Krotenie filtra



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Krotenie filtra

Odoslaťod caloghero » 27 Feb 2006 12:40 pm

mensi problemik - silny prud vody z filtra

pri niektorych nadrziach to nevadi, je to potrebne, pri inych to robi bordel s rastlinkami typu valisneria, egeria...

co s takymto filtrom??
interný Fluval 2Plus
rozmyslal som nad nasadenim predlzovacej hadice s velkym asi 10 cm vzduchovacim kamienkom, fungovalo by to???

prijmem hocake inteligentne riesenia :o

piranha
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Reklama

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod jocai » 27 Feb 2006 12:49 pm

Ja mám externý filter Atman a toto riešim tak, že priškrtím prúd vody z filtra, ktorý smeruje do akva. U tvojho takáto možnosť nie je?

Alebo rostrekovacia rampa, čím viac otvorov, tým je prúd roztrieštenejší, neviem ale s tým kamienkom by to podľa nebolo to pravé, lebo kameň je veľmi hustý a mal by si slabý prietok a možno, že by došlo aj k poškodeniu motorčeka. Ja by som to riešil tou rostrekovacou rampou. Ahoj.
Obrázok používateľa
jocai
 
Príspevky: 96
Obrázky: 9
Založený: 13 Jún 2005 18:07 pm
Bydlisko: Ša?a

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod caloghero » 27 Feb 2006 22:28 pm

no hej, na tom sa popracuje
menšia násuvná hadička s navŕtanými otvormi na bokoch to nie je zlý nápad :!:
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod matus » 28 Feb 2006 12:00 pm

natlac do hadicky z filtra trochu riedkeho molitanu a mas to
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod milop » 28 Feb 2006 13:32 pm

Jednoznačne roztrekovacia rampa

edit salik
-----------
Prilis silny filter /Atman AT-600F/54L akva/
www.akva.sk/viewtopic.php?t=987

Sprinkler, zavlahovac
www.akva.sk/viewtopic.php?t=903

Materiál na rozstrekovaniu rampu
www.akva.sk/viewtopic.php?t=2411
milop
 
Príspevky: 1004
Obrázky: 84
Založený: 13 Sep 2004 17:20 pm
Bydlisko: BA

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod dudy » 28 Feb 2006 14:20 pm

Ja mam Fluval 3 plus zbytocne silny na 200l akva a to mi chceli dokonca natlacit Fluval4.Spociatku som to riesil regulator na prudeni filtra na minimum a natocenie vyvodu na stenu akvaria.Napriek tomu bol pohyb vody relativne silny.Snazil som sav BA zohnat v rampu,ktoru volakedy mali v Hornbachu za cca 100 Sk,ale nikde ju nemaju,tak som to cez vikend vyriesil tak,ze na vyvod z filtra som napojil hadicku a ta je dovedena k stene akvaria kde som na nu pripojil sklenenu trubicku so 4 vyvodmi-prichytena k stene akva prisavkou zo stareho teplomeru (bohuzial momentalne som pozical fotak takze ti to nemozem nafotit,tu trubicku som nasiel povalovat sa v robote) ale zjednodusene ta trubka vyzera ako hrable.Tie 4 vyvody smeruju popri stene akvaria nadol.Vysledok pohyb vody minimalny navyse naspodu pod tym vyvodom mam CO2 difuzer takze mi to jemne fuka do stupajucich bubliniek cim sa este lepsie rozptylia.Inac videlsom fotky original rampy a je to vlastne plastova rura napojena na filter a vedena popri stene akvaria,v trubke su otvory ktorymi postupne slabne povodne prudenie vody z filtra.Tak ta mozno aj sameho napdane ako si nieco podobne vyrobit svojpomocne.
dudy
 
Príspevky: 99
Obrázky: 33
Založený: 31 Jan 2006 11:49 am
Bydlisko: Bratislava-DNV

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod dudy » 28 Feb 2006 14:24 pm

teraz ma napadlo,ze ta trubka by sa dala nahradit pozapajanim viacerych "T-ciek" (rozdvojek na vzduchovacie hadicky) za sebou.
dudy
 
Príspevky: 99
Obrázky: 33
Založený: 31 Jan 2006 11:49 am
Bydlisko: Bratislava-DNV

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod Kubo » 28 Feb 2006 14:59 pm

V tomto pripade si zohnat alebo spravit rampu.Alebo spravit externy filter popripade ho kupit. :lol: :wink:
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1579
Obrázky: 161
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod caloghero » 28 Feb 2006 18:12 pm

ja mam jedno 160l akva s Fluval 3 Plus, najprv som mal 4 Plus lebo v obchode ma presviedcali, ze to nebude stacit, tak som im za to nechal kese, priniesol domov, pustil som ho, nastval sa a zobral naspat a neskor som si kupil 3 Plus s ktorym som viac spokojny, osobne silnejsi prud potrebujem kvoli piranam, ale spat k tej rampe
mam este jednu 86, ktora viac menej takeho dekoracneho charakteru-spolocenska a tam by som to potreboval ubrzdit...
ked budes mat fotak, sprav prosim ta aspon jeden snimok... :roll:

a ludia nenechajte to na technicke parametre - v mojom pripade aj menej je viac :o
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod thomas111 » 01 Mar 2006 10:10 am

ja som to vyriesil tak, ze som pod vytok z filtra pricapol dvoma prisavkami take filtracne medium a tym, ze ten prud dopada na tu penu tak sa dost zoslabuje
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod matthues » 04 Okt 2006 12:29 pm

Kupil som TetraTec 600 vonkajsi filter s prietokom 600litriv/h, do 100l akva, filter je urceny pre akva od 80 do 120 litrov, v obchode mi vraveli ze to mozem pustat na 100%. Ale potom mam velmi velki prúd normalne mi rybky ak sa približia k rampe odhodi na 15 cm.
Poradte mi ako mam otocit tú rampu aby som nemal velky prud, mam to na lavom skle cca. 8cm pod hladinou a dierky su pootocene 45% uhle smerom dole a oproti na pravom skle mam saci kos? Mohol by som uztvoriť čiastocne vyvod z filtra (zaskrtit na 50% vtedy je prud v akva ok) ale neviem ci by to nemal vplyv na zivotnost filtra.
Obrázok používateľa
matthues
 
Príspevky: 51
Obrázky: 7
Založený: 09 Jan 2004 10:28 am
Bydlisko: Streda nad Bodrogom (Trebišov)

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod thomas111 » 04 Okt 2006 14:10 pm

Sprav si rozstrekovaciu rampu na celu dlzku akvarka. Prud sa ti rozbije viac. Nieje to narocne. Zvladnes to v pohode aj sam. Skus pozriet ako to vyriesil napr. Salik:
http://www.akva.sk/viewtopic.php?t=903
nemusis to ani lepit ako on. Staci pozasuvat trubky poriadne do kolienok. Mas to za par korun a je to super vec. A nejake redukcie z vystupu filtra na rampu si spravis z nejakych hadic. To uz musis zapojit vlastnu fantaziu.
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod salik » 04 Okt 2006 18:17 pm

matthues napísal:Kupil som TetraTec 600 vonkajsi filter s prietokom 600litriv/h, do 100l akva..

neviem aku "rampu" k tomu filtru dava tetra, ale urcite bude kratka a dier malo, tenky vrtak + vrtacka a sprav z tej rampy reseto, rychle a ucinne
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod caloghero » 04 Okt 2006 20:03 pm

moja skusenost na rozstrekovacie rampy na Fluvaly - nie su, alebo aspon som sa s nimi nestretol
Tetra predpokladam to iste...

asi najlepsi sposob bude uz vyssie spominany salikov http://www.akva.sk/viewtopic.php?t=903 , jediny "problem" zohnat spravny material, vrtak a vrtacka spravia svoje :wink:
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod thomas111 » 04 Okt 2006 20:51 pm

Zohnat spravny material nieje absolutne ziadny problem...neviem ako si na to prisiel. Normalne tenkostenne trubky na vodoinstalaciu. Tusim ze ja som pouzil zn. NIBCO alebo nieco take...
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod matthues » 04 Okt 2006 22:42 pm

salik napísal:neviem aku "rampu" k tomu filtru dava tetra, ale urcite bude kratka a dier malo, tenky vrtak + vrtacka a sprav z tej rampy reseto, rychle a ucinne


Tetra dodava cca.40 cm rampu pozostavajucu z dvoch časti ktore sa sunú do seba a diery su 2,5 cm vedľa seba v jednom vodorovnom riadku (12 dier s priemerom 3mm)
Obrázok používateľa
matthues
 
Príspevky: 51
Obrázky: 7
Založený: 09 Jan 2004 10:28 am
Bydlisko: Streda nad Bodrogom (Trebišov)

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod bettina » 05 Okt 2006 07:33 am

matthues: v Tetra Tec navode sa pise, ze prietok mozes nastavit slabsie - cize nemal by byt ziadny problem - ja mam Ex 700 -vku a tiez mam znizeny prietok - a je to zatial OK.
Obrázok používateľa
bettina
 
Príspevky: 251
Obrázky: 48
Založený: 12 Aug 2005 07:28 am
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod LANGosh » 05 Okt 2006 09:53 am

to matthues
Též jsem měl EX 600 v 84l a nebyl to problém - rampu jsem nepoužil - jednak mi přišla na tak malé AQ poměrně velká, ale hlavně to proud nijak významně nesnížilo - spíše ho jen rovnoměrně rozdělilo po celém AQ. Já to řešil tak, že jsem vývod otočil do rohu, případně je to dobré něčím ještě blokovat (např. topítkem). Nezbytné bylo též samozřejmě snížit průtok tak na polovinu.
Roman :)
Obrázok používateľa
LANGosh
 
Príspevky: 182
Obrázky: 19
Založený: 27 Júl 2005 08:41 am
Bydlisko: ČR

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod matthues » 05 Okt 2006 11:52 am

sací kôš do akej hlbky mam ponoriť? Koľko centimetrov je optimálne nastavenie od dna akvária? A rampu zas na koľko centimetrov mam ponoriť od hladiny vody a tie dierky kam mate nasmerované.(rovno, kolmo dole kolmo hore asi nie) ??????????
Obrázok používateľa
matthues
 
Príspevky: 51
Obrázky: 7
Založený: 09 Jan 2004 10:28 am
Bydlisko: Streda nad Bodrogom (Trebišov)

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod LANGosh » 05 Okt 2006 11:57 am

matthues napísal: A rampu zas na koľko centimetrov mam ponoriť od hladiny vody a tie dierky kam mate nasmerované.(rovno, kolmo dole kolmo hore asi nie) ??????????


To je výlučně na vás - je třeba brát jen v úvahu, aby bylo mírným pohybem hladiny zabezpečeno okysličení vody.
Roman :)
Obrázok používateľa
LANGosh
 
Príspevky: 182
Obrázky: 19
Založený: 27 Júl 2005 08:41 am
Bydlisko: ČR

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod matthues » 06 Okt 2006 10:35 am

Obrázok používateľa
matthues
 
Príspevky: 51
Obrázky: 7
Založený: 09 Jan 2004 10:28 am
Bydlisko: Streda nad Bodrogom (Trebišov)

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod nanuska » 06 Okt 2006 12:17 pm

matthues napísal:vcera som to vyriesil filter slape na 100% výkon vid foto: http://www.akva.sk/gallery/image_page.php?&image_id=9256 a
http://www.akva.sk/gallery/image_page.php?&image_id=9257

::viem o co tam asi ide,... ale fotky su dost tmave a rozmazane,... nevystihuje to to na co si chcel poukazat :|
Obrázok používateľa
nanuska
 
Príspevky: 381
Obrázky: 22
Založený: 23 Feb 2006 23:07 pm
Bydlisko: Zilina

Re: Krotenie filtra

Odoslaťod matthues » 06 Okt 2006 13:14 pm

mozno ze fotka nevistihuje ale popis pod obrázkom by mal.
Obrázok používateľa
matthues
 
Príspevky: 51
Obrázky: 7
Založený: 09 Jan 2004 10:28 am
Bydlisko: Streda nad Bodrogom (Trebišov)


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.