Korene na stopkách rastlín ... Prečo ?



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Korene na stopkách rastlín ... Prečo ?

Odoslaťod PetoK » 15 Feb 2008 14:20 pm

Ahojte, mám 200 L akvárium, znovu založené pred 10 mesiacmi. Dlho sa mi nedarilo s pestovanim rastlín. Teraz som spokojný. Musel som už aj preriediť a odstrániť prebytočné rastliny.
Ale mám problém. Všetky rastliny, ktoré majú kmeň, či stopku, ženú korene "aj" do vody. Napr. taká 40cm vysoká Ludvigia je obsypana vysiacimi korienkami. "Oholenie" - ostrihanie nepomôže. Korienky rastu ako divé. Pozitívne je,že nemám problém so zakorenením odstrihnutých rastlín :-).

Popísaný problém majú tieto rastliny: Ludvigia, Ceratopteris, Rotala, Saurus cernuus, Hygrophila. (pozn. Saurusu sa až tak nedarí, slabo rastie a listy nie sú moc veľké)

Hnojenie: pod štrk som dal práškové hnojivo a aplikoval som aj tabletky CO2.

Úprava vody: Nitrivec a Aquatan (Sera) .... je možné,že som predávkoval ?

Vie mi niekto vysvetliť, že prečo rastú tie korene do vody ?

Ďakujem
PetoK
 
Príspevky: 3
Obrázky: 2
Založený: 15 Feb 2008 13:45 pm

Reklama

Odoslaťod Spaiky69 » 15 Feb 2008 19:44 pm

lebo je to normálne :D, jednoducho ;) ... nie všetky rastliny príjimajú živiny zo "substrátových" koreňov, niektoré ich príjimajú korienkami priamo z vody
Obrázok používateľa
Spaiky69
 
Príspevky: 93
Obrázky: 41
Založený: 03 Sep 2006 19:20 pm
Bydlisko: Stará ?ubov?a

Odoslaťod Janska » 16 Feb 2008 20:51 pm

U niektorých rastlín je to normálne, presne ako píše Spajky. Mne keď sa takto zakorení Ludvigia, tak ju proste pri nových korienkoch zastrihnem a zasadím. Tým skrátim starú rastlinu, ktorá mi vyraší novými výhonkami a nová ďalej rastie. Takto som si rozmnožila Ludvigiu zo 4 rastliniek na cca 20 ;) Teda momentálne.... ;) A hlavne sa mi takto pekne rozrastá, keď pridám do vody Brutus.
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Re: Korene na stopkách rastlín ... Prečo ?

Odoslaťod PetoK » 18 Feb 2008 12:33 pm

Ahojte, pozrite si prosim fotky v mojom albume ... ja si myslim,ze nie je normalne aby tie korene tak silno rastli.
PetoK
 
Príspevky: 3
Obrázky: 2
Založený: 15 Feb 2008 13:45 pm

Re: Korene na stopkách rastlín ... Prečo ?

Odoslaťod Giftzahn » 18 Feb 2008 13:29 pm

ziadne stresy :lol: uplna pohodka, mne to ludvigia robi tiez a aj ine rastlinky.kludne ich mozes odstrihnut aj tak narastu dalsie. 8) inak takto vyrastajuce korienky dokazu urobit celkom peknu hustu splet...a vyzera to potom celkom cool a okrem ineho korienky sluzia na prijimanie zivin, fixuju rastlinku ku dnu...takze ti potom nevyplava na hladinu aj ked dole na dne maju panciernici a prisavnici svoju "pravidelnu party" :lol:

nitrivec su dentit.bakterie a aj ked predavkujes nic sa nedeje. Aquatan je na upravu vody taktiez pri predavkovani by nemal byt problem. Jedine co ma este napada od Sery na upravu vody TOXIVEC ten nemusia dobre znasat pri predavkovani jemnoliste rastlinky... :)
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod hansa » 21 Feb 2008 16:40 pm

korene na stopkách rastlín sú myslím znakom, že sa im asi dobré darí. Mne rastlinky korene nerobili a tak to aj dopadlo, že vyhynuli.
Obrázok používateľa
hansa
 
Príspevky: 42
Založený: 21 Feb 2008 14:51 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Odoslaťod vysluzil2 » 22 Feb 2008 00:27 am

:) , korene na stonkach a nie na stopkach rastlin. Plody naju stopky- napr jablko. Stonkove rastliny sa vysadzaju takzvanymi odrezkami.Vyuziva sa u nich to ze v pazuche kazdeho listu sa nachadza ocko. Z kazdeho ocka vyrastie nova rastlinka. Preto na stonke v blizkosti ocka vyrastaju korienky.Takze , ak by ste spravne sadili stonkove rastliny odrezkami, docielili by ste nadherne olistene rastlinky, a nie hole stonky , a v tom lepsom pripade stonky s vyhonkami novych rastlin a mnozstvom korenov, ktore inac patria do strku.
vysluzil2
 
Príspevky: 1294
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Odoslaťod majko » 22 Feb 2008 07:49 am

vysluzil2 dozvedel som sa , ze dotycny zasadil rastlinu zle, mohol by si napisat aj ako sa to robi spravne, tak aby rastlina nepustala korene pod kazdym listom ?
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Odoslaťod vysluzil2 » 22 Feb 2008 09:14 am

Zasadit treba tak, aby aspon 1 ocko bolo pod strkom, a 1 alebo 2 ocka nad strkom. To su tkz odrezky. Najkrajsie vypestky byvaju z ocka na urovni, alebo ktoremu sa podari vyrast spod strku.
vysluzil2
 
Príspevky: 1294
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Odoslaťod VLADY » 22 Feb 2008 10:34 am

Takže nielen šmiky šmik a šup odrezok do štrku len tak nejak aby držal a hotovo... 8) Budem pamätať :roll:
Obrázok používateľa
VLADY
 
Príspevky: 441
Obrázky: 12
Založený: 22 Nov 2007 12:19 pm
Bydlisko: BA-Trávnike

Odoslaťod majko » 22 Feb 2008 11:43 am

vysluzil2 napísal:Zasadit treba tak, aby aspon 1 ocko bolo pod strkom, a 1 alebo 2 ocka nad strkom. To su tkz odrezky. Najkrajsie vypestky byvaju z ocka na urovni, alebo ktoremu sa podari vyrast spod strku.

Mam to chapat tak ze ked posuniem rastlinu o npr. 1cm dole, nebudem mat pod kazdym listom koren? Ale ked posuniem o 1cm nahor tak mi tie korene vyrastu ?
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Odoslaťod Kubo » 22 Feb 2008 17:20 pm

Sadenim o 1cm hore ci dole dolava ci doprava to podla mna neovplyvni vobec.Moze to byt nedostatkom zivin (rastlina ktora ich ma malo moze pustat viac korenov aby ich vedela vziat viac z vody - to je aspon moj dojem :mrgreen: ) ale aj to pochybujem pretoze ja lejem hnojiva ako blazon a osvetlenia mam viac nez dost a stale mi nejaka ta rastlinka pusta korienky ale vsice nie tak masivne ako jemu ale sem tam.
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1579
Obrázky: 161
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod vysluzil2 » 23 Feb 2008 01:34 am

Majko, :) zo stonkovych rastlin sa robia odrezky Sadia sa , ako som pisal. Napriklad. V aq mas 50 kusov cabomb. 45 predas a zo zvysnych 5 narobis odrezky a spravis z nich 50 sadenic. Ak vyzaduje situacia/ malo rastlin/, tak napr pri diformiskach, alternantherach a pod. je mozne sadit len list, a to sposobom ze ocko s kuskom stonky/ stonka lepsie kotvi v strku/ ide do strku, a list hore. Dosiahneme ze korenova sustava zivi len jedno ocko- a narastie nam mohutna rastlina- preto sadenie odrezkami. Kubo, ak by si takto sadil :) , korene vyrastajuce nad strkom by si nepoznal. To by si ale musel dodavat tie spravne ziviny :idea: .
vysluzil2
 
Príspevky: 1294
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Odoslaťod majko » 23 Feb 2008 09:15 am

vysluzil2 :D Takze cim to je, sadenim alebo zivinami ako tvrdis Kubovi ?
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Odoslaťod Kubo » 23 Feb 2008 17:32 pm

Tie spravne ziviny (pomer) sa podla mna ani nedaju nikde a nikdy namixovat pretoze akvarium je len imitacia nejakeho biotopu a hladiny prvkov tam kolisu hore dole ako blaznive. :)

Ivan s tym sadenim je to fajn ale to je dobre iba pre tych ktory chcu zarobit. Rastlinkari ako ja ktory chcu mat krasne huste zarastene akvarium si to nemozu dovolit pretoze keby to tak rapidne zastrihali alebo vytrhali narusili by ten bio cyklus v akva. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1579
Obrázky: 161
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod Janska » 23 Feb 2008 19:53 pm

Ja sadím Ludvigiu, ktorú som kúpila na akvalete od Vyslúžila ako mi "príde" a rastie jedna radosť. Korienky na stonkách rastlín mi vôbec nevadia. Ak ich je priveľa a rastlina je dostatočne veľká (siaha mi až k hladine), proste ju zostrihnem a narobím z nej nové rastlinky ;)
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Odoslaťod vysluzil2 » 24 Feb 2008 10:09 am

Majko,treba spravne zasadit, a rovnako spravne dodavat ziviny. Odburas tym plno zbytocnej roboty. Kubo , ak vies co aq potrebuje, potom nie je rozdiel medzi aq na predaj a aq na okrasu :) .
vysluzil2
 
Príspevky: 1294
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Odoslaťod Kubo » 24 Feb 2008 18:34 pm

vysluzil2 napísal:Majko,treba spravne zasadit, a rovnako spravne dodavat ziviny. Odburas tym plno zbytocnej roboty. Kubo , ak vies co aq potrebuje, potom nie je rozdiel medzi aq na predaj a aq na okrasu :) .
OKi fajn Ivan. S tym sadenim mi je to uplne jasne len nikdy som to tak este nerobil pretoze sa nevenujem predaju a nemam zasa tolko akvarii a rastliny vecsinou vyhadzujem a nie mnozim vo velkom mnozstve.Keby som mal ja sadit tak ako to robis ty ze jednu stonku nasekas na 20 dalsich tak si to neviem predstavit pretoze ryby by mi to povyberali ani by som nestihol pozerat a aj tak by som to nemal kam sadit.Nato treba mat sklenik a mnoho mnoho casu a hrat sa.Ked pojdem do penzie asi potom to budem robit takto ako ty .(tym som nechcel povedat to ze ty si uz penzista) :wink: :D
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1579
Obrázky: 161
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod vysluzil2 » 25 Feb 2008 14:40 pm

Kubko, pisal som ze ak vies co aq potrebuje, potom nie je ziadny rozdiel. Inac ,o tom predaji tu spravim trochu osvetu. V obchodoch su ziadanejsie ine rastliny ako pestovane v aq. Sem.tam daka limn. aquatica z akvarii. Je to aj cenou.Pretoze ak som na akvazime pytal za cervene lekno z vystavneho aq od zaujemcu aby mi zaplatil len za elektriku co som na neho spalil za 2 roky, odpovedal mi ze tolko penazi na tu rastlinu nema :) . To som este ponukal 500 sk zlavu. A bola to cena len za neonovu 40 W trubicu.Porovnavanim napriklad s jazierkovymi leknami,kde z jedneho lekna v jazierku mozes ziskat stovky alebo aj tisice vypestkov, ktore sa predavaju za dajme tomu 600 sk za kus, zistis ze krvopotne pestovane aq lekno Nymfea lotus nema ziadnu cenu. To iste aj ostatne aq rastliny.
vysluzil2
 
Príspevky: 1294
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Korene na stopkách rastlín ... Prečo ?

Odoslaťod tastyshrimp » 07 Máj 2016 23:39 pm

Mam rovnaky problem, korene mi rasia kde-tade :(

Ak dobre citam vyssie, to znamena, ze ked kupim rasliny v kosicku, mam im odckvaknut korene, jeden pucik zasunut do zeme a jeden-dva nechat nad zemou?
tastyshrimp
 
Príspevky: 225
Založený: 16 Jan 2016 13:19 pm

Re: Korene na stopkách rastlín ... Prečo ?

Odoslaťod vincent van gogh » 08 Máj 2016 11:26 am

tastyshrimp napísal:Mam rovnaky problem, korene mi rasia kde-tade :(

Ak dobre citam vyssie, to znamena, ze ked kupim rasliny v kosicku, mam im odckvaknut korene, jeden pucik zasunut do zeme a jeden-dva nechat nad zemou?

Ja som kúpené rastliny vybral z košíku,skrátil korene na cca 1-2 cm,prepláchol vo vode z akva,odstránil poškodené listy a sadil.

Odrezky strihám tesne "nad pazuchou". Ked mám tak 2-3 kúsky,odstránim z nich,čo mi vadí a prichytím ich na špajdlu a "zabodnem" na vytipované miesto,lebo je ich už tolko,že sadiť velmi nie je kam.

Bočné vlásočnice,a je ich pri tomto spôsobe naozaj dosť,nijako neriešim,lebo za problém to nepovažujem.
Obrázok používateľa
vincent van gogh
 
Príspevky: 1419
Založený: 28 Sep 2013 12:21 pm
Bydlisko: BA

Re: Korene na stopkách rastlín ... Prečo ?

Odoslaťod Hora » 08 Máj 2016 13:03 pm

Ono tie bocne korienky na starsej stonke,ak len pristrihujes vrch a sadis a strihas a sadis........je pravda,ze casom pohladovo kazia spodok akvaria.Preto je lepsie raz za nejaku dobu vybrat starsiu rastlinu a vysadit novu.
Teraz som rusil hygrophilu,ktora behom roka urobila dole riadnu pavucinu a niekolko takychto vedla seba vytvoria neplavajuce prostredie okolo seba.Predtym co som mal,tak aj egeria pusta dost bocnych korenov,trosku limnophila.Piplave odtrhovanie nepomoze,je to prirodzeny vyvin rastliny,ak to niekomu prekaza,tak zmenit za nieco ine.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 1827
Obrázky: 8
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.