filter/akva a vypadok prudu



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod skala » 14 Júl 2004 15:56 pm

citovane: skala: Stuka ve filtru anaerobní prostředí nemá, ostatně ani nikdo jiný, pokud voda proudí aspoň několik l/h. Radši přemýšlej dřív než začneš psát, pak to nemá hlavu ani patu... dneska jsi tu nadělal pěkný zmatky

no, ja som predpokladal, a stale predpokladal ze ma. kdesi hlboko. ostatne posudzovanie necham na teba/vas. myslis, ze by bolo lepsie, keby som drzal hubu??? niezeby ma to ovplyvnilo, ale zaujima ma to!
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Reklama

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Atilla » 14 Júl 2004 15:57 pm

moj result aj tak treba menit vodu takze je to nedolezite
Obrázok používateľa
Atilla
 
Príspevky: 648
Založený: 25 Mar 2003 16:24 pm

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod skala » 14 Júl 2004 16:00 pm

jasne ze treba. v tom sa snad zhodneme vsetci. ale nedolezite? opytaj sa to na cintorine svojich malawi ryb, ziraf, ked im zanesies na hrob kyticky ;-)
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Atilla » 14 Júl 2004 16:30 pm

skala Zaslal: 14 Júl 2004 15:00 pm Predmet: Re: filter/akva a vypadok prudu
--------------------------------------------------------------------------------
jasne ze treba. v tom sa snad zhodneme vsetci. ale nedolezite? opytaj sa to na cintorine svojich malawi ryb, ziraf, ked im zanesies na hrob kyticky

skala a tymto prispevkom ktory je out of topic si si to u mna posral lebo malawi mi skapali ked som nebol doma :(

nedolezite neni menenie vody ale system kolobehu dusika
Obrázok používateľa
Atilla
 
Príspevky: 648
Založený: 25 Mar 2003 16:24 pm

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Stuka » 14 Júl 2004 19:23 pm

k tej hadici radsej :) neni rozpalena ani horuca ani zdaleka len je trosku tepla na povrchu. Ne hadicu zatienovat nema vyznam je 2 vrstvova jedna cierna vrstva a na vrchu dalsia niaka zelena. Tam sa svetlo nemoze dostat. Pri kupe hadice som na to myslel...
A este jedna vec spozoroval som ze cim vysia hladina CO2 tym viac bubliniek vychadza (plati to iba pri zapnutom osvetleni a naslednom zohriati hadice)
Stuka
 
Príspevky: 444
Obrázky: 15
Založený: 11 Mar 2004 03:47 am
Bydlisko: Galanta

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod affinis » 14 Júl 2004 19:46 pm

tak ma napada, nemas zasadene rastlinky aj blizko nasavania do filtra? v tom pripade by islo o kyslik ktory sa ti dostava do filtra co produkuju rastliny a sedelo by aj to, ze cim vyssi obsah CO2 tak viac kyslika rastlinky vyrobia a viac sa dostane do filtra...v noci fotosynteza neprebieha takze ani ziadny kyslik sa do filtra dostat nemoze...davalo by to zmysel, vsak? bublaju ti rastliny cez den v akvariu? ak sytis s CO2 a mas dostatocne osvetlenie, verim, ze ano...skus si to pozriet
affinis
 
Príspevky: 212
Obrázky: 6
Založený: 12 Feb 2004 17:48 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Stuka » 14 Júl 2004 20:21 pm

ci bublaju? to je jak v kotli :twisted: :)
Ano okolo nasavania je to velmi velmi zarastene hlavne ceratophylom demersumom
Stuka
 
Príspevky: 444
Obrázky: 15
Založený: 11 Mar 2004 03:47 am
Bydlisko: Galanta

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod affinis » 14 Júl 2004 20:52 pm

takze nebude to nakoniec tvoj pripad? ze ceratophylum pusta kyslik a ten je nasavany priamo do filtra? asi ano...ze?
affinis
 
Príspevky: 212
Obrázky: 6
Založený: 12 Feb 2004 17:48 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Stuka » 14 Júl 2004 22:21 pm

ne, to urcite ne Affinis :) vsetky bublinky co vypusti idu na hladinu mozno zopar aj do filtra, ale z toho ide take kvantum bubliniek ze to musi mat iny dovod :roll:
Stuka
 
Príspevky: 444
Obrázky: 15
Založený: 11 Mar 2004 03:47 am
Bydlisko: Galanta

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Ceco » 15 Júl 2004 09:25 am

Ako som uz spomenul vyssie. Ak sa jedna o kvantum bubliniek ako pises, jedine sa tam musia dostat nejakym sposobom z vonakjsieho prostredia. Vsetci to tu prilis komplikujete, hadate sa... Podla mna ti ten filter niekde nasava vzduch.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod gabriela » 15 Júl 2004 09:30 am

A vzduch moze nasavat z vody alebo z hladiny.
Takze ak mas vela kysiku vo vode+ohrievanie vody vchadzajucej do filtra(znizena rozpustnost plynov) = bublinkovanie.
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Stuka » 15 Júl 2004 13:14 pm

No tiez si myslim ze to niekde netesni a nasava to vzduch. Ale preco iba po 2 hodinach od zapnutia svetie a ked ich vypnem tak ne :?: :roll:

gabriela : skusim dneska pocas dna ochladzovat hadicu a uvidim co to spravi
Stuka
 
Príspevky: 444
Obrázky: 15
Založený: 11 Mar 2004 03:47 am
Bydlisko: Galanta

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod majko » 15 Júl 2004 13:40 pm

Ja mam jedno mozne vysvetlenie. Existuje jav ktory sa vola kavitacia. Ked sa vytvori podtlak tak sa uvolnuju z vody plyny vo forme malych bubliniek. Zavisi to samozrejeme od mnozstva ("tlaku") plynu vo vode. Ak je z nejakeho dovodu priskrteny privod filtra (zaneseny filter, nasavaci kos) vznika podtlak, ktory moze vyvolat kavitaciu v okoli hnacej vrtulky (preto sa odporuca priskrtit vystup filtra, kavitacia dokaze zlikvidovat aj lodnu skrutku). Cez den samozrejme rastlinky produkuju viacej kyslika a preto moze nastat kavitacia. Je to ako ked otvorite mineralku nasytenu CO2. Co vy na to?
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod gabriela » 15 Júl 2004 14:07 pm

majko napísal: Ked sa vytvori podtlak tak sa uvolnuju z vody plyny vo forme malych bubliniek.

aj podtlak som tu uz spominala...
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Asterix » 15 Júl 2004 15:00 pm

No konecne som to tu ako tak precital :D
Ja mam filter napojeny na casovac s osvetlenim, teda filter mi bezi od 10,30 do 21,30. V noci sa vypne, takto fungujem uz par rokov a este ku ziadnej katastrofe u mna neprislo.
Mam vystudovanu elektriku a chemia ma nikdy nebavila, takze mi skuste vysvetlit, ze preco by mi mali za 12 hodin, ked nejde filter zahynut uzitocne bakterie a "otravit" akvarium :?:
Pretoze im dojde kyslik :?:
A este mi potom vysvetlite ako je to mozne, ze u mna este k ziadnej otrave nedoslo a mne sa zda, ze filter mi funguje spolahlivo.
NO2 a NO3 nemeretelne.
Dakujem za odpoved.
Este to doplnim :D
Externy filter Eheim 2226
Obrázok používateľa
Asterix
 
Príspevky: 341
Obrázky: 41
Založený: 26 Aug 2003 16:28 pm
Bydlisko: Šaľa

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod skala » 15 Júl 2004 15:10 pm

preco zahynut - pretoze je to chemicka tovaren. to je akoby sa odpalil odpor - skrat.

preco nie otrava - pretoze NO3 a NO2 je najma v dne, filtri, nielen vo vode. to je ako tienenie na kabli
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Asterix » 15 Júl 2004 15:19 pm

skala napísal:preco nie otrava - pretoze NO3 a NO2 je najma v dne, filtri, nielen vo vode. to je ako tienenie na kabli

No ale z filtra maju jedinu moznost kade sa dostat do akvarka cet vypustnu rampu, ktoru mam cca. 1-2 cm pod hladinou :idea: :)
A tu Tvoja teoria konci... :) Pretoze u mna NO2 ani NO3 nenameras :)
Obrázok používateľa
Asterix
 
Príspevky: 341
Obrázky: 41
Založený: 26 Aug 2003 16:28 pm
Bydlisko: Šaľa

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Raviolka » 15 Júl 2004 15:20 pm

Asterix: máš pravdu, pokud baktériím dojde kyslík, zahynou. Ale pokud filtr vypínáš pravidelně, tak ani nemají čas se tam usadit a rozmnožit, takže není co by umíralo. Tvůj filtr funguje, ale nejspíš jen mechanicky... je divné, že máš NO2- a NO3- neměřitelné. Ale "užitečné" bakterie jsou všude, kde je aerobní prostředí - tj. přinejmenším ve vrchních částech dna. Pokud je přísun živin nízký a akvárium hodně zarostlé, pak je to možné. Ony totiž ty bakterie NO3- vyrábějí a ne spotřebovávají... takže pokud tam žádný není, stíhají rostliny všechny dusičnany využít.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod skala » 15 Júl 2004 15:33 pm

Asterix, preco. Ved oni nelezu von. Ostanu vo filtri. Preto ho cistis raz za cas.
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Asterix » 15 Júl 2004 15:37 pm

No tato odpoved mi pripada rozumnejsia :)
Ale aj tak si myslim, ze u mna tie bakterie v pohode tu noc preziju.
Da sa to nejak zistit ci su tam alebo nie :?:
Myslim nejako tak normalne (nie rozbor v laboratoriu a tak).
Inak, ja ako lajik si myslim, ze tie bakterie v tom filtry mam a preziju tu noc, lebo su malinke a tak rychlo (12hodin) nedokazu ten kyslik z vody "vydychat" (spotrebovat).
Ale to je moj nazor, nech ma chemici opravia ak sa mylim :D
Obrázok používateľa
Asterix
 
Príspevky: 341
Obrázky: 41
Založený: 26 Aug 2003 16:28 pm
Bydlisko: Šaľa

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod skala » 15 Júl 2004 16:08 pm

jasne, mas pravdu. a zistit ich? nuz take hnede slizove na hadickach vonkajsieho filtra, to su myslim nitrifikacne bakterie.

maju vzduch, samo.
Naposledy upravil skala dňa 15 Júl 2004 16:26 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Raviolka » 15 Júl 2004 16:10 pm

Asterix napísal:Inak, ja ako lajik si myslim, ze tie bakterie v tom filtry mam a preziju tu noc, lebo su malinke a tak rychlo (12hodin) nedokazu ten kyslik z vody "vydychat" (spotrebovat).

Máš pravdu, ty baktérie tam s největší pravděpodobností jsou. Ale jejich množství (kdekoliv) je limitováno přísunem kyslíku. Zkus si představit filtrační náplň maximálně "porostlou" baktériemi. Věř tomu, že za pár hodin bez kyslíku prostě umřou. U tebe se ale takové množství baktérií nestačí nikdy vytvořit :!: No a ta malá osádka možná nestačí za noc všechno vydýchat... ale pak máš ve filtru množství baktérií vzhledek k ostatním povrchům v akváriu asi dost zanedbatelné :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Raviolka » 15 Júl 2004 16:12 pm

skala napísal:jasne, mas pravdu. a zistit ich? nuz take hnede slizove na hadickach vonkajsieho filtra, to su myslim denitrifikacne bakterie.

skala... ehm... myslíš nitrifikační? :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Ceco » 15 Júl 2004 16:23 pm

Taktiez je rozdiel, ci mas vnutorny alebo vonkajsi kanistrovy filter. Vo vonkajsom kanistrovom, ktory je vlastne hermeticky uzavrety je pri vypnuti prisun kyslika takmer ziadny (ak vobec nejaky). V tomto pripade je vacsia pravdepodobnost, ze za urcite casove obdobie dojde k uhynu nitrifikacnych bakterii. Pokial sa jedna o vnutorny filter, ktory je vlastne priamo v akvariu je aky taky prisun kyslika aj v pripade, ze je vypnuty, takze tam k uhynu nedochadza, pripadne trva dlhsie, kym si bakterie kyslik vycerpaju.
Pri vypinani vonkajsieho kanistroveho filtra riskujes nielen uhyn bakterii ale taktiez otravu akvaria NO2 po jeho zapnuti. Pri vypnuti totiz casom dojde k tomu, ze bakterie, ktorym chyba kyslik si ho zacnu brat z NO3. Tym padom dojde k neuplnemu denitrifikacnemu procesu, ked bakterie este nestihli vziat tolko kysliku, aby z NO2 vyrobili plynny dusik. To znamena, ze NO2 sa ti po zapnuti filtra pekne rozpytli v celom akva.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.