Externi filtr pro AQ 112l?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod KejPi » 04 Sep 2006 19:11 pm

Zdravim vsechny diskutujici,
chci si koupit nove akvarko 80*35*40 (112 l) a resim, jakyu filtr do toho dat. Chtel bych v tom mit hodne rostlin a jen nejake hejno neonek, pancernicky a ancistrusy. Zvazuju bud koupi vnitniho filtru s prislusnym vykonem pro dane akvarko nebo stavbu externiho prutokoveho filtru - neco jako http://www.aquaworld.szm.sk/diy/filter/filter.htm. Problem ale je s mistem. Muzu to dat akorat za akvarko, kde mam meze zdi a akvarkem mezeru cca 10cm. To znamena, ze ten externi filtr by musel byt cca 10cm siroky. Takze by tam byly 4 komory priblizne 10x10 a pak jedna, ve ktere by bylo cerpadlo. Celkovy rozmer cca vxsxh = 40x70x10.

Moje otazka je, jestli ma smysl takovy filtr vyrabet? Jestli se to vyplati pro tak male akvarko a jestli by tenhle maly filtr byl dost dobry? Nebude preci jen lepsi vnitrni? Napr. Fluval 4Plus, TetraTec IN1000 nebo neco od Eheim.

Diky za kazdou odpoved!
KejPi
 
Príspevky: 26
Obrázky: 6
Založený: 21 Aug 2006 21:49 pm
Bydlisko: Praha

Reklama

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 05 Sep 2006 17:52 pm

Smysl to má, dokonce ten filtr budeš moct pak použít na třikrát větší akvárium! :)

Mimochodem, ten filtr na odkazu je zbytečně složitý.
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod azet » 05 Sep 2006 20:06 pm

kejpi, ad 1 nemozes porovnavat vnutorny filter s obrym externym prietokovym filtrom.

na 100 l akvarko je to vsak zbytocna namaha. ale pokial Ta to rajcuje, mas velmi vela casu a niesi nemehlo, tak preco nie.

najlepsie vsak spravis, ked si na tuto velkost akvarka kupis osvedceny a kvalitny externy filter, eheim classic 2213, resp. nejake to ecco a pod. mas to bez namahy, nehrozi, ze vytopis izbu a tak...
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod KejPi » 05 Sep 2006 20:50 pm

Bezny externi u me nepripada bohuzel v uvahu, protoze jsou moc velke. Jak uz jsem psal, mam misto jen za akvarkem a jen asi deset cm mezi zdi a akvarkem. Jinak bych si ho asi koupil.
BTW: vzhledem k tomu, ze planuju filtr stejne vysoky jako akvarko, tak vytopeni nehrozi, protoze se maximalne vyrovnaji hladiny
KejPi
 
Príspevky: 26
Obrázky: 6
Založený: 21 Aug 2006 21:49 pm
Bydlisko: Praha

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod KejPi » 05 Sep 2006 20:54 pm

Stepan napísal:Mimochodem, ten filtr na odkazu je zbytečně složitý.


Zadny jednodussi jsem na netu nenasel :-(
Nekde v diskusi jsem zahledl, ze by se tu mel objevit clanek o stavbe filtru, ktery zvladne kazdy, ale zda se, ze to byl plany poplach...
KejPi
 
Príspevky: 26
Obrázky: 6
Založený: 21 Aug 2006 21:49 pm
Bydlisko: Praha

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 05 Sep 2006 21:20 pm

Obrázok

možná zjednodušení. poslední možnost je nejúčinnější, maximální využití prostoru, nejpomalejší průtok. člověk je hračička a vymýšlí různé komplikované věci, ale nejjednodušší bývá nejlepší.
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 05 Sep 2006 21:20 pm

Ahh, ten obrázek zbytečně veliký...
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod KejPi » 05 Sep 2006 21:30 pm

Ja jsem myslel, ze bych dal do kazde komory nejakou jinou hmotu. Molitan, vatu a pak takovou tu keramiku...
KejPi
 
Príspevky: 26
Obrázky: 6
Založený: 21 Aug 2006 21:49 pm
Bydlisko: Praha

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 05 Sep 2006 21:37 pm

ten filtr by měl mít dvě části, začít mechanickým vyčištěním a pokračovat biologickým. ta biologická část by se neměla muset čistit, takže tam klidně můžeš mezi dvěma vrstvama molitanu i mít nějakou keramiku, když se ti líbí - a vůbec by nevadilo, že by pro sebe neměla vlastní chlíveček. ale jestli chceš mít chlíveček pro každou složku, můžeš jich tam mít i dvacet, určitě se ti podaří sehnat i dvacet různých filtračních materiálů! :D
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 05 Sep 2006 21:45 pm

Podle mě má smysl: jemný molitan a fitrační vata pro mechanické čistění, hrubý molitan na biologické. Jediné co je asi ještě lepší než hrubý molitan je ehfisubstrat od Eheimu (5l za 1800 kč). všechno ostatní je podle mě blbost. ale nevěř mi, já moc zkušeností nemám. udělej si úsudek sám.
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 05 Sep 2006 21:49 pm

a na takovou drahou věc jako je ehfisubstrát se může poštět jenom dokonale mechanicky vyčištěná voda, jinak se to zasviní a jsou to vyhozené peníze. a možná jsou vyhozené i před zasviněním...
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod KejPi » 05 Sep 2006 21:55 pm

No ja nemam skoro zadne zkusenosti. Veskere "know-how" jsem nacerpal ruzne po konferencich. Ted se snazim vysat nejaky vedomosti tady :o
Uz jsem si namaloval planek. Poslal bych ho, kdybych vedel, jak se vkladaji obrazky :-(
KejPi
 
Príspevky: 26
Obrázky: 6
Založený: 21 Aug 2006 21:49 pm
Bydlisko: Praha

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 05 Sep 2006 22:00 pm

já jsem taky ještě nezjistil, jak na to, dávám sem odkazy na americkej obrázkovej server, kde je mám uložený
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod KejPi » 05 Sep 2006 22:19 pm

BTW: z tech tri navrhu by mi fungoval jen ten posledni, protoze filtr chci dat za akvarko, bude stejne vysoky jako akvarko a bude pracovat na principu spojenych nadob tak, ze v prvni komore bude stejna hladina jako v akvarku. Tim padem nikdy nedoje k preteceni a bude to naprosto bezpecne, i kdyby vypadlo napajeni cerpadla, apod.
KejPi
 
Príspevky: 26
Obrázky: 6
Založený: 21 Aug 2006 21:49 pm
Bydlisko: Praha

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 05 Sep 2006 22:23 pm

fungovaly by všechny!


(to modré jsou filtrační hmoty)
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod thomas111 » 05 Sep 2006 22:34 pm

Skuste toto:
viewtopic.php?t=22
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod KejPi » 05 Sep 2006 22:36 pm

Stepan napísal:fungovaly by všechny!
(to modré jsou filtrační hmoty)

Tak mozna tyhle filtry chapu spatne. Myslel jsem, ze trik je v tom, ze v prvni komore se vyrovna hladina s akvarkem a z posledni se odcerpava cerpadlem. Tim se zvysuje hladina v akvarku, coz vede ke zvyseni hladiny v prni komore a tim k obehu vody.
KejPi
 
Príspevky: 26
Obrázky: 6
Založený: 21 Aug 2006 21:49 pm
Bydlisko: Praha

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 06 Sep 2006 07:50 am

Ale chápeš je dobře! Akorát bych spíš řekl, že čerpadlo způsobí pokles hladiny v první komoře, kam se ihned doplní voda z akvária.

POZOR: objem vody ve filtru by se celý měl vejít do akvária, aniž by přeteklo!
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod KejPi » 06 Sep 2006 19:04 pm

Stepan napísal:Ale chápeš je dobře! Akorát bych spíš řekl, že čerpadlo způsobí pokles hladiny v první komoře, kam se ihned doplní voda z akvária.

POZOR: objem vody ve filtru by se celý měl vejít do akvária, aniž by přeteklo!


No to totiz zalezi na systemu. Ten filtr, na ktery ukazule link z meho prvniho prispevku funguje tak, jak jsem psal. A u tohodle systemu podle me staci zajistit, aby se do akvarka vesel objem posledni komory. Myslim, ze jedine kdyby se ucpal odtok z akvarka do filtru, tak by k neco mohlo stat.
KejPi
 
Príspevky: 26
Obrázky: 6
Založený: 21 Aug 2006 21:49 pm
Bydlisko: Praha

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Stepan » 07 Sep 2006 10:17 am

KejPi napísal: Myslim, ze jedine kdyby se ucpal odtok z akvarka do filtru, tak by k neco mohlo stat.

no právě...
Stepan
 
Príspevky: 36
Založený: 05 Sep 2006 07:38 am

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod KejPi » 07 Sep 2006 21:41 pm

Tak nakoves asi fakt udelam neco jednodussi konstrukce. Hlavne kvuli tomu, ze ten prvni filtr z meho prispevku pujde podle me spatne provozovat ve stejne urovni jako AQ.
Nasel jsem tohle - zda se mi to docela zajimave. Navic autor pise, ze podobny filtr provozuje sestym rokem a ze je pro umisteni na stejne urovni jako AQ.
Prílohy
pic.php.jpeg
KejPi
 
Príspevky: 26
Obrázky: 6
Založený: 21 Aug 2006 21:49 pm
Bydlisko: Praha

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Truhlik » 30 Okt 2006 21:52 pm

AHOJTE...riesim podobny problem...kupil som akvariovy set aj s filtrom, ale filter je moooc hlucny a kedze ho mam vo svojej malickej izbe, tak ma dost vyrusuje a musim ho na noc a aj ked sa ucim vypinat....dospel som k rozhodnutiu, ze cem kupit novy...viete mi poradit nejaky tichy filter? ale naozaj tichy? mam 112 litrove akva...dakujem
Obrázok používateľa
Truhlik
 
Príspevky: 53
Obrázky: 5
Založený: 01 Máj 2006 19:05 pm
Bydlisko: Blava

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod caloghero » 30 Okt 2006 21:59 pm

Truhlik napísal:...a musim ho na noc a aj ked sa ucim vypinat....


modli sa, aby toto necitala Raviolka....

filtrov je plna kopa, co tak zacitat sa do dakej temy s technikou??? kazdy ti povie nieco ine, skus zakladat na osobnych skusenostiach (po znamych a pod.).... potom to bude lepsie :roll:
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: Externi filtr pro AQ 112l?

Odoslaťod Truhlik » 30 Okt 2006 22:04 pm

> no ved prave preto s tym cem daco urobit ;)) .... no ale nemam znamich vasnivych akvarostou a preto sa pytam tu ; 0)
Obrázok používateľa
Truhlik
 
Príspevky: 53
Obrázky: 5
Založený: 01 Máj 2006 19:05 pm
Bydlisko: Blava

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.