Akva controller



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Akva controller

Odoslaťod chnuro » 14 Apr 2014 14:04 pm

MifkoKE napísal:U mňa meranie pH s modulom od Rasťa funguje zatiaľ super. Mimo akva je to presné, v akva to trošku kolíše v rámci desatín pH, no stále je to super :-)...

Kolisanie na urovni desatin by som za super nepovazoval. Nechal by som to Rasťa doladit a do vtedy pouzivat radsej spinacie hodiny. Mam kupovany PH controller a ten ma spinaciu hystereziu +/-0,03 az +/-0,05 stupna PH (je to v specifikacii). Snimana hodnota je vzdy stabilna. Ak sa do toho prida nestabilne snimanie PH, tak PH controller podla mna straca na vyzname.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Reklama

Re: Akva controller

Odoslaťod Giftzahn » 15 Apr 2014 07:07 am

jj, tak je.... ak nie nema ten PH Controller ziaden vyznam a su to len vyhodene peniaze za nepresne "tazitko" ... a ak to nahodou nejde skalibrovat a problem nie je medzi stolickou a ph controlerom ... tak reklamacia ... ono, netreba zabudat ak PH Controller otvara / zatvara el. mag ventil na CO2 flasi ... a je nedosledne skalibrovany .... nuz tak "worst case scenario " je jasne ... technika ma byt vzdy na 100% podla specifikacii nastavena jedine vtedy sa na nu mozes aj ako tak spolahnut ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Akva controller

Odoslaťod chnuro » 15 Apr 2014 09:37 am

@gift :-D, vies v akej si teme, ked uz riesis reklamaciu? Ja mam niekedy pocit ze ty rychlejsie pises ako citas ;-)
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Odoslaťod MifkoKE » 15 Apr 2014 10:07 am

Chnuro: máš aj presnejšie info o spôsobe merania pH tvojho kontrolera? Lebo ty reálne pH asi nemáš zobrazené nikde - alebo sa mýlim? Zaujíma ma to, lebo kolísanie, čo som spomínal ja, je len na testovacie účely. Hodnotu pH meriam každých 0,5 sekundy. V reále sa to takto používať nebude. Tá lacná testovacia sonda, ktorú teraz skúšam, má písaný čas na ustálenie do 1min. Hodnoty pH sa budú vyhodnocovať pravdepodobne v dlhšom intervale(podľa sondy). Potom sa dostaneš na podstatne vyššiu presnosť. S tou sondou, čo mám je to každopádne ok - po kalibrácii meria celkom dobre - odchýlky 0,01 pH :-)
Obrázok používateľa
MifkoKE
 
Príspevky: 495
Obrázky: 15
Založený: 24 Apr 2012 23:00 pm
Bydlisko: Košice

Re: Akva controller

Odoslaťod chnuro » 15 Apr 2014 23:15 pm

Odchylka a stabilita su dva rozdielne pojmy. Ja som si PH controller nerobil sam, mam klasicky ten co ma kazdy.
Sondu pouzivam sklenenu Prominent - oproti tym cinskym je to kvalitka. Ale odozva sondy na zmenu PH nie je nikdy okamzita, to fyzicky nie je mozne.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Akva controller

Odoslaťod rastob » 16 Apr 2014 10:11 am

vau, netusil som ze tu bude taka diskusia o mojom pH module ;-)
- aby sme sa neplietli, nejedna sa o pH kontroler ale len o pH modul ktory je iba castou celeho akvarijneho kontrolera

skusim pridat aj moj pohlad
1. celkovo je podla mna tento pH modul az necakane presny vzhladom na to ako je poskladany
2. nie je "stabilny", je velmi citlivy na rozne aj male "sumy"

- preco je presny:
pri ponoreni do roztoku s pH7.00 to ukazuje stabilne od 7.08 do 7.10
pri ponoreni do roztoku s pH4.00 to ukazuje stabilne od 4.09 do 4.12
pri ponoreni do roztoku s pH10.01 to ukazuje stabilne od 10.10 do 10.13

po kalibracii su vysledky:
od 7.00 do 7.01
od 3.99 do 4.02
od 10.00 do 10.02
potom v pohari kde mam vodu z akva sa to hybe od 7.53 do 7.57

ak vezmeme do uvahy, ze pH sonda je z eBay-u za cca 5Eur, na meranie je pouzity 10-bitovy ADC prevodnik z arduina (10 bit = chyba max 0.08pH), je pouzite referencne napatie priamo z arduina, ... tak si myslim ze taketo vysledky su az prekvapujuco presne a pre akvaristiku nadmieru dostacujuce ;-)
samozrejme mam tam aj softverovu korekciu, bez nej by tie vysledky boly trosku horsie

- preco je "nestabilny"
kedze ako som uz pisal je to moj prvy plosak v zivote, tak som samozrejme urobil niekolko chyb pri navrhu, hlavne co sa odrusenia tyka
vysledkom je, ze pre mna je to pouzitelne na meranie pH mimo akva, ale v mojom akva zatial nie

zacal som pracovat na novej verzii, pricom chcem velmi podakovat chnurovi, ktory mi objasnil mnoho veci co sa navrhu plosaku tyka, o ktorych som ako laik ani netusil ;-)
hadam to s novou verziou bude pouzitelne aj v mojom akva
trosku to este potrva, pretoze nemam vela volneho casu a navyse to asi bude aj trochu drahsie, pretoze ten cinan co mi robil plosaky predtym uz nema tie akcie 5ks za $5.90 ;-)
rastob
 
Príspevky: 24
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2013 00:49 am
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod Lukas237 » 21 Apr 2014 19:21 pm

Mohli by ste prosim napísať aké komponenty si objednať keď by som chcel s vami "participovať" na projkte.

Odoslané z Nexus 4 pomocou Tapatalku
Obrázok používateľa
Lukas237
 
Príspevky: 98
Obrázky: 11
Založený: 07 Feb 2008 19:16 pm
Bydlisko: Velké Kostolany

Odoslaťod smart616 » 26 Apr 2014 09:24 am

Ja sa teraz venujem zakladaniu svojho akva 65l. Forum sledujem..len momentalne nemam cas na kontroler..ale myslim..ze o par tyzdnov..ked bude moje akva uz zabehnute..asi na tom zacnem opat robit a dam vediet.. Tak vela stastia

Odoslané z GT-I8190 pomocou Tapatalku
smart616
 
Príspevky: 17
Založený: 17 Apr 2013 14:28 pm
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Akva controller

Odoslaťod zano » 02 Mar 2015 00:13 am

nasiel som akurat zaujimavy projekt, korejcania krasne postupili, a vysledna krabicka je krasna(rozkliknutim obrazku), ovsem ako pozeram ten blog tak na tom maka uz od roka 2008.

https://translate.google.sk/translate?h ... ple.com%2F
Obrázok používateľa
zano
 
Príspevky: 117
Obrázky: 7
Založený: 15 Júl 2013 13:39 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod bajobb » 02 Júl 2015 13:06 pm

ak by mal niekto zaujem mam na predaj dva I2C PH moduly: https://www.sparkyswidgets.com/portfoli ... -interface
cena: 18€

Pripadne ak sa chce niekomu spajkovat tak mam aj neosadene dosky s pasivnymi suciastkami za 8€
bajobb
 
Príspevky: 54
Založený: 03 Máj 2012 16:39 pm

Re: Akva controller

Odoslaťod MifkoKE » 02 Júl 2015 13:18 pm

Ahoj @bajobb, sú tie pH moduly stabilné aj v akváriu s T5 žiarivkami? Testoval si to? Ak áno, tak možno kamoš by zobral jeden.

Pýtam sa preto, lebo ja som si musel k môjmu pH modulu(ten, čo robil Rastob) , kvôli rušeniu z elektronických predradníkov, urobiť galvanické oddelenie napätia 5V aj I2C zbernice.

Odoslané z Asus Zenphone 5. Tapatalk
Obrázok používateľa
MifkoKE
 
Príspevky: 495
Obrázky: 15
Založený: 24 Apr 2012 23:00 pm
Bydlisko: Košice

Re: Akva controller

Odoslaťod bajobb » 02 Júl 2015 13:30 pm

testoval som ich s roznymi sondami v dvoch akvarkach a nemal som s nimi ziaden problem.
bajobb
 
Príspevky: 54
Založený: 03 Máj 2012 16:39 pm

Predchádzajúca

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.