Nove akva - vela NO2



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

Odoslaťod fiz » 03 Jan 2009 18:58 pm

ja som mal tento problem(este ho stale aj mam) ale uz som zaznamenal zmenu ze to ide k lepsiemu :wink:
Obrázok používateľa
fiz
 
Príspevky: 183
Obrázky: 1
Založený: 10 Dec 2008 15:54 pm

Reklama

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod kal-el » 03 Jan 2009 18:58 pm

No vidím, že som sa opäť zle vyjadril, to akva je nové ryby som tam ešte nemal čiže nič nezdochlo. Všetky hodnoty sú v poriadku, tá voda smrdí inak ako na začiatku a preto neviem či je to dobré alebo zlé. Krmivo som ešte nedával čiže filter je prázdy preplachovať ho zatiaľ moc nechcem nech sa usadia baktérie. A NH3 šak to produkujú ryby a keď ich tam nemám tak by to tam byť nemalo či nie? Ako zatiaľ si z toho moc nerobím neni to hrozné
Obrázok používateľa
kal-el
 
Príspevky: 168
Obrázky: 6
Založený: 05 Dec 2008 18:41 pm
Bydlisko: trenčín

kal-el

Odoslaťod Mariok » 03 Jan 2009 19:10 pm

Sorry, splietol som si ťa s predrečníkom :roll: , každopádne niečo ti tam hnije, inak by sa tam octomilky neobjavovali. V personále máš nejakú panašovanú rastlinu, nerozpadá sa náhodou ona?
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: kal-el

Odoslaťod kal-el » 03 Jan 2009 19:38 pm

Mariok napísal:Sorry, splietol som si ťa s predrečníkom :roll: , každopádne niečo ti tam hnije, inak by sa tam octomilky neobjavovali. V personále máš nejakú panašovanú rastlinu, nerozpadá sa náhodou ona?


No skúsim pozrieť mozno aj nejaká rastlina asi aj viem ktorá sa mi zdala čudná. A ktorá je panašovaná to ani neviem.
Obrázok používateľa
kal-el
 
Príspevky: 168
Obrázky: 6
Založený: 05 Dec 2008 18:41 pm
Bydlisko: trenčín

Odoslaťod Mariok » 03 Jan 2009 19:41 pm

Myslel som tú s bielymi lemami listov. :wink:
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod dusik » 03 Jan 2009 19:57 pm

NH4/NH3 môže vzniknúť aj bez rýb máš tam rastliny? Môže sa rozkladať nejaký list, alebo niečo iné ale je to OK. Mne to tak páchlo tiež keď sa zabiehalo.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod kal-el » 03 Jan 2009 20:00 pm

OK , nechám to tak všimol som si ano ľ listy také maličké mi hnijú, ustrihnem ich. A hlavne, že pestujem citrusy a tam su panasovane odrody u mandarin a pomarancov velmmi zauzivane a ja si ni nevsimnem že mam panasovanu rastlinku v aqua. ach idem hned pozriet. Dakujem obom za rady
Obrázok používateľa
kal-el
 
Príspevky: 168
Obrázky: 6
Založený: 05 Dec 2008 18:41 pm
Bydlisko: trenčín

Odoslaťod fiz » 04 Jan 2009 14:34 pm

niekde pisu ked je nizky prietok filtra tak bakterie odumieraju lebo nemaju z coho zit, je to pravda?
Obrázok používateľa
fiz
 
Príspevky: 183
Obrázky: 1
Založený: 10 Dec 2008 15:54 pm

Odoslaťod dusik » 04 Jan 2009 14:40 pm

fiz napísal:niekde pisu ked je nizky prietok filtra tak bakterie odumieraju lebo nemaju z coho zit, je to pravda?

To platí viacmenej pri externých biofiltroch kde pri pomalom prietoku, nie je dosť kyslíka pre baktérie a namiesto spracovávania NO2 na NO3 začnú robiť pravý opak, aby rozkladom NO3 získali kyslík a tým robia akvaríjnu katastrofu. Niekde v diskusii o biofiltroch a to písalo. Ale pri interných filtroch si myslím to moc nehrozí.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod fiz » 04 Jan 2009 14:43 pm

dusik napísal:
fiz napísal:niekde pisu ked je nizky prietok filtra tak bakterie odumieraju lebo nemaju z coho zit, je to pravda?

To platí viacmenej pri externých biofiltroch kde pri pomalom prietoku, nie je dosť kyslíka pre baktérie a namiesto spracovávania NO2 na NO3 začnú robiť pravý opak, aby rozkladom NO3 získali kyslík a tým robia akvaríjnu katastrofu. Niekde v diskusii o biofiltroch a to písalo. Ale pri interných filtroch si myslím to moc nehrozí.


no prave ze ja mam externy filter
Obrázok používateľa
fiz
 
Príspevky: 183
Obrázky: 1
Založený: 10 Dec 2008 15:54 pm

Odoslaťod dusik » 04 Jan 2009 14:57 pm

Kdesi sa o tom písalo ale neviem ti to nájsť, musíš to tu trochu prehľadať.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod IIvann » 04 Jan 2009 19:08 pm

Ahoj,

takze som podla odporucenia vymenil polovicku vody. Meranie NO2 po tomto ukazalo asi 0,20mg/l (teda pred tym tam mohlo byt cca 0,4mg/l). Ovsem do rana sa hodnota vratila (skoro) na povodnu, tj nemeratelnu. Vymenu som dnes spravil zasa, hodnota NO2 je 0,15mg/l. Som zvedavy, ako rychlo sa to zasa vrati do ne-normalu :x . Mam stale podozrenie ze ten moj filter je skor nedokonale denitrifikacny a vodu zamoruje NO2. Prietok je 100-150l/h, co by malo byt na nitrifikaciu dost, ale kedze objem filtr. materialu je vzhladom ku objemu akva trocha predimenzovany, zacinam mat spominane podozrenie..

Ku tomu smrdeniu akva, mal som NO2 kolko som mal, ale nesmrdelo akoro vobec (len standarne ako poda).

Voda ma teraz tvrdost 18 a ph 7,5. Jednu 17w ziarivku som vypojil, koli tej riase ci sinici ci co to je za shitik.
Dik za pozoronst :)
IIvann
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 22 Dec 2008 23:12 pm
Bydlisko: Povazska Bystrica

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod IIvann » 06 Jan 2009 17:04 pm

Tak mam vysledok. Po druhej vymene vody sa hodnota NO2 ustalila medzi 1,5-2mg/l, tj neklesa, ani nerastie. Den po vymene sa mi na hladine spravilo toto.

Obrázok
Je to zeleny povlak, vadak ziarivkam a zlemu vyvazeniu bielej javiaci sa ako zlty.

Je to vidno len rano, cca do 3 hodin od zasvietenia to zmizne. Asi je to nieco z tej sinice, neviete, co to znaci?

Jednu trubicu som zmenil z tej co som pisal predtym, na tld840, ryby su trocha odvaznejsie, asi im to biele svetlo sposobovalo strach.

A este som cosi chcel.
Jaj. Docital som sa nieco o pomere P a N. Ja teda neviem ci za N mozem povazovat NO2, ale nepovazujem, a vychadzam z meria NO3, ktore je nemeratelne nizke. P je cca 0,3-0,5mg/l. Preto som podla nejakej tabulky pridal KNO3, co mi zostalo z cias minulycha a davnych z PMDD. Teraz je NO3-10, P-0,3.

PS: ta voda tvrda 18° nova sa mi nepaci, vonku vela snehu, hmhmhm. Ale radsej nic :oops:

No a,
chcem nulove NO2 :dead:
IIvann
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 22 Dec 2008 23:12 pm
Bydlisko: Povazska Bystrica

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod Raviolka » 06 Jan 2009 17:24 pm

IIvann napísal:Preto som podla nejakej tabulky pridal KNO3

B e z _ k o m e n t á ř e :dead:


Když máš velké nutkání něco provést (a přidat KNO3 je dost vážný zásah), proč se nezeptáš předem? Já asi vím proč - už ti tady víc lidí opakovaně napsalo: dej tomu akváriu čas, nesnaž se ho "vylepšovat", počkej a nic tam nelej :!:

Asi se ti nechtělo číst to znovu... ale tobě není co víc poradit :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod IIvann » 06 Jan 2009 19:34 pm

Tak aby to nezustalo bez komentare, ta tabulka je tady :wink:.

http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield_eng.htm#stock

Co ten povlak? (momentalne je hladina cista, ale myslim, ze rano to tam bude zasa)
IIvann
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 22 Dec 2008 23:12 pm
Bydlisko: Povazska Bystrica

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod Mariok » 06 Jan 2009 22:52 pm

IIvann napísal:Tak aby to nezustalo bez komentare, ta tabulka je tady :wink:.

http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield_eng.htm#stock

Co ten povlak? (momentalne je hladina cista, ale myslim, ze rano to tam bude zasa)


Takže ten pomer podľa tabuľky je 10:0,3? t.j. 100:3 t.j. 33,3:1 (ak som nezabudol počítať) Ak áno, pozri si prosím ťa ešte raz tú tabulku, či si sa náhodou nedostal niekam, kam si nechcel 8)
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod IIvann » 06 Jan 2009 23:11 pm

IIvann
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 22 Dec 2008 23:12 pm
Bydlisko: Povazska Bystrica

Odoslaťod Mariok » 07 Jan 2009 00:04 am

Tabulka by bola v poriadku, len po prijatí tej teórie a použití ich prepočtu NO3 na N a PO4 na P - čo som predtým nepoužil (sorry), tam pre tvoje namerané hodnoty NO3 - 10mg/l a P (PO4???) 0,3 mg/l vychádza dokonca 51, čo je zóna zelených rias! Nemám s týmto skúsenosti, ale asi si si spravil medvediu službu pre akva :wink: :oops: :wink:

P.S. V tej menšej tabulke autor myslím hovorí o percentách aj keď hodnoty sú mg/l, čomu teda nerozumiem, to by nám museli vysvetliť lepší chemici ako som ja :oops:
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod IIvann » 07 Jan 2009 10:06 am

Ahoj,

tak neviem, co ten moj zatracovany zasah s NO3 spravil, ale stala sa nasledovna vec.

povodny stav NO3 nemeratelne, NO2 1,5-2mg/l
pridanie KNO3 nasledne hodnoty NO3-10mg/l, NO2-1,5-2mg/l

po cca 12 hodinach

NO3 prudko cez 50mg/l, NO2 pod 0,1 mg/l 8)

Uz mam nachystanu vodu, o 10 hodin vymenim polovicku akva.
Dufam ze sa to NO2 uz nevrati (za predpokladu ze neznicim filter neprerybnim, alebo nespravim inu stupiditu).
Stejne mi nejde do hlavy, co sa stalo, a tak prudko :?: Vie to niekto vysvetlit :?:

A este, kleslo mi ph zo 7,5 na 7, svedci to o nedostatku kysliku pre bakterie? Podla Tillmanovej tabulky som niekde na hranici predavkovania CO2, aj ked nepridavam. Treba zacat vzduchovat?
IIvann
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 22 Dec 2008 23:12 pm
Bydlisko: Povazska Bystrica

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod martin_s » 07 Jan 2009 10:41 am

Vysvetlenie je jednoduche. Uzitocne bakterie premienaju NO2 na NO3 (oxidacia), takze je logicke ze NO3 ti stuplo a NO2 kleslo... To ze si pridal NO3 (vo forme KNO3) by som s tym priliz do suvisu nedaval.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod IIvann » 07 Jan 2009 10:58 am

martin_s napísal:Vysvetlenie je jednoduche. Uzitocne bakterie premienaju NO2 na NO3 (oxidacia), takze je logicke ze NO3 ti stuplo a NO2 kleslo... To ze si pridal NO3 (vo forme KNO3) by som s tym priliz do suvisu nedaval.


to je jasne, na to som sa ale nepytal, zato som sa pytal na vselico ine :wink:. A to na kyslik-co2(ph), a preco sa to tak rychlo rozbehlo po pridani KNO3.
IIvann
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 22 Dec 2008 23:12 pm
Bydlisko: Povazska Bystrica

Odoslaťod dusik » 07 Jan 2009 18:15 pm

Náhoda, ja keď pridám PMDD do akva a po ňom spravím test NO3 tak nezmeria žiadny rozdiel. Pokiaľ ho dáš s mierou :wink:
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod martin_s » 07 Jan 2009 23:34 pm

IIvann napísal:
martin_s napísal:Vysvetlenie je jednoduche. Uzitocne bakterie premienaju NO2 na NO3 (oxidacia), takze je logicke ze NO3 ti stuplo a NO2 kleslo... To ze si pridal NO3 (vo forme KNO3) by som s tym priliz do suvisu nedaval.


to je jasne, na to som sa ale nepytal, zato som sa pytal na vselico ine :wink:. ...


Ja som len reagoval na tvoj prispevok pretoze som mal pocit ze to znizenie NO2 pripisujes tomu ze si pridal KNO3.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Nove akva - vela NO2

Odoslaťod IIvann » 08 Jan 2009 00:04 am

martin_s napísal:Ja som len reagoval na tvoj prispevok pretoze som mal pocit ze to znizenie NO2 pripisujes tomu ze si pridal KNO3.


Ano ano spravne. Pripisujem. Nevidim v tom logiku, ale predsa sa bakterie rozhodli zpracuvat NO2 na NO3 prave vtedy, ked som dodal KNO3, a to dost rapidne. Pokial to teda niekto nevysvetli, budem to povazovat za nahodu :wink: .

Inak voda je vymenena, zajtra pomeriam, ak bude NO2 nulove a NO3 aspon do 30, dokupim nejaku tu rybu (Paracheirodon axelrodi, ale ta tvrdost hmmm.. to asi pockam na osmozu,kedze ta ryba ma pisanu tvrdost do 8 ct), nerad by som, aby mi teraz tie "dlhoocakavane" bakterie zacali od hladu bez prisunu NHx a nasledne NO2 mriet :). A uz aj to akvarium si pyta dalsiu osadku..., no dobre, ono nie, ja si ju pytam :oops: .
IIvann
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 22 Dec 2008 23:12 pm
Bydlisko: Povazska Bystrica

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.