Mno nevem či ho aj dávať do akva či nie ... týždeň ho určite ešte budem močiť najmenej
NA foto možno to bude skreslene, lebo je mokrý ... (nechce sa my čakať kým uschne
Kanik napísal:NO tak tu je ten môj "nepodarok"hhh zatial dosť farby ... ale s tým som počítal
Mno nevem či ho aj dávať do akva či nie ... týždeň ho určite ešte budem močiť najmenej
NA foto možno to bude skreslene, lebo je mokrý ... (nechce sa my čakať kým uschne)
jiri sajar napísal:Kanik napísal:NO tak tu je ten môj "nepodarok"hhh zatial dosť farby ... ale s tým som počítal
NA foto možno to bude skreslene, lebo je mokrý ... (nechce sa my čakať kým uschne)
prepač kanik - pišeš všetko možné no to najpodstatnejšie nie - odkiaľ ten koreň je !!!
ak je napr. z lesa teda ako kus suchého stromu, parezu apod , je to v pohode
ak je z rieky, jazera, rybníka - potom určite nie vydolovaný z bahna alebo dajakej bačoriny - takýto koreň (kmeň) má plno hnilobných baktérií, ktoré ak si zavlečieš do nádrže, tak pri izbovej teplote budú mať bakterie doslova raj a onedlho bude nádrž voniať ako vnútro vodovodného sifonu (skúste si niekto odšrobovať vodovodný sifón pod dresom v kuchyni alebo pod umyvadlom v kúpelni a privoňajte!!!- toto vás bude čakať ak použijete do nádrže takýto bahenný koreň) - Ak si koreň vybereš z rieky alebo vodnej nádrže z volnej vody je to O.K - stačí len omyť horúcou vodou a postriekať dajakým dezinfekčným prostriedkom, nechať 2-3 hodiny pôsobiť, opláchnuť a môžeš dať do nádrže...POZOR tento postup ti pri koreni z bahna nepomôže, lebo je hnilobnými mikroorganizmami prelezený skrz naskrz!!!
ja osobne - ak nekúpim koreň v predajni - uprednosťňujem suché konáre z lesa... je s nimi rozhodne čistejšia práca pri doprave a manipulácii
uvažovať či pôjde o mäkke drevo či tvrdé nemá prakticky zmysel- tu je totiž len jeden problém... mäkké drevo ti oveľa rýchlejšie v nádrži tak povediac "zmizne" - slimáky, prísavníci ich skonzumujú oveľa rýchlejšie ako tvrdé drevo a mäkké drevo sa vplyvom nitrifikačných baktérií rýchlejšie rozloží, rozpadne...
na čo si je potrebné dať pozor - do akvária nepatrí drevo, ktoré je plné živice (napr. borovica) - prirodzene niekoľko rokov starý vyschnutý a v prírode ležiaci koreň z borovice už nie je nebezpečný...
a k farbeniu kupovaných koreňov len toľko - nemá zmyseľ ich zdlhavo máčať, tú vodu, ktorú na to použiješ by si lepšej využil pri odkalovaní nádrže - kmeň bude aj tak podľa druhu farbiť aj niekoľko týždňov či mesiacov... ak máš dobrý filter, a pravidelne sa o nádrž staráš (odkalenie a čiastočná výmena vody) voda bude len jemne zafarbená a farbenie bude pokračovať najkratšie....

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.