filter/akva a vypadok prudu



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod adam712 » 12 Jan 2009 15:44 pm

Tomas54 napísal:...jedine ze by rusaci plyn nepustili :-)

Hľadám potenciálnu možnosť byť úplne nezávislý od nejakých červenohnedých atamanov spoza Uralu.
Inak, akváriá sladkovodné, sumárne cca 600-700L a pribudne asi ďalších 500-1000L... :-)
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Reklama

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod majko » 12 Jan 2009 15:55 pm

Tomas54 napísal:Pokial ide o sladkovodne akvario, tak by stacilo UPS a tam zapojeny len filter, to vydrzi aj 24 hodin
Tak to UPS by som chcel vidiet, ale jeho cenu nie :D. Moje "bezne" (APC back ups 500) to utiahne tak 3h.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Tomas54 » 12 Jan 2009 16:10 pm

a kolko watovy mas filter ?
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod majko » 12 Jan 2009 17:54 pm

Tomas54 napísal:a kolko watovy mas filter ?
28W cerpadlo.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod fiz » 12 Jan 2009 17:59 pm

ja nemam ziadny nahradny zdroj, mna by porazilo keby ani prud nebol :evil:
Obrázok používateľa
fiz
 
Príspevky: 183
Obrázky: 1
Založený: 10 Dec 2008 15:54 pm

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Tomas54 » 12 Jan 2009 21:58 pm

majko napísal:28W cerpadlo.
A ja 6W a vydrzalo by dlho na UPS... ale su aj vykonne UPSka, co byaj tvoje potiahlo
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod brano BA » 15 Jan 2009 11:46 am

Ja taktiez zacinam premyslat nad nejakou vhodnou UPS, nakolko u nas v BA-dubravka v poslednom tyzdni vypadla el. asi 4 krat. Mam externy filter ktory ma prikon cca 16W, takze ak dobre pocitam,tak mi musi bohate stacit nejaka mala UPS, nakolko vypadky energie nebyvaju dlhsie ako 2hod. Ale aj keby ano,tak 300W UPS, co je dnes uz asi ta najmensia,musi vydrzat dostatocne dlho. Aspon dufam
Obrázok používateľa
brano BA
 
Príspevky: 184
Obrázky: 36
Založený: 30 Nov 2008 21:26 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Odoslaťod adam712 » 15 Jan 2009 13:01 pm

V súvislosti s UPS ma zaujalo:

Dramatický vplyv teploty na životnosť UPS, riziko preťaženia, atď:
http://www.akva.sk/viewtopic.php?p=24556#24556

Nútená pravidelná výmena akumulátorov v UPS:
http://www.akva.sk/viewtopic.php?p=24545#24545

Neviem, nakoľko sú tieto príspevky relevantné, ale snáď na tom niečo bude.
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Tomas54 » 15 Jan 2009 14:39 pm

brano BA napísal:Ja taktiez zacinam premyslat nad nejakou vhodnou UPS, nakolko u nas v BA-dubravka v poslednom tyzdni vypadla el. asi 4 krat.
aj ja byvam v Dubravke, ale uz niekolko mesiacov nebol u nas vypadok....
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod brano BA » 15 Jan 2009 16:52 pm

TOMAŠ 54 - ano suhlasim s Tebou,moze to tak byt. V nasom pripade som sa tiez trocha cudoval, ze ostatne domy mali elektriku, dokonca aj v nasom vchode mali niektore byty elektriku. Alo ako dobre vieme,rozvod je 3-fazovy. A v nasej lokalite nesli 2 fazy a jedna isla. Takze preto to je tak ako vravis. A navyse sa to netykalo celej Dubravky,ta je dost velka a tym padom viac vetiev
Obrázok používateľa
brano BA
 
Príspevky: 184
Obrázky: 36
Založený: 30 Nov 2008 21:26 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Candy » 13 Júl 2010 12:13 pm

Prosím, poraďte. Zajtra máme mať 6 hodinovú odstávku elektrickej energie :( . Mám obavy, že za tú dobu baktérie vo filtri zahynú a po znovuzapnutí otrávia akvárium. Filter je vonkajší Eheim 2032 ecco pro 130. Ako by ste sa na túto situáciu pripravili? Pretože plánovaný výpadok prúdu má byť práve v čase keď sme v práci, je lepšie vypnúť filter už pri odchode do roboty a pred znovuzapnutím ho radšej preprať, alebo sa toho obávam zbytočne a môžem ho po šiestich hodinách nechať frčať, ako by sa nič nestalo?
Obrázok používateľa
Candy
 
Príspevky: 11
Obrázky: 0
Založený: 22 Mar 2010 18:32 pm
Bydlisko: Senica

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod adam712 » 13 Júl 2010 12:25 pm

Candy napísal:Prosím, poraďte. Zajtra máme mať 6 hodinovú odstávku elektrickej energie :( . Mám obavy, že za tú dobu baktérie vo filtri zahynú a po znovuzapnutí otrávia akvárium. Filter je vonkajší Eheim 2032 ecco pro 130. Ako by ste sa na túto situáciu pripravili? Pretože plánovaný výpadok prúdu má byť práve v čase keď sme v práci, je lepšie vypnúť filter už pri odchode do roboty a pred znovuzapnutím ho radšej preprať, alebo sa toho obávam zbytočne a môžem ho po šiestich hodinách nechať frčať, ako by sa nič nestalo?

u mna som to musel riesit pozicanim si UPS z prace ... drzim palce, nech je to OK
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Candy » 13 Júl 2010 13:46 pm

Hm... nemám možnosť UPS.
Asi filter ešte pred odchodom do práce odpojím, vyčistím a zapnem po návrate z roboty. Akvárko bude takto bez filtrácie síce skoro 10 hodín, ale zdá sa mi to lepšie ako umožniť filtru samonabehnutie po 6 hodinách... Je tam pomerne dosť rastlín a rybičiek zatiaľ málo - akva je v zábehu 5. týždeň a len pár dní ho obýva 10 tetier červenohlavých.
Obrázok používateľa
Candy
 
Príspevky: 11
Obrázky: 0
Založený: 22 Mar 2010 18:32 pm
Bydlisko: Senica

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod MAUceu » 13 Júl 2010 14:26 pm

akva mam napojene na UPS 700W. Hlavne voci ochrane filtra pred pokazenim. Zistil som, ze ak vypnem filter (Fluval 304) a znovu ho zapnem, nie vzdy sa rotor roztoci. Nie je to spinavym rotorom. Proste to tak spravi. Niekto tu na fore spominal ze prisiel takto domov po tyzdni a filter dost smrdel zhorenim a rotor stal. Cize filter KO. Tym nechcem nikoho strasit a vacsina filtrov nabehne v poriadku. No ja to riesim takto. A samozrejme tym vyuzivam aj nepretrzite filtrovanie.
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod trinitysk » 13 Júl 2010 15:52 pm

MAUceu napísal:Niekto tu na fore spominal ze prisiel takto domov po tyzdni a filter dost smrdel zhorenim a rotor stal. Cize filter KO.

Presne toto sa stava v pripade, ze je "vybehany" rotor v dosledku coho nie je presne v strede statora. Ked sa filter vypne (z akejkovek priciny) tak nie je schopny naskocit, resp. na zaciatku neprijemne vrci, casom nie je schopny naskocit vobec...(stava sa to najma u menej kvalitnych filtrov, niektore z nich este nemaju ani keramicku osku...)
Staci sa pozret na dolnu stranu rotora hned pod magnetom (zo strany magnetu)...ak je dierka na osku presne gulata a nie je vola medzi oskou a rotorom je to o.k., akonahle je elipticka (vybehane po stranach) je potrebne zakupit novy nahradny diel - rotor (cca 12-25 EUR podla typu rotora a znacky filtru..). Taktiez doporucujem pri cisteni filtra vycistit ako stator tak rotor (stara zubna kefka napr.) a z casu na cas namazat tesnenie hlavy filtra jemnou vrstvou vazeliny...(vyhnete sa slzeniu filtra a mozneho vytopenia susedov...po case aj ked tesnenie vyzera opticky o.k., zacne prepustat vodu....)
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod amy01 » 31 Máj 2011 22:43 pm

Nás čaká ,,výpadok" v piatok cca 7h, tak sa veľmi teším :|
Obrázok používateľa
amy01
 
Príspevky: 444
Obrázky: 42
Založený: 25 Mar 2008 16:54 pm
Bydlisko: Celé zle

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod Poly » 31 Máj 2011 22:55 pm

Suchni naplne z filtra do kybla s vodou z akvaria. Ak budu naplne ponorene vo velkom mnozstve vody, tak nestihnu spotrebovat kyslik a zacat hnit. Vo filtri je vody malo, cize tam je ten hnilobny proces rychlejsi. Myslim si, ze akvarium tych 7 hodin bez filtra vydrzi.
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod astro » 01 Jún 2011 07:49 am

amy01 napísal:Nás čaká ,,výpadok" v piatok cca 7h, tak sa veľmi teším :|

jj, presne tento potešiteľný oznam ZSE som našiel včera prilepený na dverách, bez akéhokoľvek zdôvodnenia prečo, len čas, tuším 8,15 - 13,30. ešte nejaké nápady ako zabrániť prípadnej katastrofe?
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod MAUceu » 01 Jún 2011 08:17 am

Peto, donesiem ti UPSku?
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod mystka » 01 Jún 2011 08:23 am

U nas bol tiez minule vypnuty prud. Filter som odpojila, uzavrela ventily a nechala tak. Ked som prisla domov, filter som vycistila, filtracne vlozky premyla vo vode z akvaria a zapla. :D . Si myslim, ze netreba robit paniku. Pri prerabke bytu som filter vypla ale nezavrela...bol odstaveny 3 dni. Voda v nom skysla a ryby tiez vyzerali priotravene. Ale vsetko prezilo okrem 2 krevetiek vo filtri. :dead:
Obrázok používateľa
mystka
 
Príspevky: 584
Obrázky: 62
Založený: 07 Jan 2009 20:37 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod astro » 01 Jún 2011 10:20 am

zabezpečená UPS-ka z roboty, MAUceu vďaka za ponuku
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod triscene » 01 Jún 2011 10:23 am

taka mala OT: ked vymienam komplet naplne filtra za nove, tak aky je postup? vyzmykat naplne do akva nech sa potom usadia opat na novych naplniach alebo? dik :)
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod MAUceu » 01 Jún 2011 14:03 pm

Zrejme by som nevymienal vsetky naplne naraz...
Ked uz vyzmykat naplne, tak do filtra.
No neviem ci sa jedna o vonkajsi filter alebo vnutorny. Ak sa jedna o vonkajsi, tak plati to co som spominal.
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: filter/akva a vypadok prudu

Odoslaťod amy01 » 01 Jún 2011 19:40 pm

Ja mám filter vnútorný, tak sa ho chystám zajtra preprať a odkaliť poriadne akva, snáď to bude stačiť. Minule sme mali 3h výpadok a voda bola taká divná, zakalená.
Obrázok používateľa
amy01
 
Príspevky: 444
Obrázky: 42
Založený: 25 Mar 2008 16:54 pm
Bydlisko: Celé zle

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.