co2 z kvasnic do 10l akva



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod sepak » 19 Aug 2005 18:16 pm

mam 10l akva s rastlinkami bez rybiciek (zatial ani neuvazujem o ich existencii v nom-jedine ancitrusy na riasy ale neviem ci by tam prezili) a rad by som zacal s hnojenim (bioflor) a pridavanim co2 z kvasnic. lenze problem je v tom ze neviem v akom pomere to vsetko namixovat na take male akva. presiel som skoro cele forum a na take male akva som nic nenasiel. tak vopred vam dakujem za rady resp. aj za odkazy na nejake prispevky.
opis situacie: akva mam na okne (nie priame slnko), takze umelo nesvietim. filter nepouzivam. nevzduchujem (asi netreba, su tam len rastliny-ak sa mylim rad sa poucim), flora: cabomba calif., cryptocoryne wendtii, hydrophyla polysperma
fauna: nechal som tam 2 mensie slimaciky (asi kotulky) zevraj papaju riasy :) a rad by som tam dal 2 ancitrusov len neviem ci by bez vzduchovania a pri pridavani co2 prezili.
tak ak este nieco je potrebne opisat tak hor sa na to. dakujem za kazdy prispevok. :wink:
sepak
 
Príspevky: 27
Obrázky: 10
Založený: 25 Júl 2005 22:57 pm
Bydlisko: Bardejov

Reklama

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod Raviolka » 19 Aug 2005 20:25 pm

Koukni se tady, trochu jsme to už probírali:
http://www.akva.sk/viewtopic.php?p=34047&highlight=#34047
Jde o to, že nemůžeš regulovat množství CO2 podle velikosti akvária. Ale pokud tam nemáš ryby, nemusíš se bát otravy.
ALE: rozmysli si, proč chceš vlastně to CO2 přidávat. Kryptokoryna i hygrophila porostou výborně i bez toho. Ta Cabomba californiana je co zač? V 10l akváriu tě brzo přestane bavit protrhávat rostliny, takže bych buď nedávala CO2, nebo nasadila nějaké druhy, které se nepoženou do výšky. (CO2 bych ale stejně nedávala.. nemá to smysl, ani nesvítíš... :roll: :) )

Slimáčci jsou fajn, brzo jich tambudou desítky :o Ancistrus do tak malého akvária určitě nepatří... spíš bys mohl zkusit nějaké krevetky, kdyby ti akvárium bez ryb připadalo nudné :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod basi » 19 Aug 2005 21:37 pm

Ja mám 8L mikro akva http://www.akva.sk/viewtopic.php?t=2903
a dávam tam CO2 z kvasníc...mám to v 0,5L pet flaši a zarábam 6g kvasníc a cca. 100g cukru, ale aj svietim. Rastlinky mám len Ricciu, Glossu a Echinodorus tenellus. Všetko rastie v pohode. Bližšie info v uvedenom odkaze.
basi
 
Príspevky: 134
Obrázky: 51
Založený: 23 Jan 2004 16:06 pm
Bydlisko: BA

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod marcelko007 » 19 Aug 2005 21:39 pm

Pomer zloziek je 100g cukru , 10g kvasnic , 1l vlaznej vody ak chces aby to kvasilo dlhsie tak tam daj aj zivnu sol a mas to ale zhodujem sa s nazorom Raviolky takze sa rozhodni :wink: .
Obrázok používateľa
marcelko007
 
Príspevky: 83
Založený: 02 Apr 2005 12:49 pm
Bydlisko: Ša?a

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod sepak » 19 Aug 2005 22:33 pm

raviolka: takze rastlinkam nadmerne mnozstvo co2 nemoze uskodit? a ked rastlinky v noci o2 spotrebuvaju budu ho mat dost ak nemam vzduchovanie?
pravdupovediac to akva bolo skor zalozene ako experimentalne kedze sa ku mne dostali nejake zvysky rastliniek a tie som zasadil a na moje prekvapenie sa uchytili. tak sa mi to zacalo pacit a chcem to vyuzit ako rozmnozovacie akva pre rastlinky ktore neskor poputuju do mojho 110l akva kedze tam by male rastlinky asi velmi nevydrzali pretoze tam mam 2 prasiatka ( zavojnatku a nejakeho karasa ) ktory rypu dno aj rastlinky.
ta cabomba je uz po hladinu ale da sa skratit a znova nasadit takze by som z nej chcel urobit nejaky akoby ker a dat ju do velkeho akva.
ostatni:inak vrela vdaka za rady ale to co2 predsa len skusim kedze to chcem neskor skusit aj na velkom. chcem ho trochu zalesnit :) vid foto v albume ako to teraz biedne vyzera.
a este jedna otazka: prezil by to tam ancitrus bez vzduchovania?
sepak
 
Príspevky: 27
Obrázky: 10
Založený: 25 Júl 2005 22:57 pm
Bydlisko: Bardejov

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod sepak » 19 Aug 2005 22:42 pm

a este ma napadla jedna vec: co sa tyka osvetlovania tak ked som nad tym malym akvarkom zasvietil 40W ziarovku skoro ani nebolo vidno ze svieti takze sa mi zda ze na okne je denne svetlo postacujuce. ak mate moznost vyskusajte, mna to tiez prekvapilo. lovu zdar :)
sepak
 
Príspevky: 27
Obrázky: 10
Založený: 25 Júl 2005 22:57 pm
Bydlisko: Bardejov

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod Raviolka » 19 Aug 2005 23:38 pm

Ne, rostlinám nadměrné množství CO2 vadit nebude. Ale asi bys měl udržovat pH na nějaké rozumné hodnotě - hlídat, aby se nedostalo moc nízko. Nemělo by se to stát, protože CO2 prochází vodou jen krátce. O2 chybět nebude, to bys musel mít hodně zvláštní podmínky.
Pokud je to experimentální akvárium, tak se do toho klidně pust. Jen počítej s tím, že když změníš podmínky v akváriu, můžou se objevit řasy :? Toho ancistruse bych tam opravdu nedávala, tím spíš, jestli chceš experimentovat s CO2.
Jinak i já mám dvě akvária u okna a rostlinky rostou pěkně. :)
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod sepak » 19 Aug 2005 23:52 pm

ok tak ja sa pustim do toho, snad sa nieco vydari. vdaka za povzbudenie, budem informovat ako to ide dalej.
a davas im tam nieco naviac? co2? hnojivo?
a odporucas co2 pustat aj cez noc ale vyberat?
tych otazok by bolo mnoho ale nechcem tu otravovat :)
sepak
 
Príspevky: 27
Obrázky: 10
Založený: 25 Júl 2005 22:57 pm
Bydlisko: Bardejov

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod Raviolka » 20 Aug 2005 00:29 am

Prostě začni přidávat CO2 a uvidíš, co to udělá. Hnojivo má čas - pozná se snadno, jestli rostlinám něco chybí, a dá se to dost rychle napravit. Určitě bych ale měnila každý týden část vody. CO2 na noc vyndavat nemusíš.
Nejjednoduší je pustit se do toho a pak případně provést nějaké změny, pokud nebudeš spokojený. Nikdo ti předem neřekne, jak to bude fungovat - každé akvárium je jiné.

P.S. Tím nechci říct, aby ses už na nic neptal. Jenom v tvém případě, kdy je to experimentální akvárium bez ryb, nevidím důvod otálet :-)
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod sepak » 21 Aug 2005 13:10 pm

takze co2 som vcera zacal pridavat, buble to pekne...az neviem ci to nie je prilis ale ked si vravela ze co2 im neuskodi tak potom niet sa coho obavat.
s co2 sa nepodporuje aj rast rias? alebo na ne to ma nejake ine ucinky?
ps: keby si chcela vidiet tu cabombu calif. tak dal som jednu foto maleho akva do albumu. dufam ze z nej vypestujem nejaky pekny krik.
ps2: ph som meral, malo by byt okolo 7 (nie velmi presne ale aspon orientacne)
sepak
 
Príspevky: 27
Obrázky: 10
Založený: 25 Júl 2005 22:57 pm
Bydlisko: Bardejov

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod sepak » 28 Aug 2005 12:15 pm

no asi po tyzdni pridavania co2 som spozoroval nejake tie zmeny. cabomba rastie celkom pekne, cryptocoryne sa dari tiez ale po par dnoch co som nebol doma mi hygrophyla lezala skoro na zemi, akoby sa polamala a lahla. ihned som cast vody vymenil a dal som aj filter. neviete cim to mohlo byt? nemohlo to byt predavkovanim co2? nechaval som ho aj na noc ale teraz ho vyberam. trochu sa hygrophyla vzchopila
sepak
 
Príspevky: 27
Obrázky: 10
Založený: 25 Júl 2005 22:57 pm
Bydlisko: Bardejov

Odoslaťod Besi801019 » 28 Okt 2009 17:47 pm

tak toto by aj mňa zaujímalo.....je možné predavkovať akva co2?
Obrázok používateľa
Besi801019
 
Príspevky: 151
Obrázky: 0
Založený: 16 Aug 2008 22:07 pm

Re: co2 z kvasnic do 10l akva

Odoslaťod Poly » 28 Okt 2009 21:16 pm

Samozrejme, odnesu si to zivocichy.
Rastliny by na to nemali zle reagovat, pokial zmena pH posobenim CO2 nie je prilis prudka (napr. mas pH 7 a zacnes davat CO2 a behom dna stiahnes na 5, moze to osadenstvo vratane rastlin poznacit).
Pokial ale dosytis vodu oxidom uhlicitym postupne a s mierou na pH, ktore nie je mimo idealnych hodnot pre konkretne zivocisne a rastlinne druhy v akvariu, myslim, ze by sa nemal vyskytnut podobny problem.
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.