Akva controller



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Akva controller

Odoslaťod ichthys » 28 Okt 2013 22:52 pm

Ak tam bude dotykovy displej, nebude to zbytocne drahe? Aby sa to nedostalo na uroven uz dostupnych komercnych kontrolerov...
Nevyznam sa v elektronike, ale vedel by som si predstavit, ze na uplne podrobne ovladanie by sa to cez nejake rozhranie mohlo napichnut na PC alebo smartfon.
Hlavne aby bolo spinanie a vypinanie vystupov spolahlive a malo dobru zivotnost- tam by som nerad setril. Ked mi chcipli troje spinacie hodiny na svetelnom okruhu, to som prezil, aj ryby to prezili, ale ked mi to trebars nevypne cerpadlo pri vypustani/napustani vody....

Vstupy a vystupy v zmysle vyzvy djwiktora:

vystup na svetlo 2x - spinanie od-do
vystup s regulaciou farby LED RGB
vystup na doplnanie vody (spinanie cerpadla, alebo otvaranie elmg. ventilu)- ci uz na zaklade naprogramovanej vymeny vody, alebo doplnania odparu
vystup na odcerpavanie vody (spinanie cerpadla)
vystup na vypnutie/zapnutie filtrov
vystup na zapnutie ventilatorov chladenia v kryte, resp. nad hladinou (v lete)
vystup na CO2 elmg. ventil (ovladatelny aj bez pH sondy)
vystup na davkovac hnojiva (nastavitelny na sekundy)
vstup na Ph sondu
vstup na meranie vysky hladiny
vstup na meranie teploty
vstup na meranie teploty v kryte osvetlenia/nad hladinou
vstup na nezavislu sondu pretekania/vlhnutia pod akvariom
ichthys
 
Príspevky: 232
Obrázky: 3
Založený: 15 Okt 2010 15:00 pm

Reklama

Re: Akva controller

Odoslaťod Miloš » 29 Okt 2013 08:19 am

este by som doplnil sondu na merenie vodivosti vstupnej vody a sondu na meranie vodivosti odpadovej vody (resp. vody v akvarku), a k doplnaniu vody/odparu treba sa zamysliet ako to bude robene malo kto ma privedeny privod vody k akvariu a tak ak to budu ludia pouzivat vacsinou budu mat nejaku zasobnu nadrz kde budu mat vodu a cerpadlo preto by som navrhol aj ochranu proti chodu ceradla nasucho
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Akva controller

Odoslaťod smart616 » 29 Okt 2013 09:19 am

a ako by si riesil meranie vodivosti? resp. ako sa to robi?
meranie vysky hladiny v dopustacej nadrzi zahrnieme

MAXO.SK napísal:Niesu len celkom mechanicke ale senzory vyšších generácií majú ceny dosť vysoké. Napr ph sondy .....


Ako neskor napisal ichthys napr. ph moze automat pustat aj podla casu, bez sondy. Teda v podstate funkcia bude zachovana za rozumnu cenu. Jeden vystup naviac uz hladiska ceny nerobi vela. A kto si bude chciet priplatit, si za sondu priplati.

ichthys napísal:Ak tam bude dotykovy displej, nebude to zbytocne drahe? Aby sa to nedostalo na uroven uz dostupnych komercnych kontrolerov...
Nevyznam sa v elektronike, ale vedel by som si predstavit, ze na uplne podrobne ovladanie by sa to cez nejake rozhranie mohlo napichnut na PC alebo smartfon.
Hlavne aby bolo spinanie a vypinanie vystupov spolahlive a malo dobru zivotnost- tam by som nerad setril. Ked mi chcipli troje spinacie hodiny na svetelnom okruhu, to som prezil, aj ryby to prezili, ale ked mi to trebars nevypne cerpadlo pri vypustani/napustani vody....


s tym dotykovym displejom ma ichthys pravdu, cena by bola zbytocne velka ... tiez ide o to, ze potrebujeme vsetok vykon arduina na automatizaciu, nie na obsluhu dotykoveho displeja .. a v podstate tam je skor na nastavovanie a obcasnu kontrolu ..

co sa tyka rozhrania, nakoniec vo finalnej verzii by mohol akva controller obsahovat usb port, prip RS232 alebo RS485 (rozhranie pouzivane v priemysle), na ktorom by sa dalo cez MODBUS protokol vycitavat zo zariadenia viac.. ale to uz je len taka ceresnicka na torte ..

Prave som dokoncil zatial taku jednoduchu stranocku. Je tam zoskupene to, o com tu piseme ... http://akva.pribylinaobjektivom.sk/ .. budem sa to snazit priebezne aktualizovat.
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod Miloš » 29 Okt 2013 10:14 am

No vodivost sa bude meriat podobne ako pH len inou sondou a otazka je aku to ma prechodovu charakteristiku. ale pouzivaju sa rovnake vyhodnocovace ako pri merani pH len iny vstup. a este co som studoval su dva sposoby merania vodivostne a indukcne pre nase potrebu treba vodivostne
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Akva controller

Odoslaťod djwiktor » 29 Okt 2013 10:21 am

K tomu displeju - dotykac mozno dobuducna, suhlasim ze sa predrazi zbytocne.
Miesto 2x16 by som tam dal radsej 4x16, pripadne 4x20 displej - predsa len, je lepsie ked netreba mat vsetko natlacene na kope - a cenovy rozdiel tam je maly. Kedze netreba nejaky megarefresh rate na displej, kludne bude mozne riadit ho v 4bit mode - usetrime tym 4 digitalne vystupy
djwiktor
 
Príspevky: 180
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: Akva controller

Odoslaťod smart616 » 29 Okt 2013 13:36 pm

Displej bude v 4bitovom rezime .. este dnes skusim nahodit detaily okolo elektroniky ..

Miloš napísal:No vodivost sa bude meriat podobne ako pH len inou sondou a otazka je aku to ma prechodovu charakteristiku. ale pouzivaju sa rovnake vyhodnocovace ako pri merani pH len iny vstup. a este co som studoval su dva sposoby merania vodivostne a indukcne pre nase potrebu treba vodivostne


Aby sme si to ujasnili, jedna sa meranie elektrickej vodivosti? Teda prevratena hodnota odporu? Tu by nebol az taky problem merat, skor to aky vplyv na ryby by malo meranie .. lebo jednak by museli byt vo vode nejake elektrody, tzn ze by museli byt z nejakeho uslachtileho kovu, ktory nevypusta nic do vody .. napr. nerez .. na nete som nasiel z titanu, ale to je asi pridrahe .. no a potom nevadilo by rybam, keby sa priamo napatim meral odpor vody? aky ucinok by to malo?
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod Miloš » 29 Okt 2013 14:07 pm

rybam to zrejme vadit nebude nakolko EC metre sa bezne predavaju a pouzivaju sa aj take co meraju kontinualne napr. http://akvaland.sk/2221-dvojity-inline- ... tomer.html a vyznam no da sa z toho urcit znecistenie vody
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Akva controller

Odoslaťod smart616 » 29 Okt 2013 14:14 pm

ucinok som myslel na ryby .. co sa tyka vyznamu .. to je mi jasne .. :) .. ako pozeram pouzivaju sa nerezove sondy .. to by mohli kludne byt aj nerezove sroby ..

toto som nasiel .. http://www.octiva.net/projects/ppm/ ... nieco podobne by sme kludne mohli pouzit + tie nerezove sroby + akva controller by uz meral vysledne napatie namiesto multimetra..
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod zbojnik » 29 Okt 2013 14:47 pm

caves,
sledujem tuto temu a aj ja sa snazim pouzivat PLC v akvaristike, ide o zakupeny kontroler..
zozaciatku riadil len svetla teraz sa snazim merat aj ph,
vstup analog 0-10, zosilovac pre sondu vlastna vyroba, schem je na nete kopec...
chcem len povedat ze to nieje take jednoduche ako to vyzera, sonda vyraba napatie v mV (cca 60mV/ph )
takto slaby napatovy potencial mi rozhodi npr aj zopnutie svetiel (neviem ci relatko samotne alebo start el.predradnika)
pri pokuse zemnit opletenie vodica ph sondy na spolocnu zem - rozdiel merania v akva a mimo o 0,20 Ph (uv sterilizator kovovy uzemneny, ph sonda uzemnena - rozny napatovy potencial)
dovolim si tvrdit ze to meranie vodivosti narobi dost sarapatu pokial nebude ta PH sonda galvanicky oddelena....

TL082 - pouzivam a nieje to nic moc ma velky sum... vysledna hodnota sa nevie ustalit stale poskakuje (samozrejme da sa to riesit) momentalne mam objednane CA3420 tak uvidim.
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod zano » 29 Okt 2013 15:26 pm

ja to mam cez raspberry pi, aktualne akva je zalozene len 1mesiac, takze v zabehu, a zatial riadim len osvetlenie.
Este som riesil veci so stolarom, a co2, takze celkom zapojene, este nemam, kazdopadne riesim automatizaciu :). Bude to riadene aj cez internet.


Par fotiek:
DSCN9850.JPG
takto to zacalo

DSCN9865.JPG
zapojenie/testovanie

DSCN9870.JPG
final miesto
Obrázok používateľa
zano
 
Príspevky: 117
Obrázky: 7
Založený: 15 Júl 2013 13:39 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod Milan666 » 29 Okt 2013 17:11 pm

Chlapi, nič v zlom, ale neuniká vám týmto samotná akvaristika? Toto teda by som nechcel, to už by ma nebavilo. Nechcem si predstaviť keď celý systém vypadne.
Opakujem, nič v zlom
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akva controller

Odoslaťod ichthys » 29 Okt 2013 17:41 pm

Myslim, ze ani nie. Niektorym nam to moze pomoct s tym, aby sme pre nedostatok casu nemuseli zrusit akvaria...
ichthys
 
Príspevky: 232
Obrázky: 3
Založený: 15 Okt 2010 15:00 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod djwiktor » 29 Okt 2013 18:05 pm

Tiez si myslim - napriklad robim 5 dni v tyzdni, akva mam v nemecku, potom idem na slovensko na dlhsi vikend - nikto nie je doma ale akva sa o seba postara v pohode, pripadne aj cez dovolenku. niekedy fakt nestiham sa ani nadychnut a naozaj to akva obcas ostane bokom . a ked vypadne system - v podstate by sa nemalo nic stat - napr na filter sa da spravit bypass- teda ak vypadne system, tak filter ostane aj tak napojeny na siet. zbytok, napr CO2, svetlo a pod ak by system odstavil, nic sa nedeje na jeden dva dni. ale mrtvy filter hodinu je uz pohroma vecsinou.
djwiktor
 
Príspevky: 180
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: Akva controller

Odoslaťod djwiktor » 29 Okt 2013 18:07 pm

este aby som narychlo doplnil - zo svojich projektov mam kopu suciastok smd ( hlavne rezistory atd v kotucoch), tak ak bude treba daku suciastkovu zakladnu viem pomoct.
djwiktor
 
Príspevky: 180
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: Akva controller

Odoslaťod bajobb » 29 Okt 2013 19:22 pm

super tema, aj ja sa snazim nieco take doma zostrojit.
zatial som si povyrabal zopar modulov, no nieje nejak cas dat to dokopy

mam spojazdnene
- hnojenie s 3x peristalticka pumpa
- ovladanie 2x ventilator
- ovladanie 4x zasuvka
- RTC a 2x teplota z DS18b20
- zobrazovanie na 20x4 LCD, pripadne ako pridavny aj 16x2

rozpracovane mam este meranie Ph, konkretne http://code.google.com/p/phduino/ no zatial som to nedotiahol dokonca. Ak by mal niekto zaujem mam k tomu volny este jedne plosak (profi vyroba aj s nepajivou maskou)

ovladanie chcem riesit pomocou rotary encodera.
Vsetko mam zatial sfunkcnene staticky (hodnoty nastavim rucne a za behu nic neviem menit, iba novym nahratim programu).
bajobb
 
Príspevky: 54
Založený: 03 Máj 2012 16:39 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod smart616 » 30 Okt 2013 12:22 pm

Takze vcera som uz zacal s vyvojom. Uz mi funguje meranie teploty a realny cas. Ale pekne poporiadku.

Viem .. ked sme sa bavili na com bude zariadenie postavene .. zhodli sme sa ze na arduine mega, kvoli poctu pinov a pod. Potom mi doslo, ze v praci arduino mega nemam a na laborovanie si ho nekupim, potom mi aj tak bude nanic. Tak som premyslal ako vyuzit arduino uno. Viem ma malo pinov a pod, ale nakoniec som to premyslel, ako by to mohlo fungovat. Meranie teploty som zlucil na 1 pin. Takisto vystupy cez posuvny register na 3 piny a vstupy rovnako na 3 piny. Komunikacia zaberie 3 piny, dalsie 3 su obsadilo PWM pre LED osvetlenie , 4 piny pre SPI rozhranie na analogove vstupy a este zvysuje jeden pin. Predtym som uz pisal, ze by akva controller mohol mat pre neskorsie vyuzitie aj nejaku moznost ovladania/citania z PC a pod. Potom mi kolega v praci, tiez akvarista, povedal, ze on by to najradsej mal pekne na ociach ten displej, napr. nad akva, ale ze to nejde, ze kopec kablov by z toho trcalo a ze taka opacha SCAME skatula .. a potom mi to napadlo .. mohli by sme to vsetko spojit do takehoto riesenia:

1. Hlavna cast by bol samotny akva controller. Ten by nemal ani displej ani tlacitka, iba rozhranie, cez ktore by bolo mozne s nim komunikovat. Tym rozhranim moze byt USB, RS232, RS485 alebo mozno niekedy aj bluetooth. Vsetky sondy, cerpadla, senzory by boli pripojene do nho. A ten by samostatne fungoval.Tvorilo by ho arduino uno.

2. Cez rozhranie by bol k nemu pripojeny akva display .. ak sa pytate, kto vymysla tie super nazvy .. to ja .. :D .. tento displej by mal aj tlacitka. Cez rozhranie by ovladal akva controller, nastavoval ho a pod. Tvorilo by ho arduino uno.

3. Cez rozhranie by bolo mozne pripojit aj PC. Pouzivalo by sa na aktualizaciu softwaru, ale aj na vycitavanie a nastavovanie akva controllera.

A teraz .. moznosti, ktore nam vdaka tomu vznikaju. Pri kazdej mam samotne funkcie akva controlleru zachovane (regulacia osvetlenia, ph, teploty atd .. )

A: mozem mat len akva controller (nizsia cena 2x, lebo je postaveny na Arduine uno a mi staci len jedno zariadenie), ktory si obcas (mozem aj par krat za den) kuknem a nastavim cez PC

A.png


B: mozem mat akva controller a akva display zabudovany v jednej krabici SCAME (usetrim na krabicke pre akva displej). To znamena ze otvorim skrinku pod akva, mam tam displej, stukam do toho a nastavujem. Prepoj medzi rozhranim a akva controllerom je vnutri krabice, funkcia ovladania z PC je zachovana

B.png


C: mozem mat akva controller v SCAME a akva display v peknej krabicke napr. vedla akvarka. K avka displeju potom vedie len tenky kablik z rozhrania, funkcia ovladania z PC je zachovana

C.png


A co sa tyka ceny. Ak pouzijeme 2x suciastky na arduino uno su cenovo rovnako ako 1x na arduino mega. Teda cena povodneho riesenia a riesenia B je rovnaka a funkcie su rovnake. Avsak modularnost vacsia, pretoze akva displej mozem pouzit napr. 2x16znakovy displej ale aj 2x40znakovy displej. To uz zalezi na mne aky si vyrobim. Ak mam doma raspberry pi, to moze cez rozhranie automaticky vycitavat udaje, ukladat ich, zobrazovat cez web a tiez aj nastavovat akva controller.

Protokol na nastavovanie a citanie by bol MODBUS. Uz mam zatial spravene tymto sposobom meranie teploty a citanie casu a datumu. Tiez som vcera rozbehal posuvny register na vystupy a ak sa mi dnes pocas obedu podari odbehnut do obchodu so suciastkami spojazdnim aj posuvny register na vstupy.

Blizsie info o hw a sw je na stranke projektu http://akva.pribylinaobjektivom.sk. Budem sa snazit doplnit udaje este dnes.

to: bajobb
kuknem si ten ph meter, vyzera slusne
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod aughostino » 30 Okt 2013 13:13 pm

smart: mozno trochu odveci, ale nie je tam toho privela?

citacia z tvojej stranky:

" - výstup na filter - len zap/vyp, 230VAC, časovo nastaviteľné, prípadne len vypnutie pri údržbe a pod
- výstup na ohrievanie - len zap/vyp, 230VAC, časovo nastaviteľné, spriahnuté s meraním teploty v akva "


vystup na filter je podla mna bezpredmetny, ak zariadenie bude obsahovat tlacidlo "STOP ALL" pripadne istic
vystup na ohrievanie, taktiez bezpredmetne, ohrievac s termostatom sa o tuto funkciu postara

keby tieto dve veci vypustis, usetris tym par pinov k dobru

napriklad taky prietokovy chladic, s peltierovymi clankami a elektromagnetickym ventilom na bypass, ktory sa hodi hlavne v letnych horucavach
Obrázok používateľa
aughostino
 
Príspevky: 443
Obrázky: 68
Založený: 12 Jan 2008 21:07 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod smart616 » 30 Okt 2013 13:18 pm

vystup na filter byt nemusi .. to je pravda ..

a co sa tyka ohrievania .. kolega mi vcera vravel .. ze on ma cez spinacie hodiny pripojeny ohrievac s termostatom .. cez den termostat reguluje ohrievac .. a v noci spinacie hodiny vypnu ohrievac uplne .. preto som chcel zahrnut tuto funkciu .. ak by bol o nu zaujem .. samozrejme ... to je funkcia, ktora jednak nemusi byt vyuzivana vobec .. a jednak zrejme nebude v prvych verziach akva controlleru ..

touto upravou minimalne usetrime jedno relatko a par suciastiek okolo ..
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod aughostino » 30 Okt 2013 16:20 pm

teoreticky moze byt ohrievac zapojeny na svetlo, ktore sa takisto rano zapne a vecer vypne, ale to je uz na "user" poziadavkach jednotlivca
Obrázok používateľa
aughostino
 
Príspevky: 443
Obrázky: 68
Založený: 12 Jan 2008 21:07 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod djwiktor » 30 Okt 2013 16:36 pm

ANo, takto to mam ja zapojene, je to fajn aj pre simulaciu prostredia, ono ked svieti slnko, je voda teplejsia ako sa ohrieva. a ked zapadne, tak voda chladne postupne. tiez to mam tak pripojene, ze spinacie hodiny zapinaju okrem svetla aj ohrievac. Teplota vdaka tomu chodi hore dole 5°C
djwiktor
 
Príspevky: 180
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: Akva controller

Odoslaťod ichthys » 30 Okt 2013 17:26 pm

aughostino napísal:smart: mozno trochu odveci, ale nie je tam toho privela?

citacia z tvojej stranky:

" - výstup na filter - len zap/vyp, 230VAC, časovo nastaviteľné, prípadne len vypnutie pri údržbe a pod
- výstup na ohrievanie - len zap/vyp, 230VAC, časovo nastaviteľné, spriahnuté s meraním teploty v akva "


vystup na filter je podla mna bezpredmetny, ak zariadenie bude obsahovat tlacidlo "STOP ALL" pripadne istic
vystup na ohrievanie, taktiez bezpredmetne, ohrievac s termostatom sa o tuto funkciu postara

keby tieto dve veci vypustis, usetris tym par pinov k dobru

napriklad taky prietokovy chladic, s peltierovymi clankami a elektromagnetickym ventilom na bypass, ktory sa hodi hlavne v letnych horucavach




Vystup na filter by som ale ja osobne chcel mat, aby sa mi pri vymene vody mohol vypnut - teda predstavujem si to tak, ze ked sa nastavi napr. automaticky rezim vymeny vody tak vtedy sa automaticky vypne filter (aby sa nezavzdusnil alebo nezadrel) ak si to tak nastavim - pochopitelne da sa to aj rucne - ak budem doma, alebo na spinacie hodiny (dufajuc ze sa nepokazia alebo neresetuju) ale tym sa straca to kuzlo automatizacie v jednej skatulke. A pripadne by som tam zapojil aj klasicky ohrievac aby nepraskol pri doplnani vody....
ichthys
 
Príspevky: 232
Obrázky: 3
Založený: 15 Okt 2010 15:00 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod djwiktor » 30 Okt 2013 18:22 pm

ichtys, toto je dobra poznamka. Na to som skoro aj zabudol - ano, pri vymene vody je fajn mat filter odpojeny, ako som pisal uz predtym - najme za to, ze nemam rad veci pod prudom vo vode, ked tam macam ruky. a ten ohrievac, to hej, nie je dobre riskovat, ze bude cast nad vodou a praskne. Podla mna by v pohode slo zadefinovat do SW nejaku ponuku, ze Udrzba. Tym by sa vypol filter, vypol ohrievac a uzivatel by mohol spravit udrzbu, pripadne by vymena vody prebehla automaticky - podla nastavenia.
djwiktor
 
Príspevky: 180
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: Akva controller

Odoslaťod aughostino » 30 Okt 2013 18:53 pm

chalani zabudli ste na spominane tlacitko STOP ALL? :) ani tie spinacie hodiny same od seba nevedia ze sa ide robit udrzba
Obrázok používateľa
aughostino
 
Príspevky: 443
Obrázky: 68
Založený: 12 Jan 2008 21:07 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod MAXO.SK » 30 Okt 2013 19:39 pm

A nevypadli vám dáke funkcie??? kŕmenie,hnojenie,meranie vodivosti, doplnenie vody??
Obrázok používateľa
MAXO.SK
 
Príspevky: 172
Obrázky: 10
Založený: 04 Sep 2011 18:28 pm
Bydlisko: Bernolákovo

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.