Jedou napísal:...
@ Chnuro: ja som čítal príspevky od teba že XM-L su kvalitnejšie a maju lepšiu svietivost, ale tiež si písal že je s nimi zložitejšia robota, alebo aspon ja som to tak pochopil že poskladat s nimi cele svetlo je naročnejšie.
Tak preto som si vybral XP-G. Pri 700mA mi vychádza zhruba rovnaký počet lumenov XP-G a XM-L teda aspon čo som pozeral. Kvoly chladeniu by som nechcel ist na 1000mA.
A ešte k ten mojej otázke ohladne nejakeho e-shopu alebo firmy odkial kupuješ ty LED-ky by si mi nemohol dat?
Takze najskor k nedorozumeniu ohladom "náročnosti" použitia XM-L. Je to velky
omyl!!! Nechce sa mi hladat ten prispevok, ale ak si dobre pamatam, tak som porovnaval XM-L ako najefektivnejsiu LED na trhu a CXA ako velmi jednoduche a komfortné riešenie. Ked budes lepsie hladat, tak cca od 10. strany som zacal prispievat do tejto diskusie a zistis, ze som tu zverejnil aj merania na tej LED. Co sa týka nákladov na realizáciu s CXA, tak je to oproti XM-L a XP-G značne lacnejšie. XP-G a XM-L sú z hľadiska použitia prinipiálne identické.
Rozdiel medzi XP-G a XM-L už naznačil Rpnecro, k tomu dalej netreba koment.
Ohladom chladenia a prúdu: samozrejme, čím vyšší prúd, tým vyššie aj straty, je to približne priamo úmerné. Akurat by som dodal, že prakticky uchladiť pasívne 700mA si viem predstaviť, ale s 1000mA riešenia väčšinou pýtali už vetráčik. Pri použití ventilátora môžeš voliť oveľa menší a aj lacnejší chladič. Kompomis je podľa mňa použiť trošku menší chladič a nejaký extra tichý ventilátor. Ja mám veľmi dobrú skúsenosť so značkou ExactCool (PC prislušenstvo). Mám niekoľko 6 centimetrových, ale aj 14cm. Ani o jedinom neviem, že vôbec idú. Väčšinou ich používam na napätie 7-9V.
LED nenakupujem nejako pravidelne. Keď sa naskytne tak sk.farnell.uk, alebo od arrow (priamy distrubutor CREE). V druhom prípade je nižšia cena, ale odber je približne á 20ks.
Rpnecro napísal:...
Shimering efekt sa najjednoduchšie dosahuje reflektormi (tak to mam aj ja). Ja mam jednotlive LED cca. 10 cm od seba a bez reflektorov to nefunguje - či by to fungovalo ak by boli hustejšie to žiaľ neporadím (neviem).
Skúšal som všeličo, ale fungovalo mi to najlepšie s jednou LED a reflektorom. 2ks LED vedľa seba sú už mäkším zdrojom svetla a shimmering efekt zaniká (nie úplne, ale je slabší). Mne pri viac kusoch LED vadí ten hnusný "multi shaddow". Normálne som pri tom nervozny. vacsie akvaria by som osvetloval radsej spotlighttmi okolo 50-100W. Reflektory, alebo šošovky urobia svoje - aspoň niečo

.
Tomisan napísal:...chladenie by aj bolo vyriesene v mojom pripade lebo uz mam doma vrch na akva co bude plech z hliníka a hrubke 0.6cm, ako pasivny chladic sa to bude dat urcite

ten plech 0,6mm mas tak akurat na chladenie LED pasov. Nic v zlom, ale budes musiet vyriesit chladenie urcite inak.