CO2 aplikátor



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod NefroniK » 25 Mar 2005 11:06 am

ano, je to mozne, ale....ako zistim ze mam CO2 malo...nebude potom neskoro ako je to napriklad z Fe ?
Obrázok používateľa
NefroniK
 
Príspevky: 39
Obrázky: 2
Založený: 01 Mar 2005 23:10 pm
Bydlisko: KE

Reklama

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod majko » 25 Mar 2005 12:24 pm

NefroniK napísal:ano, je to mozne, ale....ako zistim ze mam CO2 malo...nebude potom neskoro ako je to napriklad z Fe ?

Nepotrebujes speci test na CO2 ak nepouzivas raselinu, alebo nejaku kyselinu, tak ti staci zmerat KH a pH z toho obsah CO2 vies urcit ;-)
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod Josko » 13 Apr 2005 10:28 am

Idete na to prilis vedecky. Mam v robote akva. Potreboval som CO2. Kde najdem CO2? Vo flaske od sodovky. (zelena bonaqua max 4,5g/l, modra min 4g/l). Infuznu supravu som napojil na filter a ten ostry hrot kazde rano ritualne zabodnem do novej flasky, ktoru si kupim v automate. Cely den to chrli bublinky, raz viac, raz menej, a pred tym ako idem domov tu zbrndu vypijem.

Myslite, ze to aj ma nejaky efekt? Rybky su vesele, z rastliniek kypia akesi plyny - je to vobec CO2?

Foto v mojom albume ...

Josko
Josko
 
Príspevky: 21
Obrázky: 3
Založený: 01 Apr 2005 10:00 am
Bydlisko: BA

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod skala » 13 Apr 2005 11:19 am

josko, velmi dobre som sa zabavil. takmer mi utrhlo branicu. predstavoval som si najma ten ritualny obrad a zuctovanie so zbrndou.
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod pernik » 13 Apr 2005 12:58 pm

Vždycky jsem si myslel, že bublat do akva ze sifonu je zbytečně drahé. Na druhé straně, když piju minerálku, tak ji vždy pořádně ptrotřepu a vypustím CO2. Ty jsi to vyřešil GENIÁLNĚ!!!
pernik
 
Príspevky: 145
Obrázky: 5
Založený: 08 Feb 2004 22:39 pm

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod Ceco » 13 Apr 2005 13:23 pm

pernik napísal:Vždycky jsem si myslel, že bublat do akva ze sifonu je zbytečně drahé. Na druhé straně, když piju minerálku, tak ji vždy pořádně ptrotřepu a vypustím CO2. Ty jsi to vyřešil GENIÁLNĚ!!!


Si predstav, da sa kupit aj NESYTENA (ticha). Fakt! Minule som taku videl v obchode. ;)
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod pernik » 13 Apr 2005 13:29 pm

Dík, Ceco. Já vím, ale ta mi nechutná. Hodilo by se mi něco mezi jemně perlivou a perlivou :-)
pernik
 
Príspevky: 145
Obrázky: 5
Založený: 08 Feb 2004 22:39 pm

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod Josko » 14 Apr 2005 15:14 pm

Ahojte, mam otazocku ku CO2 aplikatoru (vyrobeny z kinofilmovej kazetky+nasponovana pancucha, hodim do albumu foto). Po naplneni (z bonaqui, ako inac :-)) sa pomerne rychlo vyprazdni. Vzdy tam ale ostane trocha "nerozpustneho" plynu, ktoreho pribuda po kazdom dalsom dotankovani. Tusi niekto, co to moze byt za plyn? Ked to vypustim a natankujem tak sa situacia opakuje. Mozno to je prave CO2 :-) ...

Tusi niekto, ako je to s rozpustnostou plynov vo vode? Ktore sa rozpustaju lahko a ktore tazko?

Zvlastne je, ze ked v piatok vecer naplnim a ostane povedzme strvtina objemu aplikatora v stave "nerozpustny", tak ked v pondelok pridem, tak ta stvrtina tam stale bude.

Josko
Josko
 
Príspevky: 21
Obrázky: 3
Založený: 01 Apr 2005 10:00 am
Bydlisko: BA

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod skala » 14 Apr 2005 15:37 pm

citujem sozo.sk:

Množstvo kyslíka, ktoré dokáže vzduchovanie odovzdať akváriu je nízke - difúzia plynov vo vode je rádovo 4 krát nižšia ako vo vzduchu - darmo budeme vytvárať veľké bublinky, tie síce viac rozprúdia vodu, ale množstvo prijatého kyslíka vodou bude nižšie ako keby sme produkovali menšie bublinky.

Henryho zákon hovorí, že koncentrácia rozpusteného plynu je priamo úmerná parciálnemu tlaku plynu nad jej hladinou - je to v podstate analógia ku osmotickým javom.

pokial ma pamat neklame, tak rozpustnost kyslika je velmi nizka, CO2 je radovo 10 krat vyssia. v kazdom pripade je ale nizka
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod Josko » 14 Apr 2005 16:12 pm

Dik. Zaujimave je, ze naplneny aplikator sa vstrebe do cca 10 min (je pri vytoku filtra, tak to frci, ocami mozem sledovat ako stupa hladina). Inertny zvysok sa nevstrebe ani za 10 dni, to bude asi nejaky humus :-/. Ubohe ryby ...
Josko
 
Príspevky: 21
Obrázky: 3
Založený: 01 Apr 2005 10:00 am
Bydlisko: BA

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod bettina » 15 Dec 2005 09:48 am

caute, mate niekto skusenosti s difuzerom od sery?
Obrázok používateľa
bettina
 
Príspevky: 251
Obrázky: 48
Založený: 12 Aug 2005 07:28 am
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod saki » 21 Dec 2005 15:50 pm

Viete niekto poradiť? Má zmysel zaoberať sa reguláciou dávkovania CO2 počas dňa podľa priebežne meraného PH, alebo si stačí nájsť nejakú strednú hodnotu dávkovania CO2 a ráno to zapnúť a večer vypnúť. ??? Majú teda tie dráhé dávkovacie elektronické systémy zmysel? Môžem si to zostrojiť asi za 1/10 ceny.
Obrázok používateľa
saki
 
Príspevky: 75
Obrázky: 3
Založený: 20 Dec 2005 18:53 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod Miloš » 21 Dec 2005 16:32 pm

saki to ci to ma zmysel je otazne ide o bezpecnost ludia co pouzivaju CO2 celkom dobre reguluju jeho hladinu aj za pomoci ihloveho ventilu samozrejme regulator v podobe mikroprocesora ti to ureguluje lepsie ale:
1. este raz si prejdi cenovu kalkukaciu lebo silne pochybujem ze to postavis za asi 1500 SK ( mozno ani ph sondu za to nekupis )
2. problem pri merani ph sondou je ten, ze sonda je velmi citliva na prudenie a signal z nej bude zasumeny a teda je otazna presnost regulacie
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod majko » 22 Dec 2005 09:03 am

saki napísal: Majú teda tie dráhé dávkovacie elektronické systémy zmysel? Môžem si to zostrojiť asi za 1/10 ceny.

No zmysel to ma hlavne vo vode s nizkym pH. Ale :-) :

1. za 1/10 ceny to nepostavis. pH regulator vcetne sondy od Dennerle napriklad stoji cca 315 EURO co je asi 12000Sk. Za 1200 Sk nekupis ani len sondu. Cena kvalitnej stoji zacina na 2000 Sk (a su aj za 6000 a viac).
Asi podcenujes vstupne obvody potrebne na meranie pH. Vstupny odpor meracieho zariadenia by mal byt viac ako 10^14-10^15 Ohm (odhliadnuc od toho , ze vacsina komercnych sa uspokoji s 10^12) co zo sebou prinasa problemy s teplotnou stabilitou a samozrejme sumom. Ver mi viem o com hovorim ja to prave tiez riesim.
2. pH sondu treba vymenit raz za 1-2 roky.
3. pH sondu treba kazdy mesiac kalibrovat.

Preto to pri beznych akvariach so stredne tvrdou vodou podla mna prakticky vyznam nema.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod saki » 22 Dec 2005 10:35 am

Elektronikou sa zaoberam roky, ale v akvaristike som zaciatocnik. Myslim ze sa mi potvrdzuje, ze elektronicky regulator aspom pre mna zmysel nema, iba elektromag. ventil na automaticke zapinanie a vypinanie.
A teraz k cenam: Kompletny prenosny PH meter u CONRAD stoji 1990,-Sk. Náhradná sonda 899,-Sk (aspom podla katalogu).
Takze vychadzam z toho, ze mam kompletny CO2, teda flasu, redukcny ventil, obycajny-mechanicky ihlovy ventil a nejaky difuzor.
Kupim sondu: 900Sk; mikroprocesor, displej a motorceky - to vsetko mam. Nejake elktronicke suciastky bude treba kupit, ale do 1500,- sa vojdem aj so sondou.
Jedine co som neratal je kalibracna sada na PH 999,-Sk.
Regulaciu by som robil motorcekom s obycajnym ihlovym ventilom.
Tym istym riadiacim systemom + dalsi motorcek by som zaroven realizoval automaticke krmitko a osvetlenie.
Obrázok používateľa
saki
 
Príspevky: 75
Obrázky: 3
Založený: 20 Dec 2005 18:53 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod majko » 22 Dec 2005 14:30 pm

saki napísal:A teraz k cenam: Kompletny prenosny PH meter u CONRAD stoji 1990,-Sk. Náhradná sonda 899,-Sk (aspom podla katalogu).
To ano, na orientacne meranie pH mozno staci, ale regulacia s trvalym ponorenim elektrody je o niecom inom. A mas elektrody pre makku vodu, elektrody pre normalnu vodu, gelove, s roztokom atd...

saki napísal:Regulaciu by som robil motorcekom s obycajnym ihlovym ventilom.
Zbytocne staci spinat elmg. ventil.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod saki » 22 Dec 2005 18:55 pm

majko napísal:na orientacne meranie pH mozno staci
Podla katalogu meria na rozsahu 5-9 s presnostou 0,07pH a " je vhodny pre laboratoria, akvaria a bazeny". Ci sa s nim da merat trvale treba overit. Bola by to dalsia komplikacia, ale dal by sa aj vytahovat z vody. Alebo proste kupit drahsiu elektrodu. Aj tak by som sa dostal na zlomok ceny "profi" zariadenia.
Ale stalo by to vela casu a efekt minimalny. Preto sa spokojim s rucnym nastavenim davkovania podla rucneho merania pH a emg. ventilom na zap. a vyp.
Ak sa v tejto oblasti pohnem dalej, dam vediet.
Obrázok používateľa
saki
 
Príspevky: 75
Obrázky: 3
Založený: 20 Dec 2005 18:53 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod kenny » 10 Jan 2006 00:25 am

mam otazku. ked pouzijem CO2 aplikator... napr z umelohmotnej flase alebo z hocicoho ineho... voda si zoberie len tolko co2 kolko potrebuje alebo ho bud brat dovtedy kym tam bude alebo ako to je? kedy je vecsia sanca ze predavkujem vodu co-ckom? ked pouzijem zvon alebo kvasnice???

druha otazka: mozem pouzit vnutorny filter AqaEL ako aplikator ako to bolo spomenute aj ked kvasim? je to lepsie ako zvon alebo bublanie cez drievko alebo kamienok?
Obrázok používateľa
kenny
 
Príspevky: 383
Obrázky: 27
Založený: 15 Jan 2005 00:45 am
Bydlisko: NLS 14 B.Bystrica

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod Dexter » 10 Jan 2006 10:09 am

kenny napísal:mam otazku. ked pouzijem CO2 aplikator... napr z umelohmotnej flase alebo z hocicoho ineho... voda si zoberie len tolko co2 kolko potrebuje alebo ho bud brat dovtedy kym tam bude alebo ako to je? kedy je vecsia sanca ze predavkujem vodu co-ckom? ked pouzijem zvon alebo kvasnice???

druha otazka: mozem pouzit vnutorny filter AqaEL ako aplikator ako to bolo spomenute aj ked kvasim? je to lepsie ako zvon alebo bublanie cez drievko alebo kamienok?


Pouzivam zvon - nikdy vodu difuznym zvonom nepresitis CO dvojkou. Pred tym som "kvasil" aj ja do mojej 54 l a dopadlo to dost zle... gupky zacali kapat. Necudo... pH kleslo za 48 hodin (a to som na noc kvasnice vytahoval) cca. o 0,9, cize sa stala z lahko zasaditej vody lahko kysela a aj maly vykyv v pH moze sposobit velku galibu... Co sa tyka pripojenia CO2 na filter... To suvisi vlastne s prvou odpovedou. Asi by si vodu presitil keby si tam pupoval COcko pomocou filtra. To by si ho musel mat aj dost v zasobe lebo filter (a AQUQEL obzvlast) berie pomocou tej pridavnej hadicky dost vzduchu, aj ked to by sa dalo samozrejme vyregulovat... len neviem do akej miery... Alebo potom pouzit pocitadlo bublin a CO2 bombu, ale to uz by ta vyslo pocitadlo min. na 400 Sk a bomba ani nehovoriac... Zalezi ake velke mas akva...
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod kenny » 10 Jan 2006 10:42 am

mam 120 L a 56 L. a ako je to potom pri bublani? tam to tiez mozem presytit??? nerad by som vykynozil ostrieziky... asi sa mi idu akurat vytriet lebo sa nejako divne spravaju a su zalezeni pod kvetinacom...
Obrázok používateľa
kenny
 
Príspevky: 383
Obrázky: 27
Založený: 15 Jan 2005 00:45 am
Bydlisko: NLS 14 B.Bystrica

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod Miloš » 10 Jan 2006 11:17 am

to kenny: ja bublem z burciaku ostriezikom den noc vkuse do 45 L akva najprv som to na noc vyberal ale potom som to tam nechal a nic tak uz to nevyberam ale mam priskrtenu hadicku lebo my to bublalo moc rychlo
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod FFranta » 28 Jan 2006 19:11 pm

Miloš napísal:to kenny: ja bublem z burciaku ostriezikom den noc vkuse do 45 L akva najprv som to na noc vyberal ale potom som to tam nechal a nic tak uz to nevyberam ale mam priskrtenu hadicku lebo my to bublalo moc rychlo

Myslim ze neni moc dobrej napad hadicku skrtit, az ti ty kvasnice vymalujou pokoj... :-) Pokud chces, aby to nebublalo tolik, tak dej min kvasnic, cukr nech stejne...
FFranta
 
Príspevky: 5
Založený: 23 Júl 2005 14:38 pm
Bydlisko: ČR

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod Miloš » 28 Jan 2006 19:23 pm

FFranta napísal:
Miloš napísal:to kenny: ja bublem z burciaku ostriezikom den noc vkuse do 45 L akva najprv som to na noc vyberal ale potom som to tam nechal a nic tak uz to nevyberam ale mam priskrtenu hadicku lebo my to bublalo moc rychlo

Myslim ze neni moc dobrej napad hadicku skrtit, az ti ty kvasnice vymalujou pokoj... :-) Pokud chces, aby to nebublalo tolik, tak dej min kvasnic, cukr nech stejne...

moj nazor je ze CO2 bude unikat cestou najmensieho odporu a teda skor sa rozleti skrtitko respektive bude unikat cez hadicku ktora ma tiez nejaku priepustnost ako by to malo roztrhnut flasu ta je urcite pevnejsia jak to plastove koliesko na skrtitku
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 aplikátor

Odoslaťod majko » 29 Jan 2006 13:19 pm

Miloš napísal:moj nazor je ze CO2 bude unikat cestou najmensieho odporu a teda skor sa rozleti skrtitko respektive bude unikat cez hadicku ktora ma tiez nejaku priepustnost ako by to malo roztrhnut flasu ta je urcite pevnejsia jak to plastove koliesko na skrtitku

To sice znie logicky, ale nemeni nic na tom, ze ti to potom "vypeni". Nahle sa totiz uvolni co2 a ... Otvor pivo a buchni s flasou o stol tak aby sa nerozbila a pochopis o com hovorim :lol:
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.