Foto- kompakty



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Odoslaťod Norman » 22 Apr 2008 12:58 pm

joko: pri foteni akva je mi vyklopny a otocny displej absolutne na nic. Krkolomne pripady fotenia kde to vyuzijes tvoria promile fotiek :) Takisto zoom, fakt si jediny koho poznam, co nahana rybu v akva zoomom :) Nie je ziaden problem fotit cokolvek v akva na pevne ohnisko. Tych par cm pohybu vykryjes proste pohybom celeho fotaku. AJ tak keby si chcel fotit rybu pod vacsim uhlom ako 10° cez sklo, tak ti nepomoze ani Leica ani iny super objektiv pretoze ti to proste skresli sklo akvaria.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Odoslaťod SoRex » 22 Apr 2008 13:31 pm

Norman napísal:... AJ tak keby si chcel fotit rybu pod vacsim uhlom ako 10° cez sklo, tak ti nepomoze ani Leica ani iny super objektiv pretoze ti to proste skresli sklo akvaria.
Já fotím tu nejmenší drobotinu na supermakro pod úhlem mnohdy větším, než 30° (abych eliminoval zrcadlení) a zkreslení nepozoruju. Ale je fakt, že fotím převážně rybky do 5 cm, na kterých se to nemusí projevit. Na velké cichlidě už to zakřivení (násobkové, nemýlím-li se) asi bude patrné.
Obrázok používateľa
SoRex
 
Príspevky: 746
Obrázky: 57
Založený: 07 Mar 2004 15:38 pm
Bydlisko: Praha

Odoslaťod Imrich Fuljer » 22 Apr 2008 13:42 pm

Ahoj Arowana,
doba je kruta :) A potrebuje uz nieco viac a ja som momentalne v stave vybrat si nieco co je lepsie ako to co mam Olympus C-310 ZOOM tak toto je moje " delo moj stroj ( vred ) " :)
Potrebujem nieco lepsie !!!
Dakujem za rady. Vsetkym co mi pomozu v mojom trapeni.
C-310 je dobry fotak ale uz bol zopar krat bol v poriadnom naprahu. Nieco ako hod kriketkou. No prislo mi luto nicit malvovku :)

Imro
Obrázok používateľa
Imrich Fuljer
 
Príspevky: 356
Obrázky: 67
Založený: 25 Aug 2007 12:25 pm
Bydlisko: Bytca-SLOVENSKO

Odoslaťod Marissa » 22 Apr 2008 14:56 pm

ja som spokojna so Sony H-9, velmi sikovny kompaktny fotak.. rychly, 15x zoom, robi naozaj pekne fotky..

pozrite napr.: http://clanky.katalog-fotoaparatov.sk/d ... r-shot-h9/
Obrázok používateľa
Marissa
 
Príspevky: 40
Obrázky: 4
Založený: 28 Dec 2006 17:19 pm
Bydlisko: ZV

Odoslaťod joko » 22 Apr 2008 19:14 pm

Norman napísal:joko: pri foteni akva je mi vyklopny ...
Co stale mas s fotenim akva, ak si niekto kupi fotak za 10-20 litrov nebude fotit iba akva predsa, a milop asi toboz nie. Myslim.
Takze co stale mas norman s fotenim iba akva ... ;-)

milop napísal:rozmyšľam nad alternatívou fotovybavy o slušný kompakt.
No a jediny slusny kompakt je FZ50 zatial :lol: - srandujem, jasne, ze nie, ale len kvoli tomu ze kazdy mame iny vkus.

Len si myslim, ze lepsim kompaktom robi aj aj: Otocny display, prstencove zaostrenie pri makro, prstencove zmenenie ohniska, kvalitny objektiv, dobre prisposobne telo, a pod. a toto vsetko ma FZ50, u S1,3,5 mi chyba ten objektiv, u ostatnich to ostatne, vzdy nieco s toho. Sum a pod, olejomalba, to je rovnake pri kazdom v tej triede. Preto je dobre, ak NAHODOU budete robit fotku vacsiu ako 10x15 aby ste to odfotili do RAW a potom upravili kvalitnym softom. A to FZ50 dokaze tiez.

Aky polarizacny filter sa da dat na S5 ? Sak to ani zavit nema. A ine filtre, predsadky a pod, vsetko to asi drzi len aby sa nepovedalo. Ja mam polarizacny od HOYA (poradil majko) a kto robi na S5 ?
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod salik » 22 Apr 2008 21:21 pm

joko napísal:filter sa da dat na S5 ? Sak to ani zavit nema. A ine filtre, predsadky a pod, vsetko to asi drzi len aby sa nepovedalo. Ja mam polarizacny od HOYA (poradil majko) a kto robi na S5 ?

myslim ze cez adapter mozes na kompakt bez zavitu pouzit filtre Cokin
www.oehling.cz/inshop/files/V700-A.pdf
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Odoslaťod Dzuzepe » 22 Apr 2008 21:53 pm

Aky polarizacny filter sa da dat na S5 ? Sak to ani zavit nema. A ine filtre, predsadky a pod, vsetko to asi drzi len aby sa nepovedalo. Ja mam polarizacny od HOYA (poradil majko) a kto robi na S5 ?[/quote]

Salik mysli dobre, daju sa pouzivat Cokiny ale na original canonacky adapter treba zohnat kruhove filtre.
A Joko, nez sa pustis do tvrdej kritiky nejakej znacky aspon si precitaj nejake recenzie daneho modelu.
Potom by tvoje vyjadrenia nevyzerali tak trosku detinsky..bez urazky 8)
Obrázok používateľa
Dzuzepe
 
Príspevky: 108
Obrázky: 14
Založený: 02 Apr 2007 15:33 pm
Bydlisko: Pezinok

Odoslaťod joko » 22 Apr 2008 23:55 pm

Dzuzepe napísal:A Joko, nez sa pustis do tvrdej kritiky nejakej znacky aspon si precitaj nejake recenzie daneho modelu.
Potom by tvoje vyjadrenia nevyzerali tak trosku detinsky..bez urazky 8)
Ved ja nekritizujem tvrdo. len pisem o vyhodach FZ50 a cakam co napisu ini ... Takze diskusia.
Ja predsa nepresviacam ani molopa aby kupil FZ50, alebo iny fotak, len pisem moje skusenosti.
Dzuzepe: mimochodom, sak tiez kritizujes mna a ani jeden kmonkretny argument si nedal. To je detinskejsie ako moje prispevky. Nemyslis ?
Tiez bez urazky ;-) sak diskutujeme.
Niekomu vyhovuje S1,3,5, nech si kupi, len stale tvrdim preco ja mam FZ50 ... Hlavne kvoli tomu ze sa najviac podoba zrkadlovke, ktore su vymakane. Ale tiez maju svoje zapory.
Dzuzepe: napis konkretne, nech niesi ako ja ... ;-)
Ja som sa tvrdo rozhodoval medzi Finepix 9600 a FZ50. Myslim si ze som si dobre vybral. Ale Canon S3 som si vtedy drzal v ruke 3/4 hodiny v predajni v BA v FaxCopy na Vajnorskej, takze viem co je zac.
Nehram sa na profika, ale snazim sa pisat konkretne to co pisem o fotaku.
Mimo ine, niesom zamestnancom Panasonicu ... Len aby si zase nieco nehladal.
Takze s toho pohladu je mi fuk co si milop kupi, ale chcel som napisat svoje skusenosti, ktore uznavam mozu byt skreslene a mozu sa vymykat vseobecnosti, aj ked si nemyslim, ze ano ;-)
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod elwiss » 23 Apr 2008 00:53 am

ja len tolko ze

NIKON is best
Obrázok používateľa
elwiss
 
Príspevky: 151
Obrázky: 25
Založený: 28 Mar 2007 22:54 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod Norman » 23 Apr 2008 08:07 am

Joko: ten tvoj favorit FZ50 vychadza z obrovskej nevedomosti ostatnych kompaktov !!! Netvrd nieco o com nevies, ci nie je pravda ;)

Na S5, tak ako aj na ostatne "vyssie" kompakty sa da namontovat prislusenstvo podla lubovole. Ci uz filtre, tak aj makropredsadky, telepredsadky, sirokouhlepredsadky atd.. len si to treba trosku prejst. Cely fotosvet nekonci len u 5tich najznamejsich znaciek, su tisice malych vyrobcov ktori vyrabaju aj "nemozne" prislusenstvo prave na kompakty ;)

Tak zaujato ako ty pises o vyhodach FZ50 a zaroven davas najavo neznalost ostatnych tak tak mozem ja pisat o mojej A2, nerobim to preto lebo prave A2 poznam omnoho lepsie ako tie ostatne, no s nimi som mal moznost zopar zaberov spravit takze mam aspom sajnu o com su :) Takisto moze majitel S5 napisat rovnako zaujato vyhody S5 oproti FZ50 :) Detto Sony, Fuji, Olympus.

Joko: otazka na FZ50 aky kvalitny blesk na neho mozes nasadit, co ti poskytne komfort ako Canonacka 580ka ktora bezproblemov na 100% funkcii spolupracuje s S5 ?

elwiss: najprv by ten Nikon musel vyrabat nejaky vyssi model kompaktu, od cias 8800 a 8700 od tejto triedy upustil a vrati sa tam az o dva mesiace ked do Europy dorazi P80ka ;) Aj ked ta bude tiez trosku inym smerom.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod Miloš » 23 Apr 2008 08:10 am

joko prstencove ostrenie pri kompaktoch mi pride ako utrpenie kedze kym clovek preostri tak to trva straaasne dlho to uz radcej pouzit automat aj ked uznavam ze som mal moznost skusat to len na jednom fotaku a mohlo sa to casom zlepsit ale ak by som chcel nieco zaostrit rucne tak tym prstencom krutim este dnes vyklopny displej uznavam vyhoda je a velika ale da sa aj bez neho a namyslim ze by bola rovnaka olejomalba pri canone a pri panasonicu vydel som fotky z oboch a prave preto som povedal ze panasonic nikdy nekupim RAW by to mohol riesit ale kedze sa mi nechce s fotkami hrat v compe tak pokial mi na foto naozaj nezalezi tak raw nepouzijem a ak by mi na nej zalezalo tak pouzijem zrkadlovku preto mi raw pri kompakte pride ako pekna ale nevyuzitelna vec
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1082
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod Dzuzepe » 23 Apr 2008 09:20 am

Drahy Joko, kritizoval som iba tvoje tvrdenie ohladne filtrov.
Prispekov ohladne S5 je tu od Normana dost. Pridal som na zaciatku link na porovnanie modelov.
Je sice inojazycny ale sikovnejsi clovek si moze porovnat vysledky viacerych modelov.
Osobne ak by bol na tvojom mieste Joko, vyzival sa v manualnom ostreni a upravach fotiek v RAW formate tak by si si radsej nasporil na nejaky starsi model DSLR.
Ja osobne som si zvolil S5 preto lebo s nou foti aj moja zena preto sme potrebovali user friendly fotoaparat. A to S5 ka je.
Pohotovy, lahko ovladatelny, vsestrany.
Obrázok používateľa
Dzuzepe
 
Príspevky: 108
Obrázky: 14
Založený: 02 Apr 2007 15:33 pm
Bydlisko: Pezinok

Odoslaťod arowana » 23 Apr 2008 10:31 am

Raviolka napísal:
joko napísal:Okrem toho velikanska vyhoda je prave otocny display s cim mozes fotit 1 cm od hladiny jazera, alebo cez ludi, so zdvihnutimi rukami ... S5 to uz ma, S3 tusim obmedzene
Souhlasím, že je to velká výhoda, ale otočný displej měl už S1 (v době kdy ostatní o tom ani nesnili :-P) a S3 :idea:


Raviolka, nechcem byť vyrývačný, ale s prvenstvom Canonu ohľadom výklopných displejov, to nie je celkom pravda :) :D
Olympus ich napr.modelmi 5050 a 5060 WZ, predbehol takmer o niekoľko rokov a to dokonca nie v bakelitovom modeli, ale horčíkovom.
Obrázok používateľa
arowana
 
Príspevky: 2546
Obrázky: 77
Založený: 23 Nov 2006 04:32 am
Bydlisko: Košice

Odoslaťod Norman » 23 Apr 2008 10:35 am

Milos: ano je to utrpenie avsak napriklad na A2 je funkcia "manualne doostrenie" takze priblizne trafi autofokus a presnu rovinu ostrenia si uz doladis sam. Neviem ci vsak toto je aj na inych kompaktoch s prstencovym manualnym ostrenim.

Dzuzeppe ma v jednom pravzu S5 je "vseludovy" kompakt na ktorom sa najdu aj pokrocile funkcie ked ich chces, ked nechces tak na automat s nim rodicov na dovolenke odfoti aj 5r decko :) To iste by sa dalo povedat aj o Oly 5xx, Sony Hx a inych podobnych. FZ50, S9500/9600, S100fs su uz trosicku inde, su to EVF na vyplnenie medzery medzi kompaktami a DSLR.

Zoli, dovolim si oponovat mame v robote Oly 5060 a ten bol jednoznacne neskor ako S1 od Canonu. 5050 neviem kedy bol casovo na trhu :)
Naposledy upravil Norman dňa 23 Apr 2008 10:38 am, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod arowana » 23 Apr 2008 10:41 am

Norman, Oly 5060 bol pred S1 hodený na trh cca niekoľko mesiacov pred S1, aspoň pokial mám presné info / nie uvedenie predaja na našom trhu /, Oly 5050 cca 3 roky skôr.
Nechcem sa mimochodom prieť na banalitách, ale som schizofrenický prívrženec aj Olympusu aj Canonu a mám archivovanú takmer každú recenziu, ktorá v dobe daného modelu bola dostupná. :D
Obrázok používateľa
arowana
 
Príspevky: 2546
Obrázky: 77
Založený: 23 Nov 2006 04:32 am
Bydlisko: Košice

Odoslaťod joko » 24 Apr 2008 00:28 am

Norman, jedine co si vedel napisat proti mojim argumentom je nejake info o blesku. Blesk je to posledne s cim by som chcel fotit ... Ten je dobry tak na portrety v ateliary a na svadby. Ale ber to len ako moj nazor ! No este na dokument fotky ...
Ako pisem, uz niekolky krat, je mi jedno co si kto kupi, len budem rad, aby bol spokojny ...
Prave na makro si myslim, ze potrebujes manualne zaostrovanie ...
Tam nejak automatika nieje nic moc (nepisem o DSLR, s tym nemam skusenost)
Mozno je S5 zazrak, ale pri makro mi fz50 zaostri malokedy na to na co chcem, takze manual je SUPER vec, a ked je to prstenec, tak nieje o com ...
Sak dajme preteky, donesme si svoje fotaky na stretko ..., na akvaletgo a pod. A porovnajme. Teraz to nemyslim povysujuco, vela krat som uz kupil vec v ktorej som sa sklamal, len zrobime testy ...
Dzuzepe: Zase nic konkretne, takze nejak si ma nenadchoil ... jasne ze filtre idu na vsetko, len ide o to ake ... ale este som si nekukol ani salikovu linku, talkze neviem. Zajtra si kuknem, bol som mimo - na dovolenke.
TO ALL: Diskutujeme, a ak ma niekto presveci ze FZ50 je naozaj horsi ako S3, rad mu kupim pivo a to myslim vazne a nie povysenecky. Proste S3,5 mozno vie rychlesie zaostrovat a je trochy mensi a easy frendly, ale to je vsetko ... - MOJ NAZOR
Ku blesku sa nebudem vyjadrovat ale nemyslim, ze by bol FZ 50 zaostaly ;-)
tuto temu budem sledovat aj nadalej, hlavne kvoli tomu aby som sa nieco naucil ... Aj vdaka vam, berem to ako diskusiu. OK ? ;-)
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod Norman » 24 Apr 2008 08:42 am

Joko: jedine co sy zas dokazal ty je tvrdit, ze FZ50 ma lepsie sklo ako S5. A to prosim preco ? Za to, ze S5 ho ma fyzicky mensie ? :D Daj argument, ma vacsie nejake vady ? Je menej svetelny ? A preco porovnavat len sklo ked vysledok zarucuje az spojenie sklo+chip+sw ? Vysledne fotky su pri porovnani rovnakych ohnisiek z S5 lepsie priamo zo stroja, pri pouziti PC je este co z S5 editovat kdezto z FZ50 je uz velmi vela detailov znicenych.

Blesk je velmi dolezity aj pri foteni zivota v akva, nespominam si, ze by som od teba videl slusnu akvafotku z FZ50 ;) Takze ak mi kupis S5 a speedlight 580 II, milerad si s tebou zasutazim :D

Ja si zas myslim, ze na makro prave nepotrebujes absolutne ziadne zaostrovanie. Hlbka ostrosti je minimalna a pohybom niekolko mm (az dokonca desatin mm pri zvacseni objektu) celym fotoaparatom mozes bezproblemovo ostrit na ktoru partiu objektu chces. Manual zoom by sa ratal len vtedy keby to naozaj bol manual a nie len elektronickym kruzkom ovladane motoricke zaostrovanie kde sa bud ukrutis na smrt (pripad mojej A2) alebo je to oneskorene a pomale (vsetky ostatne dnesne kompakty co to maju vratane 9500/9600, FZ50 a S100fs). Kedze full manual neponuka ziaden kompakt tak tato "vyhoda" FZ50 neprinasa ziadne +, je to cisto len o zvyku nic na tom nie je presnejsie ani rychlejsie.

Co si mal na mysli tym "ake" filtre ? Filtre su vzdy filtre a tie, co su pouzitelne na FZ50 su pouzitelne na ktoromkolvek inom kompakte s odpovedajucou redukciou. Takze si mozes kupit filter od Hamy za 199 ale aj od Canonu za 3000 je to len na tebe kolko do toho das.

Nikto netvrdi ze FZ50 je zaostaly ale bohuzial robi "krasne ziariace vivid" fotky ktore su pekne do rodinneho albumu ;) To ze uzivatelia poslali peticiu panasonicu aby odstranil v sw neustale pouzitie "odsumovaka" len dokazuje, ze s nim ludia v globale moc spokojni nie su.

PS: tebe nie je jedno kto si co kupi pokial to nebude FZ50 ;) A ked je podla teba jedina vyhoda S5 je to, ze je mensi, rychlejsi a easy, tak co viac si od kompaktu priat ? Kompakty maju byt male, pohotove a easy. A ked sa k tomu prida aj plno funkcii a moznosti pre pokrocilejsich tak preco nie :) o to lepsie.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod Dzuzepe » 24 Apr 2008 10:05 am

Joko, to najkonkretnejsie najdes v linku ktory som sem vlozil, treti prispevok. Ale mam dojem ze si si ani nedal namahu aby si oba modely porovnal.
Tato diskusia sa trosku zvrhava a odklana od povodneho zameru.
Ja ta nepotrebujem nadchynat Joko, vyjadril som moj postoj k S5, tot vsio.
Obrázok používateľa
Dzuzepe
 
Príspevky: 108
Obrázky: 14
Založený: 02 Apr 2007 15:33 pm
Bydlisko: Pezinok

Odoslaťod joko » 24 Apr 2008 11:03 am

Porovnal som si to: pravdu povediac sa mi niektore kompozicie nepacia ani na jednom fotaku.
Niektore viac na S5 a niektore na FZ50 - skor to makro.
http://www.lesnumeriques.com/duels.php? ... 1323&ph=19
Niekedy sa mi az nezda, ze to fotili s fotakmi, co su k tym fotkam. Teraz nemyslim len
toto konkretne porovnanie, kukal som aj ine.

No mne sa s tym kruzkom zaostruje super. Ak fotim v akva, fotak mam oprety o sklo, lebo
stativ mam pokazeny, takze nemozem s nim manipulovat. Preto sa mi paci ze sa da zaostrovat
kruzkom. Aj keby bol na stative, nebudem predsa posuvat nim. Ale ako pisete, vacsina veci
je asi len zvyk, komu co vyhovuje. Pri zaostreni, zaostrim auto a potom prepnem na manual,
takze k smrti sa neukrutim. Len doostrim a je to jemne zaostrenie, a je super.

OK, ja som spokojny, vy ste spokojni :-)
Norman, donesies ho na akvaleto? S5
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod Dzuzepe » 24 Apr 2008 11:34 am

Joko, :o
.. a keby som vedel ze si ho chces omrknut tak som ti ho mohol doniest na akvastretko..
Obrázok používateľa
Dzuzepe
 
Príspevky: 108
Obrázky: 14
Založený: 02 Apr 2007 15:33 pm
Bydlisko: Pezinok

Odoslaťod joko » 24 Apr 2008 12:49 pm

Dzuzepe napísal:Joko, :o ... a keby som vedel ze si ho chces omrknut tak som ti ho mohol doniest na akvastretko..
Sak dones na akvaleto. A paolo donesie 1DmarkIII ;-)
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod paolo » 24 Apr 2008 13:04 pm

ty vole...mark sa mi sice lepil na prsty ale nakoniec mi ho zobrali :cry:
Obrázok používateľa
paolo
 
Príspevky: 163
Obrázky: 94
Založený: 21 Jan 2008 22:42 pm
Bydlisko: bratislava

Odoslaťod Norman » 24 Apr 2008 13:11 pm

Joko: ja nevlastnim S5, mal som ho len par krat pozicany od kamosa. V case ked som kupoval moju A2 bola len S3 a ta bola podstatne drahsia ako moja A2 ktoru som kupil z druhej ruky.

Vacsina veci je o zvyku. Da sa fotit so vsetkym, kazdy mame ine priority v ovladani, funkciach aj prislusenstve.

Inak ako som uz naznacil momentalne poskulujem po Fuji S100fs, len sa mi zatial nedostala pod ruky :(

PS: na FZ50 nie je funkcia "manualne doostrenie po AF" po namacknuti spuste ? To musis prepnut z AF na MF a az potom krutit kruzkom ?
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod joko » 24 Apr 2008 21:38 pm

Norman napísal:PS: na FZ50 nie je funkcia "manualne doostrenie po AF" po namacknuti spuste ? To musis prepnut z AF na MF a az potom krutit kruzkom ?
Je aj nieje :lol:
Ked si das MF tak ti zaostruje manualne, ale je tam tlacitko hned pri tom, a ked stisnes tak ti zaostri auto, a mozes zase manualne ty.
Ty to mas na spusti ? To ale ked druhy krat stlacis zase zabudne a zaiostri auto ?
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.