Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod orcan » 25 Okt 2006 13:06 pm

Ahojte, vcera v noci som zistil nemilu vec. Svietim jednou trubicou OSRAM, ktora je v kryte od firmy ATMAN. Mam male akvarko, pouzivam 15W ziarivku. Ked som sa vcera priblizil k akvarku, tak som zisitl, ze aj ked je spinac uz vypnuty, tak ziarivka velmi slabo aj tak svieti (skor akoby blikala). Aj ked som ju priamo vypol, aj tak stale jemne blikala, co si neviem vysvetlit. Nakoniec som ju vytiahol zo spinaca a samostatne zasunul do zastrcky. Vtedy uz bolo vsetko ok. Takze pravdepodobne bude problem v spinaci alebo v kombinacii moje svetlo-spinac. Podotykam, ze nie som ziaden elektrikar, pozrel som na obaly k obom vyrobkom a na obidvoch je 230V-50Hz a na spinaci, ze do 3600W. Spinac je z Baumaxu za 129,-. Takze uplne klasicky, 24h, po 15 min. Nemate s tymto niekto podobne skusenosti??? Ci je len chyba v spinaci a pojdem ho vymenit, alebo to proste uz nerozchodim :? vopred diki za odpovede
Obrázok používateľa
orcan
 
Príspevky: 105
Obrázky: 14
Založený: 03 Okt 2006 23:12 pm
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Reklama

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod skala » 25 Okt 2006 13:48 pm

mam rovnaku skusenost. nie je ten spinac asi galvanicky oddeleny - nie je to ziadna super kvalita, tak si to myslim, ale je to moj uplne laicky nazor
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod orcan » 25 Okt 2006 14:23 pm

Z coho mi vyplyva, ze vymena kus za kus by asi nebola na mieste... mam kupit teda nejaky kvalitnejsi? Len ako poznam kvalitnejsi? Riadit sa len podla ceny? ako si vyriesil tento problem ty?
Obrázok používateľa
orcan
 
Príspevky: 105
Obrázky: 14
Založený: 03 Okt 2006 23:12 pm
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod skala » 25 Okt 2006 14:28 pm

ja som ten problem vyriesil tak, ze ho ignorujem. mozem to brat ako mini nocne svetlo :-))). asi to chce kupit spinac niekde ako je RB, GM, alebo iny elektrospeci obchod. Inak, myslim ze vo fore sa to zrejme uz preberalo a asi aj viackrat
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziariv

Odoslaťod jozino » 25 Okt 2006 14:33 pm

to je co za blbost? to by som urcite reklamoval, ved casovy spinac je na to,a by v stanoveny cas zopol, resp.rozopol el.obvod...Skala, neviem co je to, ze nie je galvanicky oddeleny, ale toto proste spinac nesmie robit, ved to je urcite aj proti bezp.predpisom...orcan, reklamuj to!!! nevyznam sa v elektrike, ak hovorim blbost tak ma opravte! :)
Obrázok používateľa
jozino
 
Príspevky: 148
Obrázky: 17
Založený: 14 Jan 2006 10:16 am
Bydlisko: Tlmače

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod Norman » 25 Okt 2006 15:57 pm

No, pri lacnych spinacoch je to bezne, sam mam dva od roznych firiem a robia to. Mna skor hnevalo ze rozpinaju nulak a nie fazu, tak som to rozmontoval a prehodil, odvtedy mam pokoj aj na dusi :)
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod orcan » 25 Okt 2006 16:40 pm

skala napísal:ja som ten problem vyriesil tak, ze ho ignorujem. mozem to brat ako mini nocne svetlo :-))). asi to chce kupit spinac niekde ako je RB, GM, alebo iny elektrospeci obchod. Inak, myslim ze vo fore sa to zrejme uz preberalo a asi aj viackrat


Hmm no len mne sa to zda ako zavazny nedostatok a nechcem, aby mi to v noci blikalo, co i len minimalne. Skusim to reklamovat, ale necakam, ze novy kus bude fungovat normalne. Norman: a mas aj nejake spinace, ktore to nerobia? Aby som vedel, ktore na ktore znacky sa mam popytat.
Resp. pokial to teraz cita niekto, komu to nerobi a nema ziadne ine problemy, nemohol by mi napisat znacku spinaca, resp. kde ho kupil a pod... dik
Obrázok používateľa
orcan
 
Príspevky: 105
Obrázky: 14
Založený: 03 Okt 2006 23:12 pm
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod Peterka » 25 Okt 2006 17:03 pm

To sa asi neda reklamovat, spinac je v poriadku, akurat to blikanie je kvoli tomu ze rozpina nulak- ako napisal Norman. Faza je tym padom na ziarivke stale a cez parazitne kapacity sa obvod uzavrie a ziarivka jemne blika... Ja som sa na to pytal u vyrobcu, ani mne sa to nepacilo- ale vraj to ziadna norma nezakazuje. Ked Ti to vadi, kup si take hodiny, co rozpinaju fazu alebo nech ti to nejaky elektrikar vnutri prehodi..
Peterka
 
Príspevky: 60
Obrázky: 1
Založený: 04 Dec 2005 20:50 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod Roman » 25 Okt 2006 17:13 pm

netreba to prehadzovat v hodinach, staci to mat prehodene v predlzovacke PRED hodinami , a takych je 50% , staci zobrat skusacku a skontrolovat :D
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod Norman » 25 Okt 2006 17:32 pm

orcan: co mam digitalne tak to robili oba, jedine mechanicky mi to nerobil, ale ten ma tak cez 10 rokov :)
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziariv

Odoslaťod tienik » 25 Okt 2006 17:54 pm

Zdravim vsetkych! To preblikavanie je uplne bezne pri spinacoch s polovodicovym spinacim prvkom. Proste naozaj to nie je galvanicky oddelene a norma to ani nepovazuje za plnohodnotny vypinac. To jest, obvod rozpojeny tymto vypinacom sa povazuje za obvod stale pod napatim. Norma vyzaduje len to, aby obvod mohol byt rozpojeny okrem polovodicoveho spinaca aj mechanickym spinacom, alebo vytiahnutim zastrcky. Takze klud, podla normy je to OK. To ci je rozpojovana faza, alebo nulak, to je srdecne jedno, blika to aj tak. A ohladom rozpinania nulaka, je to trosku inac. Nove normy pri 230 V poznaju dva pracovne vodice a jeden ochranny. Ten ochranny mame na koliku, dva pracovne na dierkach. A ziadna norma uz nepredpisuje fazu vlavo, je to proste zvyk. Takze ani vyrobca nic neporusi, proste rozpina jeden pracovny vodic. Problem by bol, len keby rozopinal ochranny. Uf! Nejak som sa rozpisal :-)
tienik
 
Príspevky: 55
Založený: 12 Máj 2005 09:43 am

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod Peterka » 25 Okt 2006 19:17 pm

tienik: suhlasim s tebou ale orcan pise ze ma mechanicke hodiny z baumaxu za 129.- a v nich nieto ziadneho polovodica- a ani elektroniky- je tam jeden mechanicky mikrospinac a motorcek cez prevody toci kolesom so "zarazkami", tie potom zatlacia na mikrospinac a ten zopne kontakt. V jeho pripade by teda myslim pomohlo otocenie fazy resp. po novom prehodenie pracovnych vodicov.
Peterka
 
Príspevky: 60
Obrázky: 1
Založený: 04 Dec 2005 20:50 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod orcan » 25 Okt 2006 19:37 pm

Peterka: kamarat je elektrikar, takze by mi to mohol prehodit, no zevraj ked sa to otvori, je to dost piplacka dat zas dokopy vsetky tie kolieska... neviem co je na tom pravdy. Pozdava sa mi ten napad s predlzovackou pred hodinami. Skusim a dam vediet.
Obrázok používateľa
orcan
 
Príspevky: 105
Obrázky: 14
Založený: 03 Okt 2006 23:12 pm
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod orcan » 25 Okt 2006 20:26 pm

No a problem je vyrieseny. Dal som pred spinac nie predlzovacku, ale taku starsiu roztrojku, kde bol tento problem, ze na jednej strane to bolo prehodene a faza bola vpravo. tak ak ma niekto podobny problem, moze vyskusat dat pred spinac staru roztrojku a zapojit spinac vlavo. vdaka vsetkym za napady a rady.
Obrázok používateľa
orcan
 
Príspevky: 105
Obrázky: 14
Založený: 03 Okt 2006 23:12 pm
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziariv

Odoslaťod jacik » 25 Okt 2006 20:26 pm

orcan napísal:Peterka: kamarat je elektrikar, takze by mi to mohol prehodit, no zevraj ked sa to otvori, je to dost piplacka dat zas dokopy vsetky tie kolieska... neviem co je na tom pravdy. Pozdava sa mi ten napad s predlzovackou pred hodinami. Skusim a dam vediet.

namiesto predlzovacky mozes pouzit rozvodku. stare typy maju na jednej strane prehodene vodice. pripadne ak to uz mas na rozvodke, tak prehod hodiny na druhu stranu rozvodky.
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziariv

Odoslaťod orcan » 25 Okt 2006 20:27 pm

jacik napísal:namiesto predlzovacky mozes pouzit rozvodku. stare typy maju na jednej strane prehodene vodice. pripadne ak to uz mas na rozvodke, tak prehod hodiny na druhu stranu rozvodky.

no diki, podarilo sa :idea: :idea:
Obrázok používateľa
orcan
 
Príspevky: 105
Obrázky: 14
Založený: 03 Okt 2006 23:12 pm
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod Ceco » 26 Okt 2006 10:06 am

Alebo zainvestuj do digitalnych.
Napriklad: http://www.akva.sk/viewtopic.php?p=9728#9728

Uz 3 roky bezproblemovej prevadzky.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod orcan » 26 Okt 2006 10:59 am

s tou rozvodkou funguju hodiny tak ako maju. V Baumaxe som ich vcera videl za 119,-. Takze asi to necham tak, kym nepridu nejake dalsie problemy... Pokial sa este nieco vyskytne, budem uvazovat aj nad digitalnymi. Zatial nie. Ale dik za tip.
Obrázok používateľa
orcan
 
Príspevky: 105
Obrázky: 14
Založený: 03 Okt 2006 23:12 pm
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziarivka

Odoslaťod Vajda » 26 Apr 2007 15:33 pm

Problem je v tom, že časove spinače spínaju nulák a fáza zostáva stále pripojená, a potom žiarivka svieti alebo blika ako dutnavka cez zem. :shock:
Obrázok používateľa
Vajda
 
Príspevky: 1
Založený: 08 Apr 2005 09:12 am
Bydlisko: B. Bystrica

Re: Casovy spinac-aj ked je vypnuty, svieti ziariv

Odoslaťod norton » 26 Apr 2007 16:47 pm

Vajda napísal:Problem je v tom, že časove spinače spínaju nulák a fáza zostáva stále pripojená, a potom žiarivka svieti alebo blika ako dutnavka cez zem. :shock:
... jen pro upřesnění, správný výraz pro "doutnavku" je slovensky "tlejivka" :D
norton
 
Príspevky: 8
Založený: 20 Apr 2007 08:01 am
Bydlisko: Mladá Boleslav


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.