Fluval FX 5



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Fluval FX 5

Odoslaťod Attila Szabó » 21 Jan 2007 14:06 pm

Ahojte, v blízkej budúcnosti plánujem cca. 1500-1700 litrové akva s Tropheusmi - asi 100ks dospelých rýb. Podľa mojich skúseností s chovom týchto rýb je mi jasné, že budem potrebovať filtráciu o sile cca. 5-6000 l/hod. Otázka znie, čím do dosiahnuť?
Uvažujem jedine s kanistrovými filtrami, nič iné neprichádza do úvahy. Veľmi dobre poznám filtre Eheim Classic a som s nimi doteraz veľmi spokojný, ale aj najväčší z nich, 2260-ka má výkon len 1900 l/hod., čo je v tomto prípade veľmi málo, veď použitie 3 ks týchto filtrov by vyšlo cez 30 tis. SKK a odber el. energie 150W.
Prosím vás, ak má niekto nejaké praktické vlastné skúsenosti s filtrom Fluval FX5, nech sa o ne podelí so mnou, vlastne s nami :) Ekonomicky by bolo najlepšie riešenie použiť 2 ks tohoto filtra. Ale je tento filter tak dobrý ako Eheim?
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Reklama

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod STH » 21 Jan 2007 14:17 pm

http://www.akvashop.sk/product_info.php?cPath=92&products_id=163
http://www.skloporcelan.sk/index.php?sekcia=katalog&kid=3
pozri tieto linky,mozes si zhotovit o takom vykone nieco aj sam,spotreba je mensia a naklady na kupu tiez...len ten filtracny material neviem kolko by ta stal :(
Obrázok používateľa
STH
 
Príspevky: 530
Obrázky: 38
Založený: 03 Jan 2007 20:45 pm
Bydlisko: Žilina

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod mig07 » 21 Jan 2007 15:11 pm

Ahoj ja mám Fluval FX5 asi 9 mesiacou. Zatial som ho čistil 2 krát a to z toho dôvodu že 1 a 3 komore mám vata. Teraz čakám na keramiku a dávam ju do všetkých 3 komôr. Pri čistení som vždy čistil že molitan je čistí aj keramika len vata bola špinavá a klesol mi kvôli tomu prietok.
Inak mám 675 l Malawi a v nom cca 80 ryb z toho 65 dospelých tlamovcou. Hlučnosť nulová. Musím pozerať niekedy na raslinky či mi vlasne ten filter ide. :D Filter mám asi 60cm od hlavy ked spím.
Ja vodu nevymienam len vždy dolievam čo sa odparí. cca 30l týždenne a odkalujem 3 x do roka 50% vody a pri tom vymienam naplne vo filtri.

V krátkosti zhrnuté som s nim nadmieru spokojný. Veľký výkon mala spotreba to boli hlavné moje dôvody na kúpu.

Filtrácou na takéto akva by bolo asi navhodnejšie nejaký vonkajší filter o velkosti 200 l akva (Najlacnejšie riešenie). Ale tie 2 Fluvaly si myslím že to akva zvládnu prečistiť v pohode.
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod Attila Szabó » 21 Jan 2007 16:29 pm

Fíha, FX5 na 675 litrov? Musí tam robiť riadnu víchricu :D Síce ja mám v malom akva 1000 l/hod na 190 litrov... Ovšem máš to prerybnené, tak tam treba filtrovať ostošesť.

Nuž viem, že robený externý filter cca. 200-250 litrový by bol asi najlepší, ale vieš ako to je: máš podnikanie a peniaze, tak nemáš čas. Takže radšej 2-3 kvalitné, opakujem kvalitné kanistrové filtre, ako púšťať sa do časovo náročných vecí, to by som asi nikdy nedokončil :(
Táto recenzia ma potešila, prípadne ťa niekedy navštívim, ak by to bolo možné, obhliadnuť si trochu ten fluval.
Akú keramiku tam dávaš? Siporax?
Ja mám v 2260-ke odspodu Biofibres, Biopur od SERY, potom biomolitan najprv redší, potom hustejší a na vrchu vatu. Čistím ho cca. raz za 2 mesiace, keď vidím, že je prietok menší.
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod mig07 » 21 Jan 2007 23:13 pm

Ahoj ja mam akva síce prerybnené ale planujem ich na leto stahovať do väčšieho.

Moc velku víchricu to neribí lebo tam mám v spodnom a vrchnom koši vatu a v strede "keramiku" a končí sa to v akva takou rozbočkou vid

Obrázok

a nejaku fotku ako to vyzerá vo filtri som našiel náhodne na googlie vid
http://www.tropefisk.dk/shop/Shop-SEO.a ... PID-206490

A ešte som zabudol povedat filter sa raz za 24 hodin vypne tušim na minutu a vtedy odvzdušnuje system. Dobrá vec.

Keramiku používam EHFISUBSTRAT a teraz tam idem dávat EHFISUBSTRAT PRO
takže očakávam väčší prietok
Naposledy upravil mig07 dňa 17 Feb 2007 21:58 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod STH » 21 Jan 2007 23:17 pm

Tu na akve je aj taka mala prezentacia toho filtra :wink:
www.akva.sk/viewtopic.php?t=3331&start=25&
Obrázok používateľa
STH
 
Príspevky: 530
Obrázky: 38
Založený: 03 Jan 2007 20:45 pm
Bydlisko: Žilina

Odoslaťod Papagaj » 11 Okt 2009 02:24 am

Je mozne znizit jeho spotrebu el. energie tym ze sa pusti slabsie ?
Znizit prietok a tym aj spotrebu..
Obrázok používateľa
Papagaj
 
Príspevky: 119
Obrázky: 14
Založený: 25 Feb 2004 22:33 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod Giftzahn » 11 Okt 2009 07:58 am

Papagaj napísal:Je mozne znizit jeho spotrebu el. energie tym ze sa pusti slabsie ?
Znizit prietok a tym aj spotrebu..


njn, dost o tom pochybujem....znizit prietok mozes priskrtenim hadic ... nie znizenim vykonu pumpy ..... pumpa vsak bezi stale na rovnaky vykon...cize by mala mat aj rovnaky prikon/spotrebu .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod azet » 12 Okt 2009 14:39 pm

@Papagaj: myslim, ze na to, akym brontosaurom je Fluval FX 5, tak spotreba cca. 50W je uplne v poriadku.

ked uz uvazujes o filtri takychto rozmerov, skor by mi vadil maly objem filtracnych medii.

tu najdes rozne moznosti modifikacii na zvacsenie jeho biologickej kapacity:

http://www.innovationlandscaping.com/fx5/index.html
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Odoslaťod Jan Blanar » 12 Okt 2009 15:53 pm

áno modifikáciami náplní je možné podstatne zvýšiť filtráčnú plochu inak 50 W výkon stojí za to
Jan Blanar
 
Príspevky: 364
Obrázky: 0
Založený: 05 Jan 2008 18:18 pm
Bydlisko: Drienovská Nová Ves 95

Fluval FX5

Odoslaťod dvolna » 05 Jan 2011 20:23 pm

Ake mate skusenosti? ja až doteraz super. ale nejak mi začal ,,vrcat,, motor. obcas to urobilo aj v minulosti.Potom stacilo filter vycistit a bolo to ok. Teraz som vycistil a nič. Vrči mi to dalej. nie je to nejake extra ale som naučený na tichý chod. počut len prudenie vody.Dost ma to znervoznuje. Dakujem za radu. Po 3dnoch som dnes pre istotu opat vyčistil aelestale jemne vrici. Vsimol som si že ked motor jemne pritlacim tak je ticho ale ked pustim tak zas.
dvolna
 
Príspevky: 82
Obrázky: 19
Založený: 09 Feb 2004 23:53 pm
Bydlisko: martin

Re: Fluval FX5

Odoslaťod Giftzahn » 05 Jan 2011 21:58 pm

dvolna napísal:Ake mate skusenosti? ja až doteraz super. ale nejak mi začal ,,vrcat,, motor. obcas to urobilo aj v minulosti.Potom stacilo filter vycistit a bolo to ok. Teraz som vycistil a nič. Vrči mi to dalej. nie je to nejake extra ale som naučený na tichý chod. počut len prudenie vody.Dost ma to znervoznuje. Dakujem za radu. Po 3dnoch som dnes pre istotu opat vyčistil aelestale jemne vrici. Vsimol som si že ked motor jemne pritlacim tak je ticho ale ked pustim tak zas.


njn, podla toho co pises sa prevdepodobne nieco uvolnilo ...ci uz samotne uchytenie motora ... pripadne nejaka ina suciastka a teraz to asi rezonuje :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod buggy2 » 05 Jan 2011 22:00 pm

Mam ten filter cca 2a pol roka no nemal som s ním problem pozeral si aj na rotor ci nieje puknutý magnet ?
buggy2
 
Príspevky: 54
Založený: 17 Aug 2009 22:15 pm

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod dvolna » 05 Jan 2011 22:32 pm

pokial viem tak domotora sa neda pozriet.a ani na magnet.je to vsetko urobene na pevno.alebo nie?
dvolna
 
Príspevky: 82
Obrázky: 19
Založený: 09 Feb 2004 23:53 pm
Bydlisko: martin

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod buggy2 » 05 Jan 2011 22:54 pm

Ten motor musis odsrubovat od kanistra a tam sa vybera potom oska s magnetom a vrtulkou ta nikdy nieje napevno mne sa stalo ze mi tam vtiahlo mach nejako.
buggy2
 
Príspevky: 54
Založený: 17 Aug 2009 22:15 pm

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod Giftzahn » 06 Jan 2011 07:37 am

dvolna napísal:pokial viem tak domotora sa neda pozriet.a ani na magnet.je to vsetko urobene na pevno.alebo nie?


njn, nic nie je urobene tak napevno ze by to neslo rozobrat ... :twisted: .... inak pozri si manual k FX5 pokial ma pamat neklame postup rozobrania "motora" je popisovany od stranky 22 do asi cca.24 .... uz si to prene nepamatam :mrgreen: a nezabudat ... vzdy je treba robit usilovne RTF :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod dvolna » 06 Jan 2011 09:53 am

skusim kuknut.čo je prosim RTF?
dvolna
 
Príspevky: 82
Obrázky: 19
Založený: 09 Feb 2004 23:53 pm
Bydlisko: martin

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod Giftzahn » 06 Jan 2011 12:35 pm

dvolna napísal:skusim kuknut.čo je prosim RTF?


:mrgreen: ani sa nepytaj .... malo to byt RTFM :roll:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod dvolna » 06 Jan 2011 19:08 pm

tak som rozobral motor a prestalo to. ale ostalo mi sycanie teda ako keby nasaval niekde vzduch. vrchný kryt mam pritiahnuty ako vzdy-s mierou.skusal som aj naklonit že ak je tam vduch.nepomohlo to.
dvolna
 
Príspevky: 82
Obrázky: 19
Založený: 09 Feb 2004 23:53 pm
Bydlisko: martin

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod Giftzahn » 06 Jan 2011 20:48 pm

dvolna napísal:tak som rozobral motor a prestalo to. ale ostalo mi sycanie teda ako keby nasaval niekde vzduch. vrchný kryt mam pritiahnuty ako vzdy-s mierou.skusal som aj naklonit že ak je tam vduch.nepomohlo to.


jj, rozobral si to kompletne ? pokial tam bol nejaky gummenny tesniaci kruzo k - tento sa oplati "premaznut" vazelinou napr. male balenie od EHEIMu za nejkaych 1,- EUR :wink: ... njn, to sycanie by malo prestat ... ono ak ma pamat neklame tento FX5 by mal mat auto-odvzdusnovanie v 2 dnovych intervaloch .... :mrgreen:
Naposledy upravil Giftzahn dňa 06 Jan 2011 20:53 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod dvolna » 06 Jan 2011 20:50 pm

ak myslis ten gumený za oskou s magnetom tak ten tam je. nepremazal som. tak to skusim este raz rozobrat a premazat. ano ma to autoodvzdusnenie.
dvolna
 
Príspevky: 82
Obrázky: 19
Založený: 09 Feb 2004 23:53 pm
Bydlisko: martin

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod Giftzahn » 06 Jan 2011 20:56 pm

dvolna napísal:ak myslis ten gumený za oskou s magnetom tak ten tam je. nepremazal som. tak to skusim este raz rozobrat a premazat. ano ma to autoodvzdusnenie.


jj,skleroza je holt previt :mrgreen: FX5 som rozbehaval u znameho a je to uz nejaky ten piatok .... v trochu modifikovanej verzii ... jemny tuning na externy HMF filter a je to proste jednoducho super filtrik .... :wink: njn, sak ho nechaj bezat a po auto odvzdusneni ufidis ci este syci .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod dvolna » 08 Jan 2011 21:55 pm

pockal som dva dni a zas je to ok.dakujem vsetkým za rady.
dvolna
 
Príspevky: 82
Obrázky: 19
Založený: 09 Feb 2004 23:53 pm
Bydlisko: martin

Re: Fluval FX 5?

Odoslaťod Giftzahn » 08 Jan 2011 23:09 pm

dvolna napísal:pockal som dva dni a zas je to ok.dakujem vsetkým za rady.


jj, automaticke odvzdusnovanie ... heh, ocividne funguje ako ma :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.