asi haluz-vymenit dno za prevadzky



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod martin_s » 10 Máj 2010 22:36 pm

Samozrejme zalezi aj na tom co z toho akva potrebuje docasne niekam umiestnit...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Reklama

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Mariok » 10 Máj 2010 22:51 pm

60l akva, 10kg piesku? Akva sa dá rozdeliť napr. na tri časti napr. pásikmi z umelej hmoty. Stiahneš hadicou tretinu piesku, najradíš novým štrkom. To celé trikrát a máš to hotové za plnej prevádzky akvárka. Toľko času si snáť nájdeš... 3x hodinu aj so sadením rastlín a doplnením vody, môžeš to robiť po týždni. Samozrejme predpokladám čistý štrk, nie staré dno + nové dno a podobné kombinácie.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Lime » 13 Máj 2010 22:45 pm

Mariok napísal:60l akva, 10kg piesku? Akva sa dá rozdeliť napr. na tri časti napr. pásikmi z umelej hmoty. Stiahneš hadicou tretinu piesku, najradíš novým štrkom. To celé trikrát a máš to hotové za plnej prevádzky akvárka. Toľko času si snáť nájdeš... 3x hodinu aj so sadením rastlín a doplnením vody, môžeš to robiť po týždni. Samozrejme predpokladám čistý štrk, nie staré dno + nové dno a podobné kombinácie.

no vies tento napad sa mi zda fajn, to zrealizujem pravdepodobne, takto to opisem kedze si sa zarazil nad tym pisekom, mam tam styri sacky po 2,4 kg piesku 0,8 mm a dva sacky strku kamienky 2 mm 2,5 kilove.
tiez mi to prislo vela ale ked som to pred 3 mesiacmi dostal akva tak som cital a docital som sa ze mam mat dvo na zaciatku 5 cm a vzdu 10 cm tak asi tak som k tomu dosiel a najskor som chcel piesok a potom som nan este dal strk :-)
Obrázok používateľa
Lime
 
Príspevky: 63
Obrázky: 3
Založený: 27 Mar 2010 13:20 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Mariok » 13 Máj 2010 23:38 pm

Lime napísal:...ale ked som to pred 3 mesiacmi dostal akva tak som cital a docital som sa ze mam mat dvo na zaciatku 5 cm a vzdu 10 cm tak asi tak som k tomu dosiel a najskor som chcel piesok a potom som naň este dal strk :-)


Ak si perfekcionista, tak O.K. Ako chceš ale zabezpečiť dno, aby si po dvoch, troch odkaľovaniach nemal všade rovnakú hrúbku dna? Ešte tak stupňovité/terasovité dno si viem predstaviť ako dlhodobo udržateľné, ale rovnomerne spádované neudržíš dlhšie ako do prvého odkaľovania - teda pokiaľ neplánuješ po každom takomto úkone znova úpravu profilu dna. Osobne som od toho vždy upustil a dno má rovnakú hrúbku dna všade - nie je to najkrajšie, ale je to jednoduché a účelné/praktické.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Balu212 » 25 Sep 2013 14:07 pm

Zdravim Vas , chcel by som sa opytat mam 54 l akvarium a chytila ho v case ked som bol na dovolenke riasa zelena pravdepodobne z javskeho machu ked narastol uz nad hladinu ... Snazim sa s tym bojovat uz mesiac ale nedari sa a asi rozmyslam ze zalozim akva od znova ale mam problem s tym ze co s dnom ked chcem vycistit poriadne akvarium... Mam dole vyzivovy substrat a na tom cierny strk a neviem ci mam vybrat cele dno a kupit nove vyzivove dno alebo sa da nejak vybrat strk samostatne aj vyzivove dno aby sa dalo este pouzit a mam pekne rastuce cryptocoryne v akva a ako ho vybrat zo strku lebo korene ma asi skoro vsade uz . vdaka za odpoved
Balu212
 
Príspevky: 15
Obrázky: 2
Založený: 16 Aug 2012 13:24 pm

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Luker13 » 25 Sep 2013 14:28 pm

ako si bojoval proti riase? a ako to teraz vyzera? ci myslis, ze sa to neda zachranit?
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1640
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Balu212 » 25 Sep 2013 15:13 pm

cistil som vodu 2 krat tyzdenne manualne odstranoval tu riasu snazil sa kolko da ono rastliny rastu ale akvarium vyzera hrozne je to skoro vsade strany akvarii su zelene trochu od toho hlavne nad strkom tesne, svietim menej ale nic coraz horsie
Balu212
 
Príspevky: 15
Obrázky: 2
Založený: 16 Aug 2012 13:24 pm

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Balu212 » 25 Sep 2013 15:17 pm

aby som bol konkretny skusam to teraz tak ako som cital ako bojovat s tym lebo je to sinica aspon podla tohto clanku urcite
http://akvarko.vbyte.eu/riasy-v-akvariu/
Balu212
 
Príspevky: 15
Obrázky: 2
Založený: 16 Aug 2012 13:24 pm

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Luker13 » 25 Sep 2013 15:52 pm

ono sinicu mozes dostat z akvarka prec, len pokial ju len odstranic a pricina jej vzniku ostane, tak sa vrati ..... treba odstranit to, preco sa tam tvori, inak by sa ti mohla zase vytvorit v dalsom akvarku. Parametre vody v akvariu nahodou nevies? nemas testy? pomohol by aj strucny popis akvaria a vsetkeho co v nom je od techniky az po rastliny ryby
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1640
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Milan666 » 25 Sep 2013 20:47 pm

Najprv by som šiel cestou zníženia osvetlenia, výmeny vody a čistenia filtra
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Balu212 » 25 Sep 2013 21:44 pm

akva 54 l osvetlenie je 2 x 13 w , filter je cerpacia hlava a molitan , ryby su 12 razbory klinovite a 3 panciernicky a zopar kreviet red cherry , rastliny su staurogyne,Cryptocoryne wendtii 'Tropica' , proserpinaca palustris , rotala a ludwigia repens. Nemam testy bohuzial a doteraz som daval 1mg PMDD a CO2 tibi
Balu212
 
Príspevky: 15
Obrázky: 2
Založený: 16 Aug 2012 13:24 pm

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Balu212 » 25 Sep 2013 21:45 pm

skusal som cistit rastliny manualne a hned jak som to z nich dal dole hned som to hadicou stiahol von a menil som vodu filter som cistil a znizujem osvetlenie vypol som co2 no asi musim zatemnit 3 4 dni a pridavat kyslik alebo ja neviem taketo navody som aj cital
Balu212
 
Príspevky: 15
Obrázky: 2
Založený: 16 Aug 2012 13:24 pm

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod MifkoKE » 27 Sep 2013 21:06 pm

Ťažko sa ti bude radiť, keďže možností je veľa... Čo je to 1mg PMDD? :roll:
Obrázok používateľa
MifkoKE
 
Príspevky: 495
Obrázky: 15
Založený: 24 Apr 2012 23:00 pm
Bydlisko: Košice

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Balu212 » 27 Sep 2013 23:29 pm

cital som rozne navody na riesenie problemov so sinicou ale rozhodol som sa pre zakrytie celeho akvaria na 3 dni , prestal som davat co 2 naopak daval kyslik kedze mam cele akva zakryte a dalsie 5 dni necham akvarium bez osvetlenia ale deku uz dam dole ... a 1mg som sa pomylil ze je to 1ml na 54L PMDD
Balu212
 
Príspevky: 15
Obrázky: 2
Založený: 16 Aug 2012 13:24 pm

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod MifkoKE » 27 Sep 2013 23:47 pm

Balu212 napísal:... a 1mg som sa pomylil ze je to 1ml na 54L PMDD


Teraz beriem vinu na seba, lebo každý(teraz ja) zodpovedá za otázky, ktoré kladie(a teda aj možné odpovede) :-)

Takže ešte raz: KOĽKO a ČOHO si nasypal do AKÉHO MNOŽSTVA VODY a AKO ČASTO nalievaš ten 1ml PMDD do akvária :roll:
Hlavne ma zaujíma, či ten tvoj roztok PMDD obsahuje aj KH2PO4 a ak áno, tak koľko, prípadne koľko máš rýb v akva(možno som prehliadol).

Metódu na odstránenie sinice si si naštudoval, ale to je len odstránenie aktuálneho stavu, mal by si vyriešiť príčinu.
Obrázok používateľa
MifkoKE
 
Príspevky: 495
Obrázky: 15
Založený: 24 Apr 2012 23:00 pm
Bydlisko: Košice

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Luker13 » 28 Sep 2013 09:29 am

Balu to PMDD je dalsia velka kapitola v akvaristike a kazdy skor ci neskor zistil, ze najlepsie je kazdu zlozku miesat zvlast a potom podla potreby dodavat do akvaria :) ale to uz je ina kapitola
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1640
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Balu212 » 28 Sep 2013 13:01 pm

Tak citam snazim sa tieto veci pochopit a chapem co sa ma pytate... a zmiesaval som zelezo samostatne do litrovej flase a do dalsej pollitrovej som zmiesaval ostatne veci len KH2PO4 som daval len malo a tak isto aj KNO3 ... Akvarium som sa teraz snazil vycistit co najviac dolial som tam vodu nechal najest ryby a zatienil som dekou a pustil im kyslik cez kamienok . Druhy den je zatemnene akvarium tak este ho necham den dva a potom odkryjem deku a pojde asi 3 dni bez osvetlenia a uvidime... Kupim si testy a budem asi merat hodnoty aby som mal vsetko na spravnej urovni ja viem ze to ze sa jej zbavim teraz neznamena ze ked nic nezmenim ze o tyzden sa nevrati naspat...
Balu212
 
Príspevky: 15
Obrázky: 2
Založený: 16 Aug 2012 13:24 pm

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod MifkoKE » 28 Sep 2013 20:56 pm

Balu212, na KH2PO4 som sa nepýtal náhodou. Táto zložka priamo, spolu s rybami, ovplyvňuje hodnotu PO4. Pomer medzi PO4 a NO3 výrazne zase ovplyvňuje tvorbu určitých rias. V tvojom prípade modrých(sinice). Je možné, že hodnotu PO4 máš vysokú v pomere k NO3 a to zapríčinolo vznik sinice. Testy ti pomôžu nasmerovať sa a zhruba určiť spotrebu napríklad za týždeň. Až potom budeš vedieť, koľko do akva a z ktorej zložky musíš doplniť.
Dostaň pomer NO3:PO4 na hodnotu 10:1 a zo sinicou mať problém už nebudeš
Držím palce :wink:
Obrázok používateľa
MifkoKE
 
Príspevky: 495
Obrázky: 15
Založený: 24 Apr 2012 23:00 pm
Bydlisko: Košice

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Milan666 » 29 Sep 2013 09:26 am

Výborne napísané! Už by som to tu používal ako poučku, naozaj dobre.
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Mija » 20 Okt 2013 15:22 pm

Ahojte, tiež budem nutena vymienat dno za prevadzky. Mohli by ste mi napisat kolko mi vydržia rybky vo vedre? Mam im tam dat aj vzduchovanie? Mam male dieťa a budem to moct robit len ked bude spať. Takže rybky budu musieť vydržať asi v tom vedre aj cely den, dufam že viac nie.
Mija
 
Príspevky: 59
Založený: 13 Okt 2013 19:36 pm

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Milan666 » 20 Okt 2013 19:55 pm

Myslím, že najskôr bude treba zabehnúť nový filter, čo je min 3-4 týždne a potom uvažovať na bleskovej výmene dna. Filter by sa však počas výmeny dna nemal zastaviť. Takže ak by sa dali ryby do niejakej plastovej nádoby aj so zabehnutým filtrom, tak by tam vydržali dlhšie
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Mija » 20 Okt 2013 21:30 pm

Fuuuu tak toto bude komplikovane, asi to budem teda robit až večer a kym to nespravim nepojdem spat. Mam len vedro, tam keby som dala ten filter , neviem či by sa rybkam taky prud pačil. Alebo ho vlastne možem dat do dalšieho vedra a nech si ide. Novy substrat treba aj prevarat? či len preplachnut?
Za mesiac až? Ja totiž potrebujem aj to akvarko premiestnit, tak som myslela že to spravim naraz s vymenou dna.
Mija
 
Príspevky: 59
Založený: 13 Okt 2013 19:36 pm

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Milan666 » 21 Okt 2013 16:30 pm

Fuuuuu, tak to je o inom. Mohla si si urobiť vlastnú tému v sekcií
zacinam-s-akvaristikou.html
A tam dávať otázky v jednom, aby si nemusela zbierať informácie vo viacerých témach.
Takže: Ak by si nemala ryby, tak to môžeš urobiť za jeden večer v jednom a naraz. Ty keď vymeníš dno, vodu a dáš nový filter, tak to je akoby si založila nové akvárium, alebo na novo. Toto a také akvárium je treba (bez rýb!) zabehnúť 4-6 týždňov. Je to doba počas ktorej prebiehajú v akváriu procesy, ktoré by rybky neprežili, kým sa akvárium stabilizuje. Kým sa tam všetko ustáli a vznikne rovnováha. Rovnováha v tom zmysle, že už baktérie a rastliny dokážu spracovávať dusitany a dusičnany v takej miere, že sa stávajú v prijateľnom množstve prijateľné pre život rýb. Najkritickejšia doba je od druhého týždňa.
Ja som hovoril o metóde naočkovania filtra baktériami a potom opätovne pomocou filtra zabezpečiť baktériami i akvárium.
Nový substrát a ani nič sa neprevára, ani drevo ani kamene. Všetko sa len oplachuje. Vyvaruj sa kameňov s obsahom vápenca, rovnako piesku-substrátu
Toto si prečítaj:
http://rybicky.net/clanky/1196-nitrifikace
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Mija » 21 Okt 2013 20:48 pm

Bolo by to pre mna najlahšie, ale som tu nova a stale som nachadzala vela tem ktore boli zatvorene s tym že už sa o tom niekde piše. Tak som nechcela zakladat nič nove. Naviac na nove oblasti ktore musim menit prichadzam až postupne ako si čitam tuto stranku. Povodne som potrebovala len novy filter, a zrazu menim komplet všetko :) Najradšej by som aj akvarko kupila nove, mam take stare, hadam časom :)
Tie očkovacie bakterie si planujem kupit. O tych kamenoch som tu čitala, budem oblievať octom ako diva :) Ja som z Trnavy, pisal so žeby možno niekto mal substrat naviac. Alebo možem ist kupit do toho baumaxu. Aj ked tam je to asi balene vo vreciach neviem ako by som to skusila s tym octom.
Mija
 
Príspevky: 59
Založený: 13 Okt 2013 19:36 pm

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.