Drevá - samorasty v akvariu

Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Odoslaťod Mariok » 10 Máj 2009 10:34 am

Ľudia, prosím Vás, nežartujte týmto spôsobom!!! Poznám pár ľudí tu na fóre, ktorí to môžu zobrať vážne :? a podpália/vydymia celý byt!!!
TereZzka: Nič nevyhadzuj, tých chrobákov tam nebude toľko, aby ti ich úhyn/ak sú tam ešte nejaké/ spôsobil kalamitu v akváriu. :wink:
Obrázok používateľa
Mariok

Obrázky: 38
Založený: 21 Dec 2006 18:14 pm

Reklama

Odoslaťod dusik » 10 Máj 2009 12:42 pm

Mariok napísal:Ľudia, prosím Vás, nežartujte týmto spôsobom!!! Poznám pár ľudí tu na fóre, ktorí to môžu zobrať vážne :? a podpália/vydymia celý byt!!!
TereZzka: Nič nevyhadzuj, tých chrobákov tam nebude toľko, aby ti ich úhyn/ak sú tam ešte nejaké/ spôsobil kalamitu v akváriu. :wink:

To vážne? Ja som to spáchal a nič :?
Obrázok používateľa
dusik

Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 20:57 pm

Re: Drevá - samorasty v akvariu

Odoslaťod dmarian » 24 Máj 2009 20:17 pm

no ja mam v akvariu kokosoe orechy a nic my nemuti vodu
Obrázok používateľa
dmarian

Obrázky: 9
Založený: 06 Feb 2009 10:36 am

Odoslaťod angelika » 01 Jún 2009 18:52 pm

zdravim,
dnes som kupila drevo v akvaristike. vpredu ma napisane driftwood.. tipujem, ze ide o nejaky druh toho dreva. viete mi o nom povedat nieco viac?
asi dve hodiny som ho varila, potom som ho supla na pol hodku do lavora, vykefovala riadne, preplachla v horucej vode, znova vykefovala a este raz oplachla a sup s nim do akva...
myslite, ze to stacilo? ci sa mam pripravit na to, ze do rana bude voda ako blato?
Obrázok používateľa
angelika

Obrázky: 24
Založený: 25 Máj 2009 16:01 pm

Odoslaťod ts.jethro » 01 Jún 2009 19:13 pm

tak si si poriadne zakefovala!to drevo..bude už čisté ako kristove ľavé oko :D
Obrázok používateľa
ts.jethro

Obrázky: 15
Založený: 11 Sep 2007 15:57 pm

Odoslaťod ts.jethro » 01 Jún 2009 19:30 pm

tak ešte raz...to drevo si kupila ak sa nemýlim suché..nevytiahla si ho niekde z močiara.tak načo potom to všetko?myslim,že to bolo viac menej zbytočné.a ak bude farbiť,tak ho môžeš kefovať celý deň a nepomôže to
Obrázok používateľa
ts.jethro

Odoslaťod Barbora =) » 01 Jún 2009 19:59 pm

Ak aj bude farbiť vodu, tak to nevadí - po čase prestane. :wink:
Obrázok používateľa
Barbora =)

Obrázky: 3
Založený: 07 Máj 2009 17:13 pm

Odoslaťod angelika » 02 Jún 2009 06:22 am

ts.jethro - v akvaristike mi povedali, aby som to macala aspon tyzden vo vode a prevarila.. kedze tyzden mi pride vela, tak som to len prevarila a vycistila.. predsa len to v obchode stalo a bohvie aky je tam sajrajt nachytany

sice mi aj povedali, ze do mojho 63L akva mozem dat 50neoniek.. tak teraz neviem ci im mam vobec verit

Barbora =) - dakujem, nechala som ho v akva cez noc a nefarbi :) voda je cistucka.. ale ked som ho vytiahla z hrnca, tak bola hneda
Obrázok používateľa
angelika

Odoslaťod Giftzahn » 02 Jún 2009 07:38 am

angelika napísal:ts.jethro - v akvaristike mi povedali, aby som to macala aspon tyzden vo vode a prevarila.. kedze tyzden mi pride vela, tak som to len prevarila a vycistila.. predsa len to v obchode stalo a bohvie aky je tam sajrajt nachytany

sice mi aj povedali, ze do mojho 63L akva mozem dat 50neoniek.. tak teraz neviem ci im mam vobec verit

Barbora =) - dakujem, nechala som ho v akva cez noc a nefarbi :) voda je cistucka.. ale ked som ho vytiahla z hrnca, tak bola hneda

njn, tych 50 neoniek by som do 63L akva urcite nedaval ... :oops: mozno tak do konzervy a bez oleja :twisted: ... aby sa zmestili .... inak to drevo ak si ho vyvarila bude v pohode ... samozrejme si ho mohla aj nevyvarat a nechat cca. mesiac luhovat a menit vodu a potom strcit do akva :wink: ono farbit vodu bude pravdepodobne kazde drevo jedno viacej druhe menej podla typu dreva :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn

Obrázky: 7
Založený: 11 Jan 2008 13:09 pm

Odoslaťod ts.jethro » 02 Jún 2009 12:23 pm

angelika..50 neoniek tam dat mozes..ak budes kazdy den menit polovicu vody :wink: alebo to bude prietocne akvarium.a este...noc je kratka doba,aby si zistila ci drevo farbi vodu..daj vediet za dva,tri dni
Obrázok používateľa
ts.jethro

Odoslaťod angelika » 02 Jún 2009 17:50 pm

ts.jethro, Giftzahn...

ja tam urcite neplanujem dat tak vela rybiek.. chudiatka by sa tlacili a to nechcem.. chcem dat tak 12.. max do 15 a aj to nie neonky, ale take tie male razbory.. co maju na boku klin. som ich dnes videla v akvaristike a pacili sa mi.. netusim ako sa volaju.. nie som nejaky extra akvarista, vzdy som mala gupky a tetry krvave

no to uz patri do inej temy a nie sem :)

na drevo cakam.. zatial je voda cista. aj ked teraz som polovicu vypustila, lebo som sadila rastlinky a s mojou sikovnostou by som zaplavila polku bytu
Obrázok používateľa
angelika

Odoslaťod Poly » 02 Jún 2009 18:04 pm

OT:
Trigonostigma heteromorpha
http://rybicky.net/atlasryb/razbora_klinoskvrnna
:wink:

Pred tym, nez nejakej rybke neodolas a kupis si ju, tak si najprv o nej nastuduj, ake potrebuje podmienky, kolko vyrastie, ci je narocna a pod. :)
Naposledy upravil Poly dňa 02 Jún 2009 18:10 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
Poly

Obrázky: 26
Založený: 10 Sep 2006 09:15 am

Odoslaťod angelika » 02 Jún 2009 18:07 pm

Poly dakujem.. vidim, ze som sa presne trafila do toho, co tam mozem dat :) moj instinkt je obvykle spravny..

je nenarocna, moze mat akva cca 50 litrov (cisty objem s kamenmi a rastlinami toho mojho je asi taky) a su to hufove rybky...

este raz dakujem
Obrázok používateľa
angelika

Odoslaťod Aaron » 02 Jún 2009 21:24 pm

Poly napísal:OT:
Trigonostigma heteromorpha
http://rybicky.net/atlasryb/razbora_klinoskvrnna
:wink:

a mozno aj Rasbora hengeli http://rybicky.net/atlasryb/razbora_hengelova :wink:
Obrázok používateľa
Aaron

Obrázky: 11
Založený: 16 Feb 2006 18:11 pm

Odoslaťod xDodox » 03 Jún 2009 04:31 am

Poprosím, aby ste neodbočovali od témy. Vďaka
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor

Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 08:56 am

Odoslaťod angelika » 03 Jún 2009 05:39 am

ospravedlnujem sa :)
Obrázok používateľa
angelika

Odoslaťod j » 15 Jún 2009 05:43 am

Priebežne sledujem túto diskusiu a pokial si dobre pamätám tak sa tu spomínalo že do akvárka je použitelné aj drevo z viniča. Zlikvidoval som teraz z vinohradu nejaké suché konáre celkom zaujímavých tvarov a teraz by som mal zopár otázok.
1) niektoré tenšie časti ešte trochu pružia (pri lámaní okamžite neprasknú), čiže nie je to asi celkom vysušené - môže to ísť v tomto štádiu do akva?
2) Ak je k bodu 1 pozitívna odpoveď - ako sa dá najlepšie odstrániť kôra?
Na hrubších častiach to ide (lokálne) bez problémov, ale ako si stým poradiť v rozkonáreniach, na "hrčiach" a tenších konárikoch?

Doteraz mám pozitívne skúsenosti s mangrovovým drevom čo sa bežne predáva, ale nejak sa mi nedarí v poslednom čase natrafiť na ten "správny kus", tak špekulujem nad nejakou alternatívou. Ten vinič by mohol byť zaujímavý, ale ak by sním mali byť nejaké väčšie komplikácie, tak radšej počkám až natrafím na ten ""správny" tvar v obchode.
j

Založený: 13 Dec 2004 07:42 am

Odoslaťod Adhara » 07 Sep 2009 08:20 am

Vidím, že moju úbohú tému uzamkli, akokoľvek sa mi nezdá byť identická s touto, no ale čo už. :(

Vidím tu rôzne názory a skúsenosti a prenášanie dreva z prírody do akvária. Tiež som sa začala obzerať po nejakom peknom kúsku, avšak najlepšie a najpokrútenejšie korene, čo som videla, boli akosi ešte živé, spojené so stromom. Keby som si chcela kus takého koreňa odrezať a doniesť domov, je vôbec takéto ešte nedávno živé drevo vhodné? Pretože seriózne články odporúčajú len naplavené drevo.

A potom, aký minimálny čas musí takéto drevo stáť vo vode, aby prestalo byť nebezpečné pre osadenstvo akvária? Že bude plávať, to mi nevadí, však ho zahrabem koncom do substrátu. Ide mi len o to, aby nezačalo uvoľňovať nejaké toxíny, keď už bude v akváriu.
Obrázok používateľa
Adhara

Obrázky: 17
Založený: 06 Júl 2009 09:08 am

Odoslaťod rusty » 07 Sep 2009 08:51 am

Adhara. Ja mám samorast zo Slovenského raja. Poriadne som ho očistil drôtenov kefou. Dal som ho na 5 minút do vriacej vody. Potom som ho nechal v plastovom vedre s vodou, aby riadne nasiakol vodou a neplával. Zakaždým, keď sa voda zafarbila do hneda som vymenil vodu za čistú. Asi po mesiaci už samorast nefarbil vodu a neplával na hladine. Teraz ho mám v akvárií a vyzerá pekne. Nemusíš sa báť, že bude vylučovať toxické látky. Moje Ancistrusy sa od neho nevedia odtrhnúť. :D
Obrázok používateľa
rusty

Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2009 18:43 pm

Odoslaťod Adhara » 07 Sep 2009 20:13 pm

rusty napísal:Adhara. Ja mám samorast zo Slovenského raja. Poriadne som ho očistil drôtenov kefou. Dal som ho na 5 minút do vriacej vody. Potom som ho nechal v plastovom vedre s vodou, aby riadne nasiakol vodou a neplával. Zakaždým, keď sa voda zafarbila do hneda som vymenil vodu za čistú. Asi po mesiaci už samorast nefarbil vodu a neplával na hladine. Teraz ho mám v akvárií a vyzerá pekne. Nemusíš sa báť, že bude vylučovať toxické látky. Moje Ancistrusy sa od neho nevedia odtrhnúť. :D

Dobre, dík. Mesiac, to zvládnem. :wink: Zaujímavé však je, že jeden kúpený kus dreva, ktorý bol dva roky na suchu mimo akvária ani po tých dvoch rokoch, keď som ho prevarila a vložila do nádrže neplával... ste si istí, že to plávanie súvisí s nasiaknutím vodou? :D
Obrázok používateľa
Adhara

Obrázky: 17
Založený: 06 Júl 2009 09:08 am

Odoslaťod rusty » 07 Sep 2009 22:32 pm

Ten môj bol samorast z dreva. Pravda je taká, že sa drevo určitú dobu vznáša na hladine. Čo predávaju v obchodoch, to ma netrápi. Ja by som samorast nekupoval. V prírode je ich dosť, len sa treba pozerať.
Obrázok používateľa
rusty

Odoslaťod TTjopo » 09 Sep 2009 17:51 pm

rusty napísal:Ten môj bol samorast z dreva.

uz si videl samorast aj z ineho materialu :lol: :lol: :lol:
Obrázok používateľa
TTjopo

Založený: 07 Mar 2009 18:45 pm

Odoslaťod TTjopo » 09 Sep 2009 17:55 pm

Dobre, dík. Mesiac, to zvládnem. :wink: Zaujímavé však je, že jeden kúpený kus dreva, ktorý bol dva roky na suchu mimo akvária ani po tých dvoch rokoch, keď som ho prevarila a vložila do nádrže neplával... ste si istí, že to plávanie súvisí s nasiaknutím vodou? :D

zalezi od hustoty-pri dreve tvrdosti dreva cim je tvrdsie tym je jeho hustota vecsia tym padom vecsia vaha a dalej uz plati Pascalov zakon
Obrázok používateľa
TTjopo

Založený: 07 Mar 2009 18:45 pm

Odoslaťod rusty » 09 Sep 2009 18:06 pm

TTjopo vidím, že o samorastoch veľa vieš. Bývajú to časti stromov, vetiev, koreňov, deformované časti kmeňov a kríkov, ale aj časti kostí, rôzne časti nerastov, hornín, na ktoré pôsobila vulkanická činnosť. Obdobou samorastov sú aj náhodne vytvorené tvary pri liatí kovu alebo skla a iných surovín.
Obrázok používateľa
rusty

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.