asi haluz-vymenit dno za prevadzky



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Lime » 08 Máj 2010 22:21 pm

mozno niekdo zazil mozno nie nutnost vymenit dno tak chcem poradit.
nemam dalsie akva sucasne som dostal pred troma mesiacmi, mam tam rybicky. zaciatocna chyba bol piesok 0,8mm potom som sa to snazil vyriesit dodatocnym doplnenim strku. dno je vysoke, piesku v 60L je viac ako 10kg.
potreboval by som sa ho zbavit alebo znizit jeho vysku, nechat tam len strk pripadne len trocha strku problem je ze ani rastlinkam asi nepomaha takto ubite dno a hlavne mi tam vyria microcastice.
da sa to vobec?
Obrázok používateľa
Lime
 
Príspevky: 63
Obrázky: 3
Založený: 27 Mar 2010 13:20 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod martin_s » 08 Máj 2010 22:30 pm

dat sa to da. Odlov ryby a vyber rastliny, vyber co najviac vody do nejakych cistych bandasiek (pojde naspät do akva), vyber substrat, preosej ho by si oddelil od neho ten co si pridal, daj ten hrubsi (ak ma potrebnu velkost) do akva a pripadne ho dopln, dolej povodnu vodu, daj naspät rastliny a ryby a pripadne dolej vodu. Neviem ci to bolo dost zrozumitelne napisane.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Lime » 08 Máj 2010 22:35 pm

bolo to zrozumitelne super dakujem.
Obrázok používateľa
Lime
 
Príspevky: 63
Obrázky: 3
Založený: 27 Mar 2010 13:20 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod martin_s » 08 Máj 2010 22:38 pm

som zabudol dodat aby si substrat pokial nemusis nepremyval (ten co bol v akva, nie ten ktory doplnis).
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod ASUSKO » 08 Máj 2010 22:44 pm

ako sa da preosiat piesok 0,8mm? (myslis az ked uplne obschne??) .. ved mne to pripada ako piesok pre cichlidy.. a ten ked namokne tak tazko povoli ....
Obrázok používateľa
ASUSKO
 
Príspevky: 705
Obrázky: 12
Založený: 27 Mar 2010 00:50 am

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod martin_s » 08 Máj 2010 22:51 pm

Da sa, nie je to problem, len je to pracnejsie. Nemyslim cakat kym obschne, to by nemalo potom zmysel preosievat (ide o to aby sa aspon cast zabehnuteho dna potrebnej frakcie pouzila). Potrebujes sito, ktore ti zachyti frakciu, ktoru potrebujes oddelit a 0,8 prepadne (ak len nasypes do sita a nebudes s tym hybat, tak ti samozrejme ze moc prepadavat nebude). Pripadne si mozes trochu pomoct vodou (z akva).
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Lime » 08 Máj 2010 23:15 pm

diky vam obom za zaujem pomoct. asi to v lete utobim. len piesok mi fakt asi skodi, rastlinky maju nevhodny substrat a aj (prirodzene hnojivo :-) sa drzi a korene ho nespotrebuju.
Obrázok používateľa
Lime
 
Príspevky: 63
Obrázky: 3
Založený: 27 Mar 2010 13:20 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod ASUSKO » 08 Máj 2010 23:24 pm

no ved.. skusit moze preosiat preco nie .. pokial nechce zas novi kupovat ..
Obrázok používateľa
ASUSKO
 
Príspevky: 705
Obrázky: 12
Založený: 27 Mar 2010 00:50 am

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod ASUSKO » 08 Máj 2010 23:39 pm

myslim ze vhodna doba je urobit to i hned zajtra alebo cez tyzden pokial mas cas.... pokial viem tak je Maj:) a snehu uz davno niet preco to odkladat :)
Obrázok používateľa
ASUSKO
 
Príspevky: 705
Obrázky: 12
Založený: 27 Mar 2010 00:50 am

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Lime » 09 Máj 2010 00:11 am

no praveze casu je malo... chcel by som to urobit co najskor, ale zajtra ci cez tyzden no mozno piatok by prisiel do uvahy.
dakujem
Obrázok používateľa
Lime
 
Príspevky: 63
Obrázky: 3
Založený: 27 Mar 2010 13:20 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Giftzahn » 09 Máj 2010 00:33 am

Lime napísal:no praveze casu je malo... chcel by som to urobit co najskor, ale zajtra ci cez tyzden no mozno piatok by prisiel do uvahy.
dakujem


jj, to s tym casom je uz raz tak ...vzdy je ho malo ...ale pokial ides robit takyto dost radikalny zasah do akva ...urcite by som si na tvojom mieste "zobral" casu dost, pripadne este o "fuzik" viac ... aby si nemusel o pol roka podobnu prerabku za behu akva opat realizovat .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Lime » 09 Máj 2010 09:30 am

to mas pravdu, preto si to chcem odlozit na leto uz bude po skuskovon idealny cas, hlavne mas pravdu aby som to nemusel robit o pol roka opat, cize si to chcem normalne zanalyzovat, cely postup, aby som to potom len krok za krokom co si naplanujem vykonal a bude snad dobre.
myslim ze hlavne body su:
1. odlovit rybky snad vydrzia v 5L zavaraninovom pohary tu chvilu
2. do toho pohara samo vodu z akva, dalej ostatnu vodu z akva dat do bandasiek, a pripravit si tak 5L cerstvej vody, lebo v lete sa mi v bandaskach bude rychlo ohrievat cize do akva dam na konci aj cerstvu to je objem tak 10% a identicky s zavar. poharom
3. urobit to rano najlepsie o 5:00 - 7:00 uz je vidno, este chladno ako tak. aj ked si pamatam leto kedy som mal v byte (sice inde ako teraz, ten bol este prenajom, ale v tej istej casti mesta ako mam teraz kupeny) 26C o 4:30, cize aj rano je horuco. viem viem mam sa pustit do toho cin skor, ale teraz fakt nieje cas.
4. rastlinky vybrat ocistit(objavuje sa riasa fakt malo ale je tam)
5. dnonpreosiat
6. dat spat dno, naliat vodu, zasadit rastlinky, doplnit vody
7. vlozit rybicky

co s fiktrom cistit ho nechcem abyvtam boli nitrifik bakt., ale ak bude 2hod vypnuty tak asi mozem rovno cistit.
Obrázok používateľa
Lime
 
Príspevky: 63
Obrázky: 3
Založený: 27 Mar 2010 13:20 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod thorncrown » 09 Máj 2010 09:47 am

Robil som to asi pred mesiacom, pomahala mi s tym holka a aj tak sme to robili cely den :D. ale da sa to jasne, len ja som premyval cele akva, prevaral dno a čistil rastlinky od rias a slimakov, takze v podstate uplne nanovo akva :) Nešupni tam rybky hneď, nehaj nech sa ti aspoň usadí rozvýrená voda (mne to trvalo celú noc)... ak nebudeš prevárať substrát, tak na druhý deň sa už bude dať, ja som mal rybky dva týždne v menšom akva, aby sa mi aspoň trochu ustálilo akva... Držím palce, ja som po celom dni zistil že mám dom hore nohamy :D
Obrázok používateľa
thorncrown
 
Príspevky: 136
Obrázky: 5
Založený: 31 Máj 2009 12:17 pm
Bydlisko: Bratislava-DNV

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod sniper.jo » 09 Máj 2010 10:03 am

ak sa mysli prevadzka, ze tam nechas rybky rastliny vodu popripade techniku tak to si neviem predstavit , ale? DOPLNIT DNO ZA PREVADZKY TO SA DA :D , vedel by o tom nieco povedat strbino :D
sniper.jo
 
Príspevky: 89
Obrázky: 54
Založený: 14 Dec 2006 22:27 pm
Bydlisko: Kremnica - Zilina

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Volodus » 09 Máj 2010 12:45 pm

S odkalovacom si to neskusal? ked mas dlhu hadicu tak piesok pojde jedna radost prec ...
Ani to nemusis robit cielene, iba odsavaj pri vymene vody a po 4 vymenach musi byt piesok prec.
Osobne odsavam s hrubou hadicou aj strk 6-8mm od korytnaciek a ziaden problem.

Pripadne mozes na koniec hadice nalepit sitko aby ti nesli vacsie kusky prec.
Volodus
 
Príspevky: 150
Založený: 25 Aug 2009 12:43 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Lime » 09 Máj 2010 14:26 pm

Dakujem za reakcie, no asi bude vymena komplet potrebna, cize budem potrebovat dalsie akva, idealne vacsie a toto ostane ako dodatocne. to bude najlepsia cesta filter uz mam na 120L cize uz len akva idealne rohove aj so skrinkou, taky komplet. to bude ideal.
Obrázok používateľa
Lime
 
Príspevky: 63
Obrázky: 3
Založený: 27 Mar 2010 13:20 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod jiri sajar » 09 Máj 2010 21:56 pm

prepáčte, no absolútne neverím tomu, že sa ti podarí mokrý piesok vybratý z nádrže, preosiať, možno priamo vo vode, to hej, ale mokrý piesok určite nie...
a keď to budeš preosievať vo vode, priprav sa na kopu špiny čo ti z toho piesku pôjde
Obrázok používateľa
jiri sajar
 
Príspevky: 720
Obrázky: 77
Založený: 28 Jún 2005 08:28 am
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod crypto231 » 09 Máj 2010 22:05 pm

Na mokro to naozaj nejde , ja som to robil s aquaclayom ked som potreboval len jemne zrna , vo vode je to OK , je dobre si pripravit lavor , alebo nieco podobne s velkou plochou hladiny , tak sa lepsie trasie so sitom a neporozlievas tak vela vody.
Obrázok používateľa
crypto231
 
Príspevky: 244
Obrázky: 1
Založený: 15 Feb 2010 17:11 pm
Bydlisko: pd

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Poly » 09 Máj 2010 22:15 pm

Neslo by to sprchou preplachnut cez sito?
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod ASUSKO » 09 Máj 2010 22:29 pm

jiri sajar napísal:prepáčte, no absolútne neverím tomu, že sa ti podarí mokrý piesok vybratý z nádrže, preosiať, možno priamo vo vode, to hej, ale mokrý piesok určite nie...
a keď to budeš preosievať vo vode, priprav sa na kopu špiny čo ti z toho piesku pôjde

....

vybrat sa da .. ja osobmne som na to pouzil synovcovu detsku umelu lopatku i ked akva malo len 40L objemu , ale dalo sa to .To co zostane nalepene na dne len vyplachnes vonku pod tlakovou hadicou alebo pod sprchou .. :roll:
Obrázok používateľa
ASUSKO
 
Príspevky: 705
Obrázky: 12
Založený: 27 Mar 2010 00:50 am

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Giftzahn » 10 Máj 2010 06:45 am

Lime napísal:1. odlovit rybky snad vydrzia v 5L zavaraninovom pohary tu chvilu.


hmm, zavaraninovy pohar je dobry na zavaraniny :mrgreen: ...urcite by som tam rybky nedaval ...pouzi kybel ...tie bezne mavaju 10L plus ked rybkam supnes vzduchovanie mali by ti na malo frekventovanom tmavom mieste kde budu mat klud 2-3 dni bez nejakej zavaznej nehody vydrzat ... :wink: njn, ak kybel nemas ...tak sup do tesco,carrefour,hornbach, baumax.... atd. ...za par euracikov si tam kupis vhodny .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod jiri sajar » 10 Máj 2010 08:23 am

pod sprchou to určite pôjde, no pozor ... nenechať odtekať piesok do odtoku vane, umyvadla.... pri takom množstve piesku poľahky upcháš odtok...
Obrázok používateľa
jiri sajar
 
Príspevky: 720
Obrázky: 77
Založený: 28 Jún 2005 08:28 am
Bydlisko: Bratislava

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod martin_s » 10 Máj 2010 09:34 am

jiri sajar napísal:prepáčte, no absolútne neverím tomu, že sa ti podarí mokrý piesok vybratý z nádrže, preosiať, možno priamo vo vode, to hej, ale mokrý piesok určite nie...
Tak som to mal aj na mysli ked som napisal ze si moze pomoct vodou z akva...
Giftzahn napísal:
Lime napísal:1. odlovit rybky snad vydrzia v 5L zavaraninovom pohary tu chvilu.


hmm, zavaraninovy pohar je dobry na zavaraniny :mrgreen: ...urcite by som tam rybky nedaval ...pouzi kybel ...tie bezne mavaju 10L plus ked rybkam supnes vzduchovanie mali by ti na malo frekventovanom tmavom mieste kde budu mat klud 2-3 dni bez nejakej zavaznej nehody vydrzat ... :wink: njn, ak kybel nemas ...tak sup do tesco,carrefour,hornbach, baumax.... atd. ...za par euracikov si tam kupis vhodny .... :wink:
Pri takejto vymene to mas otazku mozno 2 hodin, nie 2-3 dni.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: asi haluz-vymenit dno za prevadzky

Odoslaťod Giftzahn » 10 Máj 2010 21:14 pm

@martin_s: njn, s planovanych 2 hodin sa lahko moze stat aj jeden den popripade viac ... myslym si ze tak ci onak predsa len ten kybel je vhodnejsi ako nejaky zavaraninovy pohar :)
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Ďalšia

Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.