Hasiaci prístroj CO2



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod dumi67 » 24 Mar 2008 16:32 pm

Je to originál hasiak aj s ventilom.Skúšky má do 08.08.Takže žiadna zlátanina.....
Obrázok používateľa
dumi67
 
Príspevky: 255
Obrázky: 80
Založený: 19 Dec 2007 23:15 pm
Bydlisko: Krupina

Reklama

Odoslaťod VLADY » 24 Mar 2008 16:35 pm

Ak original tak OK ja len že som tu už čítal všelijaké debaty čo by sa dalo ... a nedalo...Ak je flaša original a má ventil original to nieje problém naplniť ...Cez redukčák sa nič nedá plniť redukčák je ventil ktorý zmenšuje výstupný tlak a teda z tých cca 50 BAR čo je vo flaši ho redukuje na cca 10krát menej podla toho ako sa nastaví. U nás sa používa na flašiach výstupný závit 3/4" ale na nových hasičákoch už len 1/2".A aj redukčáky sa robia na pripojenie na 1/2" závit ...
Obrázok používateľa
VLADY
 
Príspevky: 441
Obrázky: 12
Založený: 22 Nov 2007 12:19 pm
Bydlisko: BA-Trávnike

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod dumi67 » 04 Apr 2008 08:49 am

Dielo je dokonané:

Obrázok
Obrázok používateľa
dumi67
 
Príspevky: 255
Obrázky: 80
Založený: 19 Dec 2007 23:15 pm
Bydlisko: Krupina

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod dumi67 » 04 Apr 2008 09:00 am

Vznikol len jeden menší problém.Vlastne dva.Na redukčný ventil mi nepasoval ihlový.Ten mal vonkajší závit a do redukčáku išel vnútorný.To som si pri objednávaní nevšimol.Riešenie bolo jednoduchšie ako som si myslel.V prvom obchode na ktorý som narazil som objavil takúto redukciu:
gallery/image_page.php?&image_id=20073
a bolo po probléme.Druhý problém som si zavinil sám a to tým,že po manipulácii s fľašou som si nepreveril tesnosť spojov a plyn mi do rána ušiel.Teraz tam mám novú náplň a všetko ide ako má.Naplnenie stálo 60,-Sk aj s dokladom s reg. pokladnice.
Obrázok používateľa
dumi67
 
Príspevky: 255
Obrázky: 80
Založený: 19 Dec 2007 23:15 pm
Bydlisko: Krupina

Odoslaťod XP » 04 Apr 2008 10:27 am

To VLADY: mas pravdu ze podla SK normy je pouzivanym srubenim na CO2 zavit G3/4" ale to co oznacujes ako 1/2" nie je polcol, ale nemecka norma ... a vyzera to skoro ako 1/2" zavit...ale je to W 21,8 x 1/14" . Kedze sa ale tato norma u nas nepouziva, resp mozno sa uziva na ine technicke plyny je pomerne problem zohnat komponenty s tymto zavitom u nas. Na plnickach vsak podla skusenosti maju zrejme homemade vysustruzene redukcie, takze urcite nie je problem s naplnenim flase s DE zavitom. So zavitom G3/4" je to v pohode.
Obrázok používateľa
XP
 
Príspevky: 218
Obrázky: 34
Založený: 20 Okt 2004 02:01 am
Bydlisko: Kosice

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod VLADY » 04 Apr 2008 12:08 pm

Dik za info...je pravda neskúmal som ten závit podrobnejšie len som si v robote všimol že na nových hasičákoch je ten závit už menší.... a aj flaša je troška iná ,nemá hore pod ventilom taký ten límec z velkým závitom na natočenie ochrannej čapice a aj vypúšťací ventil nieje klasický s kolieskom šroubovací ale len pákový na zaltačenie ....A dneska ma čakalo prekvapko po zapnutí osvetlenia Cočko nejede pozerám na flašový tlakomer a je na ňom nulanič... takže ak to vydržalo cca mesiac tých 6 kilo tak zrejme je dakde brutálna netesnosť... len netuším kde pretože keď som to poskladal a spojazdnil tak som všetky spoje kontroloval jarovou vodou či dakde dačo nebublinkuje a zdalo sa že to je tesné... :evil: Mám sto chutí prejsť zas na klasické kvasnice. :(
Obrázok používateľa
VLADY
 
Príspevky: 441
Obrázky: 12
Založený: 22 Nov 2007 12:19 pm
Bydlisko: BA-Trávnike

Odoslaťod paolo » 09 Júl 2008 14:07 pm

ja som dnes tiez zohnal stary co2 hasicak ruskej vyroby, tak ma caka asi taka ista cesta ako dumi-ho :wink:
flasa s ventilom vyzera ako tato na obrazku hore.
Obrázok používateľa
paolo
 
Príspevky: 163
Obrázky: 94
Založený: 21 Jan 2008 22:42 pm
Bydlisko: bratislava

Odoslaťod Roman » 10 Júl 2008 10:54 am

XP napísal:To VLADY: mas pravdu ze podla SK normy je pouzivanym srubenim na CO2 zavit G3/4" ale to co oznacujes ako 1/2" nie je polcol, ale nemecka norma ... a vyzera to skoro ako 1/2" zavit...ale je to W 21,8 x 1/14" . Kedze sa ale tato norma u nas nepouziva, resp mozno sa uziva na ine technicke plyny je pomerne problem zohnat komponenty s tymto zavitom u nas. Na plnickach vsak podla skusenosti maju zrejme homemade vysustruzene redukcie, takze urcite nie je problem s naplnenim flase s DE zavitom. So zavitom G3/4" je to v pohode.


kedze sa blbnutiu okolo flias a plenenia uz nejaky cas v ramci potapania venujem, dovolil by som si uviest kratky prehlad:
na flasiach, ktore su v obehu na slovensku je mozne najst nasledovne typy ventilov:
vzduch - vnutorny zavit G 5/8" - najbeznejsi typ ventilu na potapacskych flasiach a distribucnych flasiach obsahujucich vzduch
kyslik (stara CSN a STN norma) - vonkajsi zavit W21,8x1/14" - najcastejsi zavin na kyslikovych distribucnych flasiach, zachranarskych pristrojoch a pod.
argon, helium - rovnako ako O2 pouziva vonkajsi zavit W21,8x1/14"
propanbutan- podobne ako vyssie ale ma LAVY zavit takze W21,8x1/14"L
oxid uhlicity- vonkajsi zavit G3/4" -najcastejsie pouzivany zavit na starych hasicakoch

V NEMECKU sa pouziva rovnake rozhranie na vzduch ako u nas , ale v ostatnych plynoch maju niektore veci opacne, tak napriklad:
kyslik je na G3/4" vonkajsi , CO2 na W21,8x1/14" vonkajsi , detto argon a helium...skratka chaos

A kedze sme v EU, tak mame novu normu STN EN 144-1 az STN EN 144-3 , ktora predpisuje pre pouzitie vzduchu, kyslika a zmesi z obsakom kyslika viac nez 21% (tzn Enriched Air Nitrox) nove resp odlisene typy zavitov,

ventil s vnutornym zavitom G5/8" moze byt pouzivany vyhradne na vdzuch a zmesi s obsahom kyslika max 21%. pre plniace tlaky 200 resp 300 atm je rozdielna dlzka zavitu na plniacom konetore a rozdielne ukoncenie tesniacej plochy , takze 200 barovou hadicou nie je mozne plnit 300 barovu flasu :( preto mam vsade 300barove koncovky

na Nitrox s obsahom kyslika do 100% (to je uzasna definicia ) je predpisany novy typ ventilu tzv EuroNitrox s vnutornym zavitom M26x2. Tento ventil vyzera napohlad ako vzduchovy, je asi o milimeter vacsi. tato norma u nas plati od r 2003 ale v celom sirok okoli som asi jediny potapac, ktory ho na svojich dekompresnych flasiach pouziva a vsade na mna hladia ako na exota.
Na kyslik predpisuje norma uplne novy typ zavitu M24x2 , takisto odlisene pre 200 a 300bar, ziaden s velkych distributorov technickych plynov (linde, Messer) ju vsak neberie vazne a nadalej poziciava a plni flase kyslikom cez stary zavit.

O novej norme na CO2 nemam informacie, naokolko sa snazim CO2 do potapacskych flias neplnit :) ale predpokladam, ze nadalej ostane v obehu ukoncenie na G3/4".

ZAVER:
ak ma niekto flasu s ventilom W21,8x1/14" a chce ju pouzit na CO2 , moze zohnat redukcak urceny na kyslik alebo argon a pokial material pouzitych tesneni a membrany nebude reagovat s CO2 tak by mali fungovat OK
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Odoslaťod gego » 13 Júl 2008 23:21 pm

ahojte chcel by som sa opytat v akom poradi pobredukcaku maju byt zapojene ventily.najskor ihlovy a potom elektromag alebo opacne.ma to nejaky vplyv na funkcnost?dakujem
Obrázok používateľa
gego
 
Príspevky: 16
Obrázky: 11
Založený: 17 Mar 2008 14:50 pm
Bydlisko: Žilina

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod king11690 » 27 Jan 2010 21:37 pm

cawko..neviete kde by sa dal zohnat taky hasiaci pristroj nepotrebny??kde by so mto mohol hladat...odkial ste to zohnali??
king11690
 
Príspevky: 145
Založený: 17 Jan 2010 11:07 am
Bydlisko: Kajal okres Galanta

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod Tomas54 » 27 Jan 2010 21:55 pm

ak by si mal cestu do BA, tak chod do HASTEXu www.hastex.sk a tam kupis orginal tlakovu flasu s 500g CO2 za 33 €, podla mna dobra cena
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod king11690 » 27 Jan 2010 22:10 pm

aha mno za nowu to neni vela..ale momentalne nemam moc kesov tak hladma ine alternativy....som uvazoval ze sa opytam aj suseda ci nema dac take-....
king11690
 
Príspevky: 145
Založený: 17 Jan 2010 11:07 am
Bydlisko: Kajal okres Galanta

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod Tomas54 » 27 Jan 2010 22:55 pm

ok, ale flasa nie je vsetko, este redukcny ventil, ihlovy ventil, elektromag. ventil
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod king11690 » 27 Jan 2010 23:16 pm

aj to je pravda...som nad tym uvazoval ze ako sprvait aby to vyslo co najmeneja bolo spolahlive...:( asi budemmuset kvasnice zo zaciatku lebo tolk otho nezozenem..ale uvazoval som tak ze co je na sodu flasa ked robis s tymi mobickami ze tak cez to by sa to dalo??
king11690
 
Príspevky: 145
Založený: 17 Jan 2010 11:07 am
Bydlisko: Kajal okres Galanta

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod Tomas54 » 27 Jan 2010 23:20 pm

kvasnice na zaciatok a uvidis ci to pojde alebo nie. Sme ale zas OT
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod pha » 03 Feb 2010 13:29 pm

Vie niekto ci moze byt CO2 flasa polozena vodorovne, nasiel som rozne nazory, no nic jednoznacne? Moze zevraj zamrzat redukcak a ihlak?
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod Tomas54 » 03 Feb 2010 13:44 pm

Nesmie byt vodorovne. Ventil musi byt hore. Vo flasi nie je plyn, ale kvapalina. Ked som kupoval tlakovu flasu v Hastexe, tak som sa na to pytal
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod jose » 03 Feb 2010 14:05 pm

CO 2 je vo fľaši stlašená vo forme kvapaliny, problém je v tom, že keď ju nakloníš, vytečie a pretože je agresívna na železo dostanú sa von drobné zkorodované časti z flaše a môže to upchať systém. A aby sme sa zle nerozumeli, z kvapalného skupenstva sa mení na plynné pri cca 6 stupnoch nad nulou takže aj ten chlad kvapalného CO 2 nerobí dobre tesneniam. Zavretú ju môžeš mať aj dole hlavou.
jose
 
Príspevky: 390
Založený: 05 Jún 2009 12:53 pm
Bydlisko: LM

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod Giftzahn » 03 Feb 2010 14:26 pm

@pha: njn, pokial ma pamat neklame ... Co2 sa prevadzkuje vzdy na "stojaka" ... njn, sak pokial neveris ...skus ju pouzivat nalezato a uvidis co s toho :twisted:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod jose » 03 Feb 2010 14:29 pm

No raz už mi lietala veľká flaša po obyvačke a nebolo mi všetko jedno :D
jose
 
Príspevky: 390
Založený: 05 Jún 2009 12:53 pm
Bydlisko: LM

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod dumi67 » 03 Feb 2010 14:30 pm

Jednoznačne len postojačky !
Obrázok používateľa
dumi67
 
Príspevky: 255
Obrázky: 80
Založený: 19 Dec 2007 23:15 pm
Bydlisko: Krupina

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod pha » 03 Feb 2010 15:03 pm

super, diki moc. Tiez som sa pytal v Hastexe, a tam podnapity zamestnanec tvrdil, ze kludne moze byt vodorovne :)
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod Kubo » 03 Feb 2010 15:35 pm

Mam 3 vyradene hasicaky. Chcem sa opytat ci sa to oplati prerabat. Ake mate s tym skusenosti , slapu v pohode ?
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1579
Obrázky: 161
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Hasiaci prístroj CO2

Odoslaťod jose » 03 Feb 2010 15:55 pm

Ja by som sa s tým nebabral, skús krachujúcu krčmu, reštiku alebo niečo podobné kde používajú CO 2 ako hnací plyn v postmixe, určite to dajú za facku alebo ak budeš mať cestu na západ zastav sa v Kežmarku, tam plnia CO 2-ku a s chlapom sa dohodneš, ak nebude mať tak ti ju zoženie.
jose
 
Príspevky: 390
Založený: 05 Jún 2009 12:53 pm
Bydlisko: LM

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.