Musi filter bezat nonstop?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Musi byt filter zapnuty aj v noci?

ano
209
77%
nie
40
15%
neviem
24
9%
 
Celkový počet hlasov : 273

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Raviolka » 30 Jún 2005 11:29 am

luBBO, na margo toho cos mi napsal jako ss (a prosím o odpověď do fóra): ptám se na "UT" a ne na tvrdost vstupní vody... to je dost důležité pro předpověď, jaké pH bude mít tvoje voda tendenci si udržovat. Tvrdost vody s tím nemá nic společné, ale to se opakuju :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Reklama

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Kulgan » 30 Jún 2005 19:10 pm

Silvester Valentin napísal:Rav ak si spomenies na nejaku stranku (ta literatura) napis aspon pre start.Dik
Nie som sice Rav, ale nieco som uz nasiel. Tento odkaz je zatial asi to najlepsie co som nasiel za dva vecery
http://ekologie.upol.cz/index.php?da=./ad/rulik/syll/hydrobiologie.htm
prednaska c. 5. Cudzojazycne stranky som este neprechadzal.
Obrázok používateľa
Kulgan
 
Príspevky: 101
Obrázky: 10
Založený: 19 Júl 2004 15:33 pm
Bydlisko: Senec

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod luBBo » 30 Jún 2005 22:35 pm

KH v akva 4
KH vodov. voda 9
Obrázok používateľa
luBBo
 
Príspevky: 95
Obrázky: 33
Založený: 29 Jan 2005 22:48 pm
Bydlisko: BB

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod svato » 06 Mar 2006 11:42 am

Je mi jasne , ze tato tema ja o exter. filtroch , ale nechcem zakladat nove vlakno a preto sa chcem spitat tu : do mensieho akva / 70 L / som bol nuteny kupit druhu halvicu / Atman 201 ?? - to cislo si presne napamatam , ale ma to vraj prietok 50-200 L / . Je pripojeny na cca 3 L biomolitanu , ktory je schovany za pozadim . Kedze tato hlavica nie je az taka ticha ako ta pred tym , a mojej priatelke to skoro nepocutelne vrcanie vadi , chcel by som ho vecer cca na 2 hodiny vypnut / cez spinacie hodiny /a potom zasa zpat - moja otazke znie , ze co spravia bakterie v boimolitane ? Preziju to tie 2 hodiny , alebo tam vykapu ? Chcem samo , ze aby tento filter pracoval ako biologicky filter . A este jedna otazocka , ako vlastne zisti , ze nitr. bakterie vo filtri su a dobre pracuju ? Meram NO2 , NO3 , hodnoty su OK / podla Ratajovich testov / , je na to pls daka spolahliva metoda ?
svato
 
Príspevky: 185
Obrázky: 7
Založený: 14 Nov 2005 18:16 pm
Bydlisko: Trencin

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Raviolka » 06 Mar 2006 15:07 pm

Svato, a co ti brání použít stejnou hlavici jako předtím? To první (tiché) čerpadlo nestačilo?
Pokud chceš filtr na 2 hod. vypínat, tak za tu dobu samozřejmě ve filtru dojde kyslík a baktérie částečně vychcípají. ALE, jestli to budeš dělat každý den, ani se tam nenamnoží. Nebude to teda biologický filtr podle tvých představ. Potřebuješ ho ale doopravdy? Jak vypadá to tvoje akvárium, kolik je tam rostlin a ryb (a jakých)? Možná, že by akvárium fungovalo výborně i s tím večerním vypínáním filtru :wink:
Na co chceš zjišťovat, jestli jsou ve filtru skutečně baktérie? Nestačí ti vědět, že NH3/NH4+ a NO2- jsou neměřitelné a koncentrace NO3- v normě :?: Většinou jde akvaristům právě o tohle a filtr je k tomu jen prostředek :D
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod luBBo » 06 Mar 2006 15:12 pm

ja by som ti takto poradil:
nevýhoda: máš velmi málo rastlín ,myslím že aj slabé svetlo, malý objem vody 70l

výhoda: ak je akva založené len nedávno tak nitr. bakterie tam ešte nemáš, no a keď ich budeš mať aj v po celom akva aj vo filtri ,,tak keď nebudú fungovať tie vo filtri tak ich nahradia tie čo sú po celom akva

ja by som to kludne vypol
Obrázok používateľa
luBBo
 
Príspevky: 95
Obrázky: 33
Založený: 29 Jan 2005 22:48 pm
Bydlisko: BB

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod svato » 06 Mar 2006 15:37 pm

Raviolka napísal:Svato, a co ti brání použít stejnou hlavici jako předtím? To první (tiché) čerpadlo nestačilo?
Pokud chceš filtr na 2 hod. vypínat, tak za tu dobu samozřejmě ve filtru dojde kyslík a baktérie částečně vychcípají. ALE, jestli to budeš dělat každý den, ani se tam nenamnoží. Nebude to teda biologický filtr podle tvých představ. Potřebuješ ho ale doopravdy? Jak vypadá to tvoje akvárium, kolik je tam rostlin a ryb (a jakých)? Možná, že by akvárium fungovalo výborně i s tím večerním vypínáním filtru :wink:
Na co chceš zjišťovat, jestli jsou ve filtru skutečně baktérie? Nestačí ti vědět, že NH3/NH4+ a NO2- jsou neměřitelné a koncentrace NO3- v normě :?: Většinou jde akvaristům právě o tohle a filtr je k tomu jen prostředek :D


Vies ze by som bol najradsej kupil take iste , ale uz sa nevyraba / to co mi urelo malo cca 5 rokov , takze ziadna velka skoda / . NO2 mam podla Rataj . testov 0 , No3 10 mg , takze zatial sa zda , ze to funguje . Ked som staval to akva , tak som si myslel , ze pokial bude objem filtracneho biomolitanu vatsi , ze bakterie preziju aj kratkodobu odstavku filtra , lebo ten filter , co som tam mal pred tym , tak mal strasne malu vlozku / cca 2 dcl / a mal som problemy s NO2 :( aj ked bezal stale, ale teraz je objem biomolitanu asi 10 x vatsi a akva ide v pohode . Dake slabe foto je v mojom albume , momentalne je tam uz viac rastliniek a su tam len prisavnicky - 4 ks / akva som dal priatelke kvoli tomu , aby mala kde rozmnozovat prisavnickov /. Dik moc za radu , skusim to teda pravidelne vypinat , budem merat NO2 a NO3 a ked to bude OK , tak to tak necham .
svato
 
Príspevky: 185
Obrázky: 7
Založený: 14 Nov 2005 18:16 pm
Bydlisko: Trencin

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod svato » 06 Mar 2006 15:50 pm

luBBo napísal:ja by som ti takto poradil:
nevýhoda: máš velmi málo rastlín ,myslím že aj slabé svetlo, malý objem vody 70l

výhoda: ak je akva založené len nedávno tak nitr. bakterie tam ešte nemáš, no a keď ich budeš mať aj v po celom akva aj vo filtri ,,tak keď nebudú fungovať tie vo filtri tak ich nahradia tie čo sú po celom akva

ja by som to kludne vypol


Svetlo som uz posilnil , pojde tam este jedno teleso , takze tam bude cca 30 W - snad to bude dost . To akva praveze bezalo uz dlhsie a prave ked voda uz bola dlhsie podla testov OK , tak filter si povedal , ze pa pa a to zrovna cez vykend , ked nikto nebol doma , v akva smrad , ze som skoro odpadol , takze vlastne s nim zaciname odznova . Dik za radu .
svato
 
Príspevky: 185
Obrázky: 7
Založený: 14 Nov 2005 18:16 pm
Bydlisko: Trencin

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod xiphophorus » 06 Mar 2006 20:54 pm

a co hovorite na zapinanie vzduchovania ja som este nikdy nemal zapnute vzduchovanie v akva
xiphophorus
 
Príspevky: 34
Založený: 19 Feb 2006 11:39 am

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod pierre001 » 07 Mar 2006 13:12 pm

xiphophorus napísal:a co hovorite na zapinanie vzduchovania ja som este nikdy nemal zapnute vzduchovanie v akva

ak ti všetko funguje(rastliny, ryby), tak zapínaním vzduchovania len vyháňaš CO2, na čo budeš musieť zas reagovať.... načo si to komplikovať :D
no ak ti ryby nestačia s dychom, skús vzduchovať cez noc...tým nič nepokazíš :idea:
Obrázok používateľa
pierre001
 
Príspevky: 4
Obrázky: 4
Založený: 22 Feb 2006 20:15 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod mischo22 » 07 Mar 2006 14:26 pm

Chcel som sa spytat, ak necham teda filtraciu bezat nonstop, ako a ci vobec sa potom cisti molitan vo vnutri filtra? Chcem biofiltraciu, ale bakterie sa vytvoria az po par dnoch a filter sa tiez dost zanasa. Takze ako, cisti sa ci potom uz vobec nie???? Vdaka za odpoved....
Obrázok používateľa
mischo22
 
Príspevky: 123
Obrázky: 5
Založený: 02 Feb 2006 15:07 pm
Bydlisko: Bratislava - Karlova Ves

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod marek48 » 07 Mar 2006 14:41 pm

Ale čistíš ale vždy z vodou z akvárka,aby si baktérie neusmrtil.Neboj všetky ich nevymyješ.Ale nie vodou z kohútika:
marek48
 
Príspevky: 121
Obrázky: 12
Založený: 03 Jan 2006 23:15 pm
Bydlisko: Pusté Ulany

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod luBBo » 07 Mar 2006 15:21 pm

mischo22
tie dobré baktérie nevzniknú za pár dní ale pár mesiacov.
ja periem molitan vodovodnou vodou a nemám problémy ,, pretože si myslím že nech ho vypereš v čomkolvek ,vždy tam ostane dosť baktérií čo sa rýchlo rozmnožia
Obrázok používateľa
luBBo
 
Príspevky: 95
Obrázky: 33
Založený: 29 Jan 2005 22:48 pm
Bydlisko: BB

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod mischo22 » 07 Mar 2006 17:20 pm

Ok... A teraz ktoremu verit??? :-) Vodovodnou vodou alebo vodou z akvarka??? Doteraz som vzdy na noc vypinal filter a vymyval som ho normalne pod vodou z vodovodu... Az teraz sa dozvedam nove veci...
Btw. Je normalne ak sa na hladine vytvoril olejovy film, alebo s tym treba nieco urychlene robit??? Zvrchu ho nevodno, len zo spodu..... Vdaka
Obrázok používateľa
mischo22
 
Príspevky: 123
Obrázky: 5
Založený: 02 Feb 2006 15:07 pm
Bydlisko: Bratislava - Karlova Ves

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod marek48 » 07 Mar 2006 17:43 pm

Jednoznačne s vodou s akvárka,alebo aspon s odstátou vodou.
marek48
 
Príspevky: 121
Obrázky: 12
Založený: 03 Jan 2006 23:15 pm
Bydlisko: Pusté Ulany

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Silvester Valentin » 07 Mar 2006 21:54 pm

luBBo napísal:mischo22
ja periem molitan vodovodnou vodou a nemám problémy ,, pretože si myslím že nech ho vypereš v čomkolvek ,vždy tam ostane dosť baktérií čo sa rýchlo rozmnožia

no nepovedal by som to az tak , pokial viem tak filter vypinas na noc takze bakterie ktore ti nasaje s vodou z akva v nom aj tak zakilujes cez noc. ten drahy filter ti podla mna funguje ako mechanicky chcej nechcej. mischo22 ma iny takze preco zakilovat 90% bakterii raz za 2 tyzdne ked sa potom cele mesiace vytvaraju? stane sa nieco ak ho bude prat vo vode z akva? nie. tak ak nebude lenivy vyprat ho v nej nebude mat ani dalsie problemy... inac si protirecis - vznikaju dlhe mesiace na konci pises ze sa rychlo rozmnozia :?:
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod svato » 08 Mar 2006 11:32 am

Takze som nechtiac spravil test , za kolko vykapu bakterie - niekto / vinnik zatial nie je znamy , ale ked ho chytim , ma sa po chlebe :? / vytiahol filter /jedna sa o vnutorny / z elektriky na 260 L akva a zistil som to cca za 1 1/2 dna - biomolitan ma objem asi 6 L a tak som dufal , ze akva , ktore sa zabiehalo asi 2,5 mesiaca bez ryb a malo vodu uplne OK to prezije bez vatsich problemov - NO2 okamzite vyrazilo hore a pred tym som ho nemohol namerat , okamzite sme vymenili cast vody za cerstvu a budem rad , ke sa to za mesiac da dokopy a preziju to ryby - z toho mi jasne vypliva , ze filter musi fachcit stale / pripadne mat doma zalozny / a cistit ho len vo vode z akvarka - stabilizacia akva je dlhodoby proces a nebudem si ho predsa nicit vlastnou lenivostou - tymto som si vlastne sam odpovedal na otazku , ze ci mozem vypinat filter - NIE .
svato
 
Príspevky: 185
Obrázky: 7
Založený: 14 Nov 2005 18:16 pm
Bydlisko: Trencin

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod dudy » 08 Mar 2006 13:41 pm

filter mozes cistit v hocijakej vode,ktora neobsahuje latky usmrcujuce bakterie.Vo vodovodnej je chlor a nie je tam na okrasu :o Takze pouzit mozes vodu akvarijnu,vodovodnu prevarenu,vodovodnu odstatu,destilku.
dudy
 
Príspevky: 99
Obrázky: 33
Založený: 31 Jan 2006 11:49 am
Bydlisko: Bratislava-DNV

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod mischo22 » 08 Mar 2006 21:11 pm

Cize tu ide o mechanicke ocistenie filtra od svinstva a roznych nanosov... Ziadne prepieranie a dezinfikacia toho molitanu, ak som teda tomu spravne pochopil..
Obrázok používateľa
mischo22
 
Príspevky: 123
Obrázky: 5
Založený: 02 Feb 2006 15:07 pm
Bydlisko: Bratislava - Karlova Ves

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Kulko » 08 Mar 2006 21:25 pm

to mischo22: to by si ten filter ani nemusel mať, keby si ho dezinfikoval.
Kulko
 
Príspevky: 83
Obrázky: 2
Založený: 15 Jan 2005 18:49 pm
Bydlisko: IŽA

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod LANGosh » 10 Mar 2006 13:52 pm

Biologická funkce filtrů (zejména vnitřních) se obecně přeceňuje. Jejich nitrifikační účinnost ve vztahu k nitrifikační účinnost celého AQ (hlavně dna) je neporovnatelná – bylo by třeba dodržovat pravidlo, aby objem filtru tvořil 3-5% objemu nádrže (nevím kolik z vás to splňuje). Významnou funkci filtrů tvoří tedy jejich mechanická funkce, dále zajišťují pohyb hladiny a pak asi až biologická funkce. Nekamenujte mne:-).
Roman:-)
Obrázok používateľa
LANGosh
 
Príspevky: 182
Obrázky: 19
Založený: 27 Júl 2005 08:41 am
Bydlisko: ČR

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod joko » 10 Mar 2006 14:02 pm

LANGosh napísal:... bylo by třeba dodržovat pravidlo, aby objem filtru tvořil 3-5% objemu nádrže ...
Ale mozno je este podstatne, co filter obsahuje?! Ak tam ma niekto zly molitan, ktory neposkytuje dost plochy pre usidlenie nitrifikacnych bakterii, tak moze mat aj 2x vacsi filter a je mu na prd. Ako ked ma niekto mensi a ma tam filtracnu hmotu s dostatocnou velkou plochou - myslim plochu porov vo vnutry hmoty.
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod mattscott » 05 Jan 2007 17:03 pm

Ja ani neviem ci mi sem niekto napise odpoved kedze tato tema je uz takmer rok pase ale nechcem zakladat novu.
Zacnem tym ze po precitani celej diskusie - ako bolo vyssie uz spomenute mam naozaj pocit ze kvantova fyzika by bola lahsia ako akvaristika.
U nas bolo akva co mi pamat siaha. Otec bol nieco ako akvarista amater - mal rastlinne akva okolo 70-80L v nom nejake skalare gubky (?gupky?) neonky a tak dalej. Ja som po nom tieto veci zdedil a od 97 roku som akvarista amater aj ja.
Zda sa ze az dodnes co som si prvykrat precital o filtracii som na noc vypinal filter aj ja. Mam vonkajsi filter Aquaclear 300 a vypinal som ho hlavne kvoli tomu ze aj napriek tomu ze voda pada do akva asi z vysky 1cm je pocut zblnkanie hladiny. Brat tvrdi ze keby pri tom mal zaspat tak sa pomoci :)
Tak chcel by som na uvod - ak si to niekto precita, ze by mi poradil nejaky test na vodu, pripadne s akym testom zacat.
Mam cichlid akva iba s minimom rastlin, pretoze mne rastliny vzdy kapali - takze v tej vode vzdy nieco muselo byt na hov..
A PS - do akvaclearu ide molitan, aktivne uhlie a nejaky ze odstranovac dusikatych latok (biele granule) - teraz mi tam fici iba ten molitan. Kedze sa tie ostatne dve veci tazsie zhanaju cim ich mozem nahradit?
Co picnut do toho filtra?
Dik a zatial (a na ten test mi staci hodit link)
Mato
mattscott
 
Príspevky: 66
Obrázky: 11
Založený: 24 Nov 2006 22:27 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod LANGosh » 05 Jan 2007 18:58 pm

Já bych za základní testy považoval test na pH, alkalitu (UT), NO3 a NO2 - bohatě stačí od českých výrobců, tj. Aquar nebo Rataj. Jsou ale i tací, kteří prý parametry vody v životě nezjišťovali a AQ fungovalo bez problémů...
Roman:)
Obrázok používateľa
LANGosh
 
Príspevky: 182
Obrázky: 19
Založený: 27 Júl 2005 08:41 am
Bydlisko: ČR

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.