Filter robi penu na hladine



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Peterrr » 27 Mar 2011 11:01 am

Dobrý deň

Chcem sa spýtať založil som si 30L mini akvarko AQUAEL. Na druhý deň keď som chcel pridať na filtri aj bublinky tak sa mi začala robiť na hladine pena je to problém? Prvý deň to nerobilo.
V akváriu je štrk dennerle, zopár kameňov, 2 x anubias barteri var. nana, microsorium pteropus, javsky mach. Nebola tam daná žiadna chémia ani živočíchy. Voda je riedená z demineralizovanou vodou (bez použitia chémie) pretože máme extrémne tvrdú vodu
26-34 dGH. Momentálne som ju zrazil na 16 dGH ale ešte to treba dať dole.
Peterrr
 
Príspevky: 11
Založený: 23 Feb 2011 11:17 am

Reklama

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Peterrr » 27 Mar 2011 11:42 am

Peterrr
 
Príspevky: 11
Založený: 23 Feb 2011 11:17 am

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod kuko82 » 27 Mar 2011 12:00 pm

Nemas nahodou vypsut filtra tesne nad hladinou?
Obrázok používateľa
kuko82
 
Príspevky: 119
Obrázky: 4
Založený: 18 Júl 2009 20:35 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod jiri sajar » 27 Mar 2011 13:42 pm

kuko82 napísal:Nemas nahodou vypsut filtra tesne nad hladinou?

v tom problém nie je....
ak nemáš v akva žiadnu faunu, tak riadne vyčisti filter, riadne prepláchni filtračné média v ňom a vymeň vodu, ak to pôjde tak celý obsah...
ak nie je znečistený substrát (otázka je či si ho nejako pred vložením premýval) mal by si mať po probléme....
pena sa tvorí väčšinou vtedy, ak sú vo vode obsiahnuté nejaké látky, ktoré penu tvoria spolu so vzduchom z bubliniek z filtra - konzervačné látky z filtra, bielkoviny, apod.
Obrázok používateľa
jiri sajar
 
Príspevky: 720
Obrázky: 77
Založený: 28 Jún 2005 08:28 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Richard Tokušev » 27 Mar 2011 14:18 pm

ale aj pre obyčajný prach.
Po napustení akvária vodou je treba na hladinu položiť novinový papier a ten potom stiahnúť preč. Všetky mazľavé povlaky a prach sa na papier prilepí.
Obrázok používateľa
Richard Tokušev
 
Príspevky: 964
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2009 16:16 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Peterrr » 27 Mar 2011 15:01 pm

Ďakujem za odpovede výusť filtru je asi 5-6cm pod hladinou, kamene boli vyčistené kefou v pracom prachu riadne opláchnuté a poriadne poprevárané. Štrk som čistil iba čast pretože vôbec nebol špinavý ani voda z neho no nejaký sajrajt tam byť mohol vodu budem meniť tak uvidím skúsim ten papier novinový a ďakujem panovi Tokuševovi za rastlinky vyzerajú super.
P.S.neviete prečo nefunguje tropica.com mne to nejde už ale 4dni.
Peterrr
 
Príspevky: 11
Založený: 23 Feb 2011 11:17 am

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Richard Tokušev » 27 Mar 2011 15:07 pm

hmm. Naozaj nechápem, kto to tu na Slovensku stále šíri, že treba vyvárať kamene a korene.
K čomu je to dobré?
Celý život chovám ryby, pestujem rastliny, čítam, študujem, ale nikdy, v žiadnej poriadnej akvaristickej literatúre som sa s tým nestretol a ani nikdy nepraktizoval.
Je to iba robota naviac.
Obrázok používateľa
Richard Tokušev
 
Príspevky: 964
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2009 16:16 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Peterrr » 27 Mar 2011 15:21 pm

Hlavne som to robil preto, že tie kamene mali na sebe riasy zelene a nechcel som to tam dávať s tým. A človek má pocit s dobre vykonanej práce :D
Peterrr
 
Príspevky: 11
Založený: 23 Feb 2011 11:17 am

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod dedojozef » 27 Mar 2011 16:34 pm

Ja si korene a kamene hľadám v prírode nie v obchode. Vždy len kefka a teplá voda.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Mariok » 27 Mar 2011 19:29 pm

Peterrr napísal:Ďakujem za odpovede výusť filtru je asi 5-6cm pod hladinou, kamene boli vyčistené kefou v pracom prachu riadne opláchnuté a poriadne poprevárané. Štrk som čistil iba čast pretože vôbec nebol špinavý ani voda z neho no nejaký sajrajt tam byť mohol vodu budem meniť tak uvidím skúsim ten papier novinový a ďakujem panovi Tokuševovi za rastlinky vyzerajú super.
P.S.neviete prečo nefunguje tropica.com mne to nejde už ale 4dni.


Ak budeš chcieť aj v budúcnosti podobné veci pre "svoj dobrý pocit" robiť, tak si najprv odpovedz na otázku, či dokážeš zabezpečiť, aby si si nedotiahol v budúcnosti do akva zárodky rias, prípadne iných mikroorganizmov. Pomôžem ti, NEDOKÁŽEŠ. Práve z tohto dôvodu je čistenie kameňov (čohokoľvek v akva) pracím prachom totálna volovina. Potom sa nečuduj, že ti to pení. bez ohľadu na to, ako "dobre" si to prepláchol, vyvaril. Keď už chceš niečo spraviť, tak dezinfikovať preplachom hypermangánom, alebo Savom a poriadne premyť čistou vodou. Tá dezinfekcia tiež nie je záruka, že sa zbavíš rias a pod., je to poistka na zničenie väčšiny patogénov, ktoré si mimochodom skoro zaručene dotiahneš prvou kúpenou rybou, alebo donesenou rastlinou (čo sa už aj stalo). Preto je dôležité správne zabehnuté akvárko, kde sa vytvorí základná rovnováha (prostredie), v ktorej ryby majú šancu prežiť napriek neodmyslitelnej plejáde mikroživota, ktorý si sa tak pracne snažil zničiť. Isť proti prírode je dopredu stratené a prací prach JE proti prírode. Ak sa ti podarí akvárium dostať do správnej kondície výmenou vody za dva mesiace, môžeš si blahoželať.
Keď už čistiť, tak skutočne kamene zaliať vo vedre Savom a na druhý deň mechanicky trdou kefou čistiť a poriadne vypláchať v čistej vode, prípadne nechať další deň v čistej vode "pre dobrý pocit".
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Peterrr » 27 Mar 2011 19:46 pm

No co pises je pravda ale pozostatky z pracieho prachu tam niesu si myslis ze som to tam dal s praskom? Kamene boli poriadne s kefou a pracim prachom preprate som ich pral 20 min a to som ich mal tri. 3 krat boli preplachnute vodou nad 80 stupnov potom volne stali nech sa uschnu a za par dni ked sa slo robit akvarko asi 25 min prevarane.
Riasi tam nemám to boli na kamenoch s prirody preto som ich pral.
Peterrr
 
Príspevky: 11
Založený: 23 Feb 2011 11:17 am

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Mariok » 27 Mar 2011 19:59 pm

Je to vec názoru, ale trúfam si tvrdiť, že pracie prachy obsahujú toľko druhov chemikálií, že ich z tých kamenov nedostaneš tak ľahko, ako si ich tam dostal, a tá pena mi dáva za pravdu. Ešte veľa vody pretečie tvojim akvárkom, pokiaľ sa zbavíš všetkých stôp po použití toho postupu. Aj kamene sú obyčajne pórovité, aj keď to nie je na prvý pohľad zrejmé, a tam sa len tak ľahko nedostaneš. Či sa s tým stotožníš, alebo nie, je na tebe. Každopádne výmeny vody to určite poriešia, otázka je len za aký čas? Držím ti napriek tomu palce, nech to nie je také čierne, ako som to nadhodil.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod martin_s » 28 Mar 2011 10:37 am

Peterrr napísal:Riasi tam nemám to boli na kamenoch s prirody preto som ich pral.

Ja ti poviem bezpecne ze tie riasy tam mas aj ked ich nevidis. Vzdy ide len o to ci dokazes vytvorit take podmienky aby sa ti nerozmohli po celom akva.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Wraithex » 01 Júl 2011 09:25 am

ahojte!

Mám asi podobný problém.

tvorí sa mi na hladine taký bublinkový povlak, jemne bublinkový, krmivo normalne cezen prejde a padne dole, ten povlak nema ani 2mm usudzujem, lenže čo s tým? stačí len vrh vody vybrat/povytahovat ho?/, lebo na filter bola spravená dlhsia striekacia rampa kvoli sile prúdu, mam tu na to aj temu na ten filter,

neviem z coho to moze byt...

voda jemierne zafarbena od korenov, ze to je normalne....ked som mal este na filter druhu nasadu ten bublifuk /trubicku s nasavanim vzduchu/ tak v akva sa mi robil pomali vír :) kedze filter je moc silny a zacalo mi pár rastliniek hnit. Tie listy a ratlinky osm obstrihal a hned von, v robote som si prerobil stirekaciu rampu ako som sa tu docítal, predlzil som ju, tu co som cital ...tak len hm...teraz kedze mamm tu rambu tak do akva su vhanane malinke bublinky, a rastlinky vyhanaju ako sialene a regeneruju sa, mám uz v akva po 2ch týzdnoch /zabehnutiu/ aj 2ch prísavníkov zavojovych a tento vikend premyslam nad zmenou filtra a dokupenie rybiek.

ako sa mám zbavit peny? ci rada ako postupovat. foto prikladám.

Ďakujem!

http://www.uloz.to/9539992/pena-1-jpg
http://www.uloz.to/9539993/pena-2-jpg
Wraithex
 
Príspevky: 14
Založený: 16 Jún 2011 13:19 pm

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod CaneCorso » 01 Júl 2011 10:09 am

Skús tie noviny,ako písal Richard.Akva je ešte čerstvé,ja som to,tiež v začiatkoch, zberal sieťkou na ryby a pomohlo to.Teraz mám už pokoj.
Obrázok používateľa
CaneCorso
 
Príspevky: 108
Obrázky: 25
Založený: 12 Jan 2011 19:19 pm
Bydlisko: Tisovec

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod dedojozef » 01 Júl 2011 10:19 am

Dva týždne bol zábeh alebo zábeh + 2 týždne? Tie korene si vyváral? Nemôže sa niečo uvoľňovať z nich? Výmena časti vody nepomohla?
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod Wraithex » 01 Júl 2011 10:28 am

CaneCorso napísal:Skús tie noviny,ako písal Richard.Akva je ešte čerstvé,ja som to,tiež v začiatkoch, zberal sieťkou na ryby a pomohlo to.Teraz mám už pokoj.


ok pojdem na to z vrchu je taky ako mierny povlak, a ma pocit ze zelena riasa sa mi tam zacina kotit :)..2tyzdne mal zábeh cito voda, a rasltinky +filter nonsto a len teraz 2ch prisavnikov,,,,a su zatial spokojný :)...vsimam si vsetko pre istotu...a korene sa vyvarali a 1den mocili vo vode...vsade kde som sa pytal hovorili ze to casom upadne a ze to neskodi rybkam..

ok idem chytat a uvidime co to spraví
Wraithex
 
Príspevky: 14
Založený: 16 Jún 2011 13:19 pm

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod gupka.akva » 24 Júl 2011 18:41 pm

ahojte...

...chcela by som sa opýtať...zakladám si akváriu,120l...mám tam už aj pekne urobený spodok,kamienky...mala som vložený porast...stihla napustiť tak 60l vody....a dnes som si všimla, že mi ten porast, čo nebolo zatial ponorené a bolo vlhké poplesnel :-(...pleseň má tak 5cm, také vlasy...siahalo aj na hladinu vody...vybrala som to...bude potrebné znovu to čistiť,aj tú vodu?...mohlo sa tam niečo dostať,znehodnotiť ju?...

...pustila som filter-to som mala urobiť hneď :-(...a pridala som do tej vody JBL Clynol-Wasserreiniger auf naturlicher Basis...písali 10 ml na 40l...tak som dala trošku menej...mohlo by byť,pomôže?...či radšej odznova zariadiť,čistiť?...

a kamienky mám také tehlové,červenkasté a biele-také perleťové...dobre boli premyté,čistá voda išla...a nad tými bielymi sa robí ešte aj taký biely dym :-(...

poradte čo s tým všetkým a ďakujem...Maťka...
Obrázok používateľa
gupka.akva
 
Príspevky: 12
Založený: 22 Júl 2011 08:28 am

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod prasan » 24 Júl 2011 18:52 pm

Koreň chytá pliesen Iba ak nie je akva riadne zabehnuté.A tak isto pena sa vo väčšine prípadov robí pri nezabehnutom akva.Hlavne ak je použitý celkom nový substrát.Ak sa vkladá koreň prípadne konár do riadne zabehnutého, nikdy žiadna plieseň nepríde.Musíš teraz pravideľne meniť časť vody a nechať filter bežať non stop.Plieseň sa postupne stratí.Najlepšie by bolo ak by tam ešte ryby neboli.Ak sú daj do akva soľ,trocha to pomôže.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4019
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod gupka.akva » 24 Júl 2011 18:58 pm

ďakujem za odpoveď,potešila...

...len ide o to,že ja som mala napustenú len časť vody a preto sa to aj stalo...na tých neponorených častiach...čo bolo vo vode,to bolo pekné,hnedé...aj som čítala,že sa môže stať na tom koreni zo začiatku biely povlak...ale to sa ani nekoná...len čo mi poplesneli tie ešte nezaliate časti...som to vybrala,umyjem ho...len či aj tá voda už nie je znehodnotená...teraz som už filter pustila...neviem či už aj má nejaký význam...alebo to opäť radšej vyčistiť,vyliať a napĺňať od začiatku...

...a čo povieš na to liečivo,čo je to zač?...uvidím aká tá voda bude,či sa prečistí...

...a áno...rybky by som tam pustila aj až po tom mesiaci,ako mi tu už niekto poradil :-)...teraz mám také 25 l akvárium, pár gupiek a malých prírastkov :-)...7 neoniek albínkov a bolo by mi ľúto keby uhynuli, ich mám rada :-)
Obrázok používateľa
gupka.akva
 
Príspevky: 12
Založený: 22 Júl 2011 08:28 am

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod prasan » 24 Júl 2011 19:10 pm

Liečivo nepoznám tak neporadím.Filter musí bežať deň noc bez prestávky,inak v ňom hynú užitočné baktérie a nespĺňa funkciu na ktorú tam vlastne je.
A vrátim sa k tej pene na hladine-Je to najčastejšie spôsobené substrátom.I po dôkladnom čistení sa tvorý pena kým sa substrát poriadne nezabehne.Na úplnom začiatku písal Peterrr,že založil akva a má tam substrát Denerle-ja som rovnakú penu pozoroval pri tom istom substráte.Normálnou týždennou výmenou časti vody sa to za čas dalo do poriadku.(už neviem presne za aký čas,ale asi za
mesiac)
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4019
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod gupka.akva » 24 Júl 2011 19:41 pm

dobre...aj to potom vykonám...už som to aj vyliala a vyčistím si nanovo aj kamienky vyvarím :-)...nebudem riskovať,nestojí mi za to...a ďakujem za rady...

...a ja som si potom aj do toto filtra kúpila aj také 2 tabletky,aby mal aj biolog.funkciu...aj kadejaké prípravky mám do vody a nedám už potom nič iné...hádam bude pekné a aj rybky zdravé...by ma tešilo,keby som také mala :-)
Obrázok používateľa
gupka.akva
 
Príspevky: 12
Založený: 22 Júl 2011 08:28 am

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod prasan » 24 Júl 2011 19:45 pm

No ja okrem hnojiva pre rastlinky nepoužívam žiadne prípravky-nepokladám ich za až také dôležité.Hlavne aj preto,že chovám hlavne rakov.Dá sa tak skrátiť doba zábehu,podľa mňa však nie sú tak potrebné.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4019
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: Filter robi penu na hladine

Odoslaťod gupka.akva » 26 Júl 2011 23:41 pm

ahoj, ďakujem za radu...

...áno, viem, že aj také živočíchy, aj slimáky, krevetky a spol. vytvárajú také prostredie,lepšie,taký biotop...aj ja mám teraz pár krevetiek :-)...aj som o nich čítala:-)...aj žiadna ešte nevyšla,neznepáčilo sa jej ;-)
Obrázok používateľa
gupka.akva
 
Príspevky: 12
Založený: 22 Júl 2011 08:28 am

Ďalšia

Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.