CO2 z hasiaceho pristroja



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Ray » 09 Feb 2006 10:21 am

Ja uz fakt nevladzem! Mam set CO2 (flasa, red. ventil, ihlovy ventil), pustam CO2 cez lipove drievko (ma asi 2 tyzdne) a ked nastavim ihlakom spravny pocet bublin (resp. bublinkovanie "tak akurat"), o 3-4 hodiny uz nejdu bublinky ziadne. Zase musim pridat na ihlaku trosku a zase to ide 3-4 hodiny. Viem, ze flasa je plna (2kg), red. ventil mi na vstupe ukazuje cca 55 barov a na vystupe to drzi tak, ako to nastavim. Tak ja uz neviem. Ihlak som kupil v predajni s propanbutanovymi vecami - to je taky, ako sa pouziva na male propan-bomby na kempovanie. Ze by to bolo v ihlaku?

P.S. Nejake foto toho mojho setu je v mojej galerii
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Reklama

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod jacik » 09 Feb 2006 10:28 am

Ray napísal:Zase musim pridat na ihlaku trosku a zase to ide 3-4 hodiny.


poriadne otvor hlavny ventil na flasi. a ak to nepomoze tak trosku uvolni aj redukcak. tiez som mal taky problem. ide len o prvotne nastavenie.

hlavny ventil na flasi moze byt otvoreny uplne a redukcny by mal byt otvoreny tak, aby tlak na vystupe neroztrhol ihlovy ventil.
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Ray » 09 Feb 2006 10:31 am

A to, aby neroztrhlo ihlovy ventil je kolko? Aky tlak znesu ihlaky?
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Norman » 09 Feb 2006 10:33 am

Ray: v tvojom pripade by skor rozdrapilo tu hadicu, cim to mas spojene ako ten ihlak. Na baleni ihlaku by si mal mat napisany max. pretlak na vstupe.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod drda1 » 09 Feb 2006 10:52 am

zaujimava tema.
drda1
 
Príspevky: 150
Obrázky: 1
Založený: 11 Feb 2003 08:29 am
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Ray » 09 Feb 2006 10:58 am

Norman napísal:Ray: v tvojom pripade by skor rozdrapilo tu hadicu, cim to mas spojene ako ten ihlak. Na baleni ihlaku by si mal mat napisany max. pretlak na vstupe.

Ten pretlak pozriem, ale hadicku by rozdrapit nemalo, je vysokotlaka (hrubostenna)
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod jacik » 09 Feb 2006 11:00 am

Ray, co tam mas za ihlak?
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Ray » 09 Feb 2006 11:07 am

jacik napísal:Ray, co tam mas za ihlak?

Pisal som:
"Ihlak som kupil v predajni s propanbutanovymi vecami - to je taky, ako sa pouziva na male propan-bomby na kempovanie."
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Norman » 09 Feb 2006 12:53 pm

Nad tym propanbutanovym som aj ja rozmyslal, da sa pouzit, Ako pisal jacik, treba to len dobre vyregulovat. Inak ta mala flaska pri bublani cez kamen ti nevydrzi moc dlho. Skus porozmyslat nad efektivnejsim aplikovanim ako cez kamen (aj ked lipovy).
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Ray » 09 Feb 2006 13:01 pm

Ano, mam v plane s urobit pocitadlo bublin (detska odsavacka) a hadicku "vmontovat" na vystup z ex. filtra. To by snad mohlo fungovat, nie? Proste si kupim T-spojku na hadicu, vlozim ju medzi vystup filtra a rampu v akva a do T-kusu napojim hadicku s CO2. Co poviete? Bublin si nastavim 2-3 za sekundu.
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Norman » 09 Feb 2006 13:14 pm

Ray: ja mam pocitadlo tiez z detskej odsavacky a vyust CO2 do komory filtra do protiprudu takze rozpustenie na 100% a na cca 250l vody v akva mam nastavene na cca 6 bublin za minutu! Akonahle prejdes z "bublania" na nieco efektivnejsie (reaktor) zacni radsej postupne od uplneho minima. Ja som hladal optimum cca mesiac a to mam digitalny pH meter a teda lepsiu kontrolu nad pripadnym predavkovanim CO2. Ryby lapajuce po kysliku nie su vhodny indikator ;)
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Ray » 09 Feb 2006 13:17 pm

Norman: Jasne, diky za info. Zacnem teda s 5-6 bublin za min., len dufam, ze sa mi podari nastavit ten ihlak, aby som to kazdu chvilu nemusel prestavovat
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Norman » 09 Feb 2006 13:32 pm

No 6 bublin je vhodne u mna nie je to nejake vseobecne odporucanie, v podstate ked som presiel z aplikacie CO2 cez cigaretovy filter na "reaktor" tak som znizil bubliny z povodneho na polovicu a aj to bolo vela (trochu som priotravil prisavniky, nastastie som to zbadal a zareagoval). Nastastie to bolo v obdobi vianoc, takze som bol doma a mohol som sa s tym dost hrat :)

Najlepsie bude ked najpev zmajstrujes pocitadlo a potom aspom budes vediet na com si. Potom sa zmena samotneho rozpustania vo vode bude dat spravit kontrolovanejsie. Ak sa chystas na tu odsavacku, tak by som nieco predsa len poradil. Treba to zlepit, lebo to nie je moc pevne a nedrzi to. Ja som pouzil sekundove lepidlo s predleptanim plastu aby sa narusil povrch a lepsie to chytilo. Musel som kupit aj druhu odsavacku, lebo sa mi na prvej odlomili tie rurky, kde sa nasadzuju hadicky :( Takze chce to trosku citu.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod saki » 09 Feb 2006 18:49 pm

Mne sa tiez zastavovalo bublanie cez cyklo-ihlovy ventil. Pomohlo,ked som trochu pridal na redukcnom ventile a upravil ihlu.
Tieto ihlove ventily aj ten propanbutanovy nie su stavane na take minimalne prietoky ake potrebujeme, takze ja som navyse ihlu povodne dost tupu zabrusil do spica - zlepsila sa regulacia.
Ale hlavne som si vsimol, ze ta ocelova ihla hrdzavie. A teda raz za cas treba preladovat prietok, pripadne vylestit ihlu.
Tiez pouzivam lipove drievko a pustam prachove bublinky pred ustie filtra. Prud vody ich roznasa po celom akva. Takze mi staci bublat 10/min.
Obrázok používateľa
saki
 
Príspevky: 75
Obrázky: 3
Založený: 20 Dec 2005 18:53 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod xitanaf » 09 Feb 2006 19:00 pm

tiež používam cyklo-ventil na dvoch co2 zariadeniach. Na oboch mám na redukčáku nastavený výstupný tlak cca. 2bar a doteraz (6mes.) som nemusel ani raz upravovať nastavenie ihláku alebo redukčáku
Obrázok používateľa
xitanaf
 
Príspevky: 365
Obrázky: 19
Založený: 07 Sep 2005 16:26 pm
Bydlisko: Bratislava - Nové mesto

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Ray » 09 Feb 2006 21:57 pm

saki napísal:takze ja som navyse ihlu povodne dost tupu zabrusil do spica - zlepsila sa regulacia.

Ale potom Ti nemohla ihla sediet v sedle toho ventila! Ako to, ze Ti to fungovalo?
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Ray » 09 Feb 2006 22:00 pm

xitanaf napísal:tiež používam cyklo-ventil na dvoch co2 zariadeniach. Na oboch mám na redukčáku nastavený výstupný tlak cca. 2bar a doteraz (6mes.) som nemusel ani raz upravovať nastavenie ihláku alebo redukčáku

Ja neviem prepocitat bary na litre za minutu. Totizto na vystupnom manometeri mam udaje v litroch/minuta.
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod xitanaf » 09 Feb 2006 22:08 pm

oki, tak na velkom co2 sete mám výstupný tlak 200kPa a na malom 2 L/min
Obrázok používateľa
xitanaf
 
Príspevky: 365
Obrázky: 19
Založený: 07 Sep 2005 16:26 pm
Bydlisko: Bratislava - Nové mesto

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod saki » 11 Feb 2006 12:27 pm

Ray napísal:
saki napísal:takze ja som navyse ihlu povodne dost tupu zabrusil do spica - zlepsila sa regulacia.

Ale potom Ti nemohla ihla sediet v sedle toho ventila! Ako to, ze Ti to fungovalo?

Povodna tupa ihla sa zasuvala do sedla iba kusok za spicom (1/4 dlzky) - vylesteny kruzok na ihle. 3/4 ihly boli nefunkcne. Tak som ju zabrusil aby na konci mala o nieco vacsi priemer ako v tom vylestenom mieste. Teraz sa mi zasuva do sedla cca do 2/3 dlzky.
Obrázok používateľa
saki
 
Príspevky: 75
Obrázky: 3
Založený: 20 Dec 2005 18:53 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Miro69 » 16 Feb 2006 00:12 am

Napíšte prosím niekto výrobcu toho ihláku na bicykel, lebo by som si ho chcel objednať. U nás v obchodoch o takom niečom ani netušia.
Obrázok používateľa
Miro69
 
Príspevky: 98
Obrázky: 8
Založený: 15 Feb 2006 23:39 pm
Bydlisko: Levice

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod saki » 16 Feb 2006 12:26 pm

Miro69 napísal:Napíšte prosím niekto výrobcu toho ihláku na bicykel, lebo by som si ho chcel objednať. U nás v obchodoch o takom niečom ani netušia.

SAPO ITALY Regolatore Di Flusso CO2
Obrázok používateľa
saki
 
Príspevky: 75
Obrázky: 3
Založený: 20 Dec 2005 18:53 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod Miro69 » 16 Feb 2006 21:52 pm

Ray napísal:
xitanaf napísal:tiež používam cyklo-ventil na dvoch co2 zariadeniach. Na oboch mám na redukčáku nastavený výstupný tlak cca. 2bar a doteraz (6mes.) som nemusel ani raz upravovať nastavenie ihláku alebo redukčáku

Ja neviem prepocitat bary na litre za minutu. Totizto na vystupnom manometeri mam udaje v litroch/minuta.

Zopár čísiel: 1bar = 0,98ATM(atmosfér) = 1L /min. = 1kg/cm2 = 100Kpa = 14,5PSI
Obrázok používateľa
Miro69
 
Príspevky: 98
Obrázky: 8
Založený: 15 Feb 2006 23:39 pm
Bydlisko: Levice

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod majko » 17 Feb 2006 08:33 am

Myslim ze porovnavas zemiaky z hruskami. BAR,PSI,kPA atd su jednotky tlaku, l/min je jednotka prietoku...
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: CO2 z hasiaceho pristroja

Odoslaťod saki » 17 Feb 2006 13:47 pm

Suhlasim s Majkom a dalsie cisla:
1bar = 0,1MPa = 100kPa
1Torr = 133,322Pa
1Kp/cm2 = 98,0665kPa
Obrázok používateľa
saki
 
Príspevky: 75
Obrázky: 3
Založený: 20 Dec 2005 18:53 pm
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.