Musi filter bezat nonstop?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Musi byt filter zapnuty aj v noci?

ano
209
77%
nie
40
15%
neviem
24
9%
 
Celkový počet hlasov : 273

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Raviolka » 22 Máj 2010 21:50 pm

trinitysk, představ si akvárium s vnitřním filtrem, které funguje velmi dobře.

Je jedno, jestli k "likvidaci" amoniaku a dusitanů dochází ve filtru, nebo v akváriu - nás zajímá, že obojí je na nule.

Tak. Dumám nad tím, jak může externí filtr takovou situaci vylepšit.

...to jenom když jsem se dostali k otázce, který filtr filtruje a který jen napomáhá. A nebo k efektivitě filtrů. Když k tomu výše popsanému akváriu zapojíš externí filtr, co se stane?

A nebo jinak - jak chceš změřit "mini pidi" filtraci vnitřního filtru oproti té, která probíhá v akváriu? To, že považuješ jeho úlohu za podpůrnou, ještě nevyvrací fakt, že existují naopak akvária, kde povrch filtračních ploch a reálná biologická filtrace probíhající ve vnitřním filtru přesahují filtraci samotného akvária. A jeho vypínání zapínání... k tomu se snad netřeba vracet, to může mít katastrofální důsledky, ne minimální.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Reklama

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod trinitysk » 22 Máj 2010 22:04 pm

Martin: negaciou vyroku "je nezmysel tvrdit ze prudenie vody v akva + P a N SPOSOBUJE riasy" neznamena ze sa dostanes k pravde resp. k tomu co som mal na mysli ja. Nepodsuvaj mi to. Tak to chapes ty a to nie je moj problem. Mal som na mysli to, ze takto zjednodusene povedany vyrok vedie k mylnym zaverom...Staci ak si pozries akykolvek z problemov napr. v teme riasy kde ludia riesia to ze maju zrejme vela N a P lebo niekde citali vyrok typu toho co som povedal. Nakoniec dojdu k uplne opacnemu zaveru, riasy rastu lebo nie ze je voda "prehnojena" ale ze v tak chudpobnej vode rastliny nerastu...
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod trinitysk » 22 Máj 2010 22:18 pm

Raviolka napísal:trinitysk, představ si akvárium s vnitřním filtrem, které funguje velmi dobře.

Je jedno, jestli k "likvidaci" amoniaku a dusitanů dochází ve filtru, nebo v akváriu - nás zajímá, že obojí je na nule.

Tak. Dumám nad tím, jak může externí filtr takovou situaci vylepšit.

...to jenom když jsem se dostali k otázce, který filtr filtruje a který jen napomáhá. A nebo k efektivitě filtrů. Když k tomu výše popsanému akváriu zapojíš externí filtr, co se stane?

A nebo jinak - jak chceš změřit "mini pidi" filtraci vnitřního filtru oproti té, která probíhá v akváriu? To, že považuješ jeho úlohu za podpůrnou, ještě nevyvrací fakt, že existují naopak akvária, kde povrch filtračních ploch a reálná biologická filtrace probíhající ve vnitřním filtru přesahují filtraci samotného akvária. A jeho vypínání zapínání... k tomu se snad netřeba vracet, to může mít katastrofální důsledky, ne minimální.


Nechapem naco vylepsovat ked je na nule...Co sa stane neviem, ako som sa dnes dozvedel, niekedy zvyknu aj rybky umriet a nikto nevie preco...Nechapem ten myslienkovy pochod...
Ja nepotrebujem merat pidi filtraciu vnutorneho filtra..Na to aby som vedel ze vonku prsi nepotrebujem ist na internet a vyhladat si aktualne pocasie ale pozriem sa von z okna...Ked viem, ze objem filtracnych naplni pre 100l akvarium u externeho filtra je napr. 3 litre a interneho 2 deci tak je mi jasne, kde asi efektivnejsie bude pracovat filter a kde asi bude filter skor naozaj bio filtrovat a kde bude len napomahat...
Rad by som vedel kde REALNE existuje akvarium s takym internym filtrom kde jeho filtracna napln/plocha je vacsia ako plocha predmetov/zariadenia v akvariu, staci mi len dno/substrat akvaria (vysokeho v priemere napr.7cm s obycajnym strkom o zrnitosti 3mm...a to nehovorim ako casto sa do dna davaju prave specialne porezne substraty na osidlenie bakteriami).
Mozno by existoval interny filter s vacsou plochou iba vtedy, keby 90% (prehanam samozrejme..:-) akvaria zaberal prave interny filter s jeho naplnami...a to je samozrejme nezmysel ktory nema s realitou nic spolocne....
O zapinani a vypinani filtra som sa uz vyjadril, preco to stale otvaras? Ja som nebol ten co tvrdil, ze rovnako dobre a mozno aj lepsie je filter vypnut uplne ako fo vypinat a zapinat (a to cele bez toho aby si mala blizsiu info o tom ako akv avyzera a co v nom a v akom mnozstve plave).
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Mariok » 22 Máj 2010 22:29 pm

O.T:
No, už ste to tu teda všetko jasne "vysvetlili"! :cry:

Chudáci začiatočníci si to môžu hodiť! :twisted:
A to sa Raviolka tak snažila... :(
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod pha » 23 Máj 2010 06:01 am

trinity: ak by si mal chut vysvetlit: ,,Takze 24/7 filter je spravne (nikdy som netvrdil inak),,.
Diki
Inak nechapem preco Ta tu chytaju za slovicka, hlavne moderator by sa nemal takto spravat, martin-s !!!!
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod pha » 23 Máj 2010 06:15 am

pha napísal:trinity: ak by si mal chut vysvetlit: ,,Takze 24/7 filter je spravne (nikdy som netvrdil inak),,.
Diki
Inak nechapem preco Ta tu chytaju za slovicka, hlavne moderator by sa nemal takto spravat, martin-s !!!!


Takze mi to asi doslo, myslel som ze su to hodiny a nejakych sedem z nich dako inak napr. prietokovo upravenych, ale bude to asi 24hod 7dni v tyzdni :roll:
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod trinitysk » 23 Máj 2010 08:41 am

mariok: nikto si nemusi nic hadzat, beriem to s raviolkou ako normalnu vymenu nazorov, v rovine int. a ext. filter vs. bio.filtracia (zjednodusene povedane).
Ako som vravel Raviolkin clanok o kolobehu N by som dal ako povinnu cetbu pre zacinajucich akvaristov (prave kvoli suvislostiam) a taktiez ak si akykolvek zaciatocnik zapamata filter zapnuty 24h 7 dni v tyzdni (ano pha mas pravdu) je to len spravne.
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod smik » 23 Máj 2010 09:26 am

majko napísal: Samozrejme ide hlavne o pomer N a P,


Vážně? Moc by mě zajímalo jaký poměr bych měl mít ať jsem o něco chytřejší.

Omlouvám se za OT
Obrázok používateľa
smik
 
Príspevky: 367
Založený: 06 Júl 2008 12:00 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod pavol69 » 23 Máj 2010 12:12 pm

Priatelia akvaristi,
dva dni citam tutu temu ( len strana 7 a 8 ) a ................. :shock:
Dobre, mozno tuto temu trochu odlahcim svojim prispevkom, alebo nie ?
Otazky "jednoduche" od akvaristu, ktory este nikdy nemal vonkajsi filter ( priklad ) EHEIM s filtraciou o objeme vody cca 375 litrov, ktora prebieha v nasledovnom poradi cez filtren, mechanicke filtracne media, mechanickobiologicke filtracne media, biologicke filtracne media, filtracna vata :

1. pri manipulacii, cisteni v akvariu, ako dlho moze byt max. vypnuty filter ?
2. ako dlho moze byt filter mimo prevadzky v pripade el. vypadku ?
3. po prekroceni "limitu" filtra mimo prevadzky, ktore media ( uvedene vyssie ) treba zbavit skodlivych latok a akym sposobom aby sa nedostali do akvaria ?
4. nie je vyhodne si zabezpecit nahradny zdroj pre filter, ohrievač a svietidlo ?

Poprosim Vas o strucne a jasne odpovede, bez zbytocneho napadania navzajom, pripadne uplneho ignorovania mojho prispevku.
DAKUJEM.
Palo.
:wink:
pavol69
 

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod trinitysk » 23 Máj 2010 12:29 pm

1. Najlepsie ho nevypinaj vobec, aj ked cistis akva, nevidim dovod. Kratkodobe vypnutie ext. filtru do dajme tomu 30 min - 1h nic nesposobi resp. nic u mna nesposobilo ...
2. Moze byt ako dlho chce..:-) ale uz mozno po hodine mozes mat problem...Ja som nikdy neskusal...
3. Cely filter citlivo precistit vo vlaznej vode (nemusi byt akvarijna), v podstate ho resetujes
4. Ano je to vyhodne (staci pre filter, svetlo, ohrev za bezneho vypadku nemusis mat "poistene"), v pripade morskych akvarii aj nevyhnutne, ale malo ludi to v sladkovodnej akvaristike robi....
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Tatoo » 23 Máj 2010 12:50 pm

Na otázky ktoré sa spytuješ nie je nikde definovaná priama odpoveď, v manuále k externému filtru EHEIM professionel 3 - 600 nič takéto nie je uvedené, iba odporúčaná doba čistenia 3-6 mesiacov - alebo pri badatelne zníženom výkone ( prietoku ).

1. filter nevypínam ani pri bežnom čistení akva, jedine ak čístím samotný filter alebo jeho časti-predfilter, do 30 min to mám vždy vyčistené
2. podla mna - ak je výpadok el. prúdu do 1 hodiny nič neriešim
3. komplet vyčistit mimo akva, teda prepláchnutie celého filtra spolu s náplnami
4. drahé a zbytočné - pokial nemáš časté a dlhé výpadky el. prúdu
Obrázok používateľa
Tatoo
 
Príspevky: 129
Obrázky: 35
Založený: 25 Mar 2010 10:38 am
Bydlisko: Piešťany

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod mystka » 23 Máj 2010 18:19 pm

Neviem, ci to pisala Raviolka. Ale tym bakteriam je asi jedno, ci su na velkej "spongii", alebo mini "spongii", maju tam prisun kyslika a spracuvavaju a premienaju odpadne latky. To znamena, ze filter aj ked maly filtruje biologicky. Ale, co je dolezite, je to, ci je ta ich praca dostatocna, pre velkost akvaria. :?:
Obrázok používateľa
mystka
 
Príspevky: 584
Obrázky: 62
Založený: 07 Jan 2009 20:37 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod trinitysk » 23 Máj 2010 18:32 pm

Ano je to tak mystka, uz som to pisal a nazval pidi bio filtracia...vid niekde hore v mojom prispevku...Ten "kamen urazu" je len ten, ze pre mna je tak mala (pidi) ze od nej abstrahujem a tvrdim, ze je bio filtracia hlavne (resp. iba len kedze od nej abstrahujem) v samotnom akva...(podotykam, ze stale mam na mysli vnutorny filter...)
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod milop » 23 Máj 2010 21:31 pm

trinitysk napísal:Ano je to tak mystka, uz som to pisal a nazval pidi bio filtracia...vid niekde hore v mojom prispevku...Ten "kamen urazu" je len ten, ze pre mna je tak mala (pidi) ze od nej abstrahujem a tvrdim, ze je bio filtracia hlavne (resp. iba len kedze od nej abstrahujem) v samotnom akva...(podotykam, ze stale mam na mysli vnutorny filter...)
:?: :?: :?:
Myslel som, že v ramci desatora budem radšej ticho, ale ked vidím ako suverejne trinitysk dogmatický vystupuje nedá mi to nereagovať
Trinity prosím ťa opatrnejšie formuluj svoje tvrdenia, nedokážem dalej čitať tvoje reakcie a jednoznačne nesúhlasím s tvojimi deformáciami a interpretáciami celkom seriozných záverov vrátane raviolkinych článkov a myšlienok
NApr. rav napísala, že akva funguje s vnutorným filtrom a N je na nule, nenapadlo ta ze je na nule preto lebo ten filter funguje a je učinný aj ked je vnútorný ???
K tomu tvojemu pidi - asi maš malo skusenosti s chovnými akva, kde substrát dna vôbec nie je a v 100l pláva 200 -
300 plat len vďaka vnútornému filtru, napr. jeden ivan vôbec hubky roky nepremýva a odburava mechanické znečistenie asi ako ?
Bez filtra by to akva prežilo bez ujmy tak 4-5 hodín.
Tvoje rastlinkové akva a raviolkine biotopy sú viac vynimka ako pravidlo. Aby som si overil raviolkine tvrdenia tak som si svojho času založil akva s akadamou bez filtra- funguje!, ale neviem si to predstaviť u ostatných akvarii , kde mám 2 - 5 krát tolko rýb, podstatne menej rastlin a nemám na ne tolko času. Ako u viacerých aj mne funguju tieto akva najmä s vnútorným filtrom, a u raviolky to tiež buble, nie všade ale buble :|
Neviem ake maš skusenosti s africkými cichlidami, kde väčšinou rastliny vôbec nebyvajú ( niekedy aj bez substrátu na dne)a rovnováha je riešená internými aj externými filtrami to ako vysvetliš ?
Ku kastovaniu : radšej nech sa vyjadrujú všetci laici a začiatočnici , ako fundovaný samozvaní odbornici, ktorí by prezentovali obdobné pseudovedecké závery tak kategorický ako ty.
prepáčte nevydržal som je to len môj názor, ale priebeh tohto linku a jeho ovladanie kolegom s rôznými odvolavkami na veci, ktoré si považujem a napriek tomu podľa mna s mylnými závermi sú zavádzajúce a mohli by viacerých pomyliť,
napriek tomu že ma naozaj krásne akva :wink:
mystika nedaj sa :!: máš pravdu a tvoje závery sú podľa mna logické / tie čo som čítal/
milop
 
Príspevky: 1004
Obrázky: 84
Založený: 13 Sep 2004 17:20 pm
Bydlisko: BA

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod pha » 24 Máj 2010 06:05 am

tak a nasiel som este toto, mozno to pomoze...
Prílohy
filter.jpg
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod tastyshrimp » 16 Mar 2016 12:28 pm

Dost stara tema, mozno sa v ramci filtracnych materialov nieco zmenilo. Viete mi poradit prosim, ci existuje nejaka v podstate cisto mechanicka filtracia, ktora moze byt zapnuta len cez den (s tym, ze biologicka filtracia bude bezat nonstop?)
tastyshrimp
 
Príspevky: 225
Založený: 16 Jan 2016 13:19 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Hora » 16 Mar 2016 14:49 pm

to chces este napojit jeden filter?
Ved ak ti zanasa velmi naplne vo vnutri,daj na nasavaci kos molitan (ja som natlacil kusok do vnutra kosa,len moj je vacsi) a zachyti velmi vela bordelu.Bude potrebne cistit castejsie ten kusok molitanu (2x tyzden,su to 2min.),ale filter ide stale,nemusis donho sahat,ked nemas moc znizeny prietok
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 1792
Obrázky: 8
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod tastyshrimp » 16 Mar 2016 16:01 pm

mam tam molitan, original tak to bolo...pytam sa len cisto teoreticky, mam este jeden lacny externy filter z ebayu a don by som dal len molitan a fical cez den. Kopec ludi hovori nie, kopec ano...
tastyshrimp
 
Príspevky: 225
Založený: 16 Jan 2016 13:19 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod I.P. Pavlov » 16 Mar 2016 23:45 pm

To je tak: Najlepšia mechanická filtrácia je výmena 1/3 vody a to pomerne často a v pravidelných intervaloch. Je možné i druhý filter pustený cez deň, ale je to prácne. Bolo by treba ho každý večer prepláchnúť. Potom je ešte možné mať takto v prípade, že ja akvárium bohato osadené rastlinami, ktoré prosperujú. Takto by ten odstavený filter biotop veľmi nerozhádzal.
V tvojom prípade by som vydržal na rozbehnutú bio filtráciu a potom je voda v akváriu úplne čistá. Ja čistím filtre raz za pol roka, za rok a na čistotu vody si sťažovať nemôžem.
Ak ti veľmi záleží na čistej vode v začiatkoch, tak pouvažuj o predfiltru
Prílohy
predfilter_2l.jpg
predfilter_2l.jpg (35.88 KiB) Zobrazená 5580 krát
Obrázok používateľa
I.P. Pavlov
 
Príspevky: 2021
Obrázky: 9
Založený: 19 Jan 2016 23:39 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod tastyshrimp » 17 Mar 2016 00:11 am

Zaujimava alternativa. Utiahne to vsak filter s vykonom 5w (eheim ecco 200), ked mi tam pridam este dalsiu nadobu s objemom liter, dva? Teda utiahnut utiahne, ale ako dlho...nie? Idem daco pohladat, na SVK eshopoch nic, tak to bude asi zasa ebay.
tastyshrimp
 
Príspevky: 225
Založený: 16 Jan 2016 13:19 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod I.P. Pavlov » 17 Mar 2016 18:27 pm

U nás to má .akvaobchod, použi googla
Obrázok používateľa
I.P. Pavlov
 
Príspevky: 2021
Obrázky: 9
Založený: 19 Jan 2016 23:39 pm

Predchádzajúca

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.