filter/akva a vypadok prudu



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod vagascan » 01 Jún 2011 21:02 pm

aha... tak tu asi moze byt moj "problem" vypli nam prud 2 tyzdne za sebou asi po 5 hodinach.. akva mam 40 l s rastlinami, rybami a par krevetkami. ryb je 7 ks a tvori sa mi sinica... v poslednom case intenzivnejsie... spravi to prepratie filtra??
vagascan
 
Príspevky: 324
Založený: 08 Jan 2010 00:50 am

Reklama

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod amy01 » 03 Jún 2011 13:41 pm

Tak sme to prežili bez ujmy :)
Obrázok používateľa
amy01
 
Príspevky: 444
Obrázky: 42
Založený: 25 Mar 2008 16:54 pm
Bydlisko: Celé zle

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod MAUceu » 03 Jún 2011 14:14 pm

Zase netreba z toho robit kovbojku. Pokial sa nejedna o dni, tak akva to zvladne... ;)
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod kortezhugo » 03 Jún 2011 14:24 pm

...ma napadlo nieco "specialne" pre akva
pouzitie UPS ale trebars v takom rezime 5min. chod a trebars 20min prestavka...
aby to "slapalo" kludne aj 2 dni
co poviete? len realizacia bude dost zlozita...

a spekuloval som ze riesenie je napr. adapter 230/12 + 12V bateria +12V cerpadlo
na toto je celkom jednoducha elektronika a casovac
kortezhugo
 
Príspevky: 111
Obrázky: 3
Založený: 13 Júl 2009 16:37 pm
Bydlisko: Lučenec

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod j0hny » 06 Jún 2011 02:07 am

Hugo: UPS+spinacie hodiny :D
j0hny
 
Príspevky: 23
Založený: 03 Júl 2010 02:04 am

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod j0hny » 06 Jún 2011 04:31 am

Neslo mi to uz upravit/nevsimol som si to, ale to UPS zo spinackami vide na rovnako co spinany napajaci zdroj 13,5V+baterka+12V cerpadlo(eheim).
Nejakych 8 hodin zalohovania si myslim je az az. Aj ked sa robi rekonstrukcia bytu ci domu, vzdy sa da ten 1 obvod pre akva zapojit do hodiny. V meste nebyva zvykom nechat stovky ludi bez stavy cely den, aj porucha trafostanice je opravitelna do 2-8 hodin. Pri najhorsom vyberem baterku z auta a akva prezije o dalsich 12h dlhsie.
Kazdopadne si treba vybrat model ups ktory je obmedzeny kapacitou baterky a nie casom (vecsina APC je na cas). Pri ups s modifikovanym sinusovym vystupom predimenzovat minimalne 10nasobne (induktivnu zataz zalozny zdroj neoblubuje :) ) alebo siahnut po lepsich ups s cistou sinusovkou.
Vyhodnejsie je zaobstarat zalozny zdroj urceny priamo pre obehove cerpadla a plynove kotle.
Morski akvaristi pouzivaju napr. toto: http://www.a-kotle.cz/zalozni-7182-207-207
kto nevie co s peniazmi: http://www.ekoinstop.cz/zalozni-zdroje- ... 150w-sinus
Osobne by som to riesil menej ucinnym menicom s klasickym trafom a klasickymi vykonovymi tranzistormi + relatkami na automaticke zapinanie, schemy sa daju lahko vygooglit, su k dispozicii aj jednotlive stavebnice, vratane automatickej nabijacky.
j0hny
 
Príspevky: 23
Založený: 03 Júl 2010 02:04 am

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod CaneCorso » 06 Jún 2011 06:59 am

Minulý týždeň sme boli po búrke bez el. prúdu 12 hodín.Jednoducho sa v noci nechcelo elektrikárom odstraňovať poruchu na spadnutom vedení.Bol som na služobnej ceste,takže som nemohol nič robiť.Keď tu čítam,aká katastrofa sa mohla udiať (externý filter Fluval 305),som rád,že sa to zaobišlo bez ujmy.
Obrázok používateľa
CaneCorso
 
Príspevky: 108
Obrázky: 25
Založený: 12 Jan 2011 19:19 pm
Bydlisko: Tisovec

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod astro » 06 Jún 2011 07:53 am

amy01 napísal:Tak sme to prežili bez ujmy :)

podľa info mojej drahej, ktorá bola v tom čase doma sa nakoniec žiadny výpadok nekonal. na druhý deň som si vyskúšal ako dlho by to tá UPS-ka utiahla a teda nebol som príliš nadšený. bola to táto - http://www.wave.no/datasheet.html?id=85 ... gory_id=69
zapojil som na to eheim 2236 - 8W + eheim 2324(bez zapojenia ohrievača) - 8W + atman a-a9500 - 4,8W to je dokopy 20,8W príkon a UPS-ka to vzdala po necelých 3 hodinách. nabíjať sa predtým mala možnosť takmer 48 hodín bez akéhokoľvek externého odberu
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod kortezhugo » 06 Jún 2011 09:53 am

...no najjednoduchsie a najlacnejsie je to riesit asi takto
ak sa jedna o ext.filter -zapojit na hadice este 12v cerpadlo -odpada tam strata na menici -bateriu moze nabijat aj najlacnejsi adapter a vyrobit na toto spinanie je strasne jednoducha vec -a pridat tam trebars aj ten casovac -ved v "nudzovom" stave nemusi cerpadlo frcat v kuse...
akumulator bude asi najlepsi oloveny gelovy -tie dobre znasaju hlboke vybitie

lebo problemov s UPS je viac - ako uz tu bolo napisane
niektore sa po 5 minutach vypnu...lebo 5W vecsinou UPS "nebere" ako zataz
kortezhugo
 
Príspevky: 111
Obrázky: 3
Založený: 13 Júl 2009 16:37 pm
Bydlisko: Lučenec

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod amy01 » 06 Jún 2011 12:07 pm

astro: u nás sa konal :) tiež som bola doma a tesne po 8mej do tej 13tej nešla elektroška, možno vám to presunuli na inokedy.
Obrázok používateľa
amy01
 
Príspevky: 444
Obrázky: 42
Založený: 25 Mar 2008 16:54 pm
Bydlisko: Celé zle

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod kortezhugo » 06 Jún 2011 13:42 pm

astro:
prave tento UPS co si sem dal je najmenej vhodny...
preto ze cim vykonnejsi je? o to ma vecsiu "vlastnu" spotrebu menic,ktory v tomto pripade zhltne kludne tolko co tie cerpadla....
vhodnejsie je ovela slabsie UPS -da sa povedat co najslabsie -prebars aj pod 100W -teda ak take vobec jesto a k tomu pripojit poriadnu bateriu...
kortezhugo
 
Príspevky: 111
Obrázky: 3
Založený: 13 Júl 2009 16:37 pm
Bydlisko: Lučenec

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod astro » 06 Jún 2011 13:53 pm

kortezhugo napísal:astro:
prave tento UPS co si sem dal je najmenej vhodny...

čo bolo v robote to som bral :angel:
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod MAUceu » 06 Jún 2011 13:58 pm

Tak aspon UPSky mate silne. :))
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod GuBa » 23 Jan 2012 19:44 pm

Zdravim. Zajtra ma caka 8 hodinova odstavka el. energie. Mam 54 litrove akva s rastlinami - cca 50% objemu + 7x neonka, 6x krevetka. 4x slimak, 2x mecun. Planujem filter (http://akvaland.sk/vnutorny-filter-pre- ... x-300.html), ktory ma prikon 3W zapojit na moju PC UPS. UPS je FSP EP850 (850VA - 9Ah). Vydrzal by tento zdroj potiahnut 8 hodin ten 3W filter? Dakujem za odpovede.
GuBa
 
Príspevky: 65
Založený: 28 Okt 2011 12:43 pm

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Ajven » 23 Jan 2012 19:51 pm

Ak je bateria v dobrej kondicii, tak by to malo stacit
Obrázok používateľa
Ajven
 
Príspevky: 1024
Obrázky: 63
Založený: 20 Mar 2007 16:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod GuBa » 23 Jan 2012 20:07 pm

Ajven napísal:Ak je bateria v dobrej kondicii, tak by to malo stacit


No UPS ma cca 2roky. Bezne vypadky utiahne PC+monitor - cca 15minut - dlhsie som neskusal. Dufam, ze 8 hodin tie 3 waty vydrzi. Ak by to predsalen nevydrzala, boli by nasledky velmi vazne? Dakujem
GuBa
 
Príspevky: 65
Založený: 28 Okt 2011 12:43 pm

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod MAUceu » 23 Jan 2012 21:22 pm

Hlavne ak je ten filter nezabehnuty, tak ti moc nepomoze...
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod GuBa » 23 Jan 2012 21:43 pm

Filter bezi nonstop 3 - 4 mesiace
GuBa
 
Príspevky: 65
Založený: 28 Okt 2011 12:43 pm

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Giftzahn » 24 Jan 2012 07:05 am

GuBa napísal:
Ajven napísal:Ak je bateria v dobrej kondicii, tak by to malo stacit


No UPS ma cca 2roky. Bezne vypadky utiahne PC+monitor - cca 15minut - dlhsie som neskusal. Dufam, ze 8 hodin tie 3 waty vydrzi. Ak by to predsalen nevydrzala, boli by nasledky velmi vazne? Dakujem


njn, 2 rocna UPS by snad este mala zvladnut jeden filtrik ... plus vypadky prudu netrvaju dlho ... najdlhsie co som zazil v poslednej do be boli tak 2 hod. a to obavy o filter nemusis mat .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod GuBa » 24 Jan 2012 09:17 am

Strasne dufam. U nas sa planuje presne 8 hodinova odstavka dnes a zajtra. Aka doba bez el. energie je este pre filter priatelna ak by ta UPS nevydrzala? Podla Vas. Dakujem.
GuBa
 
Príspevky: 65
Založený: 28 Okt 2011 12:43 pm

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod triscene » 24 Jan 2012 10:42 am

co som zacul tak bez privodu kyslika nitrifikacne bakterie umieraju od hodiny vyssie, preto ak vies ze bude odstavka a taka dlha tak by som na tvojom mieste vypol filter, vybral naplne..prezmykal ich...a pak ked nabehne prud tak by som vypral naplne vo vode z akvaria a zapol filter, tie bakterie nie su len vo filtri ale aj v akva a namnozia sa rychlo v naplniach..
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod GuBa » 24 Jan 2012 11:37 am

Momentalne niesom doma a nema to zamna kto spravit. Inac je to podla mna dobry napad. Na vzduchovanie som napojil pompicku z bicykla a doma som povedal, ze ak UPS prestane dodavat stavu, tak nech kazdu pol hodinku niekto aspon 15 minut pomalicky pumpuje vzduch :D Rozmyslal som este nad tym, ze penovu napln by sov z filtra vybral a polozil ju niekam na konar v akva. Pod mu by som umiestnil vzduchovanie a raz za pol hodiny by niekto 15 - 20 minut pomalicky pumpoval vzduch :D Viem, je to salamunske riesenie, ale snad by pomohlo. Zajtra sa takato odstavka chysta opat, tak asi vyzmykam napln a bude sa pumpovat :D Dufam ale ze ten zalozny zdro to zvladne.
GuBa
 
Príspevky: 65
Založený: 28 Okt 2011 12:43 pm

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod astro » 24 Jan 2012 12:25 pm

GuBa napísal:Na vzduchovanie som napojil pompicku z bicykla a doma som povedal, ze ak UPS prestane dodavat stavu, tak nech kazdu pol hodinku niekto aspon 15 minut pomalicky pumpuje vzduch :D

tvoja rodina ťa musí milovať :twisted:
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod GuBa » 24 Jan 2012 12:33 pm

To sa dozviem dnes, ked pridem domov :D Ale pochvalu asi nedostanem, teda ak vypadne UPS :D
GuBa
 
Príspevky: 65
Založený: 28 Okt 2011 12:43 pm

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.