CO2 reaktor



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod drda1 » 05 Dec 2004 21:23 pm

Salik, mas pravdu, bez ihlaku by to bola fakt blbost.
Ten moj ventil ma vsak ihlak uz v sebe zabudovany. Preto sa s nim chvalim :)
Drda.
drda1
 
Príspevky: 150
Obrázky: 1
Založený: 11 Feb 2003 08:29 am
Bydlisko: Banska Bystrica

Reklama

Re: Návod na výrobu perfektního CO2 reaktoru

Odoslaťod roox » 05 Dec 2004 23:25 pm

pernik napísal:Zdravím všechny
Jeden šikovný výrobce nákladních automobilů TATRA se vrhl na výrobu kopie reaktoru EHEIM.
Návod na jeho výrobu najdete zde: http://akva.pernica.cz/akva/?win=article&id=194

zajímavý tip.. určitě vyzkouším, máti ale asi nebude moc nadšená, když jí zabavím solničku :)).. diky a rybám zdar :)
Obrázok používateľa
roox
 
Príspevky: 312
Obrázky: 32
Založený: 14 Júl 2003 21:45 pm
Bydlisko: CR, Brno

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod milop » 24 Jan 2005 12:56 pm

neviem, či tu už bola táto stránka
http://www.dennerle.de/frameset.asp?HF=haupt.asp
pozri CO2 system
milop
 
Príspevky: 1004
Obrázky: 84
Založený: 13 Sep 2004 17:20 pm
Bydlisko: BA

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Majdo » 19 Máj 2005 10:57 am

Drda, uz mas ten CO2 system zostrojeny ? Je ten ihlak integrovany s redukcnym ventilom naozaj dobre riesenie ?
Obrázok používateľa
Majdo
 
Príspevky: 92
Obrázky: 15
Založený: 26 Sep 2003 09:01 am
Bydlisko: Nova Dubnica

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Lienka » 19 Máj 2005 11:19 am

Možno jedna trošku blbá otázka...ale čo je v prípade tej solničky zdrojom Co2? Môžu sa použiť klasicke kvasnice? Znižuje sa nejako riziko predávkovania CO 2 z kvasníc, ak sa použije "solnička?

Pasívne dávkovanie pomocou zvona je menej účinné?
Lienka
 
Príspevky: 21
Obrázky: 2
Založený: 12 Máj 2005 12:29 pm

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod drda1 » 19 Máj 2005 12:15 pm

Majdo:
Nemam a sak skoro asi ani mat nebudem. Akva mam prerybnene, takze Co2 stacia vyrabat ryby. Skor musim obcas vzduchovat, aby nemali problemy. A nemam este ani tlakovu flasu.
Drda
drda1
 
Príspevky: 150
Obrázky: 1
Založený: 11 Feb 2003 08:29 am
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Silvester Valentin » 20 Máj 2005 23:20 pm

Tak ma napadlo , čo tak,ak používam molitan. filter poháňaný vzduchom napojiť ho na fľašu s kvasnicami?Ešte som to nevidel ako frčí CO2 z kvasníc...
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Majdo » 23 Máj 2005 07:43 am

Silvester Valentin napísal:Tak ma napadlo , čo tak,ak používam molitan. filter poháňaný vzduchom napojiť ho na fľašu s kvasnicami?Ešte som to nevidel ako frčí CO2 z kvasníc...

Ak tam budes davat tolko CO2 kolko potrebuje molitanovy filter vzduchu na svoj pohon, tak s uplnou urcitostou vyvrazdis cele akvarium. :oops:
Mozno by sa dal privadzat vzduch jednou hadickou a druhou privadzat CO2 do filtra , ale zasa nebudes vidiet kolko ti tam toho co2 ide a CO2 ti bude unikat zo vzduchom prec z vody takze blbost. 8)
Obrázok používateľa
Majdo
 
Príspevky: 92
Obrázky: 15
Založený: 26 Sep 2003 09:01 am
Bydlisko: Nova Dubnica

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod oasyx » 23 Máj 2005 08:20 am

roox: Jsem ten "šikovný výrobce automobilů TATRA :-)" Dřív než zabavíš máti tu solničku, mrkni zde - http://www.akvarista.cz/web/kutil/index ... m+bublinek - posílal jsem tam podrobný návod. Je tam dole pár postřehů od jiných akvaristů. Ta solnička není úplně to pravé ořechové. Musí se s ní hodně opatrně. Plast ze kterého je vyrobena je tvrdý a poměrně křehký. Chce to trpělivost při utěsňování a hlavně moc netlačit - solnička ráda praská. Jeden z čitatelů tam měl zajímavou náhradu za tu solničku, a to sice průhledný obal od filmů konica - zdá se mi to mnohem lepší, než ta solnička.
oasyx
 
Príspevky: 4
Založený: 06 Jan 2005 14:28 pm

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod roox » 23 Máj 2005 10:29 am

oasyx: no popravde sem premyslel, ze by to slo z filmovky ;) kazdopadne zatim stale jedu z kvasnic na vduchovaci kaminek, prijde mi to nejjednodussi. Dobre napady ale ukladam do archivu stim, ze je mozna jednou vyuziji... Takze diq :)
Obrázok používateľa
roox
 
Príspevky: 312
Obrázky: 32
Založený: 14 Júl 2003 21:45 pm
Bydlisko: CR, Brno

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Pštros » 23 Máj 2005 16:05 pm

takze takýto reaktor sa na kvasnicový systém nepoužíva, čo?
Obrázok používateľa
Pštros
 
Príspevky: 649
Obrázky: 23
Založený: 08 Mar 2004 09:37 am
Bydlisko: Kežmarok

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Silvester Valentin » 23 Máj 2005 23:51 pm

Mozno by sa dal privadzat vzduch jednou hadickou a druhou privadzat CO2 do filtra , ale zasa nebudes vidiet kolko ti tam toho co2 ide a CO2 ti bude unikat zo vzduchom prec z vody takze blbost. 8)

Ano , aj na to som už myslel.No výška stĺpca vody je len 12 cm.A ja tam Co2 musím nejako dostať. Pre vzduchový kameň sa mi to zdá málo...
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod roox » 24 Máj 2005 00:35 am

Pštros napísal:takze takýto reaktor sa na kvasnicový systém nepoužíva, čo?

mno "tvrdí se", že kvasnicový CO2 není úplně čistý, takže by takovýto reaktor moožná ucpalo. Co na tom je pravdy nevím. Nezkoušel jsem ...
Obrázok používateľa
roox
 
Príspevky: 312
Obrázky: 32
Založený: 14 Júl 2003 21:45 pm
Bydlisko: CR, Brno

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Majdo » 24 Máj 2005 07:33 am

Silvester Valentin napísal:Ano , aj na to som už myslel.No výška stĺpca vody je len 12 cm.A ja tam Co2 musím nejako dostať. Pre vzduchový kameň sa mi to zdá málo...

Silvester aj Valentin: Preboha co to mas za akva ked mas vysku hladiny len 12cm ? Napis rozmery akva , osadenstvo ake ryby ake rastliny. Preco chces silou mocou COckovat? Pri malom akva je to hazard s osadenstvom. Akva moze slusne bezat aj bez CO2.
http://sk.wikibooks.org/wiki/Oxid_uhli% ... 9_rastliny
Obrázok používateľa
Majdo
 
Príspevky: 92
Obrázky: 15
Založený: 26 Sep 2003 09:01 am
Bydlisko: Nova Dubnica

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Raviolka » 24 Máj 2005 10:12 am

Silvester Valentin napísal:No výška stĺpca vody je len 12 cm.A ja tam Co2 musím nejako dostať. Pre vzduchový kameň sa mi to zdá málo...

Není to málo, mám výšku vodního sloupce taky jen 12 cm a bublám burčák přes vzduchovací kamínek... pH poklesne z 7,3 na cca 6,4 :idea: Jedna dávka v 0,5 l láhvi vydrží minimálně 4 týdny (první 2 týdny na noc kamínek vyndavám, potom ho už nechávám v akváriu nonstop). Samozřejmě musím dodat, že akvárium má objem jen 12 litrů, kamínek je v rohu, ne uplně u dna, a není tam žádný filtr (tj. ani žádné proudění). A ještě jedna poznámka - jsou tam ryby, kterým takové nízké pH vyhovuje :idea: Pokud máš akvárium podobně malé, tak je třeba pH pozorně sledovat... a radši si dopředu promyslet, jestli to má cenu :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod fugu » 24 Máj 2005 17:47 pm

Raviolka napísal::idea: Jedna dávka v 0,5 l láhvi vydrží minimálně 4 týdny (první 2 týdny na noc kamínek vyndavám, potom ho už nechávám v akváriu nonstop).

pls ako mas odladene davkovanie do takej malej flasky, ze ti to vydrzi 4 tyzdne? kolko coho davas?
Obrázok používateľa
fugu
 
Príspevky: 193
Obrázky: 29
Založený: 01 Mar 2004 15:08 pm

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Silvester Valentin » 24 Máj 2005 20:07 pm

Silvester aj Valentin: Preboha co to mas za akva ked mas vysku hladiny len 12cm ? Napis rozmery akva , osadenstvo ake ryby ake rastliny. Preco chces silou mocou COckovat? Pri malom akva je to hazard s osadenstvom. Akva moze slusne bezat aj bez CO2.
http://sk.wikibooks.org/wiki/Oxid_uhli% ... 9_rastliny

Kruci všímaj si že Valentin je s i a nie í.A to je rozdiel ako hrom! okrem toho som na moje meno aj patrične hrdý 8) ! No hnojiť chcem z dôvodov aké napísal(a) Raviolka okrem toho je to pôrodnička pre kolizu a tá potrebuje nízku hladinu.A ide ma poraziť z množstva rias v tej báječne okysličenej vode s Ph až 7,6 a Kh 7. A svietiť musím bo tam mám také rastliny.Uf, hovgh! :cry:
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Majdo » 25 Máj 2005 07:59 am

To Silvester Valentin:
Prepac, myslel som ze Silvester Valentin je NICK. No ako vidim aj taketo meno existuje :shock:
Co sa tyka toho co2 , ked uz musi byt, tak by asi bolo dobre zabezpecit rovnomernejsi prisun ako z burciaku. (tlakova flasa) aby si sa vyhol vacsiemu kolisaniu PH a hladiny CO2. Zaroven by som sa nebal pustit tam aj jemne vzduchovanie kvoli pohybu vody. Pri tak malom akva urcite dosiahnes aj pri vzduchovani dostatocnu hladinu CO2, len to treba s citom vsetko vyregulovat. Co sa tyka aplikacie CO tak ako hovorila Raviolka cez vzuchovaci kamen v pohode. To co sa stihne rozpustit bude urcite stacit, prip. lipove drievko alebo.... navodov je fore kopu. Ale nemyslim si ze ti COckovanie pomoze od rias, ale vyskusaj. :idea:
Obrázok používateľa
Majdo
 
Príspevky: 92
Obrázky: 15
Založený: 26 Sep 2003 09:01 am
Bydlisko: Nova Dubnica

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Silvester Valentin » 25 Máj 2005 22:12 pm

To Majdo :
Ak som dobre čítal všetko čo som čítal tak mi rastlinky hodne pomáhajú so spotrebou fosforečnanov a dusičnanov a ešte neviem akých nanov.Skrátka čím viac ich spotrebujú tým menej zostane pre riasy. Valisnérie v tom akva síce vyženú odnože a tie aj vyrastú , ale len na 3 - 5 cm. Tak keď majú všetkého dosť zostáva len CO2 a toho je tam fakt príliš málo.Práve pre tú mlaď tam chcem dávať čo najmenej chémie.Zaujímavé je že Limnophila aqatica rástla odušu a bol jej šuma fuk že CO čka je tam málo.
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Majdo » 30 Máj 2005 08:45 am

Silvester Valentin napísal:To Majdo :
Ak som dobre čítal všetko čo som čítal tak mi rastlinky hodne pomáhajú so spotrebou fosforečnanov a dusičnanov a ešte neviem akých nanov.Skrátka čím viac ich spotrebujú tým menej zostane pre riasy. Valisnérie v tom akva síce vyženú odnože a tie aj vyrastú , ale len na 3 - 5 cm. Tak keď majú všetkého dosť zostáva len CO2 a toho je tam fakt príliš málo.Práve pre tú mlaď tam chcem dávať čo najmenej chémie.Zaujímavé je že Limnophila aqatica rástla odušu a bol jej šuma fuk že CO čka je tam málo.


Neviem preco pises cely prispevok , bold a este aj kurziva ? Chcel som Ti len poradit, a ako som napisal za vyskusanie nic nedas, len som Ti chcel poukazat aj na uskalia COckovania v takom malom objeme. Velke kolisanie PH moze celu situaciu z riasami este zhorsit. Mozno by Ti viac vedeli poradit experti na mini akva...
Obrázok používateľa
Majdo
 
Príspevky: 92
Obrázky: 15
Založený: 26 Sep 2003 09:01 am
Bydlisko: Nova Dubnica

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Raviolka » 30 Máj 2005 11:03 am

fugu napísal:pls ako mas odladene davkovanie do takej malej flasky, ze ti to vydrzi 4 tyzdne? kolko coho davas?
Dávám 1,1-1,2 dl cukru a cca 2 g kvasnic (čerstvých) - tj. přibližně 1/20 balíčku. Doplním teplou vodou na 4 dl a je to. Přesnost není tak kritická, důležité je sehnat co nejčerstvější kvasnice :idea:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Martin Urban » 30 Máj 2005 19:53 pm

cao cao.
nemal by niekto zaujem a takyto red.ventyl.
http://fotky.azet.sk/album.phtml?i9=597 ... &al=490258
mal by som jeden kus 1200Sk,je ako novy a plne funkcny. Ja som ho pouzival ale teraz nemem rastliny tak mi je na... 8)
A treba uz len flasu CO2 vsetko pasuje.
Obrázok používateľa
Martin Urban
 
Príspevky: 56
Obrázky: 13
Založený: 13 Feb 2005 09:42 am
Bydlisko: Sp.Nova Ves

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Silvester Valentin » 30 Máj 2005 19:55 pm

Neviem preco pises cely prispevok , bold a este aj kurziva ? Chcel som Ti len poradit, a ako som napisal za vyskusanie nic nedas, len som Ti chcel poukazat aj na uskalia COckovania v takom malom objeme. Velke kolisanie PH moze celu situaciu z riasami este zhorsit. Mozno by Ti viac vedeli poradit experti na mini akva...

To bolo len blbé ťuknutie s myšou.Však ja to beriem :wink: a vyskúšam.V druhom akva mám totiž dosť upravenú vodu a prerybnené je tiež takže nemusím co pridávať. Raviolka my už dala vlastne aj tip na úpravu Ph už ani neviem v ktorom príspevku bez co2. Používam toto miniakva ako pôrodničku pre colisu a kŕmim tú minimlaď Nobil Fluidom od JBL a to mi vždy tak sviní vodu (prepáčte za výraz) a ešte sa mi ktomu pridajú riasy.To už potom nevidím či mám ešte čo kŕmiť.No ak vieš o expertoch na miniakva tak menuj... :roll:
Naposledy upravil Silvester Valentin dňa 30 Máj 2005 20:43 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: CO2 reaktor

Odoslaťod Raviolka » 30 Máj 2005 20:17 pm

Silvester, pokud je to odchovné akvárium, tak bych tam CO2 nedodávala :idea: Bylo by to v pořádku, kdybys tak chtěl připravit co nejlepší vodu pro ryby... ale úvaha "víc CO2 = lepší růst rostlin = konečně se zbavím řas" se mi v tomto případě nelíbí. V odchovném akváriu má být všechno podřízeno zájmu ryb... těm řasy nevadí... Navíc řasy potřebují ke svému růstu nadbytek dusičnanů, což by signalizovalo zanedbanou údržbu :arrow: rozhodně vážnější problém, než jsou řasy samotné :? Od odchovného akvária nikdo nečeká, že pohled na něj bude vrcholný estetický zážitek :roll:
Aha, ještě jedna poznámka - "zakrslé" vallisnerie, tj. stav, kdy rostliny normálně odnožují, ale zůstávají velmi nízké, bývá přičítán nadbytku dusičnanů :idea: Hmm...?!

P.S. Netvrdím, že stav tvého akvária by CO2 nezlepšilo... je dost pravděpodobné, že by mu to prospělo. Jenom si myslím, že pokud bys chtěl provést nějaký zásah, tak bys měl mít v první řadě na mysli ryby. Né řasy.
P.P.S. Máš trochu problémy s citováním apod. - pro případ, že bys to chtěl dát zpětně do pořádku, v pravém horním rohu tvých příspěvků je tlačítko "uprav" :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.