Musi filter bezat nonstop?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Musi byt filter zapnuty aj v noci?

ano
209
77%
nie
40
15%
neviem
24
9%
 
Celkový počet hlasov : 273

Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Ludo » 21 Nov 2004 12:50 pm

Musí byt takyto filter
Stavba externého filtra - Igor Popluhár
clanky/externy_filter.php
zapaty stale, aj v noci?

:? ak je zapaty tak nemozem spat. cerpadlo nieje velmi hlucne, ale pocut ho.
Obrázok používateľa
Ludo
 
Príspevky: 182
Obrázky: 33
Založený: 26 Máj 2003 20:32 pm
Bydlisko: Topoľčany

Reklama

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod salik » 21 Nov 2004 15:58 pm

musi byt "zapaty" stale, pecitaj si tu par tem o filtracii
cerpadlo, kup si napr. maxi-jet, nebudes ho pocut ani ked si das ucho na akvarium
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Drobec » 21 Nov 2004 20:06 pm

Jasne že musi!Ja ho zviknem vypnuť len na chvilu ked krmym nech nenasava zbytočne žradlo.Jasne že musi!Ja ho zviknem vypnuť len na chvilu ked krmym nech nenasava zbytočne žradlo.
Obrázok používateľa
Drobec
 
Príspevky: 229
Obrázky: 13
Založený: 29 Sep 2004 19:59 pm
Bydlisko: Nove Zamky

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Maja » 21 Nov 2004 21:17 pm

Ak neveris z precitaneho, ze MUSI, tak to skus sam. Nechaj ho bezat nonstop aspon tyzden a potom ho vypni, vyber molitan a cuchni si k nemu. Bude vonat zemou, vodou a (vonavym :-)) blatom -proste zdravo. Potom ten molitan znovu zaloz a nechaj to tak aspon den vypnute a potom si k tomu cuchni a......vyvali ta od smradu :-?. Je to preto lebo tvoji mali pomocnickovia skapali a je zle nedobre a ked taky humus este pustis do akvaria, tak tvoji rybulikovia len lapaju po vzduchu. Takze. Musi.
Obrázok používateľa
Maja
 
Príspevky: 705
Obrázky: 44
Založený: 09 Okt 2003 20:19 pm
Bydlisko: Bratislava- Petržalka

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod marian » 22 Nov 2004 07:53 am

Ano a Maja to vysvetlila ako tak. Bakterie, TO SKAPANE zije vdaka kysliku a ked im ho odopries, tak to chvilu trva, pokial sa spamataju a rozmnozia. Ked to budes robi kazdy den, tak ich mat ani nebudes a nebudu ti odstranovat a rozkladat dusitany a dusicnany a ..........................vlastne vela toho.
Obrázok používateľa
marian
 
Príspevky: 137
Obrázky: 6
Založený: 26 Jún 2003 12:25 pm
Bydlisko: Margecany

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Atilla » 22 Nov 2004 09:22 am

dam trocha iny pohlad -->
nemusi - ja filter v jednom svojom pokusnom rastlinkovom akva vypinam
na noc, je tichy ale trocha ho pocut
http://chimba.akvaclub.com/pokus.php
je pravda ze takto uz asi funguje iba ako mechanicky filter aj preto lebo ho precistujem zvacsa pod tecucou chlorovou vodou

v 60l akva mam 23neoniek a min. 4krevetky

samozrejma napr. v akvarku s afrikou kde nie su rastliny by to nebol dobry napad

doplnok --->
ano moj filter/cerpadielko je extrem resp. extremne male
ale ucel splni vonkajsi filter by som na noc nevypinal ale pri vnutornom v dobre zabehnutom akvarku kde je rovnovaha ryb a rastlin -->
preco nie ? najma ak je hlucnejsi
nexcem nikoho presviecat ze to ma robit ale nesuhlasim ze vypinanie filtra na noc sposobi v takomto akva katastrofu
koniec koncov to pokusne akva mam prave na sledovanie takychto 'extremov' :)
Naposledy upravil Atilla dňa 23 Nov 2004 09:52 am, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
Atilla
 
Príspevky: 648
Založený: 25 Mar 2003 16:24 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod majko » 22 Nov 2004 11:16 am

Atilla napísal:dam trocha iny pohlad -->
nemusi -

Ty mas ale interny filter. :-)
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod salik » 22 Nov 2004 13:31 pm

majko napísal: Ty mas ale interny filter. :-)

nenazival by som to filtrom, je to vlastne len cerpadlo, takuoto na noc mozete vypinat bez problemov
Naposledy upravil salik dňa 17 Feb 2005 06:40 am, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Ceco » 22 Nov 2004 15:54 pm

salik napísal:nenazival by som to filtrom, je to vlastne len cerpadlo, takuoto na noc mozete vypinat bez problemov

Nie kazdy vnutorny filter je len cerpadlo. Ak narazas konkretne na Atillov, tak OK, ale ak to myslis vseobecne, nie je to pravda. Ja mam interny biologicky. Je to vlastne tiez nadoba s biomolitanom, akurat ponorena priamo v akva.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod salik » 22 Nov 2004 22:41 pm

..myslim ceco atillov "filtrik", ale vratme sa k povodnej otazke, filter na ktory sa odkazujes Ludo je navrhovany a konstruovany na biologicku/mechanicku filtraciu, ak ho od zaciatku zacnes na noc vypinat, nic sa nestane, len ti bude fungovat ako mechanicky, co sa mi zda zbytocna namaha s jeho stavbou, takze ak ho uz mas, pouzi tiche cerpadlo, ak mas v plane a chces pouzit to tvoje cerpadlo, kup si kocku molitanu a filter nechaj v akvariu, mozes ho na noc vypinat
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod marian » 23 Nov 2004 07:18 am

Pre tych co vypinaju filtre. Strcte nos pod krycie sklo co tam ucitite. Ja ked strcim tak citim ryby. Ryby a nie kdejake smrady. Ale to je vec kazdeho.
Obrázok používateľa
marian
 
Príspevky: 137
Obrázky: 6
Založený: 26 Jún 2003 12:25 pm
Bydlisko: Margecany

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Paži » 23 Nov 2004 10:29 am

Filter sa nevypina. Ak Ti prekaza hluk, malo by stacit odizolovat cerpadlo od rezonancnych ploch. Konkretne to znamena, ze ho polozis na 1 cm hruby odrezok filtracnej peny, pripadne tie odrezky das este medzi cerpadlo a steny filtracnej komory tak, aby prilis nebranili pritoku vody. Este mozes podlozit privodnu a odvodnu trubku. Toto vsetko by malo hlucnost znizit na prijatelnu mieru, mozno az na hranicu pocutelnosti.
Paži
 
Príspevky: 13
Založený: 31 Aug 2004 10:53 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Igypop » 23 Nov 2004 11:12 am

Tento svoj filter som nedávno vypol asi na 3 dni, lebo bol už totálne zanesený (mám ešte jeden takže akva to nevadilo) a keď som ho potom čistil tak ma skoro otočilo :? . Smrdelo to ako mrtvola v rozklade, takže molitan okamžite putoval do odpadu a nahradil ho nový biomolitan.
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod bolek » 23 Nov 2004 17:59 pm

mám rovnaké skúsenosti ako Igypop.... ja som ho po pretrhaní rastlín zabudol vypnúť a po dni bez prevádzky bola vo filtri len sama "zloba".... trvalo mi ďalší týždeň kým sa to dostalo po prepratí do pôvodného stavu

takže určite by som ho nechal bežať... nonstop

vypnúť by som si dovolil max. tak vzduchovací kameň, ktorý aj tak nemám....
Obrázok používateľa
bolek
 
Príspevky: 402
Obrázky: 10
Založený: 18 Jún 2003 09:43 am
Bydlisko: BA

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Ludo » 23 Nov 2004 21:37 pm

:D Tak ho teda necham zapaty stale, skusim stlmiť hluk, a :P zvyknem si...

Salik napísal:kup si napr. maxi-jet, nebudes ho pocut ani ked si das ucho na akvarium
ja mam Micru
maxi-jet je naozaj nehlucny?
8)
Obrázok používateľa
Ludo
 
Príspevky: 182
Obrázky: 33
Založený: 26 Máj 2003 20:32 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod joko » 24 Nov 2004 09:00 am

Takze zaver:

Snazil som sa to zosumarizovat ako to viem/pochopil ja.

Filter sa nesmie vypinat ak:

chceme aby filtroval biologicky (aby bakterie v nom spotrebuvavali neziaduce latky NO2-)
// bakterie sa vyvijaju postupne, a relativne maximalne mnozstvo bakterii
sa osidli az po cca 15-20 dnoch. //
// ani ho vyplachovat pod chlorovou vodov //

Ak uz bezi dlhsie ako niekolko dni NonStop
(potom sa tam uz nachadzaju bakterie /kazdy dalsi den ich je viac/ a po vypnuti
-zastaveni dodavania kysliku sa rozlozia a vznikne toxicky, rybam skodlivy odpad,
ktory by sa po zapnuti filtra dostal do akvaria)


Filter sa moze vypinat ak:

Ak nebezi dlhsie ako par dni (cca 2,3 a viac dni, este sa bakterie nestihli rozmnozit
na taky pocet/mnozstvo, ktore by pri ich uhynuti a rozlozeni na toxicke latky
mohlo uskodit rybam)

Ak ho vypiname rucne/casovacom pravidelne na kazdu noc

Este by ma zaujimalo, cca za aky cas zacnu hynut bakterie, ak uz cez filter neprudi voda?
Je to niekolko minut, hodin. Podla clankov na akva.sk je to 15-20 min. Spravne ?
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod salik » 24 Nov 2004 21:32 pm

Ludo napísal:ja mam Micru, maxi-jet je naozaj nehlucny?
jednu micru mam aj ja, oproti maxi-jetu je to mlyncek na kavu

joko napísal:Este by ma zaujimalo, cca za aky cas zacnu hynut bakterie, ak uz cez filter neprudi voda?
Je to niekolko minut, hodin. Podla clankov na akva.sk je to 15-20 min. Spravne ?
neexistuje nejaka tabulka, zalezi od velkosti filtracnej hmoty, velkosti kolonie atd.
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod sonia » 25 Nov 2004 00:58 am

Ja mám dva typy filtrov: vonkajšii Aquaclear 150 (mám v ňom 3 druhy filtračnej hmoty: penu, keramicke krúžky a neaké kamienky na odstránenie čpavku (myslim :oops: )a ten beží nonstop, samozrejme nie ak ho čistim :) To je asi raz do týždňa lebo mám závojnatky, ak nemám čas a nechám ho dlhšie voda smrdí zemito a pena je plna čiernej mľandravej hmoty. Je to už príliš neskoro na údržbu alebo som len prehnane čistotná? Penu preplachujem pod tečucou vlažnou vodou. To nieje správne? Keby som mala mať extra vodu aj na čistenie filtra tak by už nerobila už fakt nič iné len skladovala hektolitre vody vo flašiach. Už teraz ich mám až až na čistenie akvaria :o ...
Ďalsiu mám len molitanovú kocku napojen na okysločovač, s časti na doplnenie kyslika aj čiastočne na filtraciu, ale vypyna sa časovačom spolu s osvetlením.Tiež ho vypynam z dôvodu hluku alebo skôr rezonovania. Rovnako ho čistim ako filter pod tečucou vodou. Ocenim Vaše rady na zlepšenie (a myslím, že aj moje rybičky a rastlinky) :o
Obrázok používateľa
sonia
 
Príspevky: 10
Obrázky: 21
Založený: 22 Nov 2004 16:44 pm

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Ceco » 25 Nov 2004 09:21 am

sonia napísal:...Keby som mala mať extra vodu aj na čistenie filtra tak by už nerobila už fakt nič iné len skladovala hektolitre vody vo flašiach. Už teraz ich mám až až na čistenie akvaria :o ...

Co takto preprat molitan z filtra vo vode, ktoru odsajes z akva pri upratovani? :idea:
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod luBBo » 19 Jún 2005 07:25 am

ja mám v 140 l akva 70 gupiek s neonkami a 20 niekolkotýždnových malých gupiek,,, fluval 204 molitany periem v chlor. vode raz mesačne ,,, vypínam ho každú noc ,,,NO2 nemeratelné , žiadny hromadný úhyn ,,,riasy žiadne ,,,takto idem už 6 mesiacov bez chemikálií ,,,dôležité je mať rastliny čo spotrebujú dusičnany ,,,jediný problém je stále znižovať pH,,, foto v mojom albume
Obrázok používateľa
luBBo
 
Príspevky: 95
Obrázky: 33
Založený: 29 Jan 2005 22:48 pm
Bydlisko: BB

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod Ceco » 20 Jún 2005 08:27 am

luBBo napísal:ja mám v 140 l akva 70 gupiek s neonkami a 20 niekolkotýždnových malých gupiek,,, fluval 204 molitany periem v chlor. vode raz mesačne ,,, vypínam ho každú noc ,,,NO2 nemeratelné , žiadny hromadný úhyn ,,,riasy žiadne ,,,takto idem už 6 mesiacov bez chemikálií ,,,dôležité je mať rastliny čo spotrebujú dusičnany ,,,jediný problém je stále znižovať pH,,, foto v mojom albume


Ani netusis, co za svinstvo sa ti z toho filtra rano po zapnuti vyluci priamo do akvarka. Bakterie ti vo vonkajsom uzavretom filtry rychlo kapu, lebo nemaju dostatocny prisun kyslika. Rozkladaju sa a rano mas ten bordel v akvarku. Ryby ti nekapu, ale urcite je to pre mne kazde rano skokova zmena parametrov vody, co moze mat vplyv na dlzku ich zivota. Ak cita nejaky zaciatocnik, v ziadnom pripade by som si z luBBovych praktik nebral priklad. Ano, funguju akvarka aj uplne bez nutenej filtracie, ale to je uplne iny pripad. Ak mas filter, tak non-stop. Vypinanim mozes sposobit viac skody ako uzitku.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod luBBo » 20 Jún 2005 22:36 pm

milý Ceco :

je mnoho akvaristov čo na noc vypínajú filter ,,, ale to nepriznajú ,,, ja chcem ukázať že to vôbec nie je problém a ked to ide u mna može aj u nich,,, okrem toho si rybky vela neodýchnu ked aj v noci plávajú v prúde,,,
Obrázok používateľa
luBBo
 
Príspevky: 95
Obrázky: 33
Založený: 29 Jan 2005 22:48 pm
Bydlisko: BB

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod amos » 21 Jún 2005 07:24 am

luBBo napísal:je mnoho akvaristov čo na noc vypínajú filter


To je uz potom ovela lepsie radsej nepouzivat ziadny filter ako ho na noc vypinat.
amos
 
Príspevky: 48
Obrázky: 28
Založený: 17 Jún 2005 11:48 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Musi filter bezat nonstop?

Odoslaťod jacik » 21 Jún 2005 08:35 am

luBBo napísal:je mnoho akvaristov čo na noc vypínajú filter ,,, ale to nepriznajú

ano, ibaze taketo akvaria dokazu fungovat aj uplne bez filtra. inac povedane filter v nich nie je nutny.

pokial filter na noc vypinas, tak funguje len ako mechanicky filter a prevzdusnovac vody. takze pokial chces aby ti filter filtroval aj biologicky tak musi bezat nonstop.
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.