Akva controller



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Akva controller

Odoslaťod djwiktor » 30 Okt 2013 20:05 pm

nevypadli neboj sa :) pozri par prispevkov vzadsie :) je to tam :)
djwiktor
 
Príspevky: 180
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Reklama

Re: Akva controller

Odoslaťod ichthys » 30 Okt 2013 21:22 pm

aughostino napísal:chalani zabudli ste na spominane tlacitko STOP ALL? :) ani tie spinacie hodiny same od seba nevedia ze sa ide robit udrzba

Ano, stop all sa mi paci, ked sa budem rypat v akvariu, ale ide mi o to, aby vymena vody mohla prebehnut aj automaticky bezo mna, cize potrebujem aby aj tie filtre (pripadne aj ohrievac) boli presne vtedy vypnute - cize musia byt zapojene cez controller.
ichthys
 
Príspevky: 232
Obrázky: 3
Založený: 15 Okt 2010 15:00 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod smart616 » 30 Okt 2013 21:23 pm

Nie nevypadli .. sledujte vsetci stranku projektu. Akurat meranie vodivosti doplnim .. a nie je problem spravit taky rezim .. resp .. potom nam asi netreba tlacitko stop all .. ci? .. sak ked chcem zastavit .. dam rezim udrzba .. takze z tohto dovodu .. to tam asi zostane ..

mimochodom .. som tu postrehol .. ja som v akvarku co mam teraz u rodicov .. ale uz s nimi nebyvam .. pouzival pmdd .. preto som automaticky pocital len s jednym vystupom na hnojenie .. ale niekto tu pisal ze viac .. kolko teda treba vystupov na hnojenie? resp. aj na krmenie, netreba viac? .. a aby ma tu neubili na smrt .. :D .. ja som skor za manualne krmenie .. :)
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod ichthys » 30 Okt 2013 21:33 pm

Len "nahlas" rozmyslam, je moznost nariedit si roztoky aj tak, ze sa budu davkovat viacerymi davkovacmi za rovnaky cas, takze by mohli byt pripojene na jeden vystup. Ale mozno by nebolo zle urobit ten modul tak, zeby sa dal zapojit aj vo viac exemplaroch a ovladat ako jeden, ak by niekto potreboval vyrazne viac vystupov?
ichthys
 
Príspevky: 232
Obrázky: 3
Založený: 15 Okt 2010 15:00 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod smart616 » 30 Okt 2013 21:37 pm

vlastne meranie vodivosti .. tam uz je ..
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod Miloš » 30 Okt 2013 21:48 pm

Automaticke krmenie je fain ale otazka je ci ma vyznan riesit pre neho vystup ked original riesenie sa da kupit za nejakych 10$
A este dnes som zistil ze moja sonda na pH metri je KO. Ak by bol zaujem mozem poskytnut pH meter na okopcenie HW. Bol to pH meter na kontinualne meranie mam dva nefunkcne :-) do jedneho skusim kupit mozno sondu ale druhy je k dispozicii na pokusy
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Akva controller

Odoslaťod djwiktor » 30 Okt 2013 22:06 pm

ten Ph meter na rozobratie a okopcenie by bol fajn :) aspon pozrieme ako sa robia konvencne veci :) cestujem nemecko slovensko pravidelne cez BA, ale vecsinou mam cas len dakedy cestou spet v nedelu okolo obeda... ak by to slo, tak mozme cez SS doriesit zbytok.
djwiktor
 
Príspevky: 180
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: Akva controller

Odoslaťod aughostino » 30 Okt 2013 22:14 pm

nie je na pmdd napisane nieco v zmysle, ze nespotrebovany roztok skladujte v chladnicke? neviem si to predstavit uskladnene v kryte v ktorom je aj 40°C :)
Obrázok používateľa
aughostino
 
Príspevky: 443
Obrázky: 68
Založený: 12 Jan 2008 21:07 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod ichthys » 30 Okt 2013 22:21 pm

ja by som to ale do krytu ani nedaval (do mojho by sa ani nevmestilo), myslim vsak , ze izbova teplota pre rozumne mnozstvo hnojiva (upotrebene v rozumnej dobe) nie je problem.
ichthys
 
Príspevky: 232
Obrázky: 3
Založený: 15 Okt 2010 15:00 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod djwiktor » 30 Okt 2013 22:26 pm

a pokial viem, tak hlavne do chladnicky treba davat mikroprvky. makro preziju v izbe bezproblemov - samozrejme nie ze niekto bude mat bandasku rok v izbe. to urcite nie. a do krytu ? - to netreba predsa :) peristalticka pumpa si spravi svoj podtlak :)
djwiktor
 
Príspevky: 180
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: Akva controller

Odoslaťod aughostino » 01 Nov 2013 09:31 am

tak mi este napadlo, bolo by vyuzitelne, keby sa namerane hodnoty zapisuju do externeho .txt suboru na sd kartu alebo usb? napriklad 3krat denne aby sa dali tieto hodnoty spätne vyhodnocovat :)
Obrázok používateľa
aughostino
 
Príspevky: 443
Obrázky: 68
Založený: 12 Jan 2008 21:07 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod smart616 » 01 Nov 2013 09:41 am

Teoreticky to mozne je z hladiska hardwaru... skor sa obavam o to .. aby sa to voslo do softwaru ... uvidime ... ale jednalo by sa len o sd kartu... usb nie je viac menej mozne na arduine rozbehat .. ak by to teda voslo .. bola by to fajn funkcia ...
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 19 Nov 2013 01:10 am

zdravim,
prave si doma vyrabam akva kontroler a narazil som na toto forum ;-)
este som nestihol precitat vsetky prispevky, ale trosku prispejem aj ja
arduino mega 2560R3, 4Dsystems µLCD-28PTU, 2xLMP91200 (pH,ORP), DS18B20, DS1307, 8 programovatelnych zasuviek, ...
zatial zopar fotiek z vyroby zasuvkovej casti ;-)
Prílohy
power2.jpg
power1.jpg
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

Re: Akva controller

Odoslaťod Giftzahn » 19 Nov 2013 08:58 am

hmm ... pekna pracicka .... ak ma slepe oko neklame pouzil si RS232 ... cize kabel + pc a hor sa do programovania / nastavovania ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Akva controller

Odoslaťod djwiktor » 19 Nov 2013 09:02 am

No ako tak pozeram, tak konfiguracia bude velmi podobna tej ktoru planujeme - myslim ze by sme mohli dat hlavy dokopy :) Ozaj, ten displej od 4D - odkial si ho bral prosim ta ?`
djwiktor
 
Príspevky: 180
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 19 Nov 2013 22:22 pm

RS232 som pouzil na prepojenie riadiacej jednotky so zasuvkovou castou, prislo mi to ako najjednoduchsie riesenei pre oddelenie napajacej casti od arduina. zasuvkova cast je uz funkcna a nasadena v prevadzke. cierna zasuvka je pre arduino, modre zasuvky su riadene cez rele, styri z nich sa daju nastavit ako casove zasuvky (napr. svetlo) a styri ako automatika (zvysenie/znizenie teploty/pH pod/nad urcitu hodnotu). vsetky sa daju prepnut na manualne/automaticke riadenie.
co sa tyka ceny tak display bol samozrejme najdrahsou polozkou (66 Eur), kupoval som ho v SOS. zvysok je vacsinou z eBay-u alebo z kammenych predajni v KE. ten display mozem naozaj vrelo doporucit, je k nemu skvely nastroj kde nemusite o programovani vediet takmer nic. co mi treba este dorobit je pH a ORP. pre pH som si uz navrhol (podla ) dosku, uz mam aj suciastky, len to musim dat niekde vyrobit, lebo si na to netrufam, je to dost male ;-) idem dokoncit soft na display, potom poslem nejake foto...
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 22 Nov 2013 23:12 pm

takze tu je par slubenych fotiek
lcd1.jpg
Hlavna obrazovka

lcd2.jpg

lcd3.jpg
Naposledy upravil rastob dňa 22 Nov 2013 23:15 pm, celkovo upravené 2 krát.
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 22 Nov 2013 23:13 pm

a este ;-)
lcd4.jpg

lcd5.jpg
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 22 Nov 2013 23:24 pm

a takto to vyzera v softe pre LCD
VisiGenie.png
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 22 Nov 2013 23:46 pm

az teraz som si vsimol ze mi nejako zmizlo jedno 'l' v slove controlling ;-)
uz som to opravil
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 28 Nov 2013 19:53 pm

smart616 napísal:mimochodom co sa tyka vyroby .. v praci mam moznost vyroby plosnych spojov fotocestou .. za velmi nizku cenu .. tiez ma vsetko na osadzanie a ozivovanie .. tiez moznost pouzit cnc frezku na urobenie otvorov do krabicky .. ak by bola z plastu ..


vedel by si vyrobit aj dvojvrstvovy plosak?
navrhol som si plosak pre pH s LMP91200 podla http://www.ti.com/tool/lmp91200eval v Eagli, ale nechce sa mi platit nejakych 50Eur za vyrobu ;-)
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 28 Nov 2013 21:39 pm

ak by mal niekto zaujem, prvu verziu softu bez dokonceneho pH a ORP modulu som dal na github https://github.com/rastocs2/AquariumController
robil som to sam, ale kedze je to moj prvy hardverovy projekt, tak niektore veci som prebral z prikladov (na nete je naozaj vsetko ;-) ) a iba ich upravil pre svoje potreby
som pripraveny na akukolvek diskusiu ;-)
pripadne softverove zmeny ci upravy nebudu problem
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod smart616 » 28 Nov 2013 21:44 pm

Jj vedel... Akurat ze bez prekovov ..cize prekovy budes musiet spravit cez nozicky tht suciastok... Posli mi do ss aky rozmer sa jedna a dohodneme sa ..

A prosim vsetkych aby mi prepacili.. Na nasom projekte pracujem .. Ale v praci mam toho velmi vela.. A doma momentalne tiez .. Tak sa pokusim cez vikend aspon nieco pridat z mojej prace... Ale verim .. ze sa vam bude vysledok pacit...

Odoslané z GT-I8190 pomocou Tapatalku
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 28 Nov 2013 22:54 pm

takto vyzera navrh plosaku pre pH, ORP a 2x PWM
je to vsetko na jednom plosaku koli cene, potom sa to rozdeli podla potreby
je to moj vobec prvy navrh plosaku v zivote, takze to mozno ani nebude funkcne ;-)
pH_aqua.brd - EAGLE 6.4.0 Light.png
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.