za jednym si vsak stojim - vyroba takehoto zariadenia nie je nemozna. Samozrejme otazne je to, ci sa oplati na to mrhat cas a peniaze. Keby som nieco robil, tak sam pre seba asi urobim komplet riadenie akva.
To tvrdim aj ja urcite sa to da premakane spravit! Ale nie jednoducho a lacno :!: Tvoj prispevok budil dojem (...zoberies par RC clenou a ides...), ze to spravis za chvilu a za par supov. A to je to co ja neverim.

Este co sa tyka schemy: Ak sa zaoberas elektronikou nielen v teoretickej rovine, tak velmi dobre vies, ze schema nie je vsetko. Kazde zariadenie treba urcitu dobu vyvijat a testovat, nech by bolo akokolvek primitivne. Len tak si nakreslit schemu a vyhlasit, ze toto funguje by som sa teda neodvazil. Aj ked to hodis do PC a odsimulujes to, vyzera, ze vsetko ide, ajtak sa to v praxi moze spravat inak. Jednoducho sa vzdavam .... komplet schema asi nebude :(
Ale ano, to vsetko mi je zname a vela krat odskusane na vlastnej kozi. Ja som chcem od Teba schemu, ktora by teoreticky mohla fungovat. Chcel som Ti len ukazat, ze ked si tu schemu nakreslis a spocitas naklady len na suciastky, kam prides.

A kedze toto je akvaristicke forum navrhujem aby sme tuto debatu viedli dalej cez SS. Suhlasis?
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod skala » 24 Okt 2003 13:29 pm

Preco, mne to nic nehovori, ale pocitam si to.
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod Spectre » 24 Okt 2003 13:32 pm

Ok, suhlasim... Zatiahli sme sem trochu moc elektroniky.... :lol:
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod joko » 25 Okt 2003 19:46 pm

No skusim toto vsetko pretlmocit mojim rybkam, asi upustia od toho jednotliveho spinania ziariviek. :-)

Ale debata je to tusim dost vycerpavajuca! Nie ?
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako urobit postupne rozsvecovanie ziariviek ?

Odoslaťod Spectre » 25 Okt 2003 22:33 pm

joko napísal:No skusim toto vsetko pretlmocit mojim rybkam, asi upustia od toho jednotliveho spinania ziariviek. :-)
Ale debata je to tusim dost vycerpavajuca! Nie ?

O technickom vybaveni akvaria by sa dalo kecat doblba :) Ono je totizto krasne, ake fajn veci si clovek dokaze vyrobit svojpomocou za "par" korun. Keby som urobil mikropocitac pre kompletnu kontrolu a riadenie akvarka, stalo by ma to trebars 1000ku. Keby sa rovnake zariadenie vyrabalo komercne, cena by bola 10-nasobna :-(

Ked zariadim dajake vacsie akva, tak sa do toho mozno pustim aj v praxi.. zatial len vo faze diskusie :D
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.