digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Odoslaťod Norman » 06 Apr 2008 12:20 pm

Jaro H: ja som kupoval na vystave vo Viedni. Tunajsi slovenski "predajci" ho predavaju 1.5-2x tak draho ako inde. Skus kuknut na eBay ;)
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod martin_s » 06 Apr 2008 18:13 pm

Jaro H napísal:Norman a kde sa da kupit tvoj pH a EC merak Hanna Combo ??
Dik za odpoved.


pozri http://www.kusyn.sk/pages/pristroje/ph-metre.htm maju tam aj COMBO II. s lepsim rozsahom.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod Jaro H » 06 Apr 2008 20:58 pm

Ďakujem.
Jaro H
 
Príspevky: 11
Obrázky: 14
Založený: 08 Jan 2007 22:54 pm

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod Jaro H » 06 Apr 2008 21:11 pm

No teda.
4000 Sk je asi trochu dost pre akva amatera ako ja.
Som ochotny investovat nieco okolo 2000 Sk.
Nestacil by aj :
pH-metr kapesní Cheker ??
http://www.kusyn.sk/pages/pristroje/ph-metre.htm

Este jedna otazka aky je rozdiel medzi dolu uvedenymi ph merakmi??

1. pH-metr komplet s elektrodou (zakončení S7) R187331 924.00 KČ
2. pH-metr bez elektrody (zakončení BNC) R187461 1056.00 KĆ

ph meter so zakončením BNC bez elektrody je lacnejsi ako s elektrodou??
o co go??

Vopred dik za radu.
Jaro H
 
Príspevky: 11
Obrázky: 14
Založený: 08 Jan 2007 22:54 pm

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod Jaro H » 06 Apr 2008 21:13 pm

Sorry naopak :D
s elektrodou je lacnejsi ako bez elektrody.
Jaro H
 
Príspevky: 11
Obrázky: 14
Založený: 08 Jan 2007 22:54 pm

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod martin_s » 07 Apr 2008 09:00 am

Jaro H napísal:No teda.
4000 Sk je asi trochu dost pre akva amatera ako ja.
Som ochotny investovat nieco okolo 2000 Sk.


No lenze to za 4000,- meria okrem pH aj vodivost, takze to mas 2 pristroje v 1. Zalezi na tom co vsetko s nim potrebujes merat a ako casto. A ci to teda vobec potrebujes.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Odoslaťod vikino » 07 Apr 2008 09:24 am

Obrázok používateľa
vikino
 
Príspevky: 398
Obrázky: 41
Založený: 01 Sep 2006 10:19 am
Bydlisko: Lipt. Mikuláš

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod Jaro H » 08 Apr 2008 20:32 pm

Dik vsetkym za radu.

Vikino,
ale ten je stale drahsi ako ten co som nasiel na stranke:
http://www.kusyn.sk/pages/pristroje/ph-metre.htm
tam stoji okolo 1050 "českých".

Otázka len je ci takyto ph meter je na bezne meranie ph OK, alebo radsej
kupit nieco ine ??

Ozaj naco je dobre merat vodivost??

Zrejme iba pri morskych akva nie??
Jaro H
 
Príspevky: 11
Obrázky: 14
Založený: 08 Jan 2007 22:54 pm

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod vodnar73 » 12 Apr 2008 02:03 am

No, rozdiel v cene znamena presnost v merani... kedze nepotrebujes merat v stotinach a dovolim si tvrdit ze ani na presnost 0.2 ,tak ti staci aj ten lacnejsi... dalsiu vyhodu vidim v cene dalsej elektrody. Lacnejsi pH meter=lacnejsie diely. Take nieco ako ako meranie teploty (teplomer v akvarku hadam mas ...za 50,-) a vodivosti nepotrebujes. Vodivost pH meter meria aj tak,len ty to nevidis... je to zalozene na tom principe... ukaze ti len vysledne pH (drahsie aj vodivost = mS). Co sa tyka konektorov BNC je klasicka "bajonetka" .. S7 je iny typ... staci? Robim aj s rucnymi aj s laboratornymi pH-metrami denne (aj doma-aj v praci), to len tak na okraj..
Obrázok používateľa
vodnar73
 
Príspevky: 68
Obrázky: 20
Založený: 29 Aug 2007 15:13 pm
Bydlisko: RK

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod Jaro H » 13 Apr 2008 21:04 pm

vodnar73,

dik za radu. takze si objednam ten lacnejsi.
Myslim ze stale bude presnejsi ako roztok.
A hlavne pohodlnejsí.
Jaro H
 
Príspevky: 11
Obrázky: 14
Založený: 08 Jan 2007 22:54 pm

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod vikino » 13 Apr 2008 21:57 pm

Jaro H napísal:Myslim ze stale bude presnejsi ako roztok.
A hlavne pohodlnejsí.


Aj kvapatka maju svoju vyhodu... da sa snimi merat pH aj vo velmi makkych vodach, kde su elektronicke pH-metre nepresne...
Obrázok používateľa
vikino
 
Príspevky: 398
Obrázky: 41
Založený: 01 Sep 2006 10:19 am
Bydlisko: Lipt. Mikuláš

Odoslaťod Norman » 14 Apr 2008 08:13 am

neviem o tom, ze by boli pH metre v makkych vodach nepresne. Vseobecne je ale v makkej vode problem merat pH, staci na to dychnut a pH leti dole :)
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod vikino » 14 Apr 2008 08:18 am

norman, ved si si sam odpovedal :)
Obrázok používateľa
vikino
 
Príspevky: 398
Obrázky: 41
Založený: 01 Sep 2006 10:19 am
Bydlisko: Lipt. Mikuláš

Odoslaťod Norman » 14 Apr 2008 09:53 am

ale to nie je "vada" pH metra ale meracieho procesu ;)
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod skala » 14 Apr 2008 10:39 am

tak norman, nabuduce fuc menej ;-)
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod Jaro H » 17 Apr 2008 21:50 pm

:D
Funenie pri merani ph......?
To sa mi este nezadarilo :lol:
Jaro H
 
Príspevky: 11
Obrázky: 14
Založený: 08 Jan 2007 22:54 pm

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod ondro » 17 Apr 2008 22:12 pm

Snad to nezbabrem ked to dam sem.
Chcem poprosit o info ci je nutne prekalibrovavat pH sondu po vyse rocnej trvalej prevadzke napriek tomu ze ak aktivujem autotest na meraku, tak ten vyhodnoti ze sonda ma parametre uplne v norme, a merane hodnoty sa mi tiez nezdaju mimo normálu?
Dik.
ondro
 
Príspevky: 71
Založený: 26 Sep 2005 19:42 pm

Odoslaťod Norman » 18 Apr 2008 08:03 am

ondro: pre pokoj na dusi by som to skalibroval. Najme ak si este nikdy ten system nekalibroval nevies "kam to uhne" za rok. Ak to bude po roku OK, tak nabuduce to mozes prekontrolovat o rok a pol ;)
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod martin_s » 18 Apr 2008 08:13 am

ondro napísal:Snad to nezbabrem ked to dam sem.
Chcem poprosit o info ci je nutne prekalibrovavat pH sondu po vyse rocnej trvalej prevadzke napriek tomu ze ak aktivujem autotest na meraku, tak ten vyhodnoti ze sonda ma parametre uplne v norme, a merane hodnoty sa mi tiez nezdaju mimo normálu?
Dik.


Pri trvalej prevadzke by sa mali pH metre kalibrovat aspon raz za mesiac bez ohladu na autotest. Po roku by sa mala elektroda (sklenena, kalomelova...) vymenit. Neviem ale aku mas ty elektrodu. Ale minimalne co sa tyka kalibracie tak kalibrovat by si mal castejsie ako raz za rok.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod ondro » 18 Apr 2008 17:13 pm

Plne s vami suhlasim, tiez som si myslel ze to treba castejsie kalibrovat.
Len potom nechapem naco tam je to testovacie tlacitko, ked z neho nic nemam. No a dobre to kalibrovat tiez je asi trochu kumšt, lebo by som to mohol nakalibrovat este horsie ako to je teraz. Elektroda je sklenena gelová.
ondro
 
Príspevky: 71
Založený: 26 Sep 2005 19:42 pm

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod martin_s » 18 Apr 2008 19:58 pm

To testovacie tlacitko je tam na to aby si zistil pred meranim v akom stave je elektroda. Ale ako som uz napisal, kazdy mesiac - dva by si ju mal prekalibrovat v zavislosti od toho ako casto pH meter pouzivas a ako skladujes elektrodu. Ak mas automaticku kalibraciu tak to nie je ziadny kumst ani nic zlozite. Len musis mat kvalitne kalibracne roztoky a musis ich nechat aspon 2 hodiny temperovat ak ich skladujes v chladnicke, pretoze pH je zavisle aj od teploty.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod ondro » 18 Apr 2008 20:22 pm

No dobre, skusim ist na to inac.
Roztoky mam doma /sonda obsahuje aj teplomer/. Ked si teda pomeriam pH tych roztokov a merak bude ukazovat spravne hodnoty, bude ju nutné napriek tomu skalibrovat?
ondro
 
Príspevky: 71
Založený: 26 Sep 2005 19:42 pm

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod ondro » 18 Apr 2008 23:34 pm

Takze zazrak sa nekoná... :( . Sondu som skalibroval a uz je opotrebovaná na 70% (doteraz ukazoval 0% opotrebenia).
Takze az teraz uz viem, ze testovacim tlacitkom sa nezistuje stav elektrody aktuálny, ale stav po poslednej kalibracii. To je všetko čo som potreboval vedieť. Ale stejnak vďaka.
ondro
 
Príspevky: 71
Založený: 26 Sep 2005 19:42 pm

Re: digitalne PH-metre (su fakt az take drahe?)

Odoslaťod martin_s » 19 Apr 2008 18:59 pm

ondro napísal:Takze zazrak sa nekoná... :( . Sondu som skalibroval a uz je opotrebovaná na 70% (doteraz ukazoval 0% opotrebenia).
Takze az teraz uz viem, ze testovacim tlacitkom sa nezistuje stav elektrody aktuálny, ale stav po poslednej kalibracii. To je všetko čo som potreboval vedieť. Ale stejnak vďaka.


Po roku castej prevadzky sa ani nie je comu divit ze ju treba vymenit.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.