Drevá - samorasty v akvariu

Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Re: Drevá - samorasty v akvariu

Odoslaťod Kanik » 19 Mar 2010 16:03 pm

NO tak tu je ten môj "nepodarok" :D hhh zatial dosť farby ... ale s tým som počítal
Mno nevem či ho aj dávať do akva či nie ... týždeň ho určite ešte budem močiť najmenej
NA foto možno to bude skreslene, lebo je mokrý ... (nechce sa my čakať kým uschne :D )
Prílohy
koreň3.jpg
koreň2.jpg
koreň1.jpg
Kanik

Obrázky: 3
Založený: 20 Feb 2010 13:45 pm

Reklama

Odoslaťod BarbarOSA » 19 Mar 2010 16:06 pm

Uskodit urcite nie..
Slimaky a prisavniky si na korenoch tiez najdu svoje..
To je pravda ze cista voda nie je v prirode takmer nikde v stojatych vodach, ale zase ak mam mat vodu ako niekde v rybniku hnedu, ze neuvidim krizom cez akva/co je uz asi extrem, ktori hadam nikto nema doma/, no neviem to by som radsej ozelel koren, alebo zohnal iny..
Nehovorim o slabom farbeni..
Obrázok používateľa
BarbarOSA

Obrázky: 1
Založený: 26 Feb 2010 12:57 pm

Odoslaťod Kanik » 19 Mar 2010 16:47 pm

NO a čo vravíš na ten koreň ? hmm ono keď ho ešte teraz namočím do vody tak "púšťa drevo" proste malé časti odpadávaju hhh nevem či ho mám riadne vyšúchať abo čoooo
Kanik

Odoslaťod BarbarOSA » 19 Mar 2010 16:55 pm

No ak to nie je velka vrstva skus to orajbat este..
A uvidis, no macaj ho este mimo a ked budes pustat minimum skus dat akva a uvidis...
Z akva sa da odobrat zafarbenie pouzitim aktivneho uhlia, ale to pohlti vsetko co je v akva, aj dobre veci bohuzial..
Obrázok používateľa
BarbarOSA

Obrázky: 1
Založený: 26 Feb 2010 12:57 pm

Odoslaťod Kanik » 19 Mar 2010 16:56 pm

no nechám ho pomočiť týžden a potom uvidim že čo to robííí
Kanik

Odoslaťod kargen » 19 Mar 2010 17:07 pm

no ja som ten moj uz dal do akva,, vecer sem hodim fotku,, ak moc zafarbi vodu,,odoberiem,,dolejem cistu,,a ked to nepomoze asi ho vyberiem,,alebo vydrzim :D uvidime kto bude tvrdohlavejsi..
Obrázok používateľa
kargen

Obrázky: 9
Založený: 13 Nov 2009 09:59 am

Odoslaťod jiri sajar » 19 Mar 2010 17:30 pm

Kanik napísal:NO tak tu je ten môj "nepodarok" :D hhh zatial dosť farby ... ale s tým som počítal
Mno nevem či ho aj dávať do akva či nie ... týždeň ho určite ešte budem močiť najmenej
NA foto možno to bude skreslene, lebo je mokrý ... (nechce sa my čakať kým uschne :D )

prepač kanik - pišeš všetko možné no to najpodstatnejšie nie - odkiaľ ten koreň je !!!
ak je napr. z lesa teda ako kus suchého stromu, parezu apod , je to v pohode
ak je z rieky, jazera, rybníka - potom určite nie vydolovaný z bahna alebo dajakej bačoriny - takýto koreň (kmeň) má plno hnilobných baktérií, ktoré ak si zavlečieš do nádrže, tak pri izbovej teplote budú mať bakterie doslova raj a onedlho bude nádrž voniať ako vnútro vodovodného sifonu (skúste si niekto odšrobovať vodovodný sifón pod dresom v kuchyni alebo pod umyvadlom v kúpelni a privoňajte!!!- toto vás bude čakať ak použijete do nádrže takýto bahenný koreň) - Ak si koreň vybereš z rieky alebo vodnej nádrže z volnej vody je to O.K - stačí len omyť horúcou vodou a postriekať dajakým dezinfekčným prostriedkom, nechať 2-3 hodiny pôsobiť, opláchnuť a môžeš dať do nádrže...POZOR tento postup ti pri koreni z bahna nepomôže, lebo je hnilobnými mikroorganizmami prelezený skrz naskrz!!!
ja osobne - ak nekúpim koreň v predajni - uprednosťňujem suché konáre z lesa... je s nimi rozhodne čistejšia práca pri doprave a manipulácii
uvažovať či pôjde o mäkke drevo či tvrdé nemá prakticky zmysel- tu je totiž len jeden problém... mäkké drevo ti oveľa rýchlejšie v nádrži tak povediac "zmizne" - slimáky, prísavníci ich skonzumujú oveľa rýchlejšie ako tvrdé drevo a mäkké drevo sa vplyvom nitrifikačných baktérií rýchlejšie rozloží, rozpadne...
na čo si je potrebné dať pozor - do akvária nepatrí drevo, ktoré je plné živice (napr. borovica) - prirodzene niekoľko rokov starý vyschnutý a v prírode ležiaci koreň z borovice už nie je nebezpečný...
a k farbeniu kupovaných koreňov len toľko - nemá zmyseľ ich zdlhavo máčať, tú vodu, ktorú na to použiješ by si lepšej využil pri odkalovaní nádrže - kmeň bude aj tak podľa druhu farbiť aj niekoľko týždňov či mesiacov... ak máš dobrý filter, a pravidelne sa o nádrž staráš (odkalenie a čiastočná výmena vody) voda bude len jemne zafarbená a farbenie bude pokračovať najkratšie....
Obrázok používateľa
jiri sajar

Obrázky: 50
Založený: 28 Jún 2005 08:28 am

Odoslaťod kargen » 19 Mar 2010 19:50 pm

tak nakoniec som tam dal tento koren,,kto uhadne z coho je
Prílohy
Snímka0076.jpg
Snímka0075.jpg
Obrázok používateľa
kargen

Odoslaťod Kanik » 19 Mar 2010 21:57 pm

Jiri, koreň som kúpil v akvaristiky ... ono na niektorýcj miestach je úplne tvrdý a niekde je uplne mekýý nechtom do neho dokážeš rýpať a ide dole napr ako kokos proste tak sa lúpe na niektorých miestach ...a na niektorýh je ako som písal úplne tvrdy.... Je z akvaristiky, takže jeho pôvod nepoznám
Kanik

Odoslaťod jiri sajar » 19 Mar 2010 23:02 pm

ak je kupovaný, po bežnom umytí ho možeš dať do akva .... ak pláva, treba ho do doby kedy sa napije, zaťažiť, ak farbí, treba mať trpezlivosť a riadiť sa tým čo som už písal vyššie, to že nemá všade rovnakú konzistenciu, nech ťa netrápi...
Obrázok používateľa
jiri sajar

Odoslaťod Kanik » 19 Mar 2010 23:44 pm

ANo to že farbý vodu my nevadi ...ale keď ho namočim stále s neho "doletia male časti" no nevem ako to napísať prsote dá sa to prstom lupať a už som to aj kefou skrabal a stále to tam je hh a nevem či to je ok alebo to mám celel zoskrabat dole... proste len to ma štve že proste to "odpadava "
Kanik

Odoslaťod kargen » 20 Mar 2010 12:15 pm

kanik ved to poriadne oskriab tie odlupujuce sa casti,, kym neni koren tvrdy nemal by ist do vody,, len to zakyda cele akva,,
Obrázok používateľa
kargen

Odoslaťod Mariok » 20 Mar 2010 14:21 pm

jiri sajar napísal:
Kanik napísal:NO tak tu je ten môj "nepodarok" :D hhh zatial dosť farby ... ale s tým som počítal

prepač kanik - pišeš všetko možné no to najpodstatnejšie nie - odkiaľ ten koreň je !!!
ak je napr. z lesa teda ako kus suchého stromu, parezu apod , je to v pohode
ak je z rieky, jazera, rybníka - potom určite nie vydolovaný z bahna alebo dajakej bačoriny - takýto koreň (kmeň) má plno hnilobných baktérií, ktoré ak si zavlečieš do nádrže, tak pri izbovej teplote budú mať bakterie doslova raj a onedlho bude nádrž voniať ako vnútro vodovodného sifonu (skúste si niekto odšrobovať vodovodný sifón pod dresom v kuchyni alebo pod umyvadlom v kúpelni a privoňajte!!!- toto vás bude čakať ak použijete do nádrže takýto bahenný koreň) - Ak si koreň vybereš z rieky alebo vodnej nádrže z volnej vody je to O.K - stačí len omyť horúcou vodou a postriekať dajakým dezinfekčným prostriedkom, nechať 2-3 hodiny pôsobiť, opláchnuť a môžeš dať do nádrže...POZOR tento postup ti pri koreni z bahna nepomôže, lebo je hnilobnými mikroorganizmami prelezený skrz naskrz!!!
ja osobne - ak nekúpim koreň v predajni - uprednosťňujem suché konáre z lesa... je s nimi rozhodne čistejšia práca pri doprave a manipulácii
uvažovať či pôjde o mäkke drevo či tvrdé nemá prakticky zmysel- tu je totiž len jeden problém... mäkké drevo ti oveľa rýchlejšie v nádrži tak povediac "zmizne" - slimáky, prísavníci ich skonzumujú oveľa rýchlejšie ako tvrdé drevo a mäkké drevo sa vplyvom nitrifikačných baktérií rýchlejšie rozloží, rozpadne...
na čo si je potrebné dať pozor - do akvária nepatrí drevo, ktoré je plné živice (napr. borovica) - prirodzene niekoľko rokov starý vyschnutý a v prírode ležiaci koreň z borovice už nie je nebezpečný...
a k farbeniu kupovaných koreňov len toľko - nemá zmyseľ ich zdlhavo máčať, tú vodu, ktorú na to použiješ by si lepšej využil pri odkalovaní nádrže - kmeň bude aj tak podľa druhu farbiť aj niekoľko týždňov či mesiacov... ak máš dobrý filter, a pravidelne sa o nádrž staráš (odkalenie a čiastočná výmena vody) voda bude len jemne zafarbená a farbenie bude pokračovať najkratšie....

Tu to máte presne a jasne napísané, fakt nechápem, čo stále riešite! Stačí poriadne čítať. Komu vadí, že z koreňa niečo sem - tam odpadne, tak musí vypustiť korene z okruhu svojho záujmu v akváriu.

BTW: Držať sterilne čisté dno v akva a očakávať jeho dobré fungovanie považujem za nefungujúcu zvrátenosť na ktorú už nejeden "akvarista" doplatil na vlastnej koži haváriou akvárka. :evil:
Obrázok používateľa
Mariok

Obrázky: 38
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm

Odoslaťod jiri sajar » 20 Mar 2010 15:21 pm

for mariok - :pivo: :angel: :pivo:
for kargen - :shock: :twisted: :dead: .... podľa teba by sa potom nemali dávať do nádrže napr. dubové listy, olšové šištičky apod lebo nie sú tvrdé - pozri si Khanhove akva a Altumami aké je to špicové akvarium a je tam na dne "plno bordelu"
:!: vážený už sa spamätajte - akva má byť kus živej a aktuálnej prírody v byte, a nie sterilná a gýčovitá zlátanina všetkého možného a najma toho najmodernejšieho - :!:

mňa jednoducho fascinujú a iritujú fotky akvárií, niektorých tiežakvaristov, ktorí si nenechajú poradiť (a nepovažujú za potrebné sa zopár večerov popozerať po jednotlivých témach diskúzie na tomto portáli) a majú nádrž o obsahu 30 litrov, v ňom narvaté super osvetlenie, externý filter s PH kontrolerom a ja neviem s čím ďaľším, CO set, štvorfarebný piesok, voda nadopovaná minimálne tromi druhmi hnojiva a v akva sa potáca pár gupiek, ktoré v čase mojej mladosti každý lepší predajca dával pri predaji iných rýb v minimálnom počte 2-3 párov zákazníkovi grátis ako pozornosť podniku - to v lepšom prípade .... v horšom prípade namiesto usilovného štúdia dostupných informácií na tomto portáli , sypú denne niekedy až stupidné otázky na niečo, čo je tuná už 1000 razy zodpovedané ... a v tom najhoršom prípade na forach ešte hýria odbornými príspevkami a radami....
naučte sa najskôr v nádrži so sparťanskou výbavou - osvetlenie z jednej úsporky, obyčajným filtrom bublifukom a lacným vyhrievačom - dosiahnuť toho aby vám rástli a množili sa tie najmenej náročné rastliny, a odchovajte zopár generácií napr. gupiek aj s tou piplavou prácou selekcie najpeknejších exemplárov a až potom tu hýrte kvalifikované rady....

prepáčte že som sa "zavzdušnil", no čoho je niekedy príliš, toho je jednoducho veľa..... :oops:
Obrázok používateľa
jiri sajar

Odoslaťod kargen » 20 Mar 2010 19:36 pm

no nechal som sa inspirovat a takto to dopadlo nakoniec :) pribudol koren,pozadie sa vymenilo za cierne,a kokos je vpredu,je to celkom pekne a prirodne,,nie jak silikony,, uvidime ked zafarbi koren vodu ako to bude vyzerat :D
Prílohy
Snímka0079.jpg
Snímka0077.jpg
Obrázok používateľa
kargen

Odoslaťod remusator » 22 Mar 2010 14:00 pm

Nedávno som doma našiel toto drevo.
Neviem, čo je to zač. Kupoval to brat do minička, ale on už tiež nevie čo je to zač. Naviac vodu mu to zafarbilo, tak to po týždni vyhodil :lol: Mne sa tento kúsok celkom páči.
Neviete mi poradiť, čo je to zač, či to nie je dačo umelé náhodou ? Zvrchu to vyzerá pekné drevo, ale zospodu to má takú zvláštnu farbu. Je to vidno aj na fotkách. Nezdá sa mi to preto, že zvrchu členité ako drevo, ale zdola také hladšie. Keď budem mať lepší foťák cvaknem to ešte raz. Kupoval to tuším v Hornbach.

A ako sa o to postarať ? Kolko to luhovať, variť atď...

Obrázok
Obrázok

Prezatial som to dal asi do 4litrovej flaše, nasypal tam štipku soli, zalial horúcou vodou a položil na stôl...
Obrázok používateľa
remusator

Založený: 17 Mar 2010 09:47 am

Odoslaťod jiri sajar » 22 Mar 2010 22:44 pm

to bude asi tým, že je to odpílené z väčšieho kusu - v Hornbachu sa takto upravené kusy bežne predávajú...
keby že si prečítaš celé toto téma, nemusel by si sa pýtať čo s koreňom do akva...
Obrázok používateľa
jiri sajar

Odoslaťod Kanik » 22 Mar 2010 23:19 pm

NO takže zobral som si kargenovu radu k srdcu hh a včera hoci bola Nedela tak davaj vedierko s vodou, drotena kefa hh a to drevo čo sa šúpalo som jednoducho pškrabal ...Teraz z neho už nieč neopadíva heh ... Do štvrtku ho ešte nechám vo vedre a potom ho šupnem do akva.... V Stredu asi pridám do vedra pre istotu trochu multimedikalu... Potom sem hodím aj foto ... Dik za radi páni...
Kanik

Odoslaťod kargen » 23 Mar 2010 09:06 am

kanik ja som to tak spravil,,koren je uz treti den v akva,, voda trochu zhnedla ale to nevadi, rybkam sa dari,, zeru jak besne :) koren nehnije ani sa z neho nic neodlupuje, po case by mohol zarast javskym machom a bude to este krajsie ako teraz,daj potom vediet ako si dopadol :)
Obrázok používateľa
kargen

Odoslaťod Kanik » 23 Mar 2010 17:23 pm

Jasne :) hh mne ešte má jeden chlapík poslať jávsky mach ( dúfam že dojde) a tiež by som to chce nehať zarásť machom ... V sobotu budem čistiť akva takže tam vložím aj koreň... Len teraz sa pasujem aj s riasou ...buď kúpim nejakých požieračov :D (mrenku alebo balck moly) alebo savo :D ... V každom prípade v Sobotu večer sem upnem foto aj s koreňom v akva .. :)
Kanik

Odoslaťod kargen » 23 Mar 2010 18:46 pm

unas maju v akvaristike javsky mach za 1,50 eur tusim,, celkom dost ho nakmase ta slecna :D no ja by som chcel askusit aj iny mach ako javsky,,ale to unas v pe asi nezozeniem,necham si komplet zarast akvarium-taku malu divocinu ,,minimalne do toho budem zasahovat a vtedy by sa tomu malo darit, len ja mam len 21litrov,,chcelo by to aspon *50l... no ale to sa neda teraz lebo neviem ci ostanem doma alebo pojdem robit prec :(
Obrázok používateľa
kargen

Odoslaťod preliezka1 » 23 Mar 2010 20:34 pm

Ahojte,ja sa už v tom nevyznám.Jedny píšete že mäkké drevo do akva nepatrí a druhý zasa že sa môže dávať.prosím napíšte mi teda čo je pravda a porovnanie medzi tvrdým a mäkkým drevom v akva
preliezka1

Založený: 13 Mar 2010 17:39 pm

Odoslaťod remusator » 23 Mar 2010 20:50 pm

No, mäkké určite skôr "odíde". Prísavníky ho určite skôr spasú.
http://www.fishlore.com/fishforum/aquar ... dwood.html
Obrázok používateľa
remusator

Odoslaťod remusator » 23 Mar 2010 23:28 pm

Tak, dneska som bol na "návšteve" v Hornbachu. Nechal som tam 19 € za 1kus dreva. Som na to zvedavý. Spravím potom aj podrobný článok, ako lúhovanie prebiehalo.
Obrázok používateľa
remusator

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.