Ako vytvorit stupnovite dno.



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod torr » 14 Sep 2013 11:32 am

Zdravim vas. Vsade sa doporucuje vytvorit zvazujuce sa dno (od zadnej steny k prednej, cca 2-nasobony rozdiel). Urobil som tak, akva vyzeralo neskutocne dobre (ohromny dojem priestoru), ale casom sa vdaka vode a rybam ulahlo do (takmer) roviny. Svah som vytvoril len jednoducho nahrnutim substratu. Rad by som vedel, ci existuje nejaka finta, ako vytvorit trvace stupnovite dno, ktore by sa casom nevyrovnalo. Ak mate dobre napady, sem s nimi, budem velmi vdacny.
torr
 
Príspevky: 7
Založený: 14 Sep 2013 11:24 am

Reklama

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod btmbtm » 14 Sep 2013 16:49 pm

aký bol použitý substrát?
Obrázok používateľa
btmbtm
 
Príspevky: 158
Obrázky: 6
Založený: 12 Jan 2013 18:17 pm
Bydlisko: Nemšová

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod prasan » 14 Sep 2013 17:04 pm

Narež si z priesvitnej fólie pásiky a tie jednoducho pozasúvaš do substrátu tak aby sa nezosunul.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4063
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod chnuro » 14 Sep 2013 17:22 pm

Ja pouzivam silonky. Staci aj pouzite a vyprate (nie v aivazi). Staci kusok, ktory zaviazem z oboch stran a dam naspodok. Potom zasypem strkom a vytvarujem dno podla zelania. Nikdy nie je od veci pri nasypavani kopceka pouzit kamene (sofistikovane naukladane), ktore mozu byt vidiet, ale budu drzat kopec stale kopcom.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod ichthys » 14 Sep 2013 18:13 pm

pouzivaju sa aj tenke platky bridlice pozasuvane do substratu, ja som vyuzil vhodne ploche kusky mopani dreva. Svah lepsie udrzia drte nez riecny strk.
ichthys
 
Príspevky: 232
Obrázky: 3
Založený: 15 Okt 2010 15:00 pm

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod torr » 14 Sep 2013 20:15 pm

btmbtm napísal:aký bol použitý substrát?

akadama (stredna)
torr
 
Príspevky: 7
Založený: 14 Sep 2013 11:24 am

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod torr » 14 Sep 2013 20:23 pm

prasan napísal:Narež si z priesvitnej fólie pásiky ...

Mohli by casom vykukat zo substratu a to nevyzera pekne.

chnuro napísal:Ja pouzivam silonky...

To znie zaujimavo. Akadama je hnedocervena, pouzil by som hnede silonky (keby nahodou casom vykukali zo substratu). Korene prerastu cez ne bez problemov ? Mohol by som pouzit cca. 5 silonkovych valcov naplnenych akadamov a odstupnovanych - vzadu najvacsi valec a postupne tensie a tensie smerom dopredu. A cele to zasypat cca. 5cm dalsej akadamy. Btw. aky pouzivas substrat ty (na fotkach) ? Pekne akvarka.
torr
 
Príspevky: 7
Založený: 14 Sep 2013 11:24 am

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod prasan » 14 Sep 2013 21:20 pm

Predpokladám,že na ten ,,kopec,, budeš sadiť i rastliny.Potom to celé spevnia ešte korene a nič nevykúka.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4063
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod chnuro » 14 Sep 2013 22:00 pm

torr napísal:
chnuro napísal:Ja pouzivam silonky...

To znie zaujimavo. Akadama je hnedocervena, pouzil by som hnede silonky (keby nahodou casom vykukali zo substratu). Korene prerastu cez ne bez problemov ? Mohol by som pouzit cca. 5 silonkovych valcov naplnenych akadamov a odstupnovanych - vzadu najvacsi valec a postupne tensie a tensie smerom dopredu. A cele to zasypat cca. 5cm dalsej akadamy. Btw. aky pouzivas substrat ty (na fotkach) ?....

Implementacia silonkovych valcov je plne na tebe :-). Ja som dal vzdy iba jeden do zadnej casti a v podstate som to kombinoval s tipmi ako tu uz boli spomenute. S 5 valcami by som to nekomplikoval.

Rastliny si cez to cestu najdu same, toho by som sa nebal.

V akvarkach mam ADA Amazoniu a v jednom štrk Hagen (to na fore nie je).
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod btmbtm » 15 Sep 2013 13:32 pm

torr napísal:
btmbtm napísal:aký bol použitý substrát?

akadama (stredna)

tie silonky nieje zly napad ale mam lepsi ;) pouzi sietku na okna,maju ju v tes.. po 2eura biele aj hnede
Obrázok používateľa
btmbtm
 
Príspevky: 158
Obrázky: 6
Založený: 12 Jan 2013 18:17 pm
Bydlisko: Nemšová

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod misko842 » 15 Sep 2013 15:13 pm

Ja mám s tým tiež problém. A mohlo by podla Vás fungovať naukladanie molitánu do požadovaného tvaru a na to nasypanie asi 4cm vrstvy štrku (Štrk prírodný jemný 1-3mm) ?
misko842
 
Príspevky: 32
Založený: 12 Sep 2012 17:46 pm

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod btmbtm » 15 Sep 2013 15:28 pm

molitán by som sa ja osobne bál použiť nasaje bordel a potom čo, ako ten bordel z neho vybrať
Obrázok používateľa
btmbtm
 
Príspevky: 158
Obrázky: 6
Založený: 12 Jan 2013 18:17 pm
Bydlisko: Nemšová

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod kharak » 15 Sep 2013 19:28 pm

Ak zastrcis kusky plastu do substratu, a navrch nasypes dalsiu vrstvu tak cca 1 cm ... tak ky to bude chciet sadnut, tak rastliny korenami prarastu vrchnu cast a bude to drzat.
kharak
 
Príspevky: 210
Založený: 08 Jún 2013 15:08 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod Ajven » 15 Sep 2013 22:09 pm

Obrázok používateľa
Ajven
 
Príspevky: 1024
Obrázky: 63
Založený: 20 Mar 2007 16:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod kharak » 15 Sep 2013 22:33 pm

Netreba zabudat ze zalezi aj od substratu ktory pouzijes ;) Aqua soil od ADA drzi tvar velmi dobre :)
kharak
 
Príspevky: 210
Založený: 08 Jún 2013 15:08 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Ako vytvorit stupnovite dno.

Odoslaťod M.i.s.o » 15 Sep 2013 23:10 pm

to co sa tu pise je pouzitelne, ale myslim ze tvoju poziadavku mat v zadu 2x viac ako vpredu splni akadama +/- vpohode aj bez toho.
keby ze sa jedna o niekolkonasobne prevysenie tak by som to riesil... ;)
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava


Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.