filter/akva a vypadok prudu



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod salik » 16 Júl 2004 08:53 am

Stuka napísal:...ja mam zase taky problem ze mi z filtru idu stale bublinky zatial neidentifikovaneho plynu...

jeden pokus, ktory si uz mal spravit davno, cez den daj filter do vedra s vodou, nech trcia len hadice, vylucis neho pripadnu netesnost :idea:
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Reklama

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Stuka » 16 Júl 2004 11:12 am

Salik tak to skusim dobry napad :!:

A jak zistim ci netesni? Aha nebudu z neho vychadzat cez den ziadne bublinky a to znamena potom ze netesni...jjjj
Stuka
 
Príspevky: 444
Obrázky: 15
Založený: 11 Mar 2004 03:47 am
Bydlisko: Galanta

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Asterix » 16 Júl 2004 11:23 am

Ked potopis cely filter aj s pohonom neposkodiš ho nahodou :?:
Obrázok používateľa
Asterix
 
Príspevky: 341
Obrázky: 41
Založený: 26 Aug 2003 16:28 pm
Bydlisko: Šaľa

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod gabriela » 16 Júl 2004 11:25 am

su rozne filtre, niektore musia byt mimo vody a maju len nasavacie hadice a ine zas musia byt ponorene.
zalezi od typu predsa.
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Asterix » 16 Júl 2004 11:28 am

gabriela napísal:su rozne filtre, niektore musia byt mimo vody a maju len nasavacie hadice a ine zas musia byt ponorene.
zalezi od typu predsa.

To je mi jasne, ale Stuka na externy filter a neviem ci ked ho cely ponory ci sa mu nepokazi.
Stuka: Pozri si to v manualy co tam mas popisane, lebo sa Ti velmi lahko moze stat, ze ked ho cely potopis tak uz Ti nebude fungovat.
Obrázok používateľa
Asterix
 
Príspevky: 341
Obrázky: 41
Založený: 26 Aug 2003 16:28 pm
Bydlisko: Šaľa

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod gabriela » 16 Júl 2004 11:33 am

Asi sa salik zle vyjadril. Treba ho proste vyskusat mimo akvaria, aby filter filtroval cistu vodu a nemal moznost zahrievania hadic a nasavania inych plynov. A skontroluj ci nemas upchate alebo velmi priskrtene nasavanie (jav z lodnej skrutky) ;)
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Stuka » 16 Júl 2004 11:47 am

:? :? :?

Nemozem ho odpojit a niekde otestovat z niekolkych dovodov...
- musel by som ho cely odpojit a neviem ake podmienky by som musel simulovat ked to bubla iba cez den. T tym pokusom by som nic neziskal. Kedze ani v akvariu to nebubla stale. Este by my zatial skalapi bakterie kym by som to dotestoval. To by muselo bezat aspon den na pozorovanie.
ee hadica neni niekde skrutena/upchata ani nic podobne to som kontroloval uz mnohokrat a hlavne potom by to robilo stale... :roll:
Stuka
 
Príspevky: 444
Obrázky: 15
Založený: 11 Mar 2004 03:47 am
Bydlisko: Galanta

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod salik » 16 Júl 2004 12:25 pm

komplikujete to, nema sa tam co pokazit, je to uzavrety system v "umelej hmote", tak ako ho mas vedla akvaria ho strc do vedra s vodou, nic neodpajaj
p.s. gabi hovorime o externom f.
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod gabriela » 16 Júl 2004 12:31 pm

salik napísal:komplikujete to, nema sa tam co pokazit, je to uzavrety system v "umelej hmote", tak ako ho mas vedla akvaria ho strc do vedra s vodou, nic neodpajaj
p.s. gabi hovorime o externom f.

To by som si ako elektrikar nedovolila ani robit sama nieto odporucat.
Veci co nesmu ist do vody, a este pod prudom strkat do vedra s vodou?
To je hazard! :twisted: :evil: :evil: :evil:
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod salik » 16 Júl 2004 12:57 pm

myslis, ze externy filter ma napajaci kabel rieseny tak, ze po ponoreni filtra do vody preraza? no neviem, podla mna to bude riesene ako u vnutornych f. - tie iste cerpadla s magnetom, cize vyvod zaliaty
... ale mas pravdu, filtrov je vela, treba pozriet do manualu
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Asterix » 16 Júl 2004 14:03 pm

Ved to som sa tu pokusal vysvetlit, aspon moj Eheim urcite cely pod vodu nemozete dat, lebo vrchna cast nema dostatocne krytie (IP)

Stuka: nevymyslaj a nepichaj ho do vedra :!: Filter Ti moze obcas bublat aj z toho, ze nenasaje dostatok vody a viac vypusti. Tym Ti vznikne okolo vrtuly vzduchova bublina. Nemas nahodou priskrtene nasavanie :?: Alebo ubchate :?:
Obrázok používateľa
Asterix
 
Príspevky: 341
Obrázky: 41
Založený: 26 Aug 2003 16:28 pm
Bydlisko: Šaľa

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Stuka » 16 Júl 2004 17:30 pm

Asterix viem co mas na mysli, ale to neni moj pripad nasavanie kontrolujem kazdy den ci sa na nom neusadila niaka velka spina atd...ani upchate...Necham to tak lebo to znicim nakonec a potom uz my bublinky vychadzat urcite nebudu :)
Stuka
 
Príspevky: 444
Obrázky: 15
Založený: 11 Mar 2004 03:47 am
Bydlisko: Galanta

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod emkac » 11 Sep 2005 21:29 pm

No, otazka po roku.
Ako je to s filtrom teraz?
Este bublinkuje?
:lol:
emkac
 
Príspevky: 210
Obrázky: 26
Založený: 11 Jan 2005 13:43 pm

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod xitanaf » 11 Sep 2005 22:15 pm

Oki, teraz sa spýtam JA.
Stuka písal, že dávkuje CO2
Akým spôsobom dávkuje? (burčak, CO set)
Na noc prestáva dávkovať?
Ak sa jedná o set, má ho napojený na osvetlenie?
Kde je umiest. reaktor (výpušťanie CO v akvarku)?

Chápete, čo myslím? Čo ked nasáva bublinky CO2 z reaktora kt. sa nachádza niekde pobliz nasávania filtra a s osvetl. sa vypína aj dávkovanie CO2 a preto v noci filter "nebublinkuje"
Obrázok používateľa
xitanaf
 
Príspevky: 365
Obrázky: 19
Založený: 07 Sep 2005 16:26 pm
Bydlisko: Bratislava - Nové mesto

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod holenda » 17 Okt 2005 12:59 pm

Tak som si to tu vsetko pekne precital, ze aka katastrofa sa stane ked vypnem filter, ze koniec zivotu v akvarku, otravene atd... :dead: . No tak ja neviem. Mam 100l akva, osadene rybky aj rastliny a filter nejaky aqua-el vnutorny co natahuje vodu cez taku spongiu (sorry za neodborne vyrazy). Po zariadeni akva mi filter bezal 2 tyzdne v kuse. Vsetko OK. Potom som bol prec a asi tyzden nesiel. A zase vsetko OK. Teraz ho zapinam na 2-3 hod denne a zase vsetko OK. Cista voda, rybky sa na mna usmievaju :o . Takze je tu niekto komu vymrelo akvarko po tom, co vypol filter? Lebo je o tom velka debata, ale furt iba teoreticka. Podla mna moze kompletne zariadene zabehnute akva fungovat aj bez filtra. Opravte ma ak sa mylim... no to su moje skusenosti
Obrázok používateľa
holenda
 
Príspevky: 83
Obrázky: 23
Založený: 30 Sep 2005 19:09 pm
Bydlisko: Kosice, SR

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Ceco » 17 Okt 2005 13:19 pm

holenda, to bude zrejme tym, ze tvoj filter splna ciste mechanicku funkciu. Pocas odstavky ti v nom tym padom nema co zdochnut. A tym, ze je filter vnutorny tak duplom. Prisun kyslika aj bez pusteneho cerpadla zrejme bakteriam staci (ak tam nejake su). Ak by si mal dajme tomu vonkajsi filter, situacia by takmer urcite nebola taka pozitivna, ako pises... To, ze akva moze fungovat aj bez filtracie s tymto javom, s ktorym sa uz stretli mnohi (nie je to len teoria) vobec nesuvisi.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod holenda » 17 Okt 2005 13:35 pm

Ceco, aha dik za odpoved. Zase som o nieco mudrejsi... takze vnutorny filter splna iba mechanicku funkciu, ja som si doteraz myslel opak :roll:
Obrázok používateľa
holenda
 
Príspevky: 83
Obrázky: 23
Založený: 30 Sep 2005 19:09 pm
Bydlisko: Kosice, SR

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod milop » 17 Okt 2005 13:44 pm

Ceco :Nie celkom,
ale asi nebol dosť zanesený a naštartovaný vtedy má aj biologickú funkciu, ale v zásade je zameraný skôr na mech čistenie aj preto že má väčšinou menší objem a priestor pre bakterie je obmedzený -
milop
 
Príspevky: 1004
Obrázky: 84
Založený: 13 Sep 2004 17:20 pm
Bydlisko: BA

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Igypop » 17 Okt 2005 14:09 pm

holenda napísal:Ceco, aha dik za odpoved. Zase som o nieco mudrejsi... takze vnutorny filter splna iba mechanicku funkciu, ja som si doteraz myslel opak :roll:

NIE, filter zapnútý na 2-3 hod denne je viac-menej mechanický a je jedno ci vnútorný alebo externý. Pohľadaj na fóre, veľa sa o tom diskutovalo.

Ak ti v 30°C horúcave necháš zabehnutý ext.filter stáť také 4 hod. a potom ho otvoríš, tak ti poviem, to je iný smrad. A keď ho necháš stáť 1-2 dni tak to smrdí ako týždňová mrtvola, strašný puch....
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Ceco » 17 Okt 2005 14:26 pm

holenda napísal:Ceco, aha dik za odpoved. Zase som o nieco mudrejsi... takze vnutorny filter splna iba mechanicku funkciu, ja som si doteraz myslel opak :roll:


Nie, nemyslel som to vseobecne, mal som na mysli ten tvoj konkretny filter. Sam mam vnutorny filter a plni biologicku funkciu.

to milop:
Ceco napísal:Pocas odstavky ti v nom tym padom nema co zdochnut. A tym, ze je filter vnutorny tak duplom.

bolo myslene tak, ze pri vnutornom filtri je mensia pravdepodobnost otravy akvarka, pretoze tam nedochadza k takemu rapidnemu rozkladu ako vo vonkajsej uzavretej nadobe bez totalneho prisunu kyslika. Vnutorny filter ma aky taky prisun kyslika aj bez pusteneho cerpadla.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod milop » 17 Okt 2005 16:08 pm

Igypop & Ceco :
omluva! : máte, pravdu, neprečítal som predošle prispevky.
milop
 
Príspevky: 1004
Obrázky: 84
Založený: 13 Sep 2004 17:20 pm
Bydlisko: BA

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod adam712 » 12 Jan 2009 13:49 pm

salik napísal:....tak som si dnes cital starsie clanky v novinach a pri informaciach o nedavnych vypadkoch prudu v amerike a kanade ma napadlo, ze tamojsi akvaristi - hlavne morsky, museli byt velmo nadseny, 36 hodinovy vypadok prudu im musel narobit riadnu paseku...v mojom zarastenom akva s malou osadkou ryb by som "prezil" pez prudu aj tyzden, ale take more plne koralov...alebo chovne nadrze...taky cas neutiahne ani zalozny zdroj

Rád by som oprášil túto tému, keďže s nami cvičia rusáci - pokiaľ ide o nedodávanie plynu a možné výpadky v dodávkach EE (dnes alebo v budúcnosti)... Sú u nás (Slovensko) k dispozícii nejaké náhradné zdroje elektrickej energie? Ak sú, cenovo to vyzerá ako?
Tiež by ma zaujímali výsledky výskumu domácich vynálezcov - medzi autotunermi som sa dočítal aj o správach, že im vraj ich "zdroje energie" roztápajú kovové predmety v okolí niekoľkých metrov. Ak to nie sú len fabulácie, možno by sa tak veľké množstvo energie dalo akvaristicky využiť v časoch, keď budú rusáci zneužívať svoje postavenie.
Má niekto tip?
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Giftzahn » 12 Jan 2009 14:16 pm

no zalozne generatory mozes dostat uz od 9.900,- SKK , max vykon LPT 1,1kVA, konstatny COP 0,9kW, 2 zasuvky 230V, prud 3,4 A jednovalec, 81cm3, hluk 92 dB takze asi v obyvacke darebak nemoze byt a na balkone njn to by sa asi susedia podakovali .... :evil: a samozrejme ze cena smerom nahor je neobmedzena ako pri inych produktoch

pripadne nejaku decentnu UPS s prislusnym vykonom...ale na 36hod. zalohovat cele akva pripadne akvaria, by si rovno potreboval zariadenie
asi snad aj velke ako skrinu :cry:

takze asi zial pre vacsinu smrtelnikov je to ciste teoreticka moznost..aj ked priznavam rozhodne zaujimava :lol:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Tomas54 » 12 Jan 2009 14:52 pm

urcite zalezi aj natom, ake je to akvario. ak morske, tak urcite nejaky benzinovy agregat, lebo tie zariadenia maju velky odber a nie je ich malo.
Pokial ide o sladkovodne akvario, tak by stacilo UPS a tam zapojeny len filter, to vydrzi aj 24 hodin, svetlo, CO2, automaticke krmitko, hnojenie nie je az tak dolezite. A kedy bol vypadok el. energie na viac ako 24 hodin ? taky si nepametam. jedine ze by rusaci plyn nepustili :-)
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.