nove akvarium 160L



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

nove akvarium 160L

Odoslaťod quako » 28 Okt 2009 23:12 pm

Ahojte. Par dni si tu listujem disksne forum. Chcem si urobit akvariu 120x30x45 (45 je vyska). Osvetlenie bude 3x30W (3x90cm) ziarivky. Predradniky z usporiek. Vrchny kryt a skrinku si urobim. Teraz mam ale dilemu aky filter pouzit. Mam limit cca 40-50EUR (na filter). Co je lepsie najlacnejsi vonkajsi Eheim classic 2211
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvashop.sk/eheim-classic-2211-p-7512.html?cPath=6_83
, alebo tento Filter AQ FAN 3 Plus 700l/h
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvashop.sk/filter-aq-fan-3-plus-700lh-p-6987.html?cPath=6_81
vnutorny? Ohrievac by som pouzil nejaky 150W, v izbe mame cca 21-22stupnov. Co sa tyka osadenstva: asi 10ks neoniek, 3-5 skalare. To su rybky ktore poznam:) a ktore som ako maly choval. Co by ste mi k nim este doporucili?[/url]
quako
 
Príspevky: 6
Obrázky: 9
Založený: 28 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: kosice

Reklama

Odoslaťod eminence » 29 Okt 2009 10:41 am

s vyberom ryb je to tazke. najlepsie je ked si o nejakych druhoch ktore sa ti pacia precitas viac a podla toho ako sa ti pacia a hodia, si zvolil sam. co sa tyka toho filtru tak by som volil externy, ale mohol by byt vacsi s priskrtenym vytokom na filtry sa moc neoplati setrit. hlavne by som na zabehnutie zasadil co najviac rastlin - uvidis ktorym druhom sa u teba bude darit.
eminence
 
Príspevky: 272
Obrázky: 14
Založený: 29 Máj 2009 19:44 pm

Odoslaťod matus » 29 Okt 2009 14:52 pm

obidva filtre su na prd - prepac, ak to myslis s tym akvarkom aspon trochu vazne, tak potom si naozaj zaobstaraj externy filter
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvashop.sk/eheim-ecco-comfort-2234-p-7488.html?cPath=6_83
, napr tento ti bohato postaci su tam media aj ostatne veci - chcem ti usetrit peniaze, lebo tie male dva filtre ti vobec nepomozu a casom na to prides aj sam, ze budes potrebovat vacsi filter a kupis si ho
chcem ti pomoct tuto fazu preskocit: usetris cas aj peniaze, lebo nekupis zbytocne maly filter
cize ak nemas peniazky, tak radsej pockaj, nieco usetri a potom udri :lol:
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod Giftzahn » 29 Okt 2009 15:03 pm

@matus: Amen :wink:

@quako: EHEIM 2211 je vhodny tak do 30-60L akva .... s takym akva bude fachat super .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod ocotuide » 29 Okt 2009 15:50 pm

quako: ak si to akvarko este nedal spravit a mozes dat viac ako 30cm tak daj aspon 40cm sirku. Bo potom budes banovat ako ja ze som dal len 40 a nie 50 :o
30 je malo mieste pre priestor, dekoracie ...
ocotuide
 
Príspevky: 199
Obrázky: 56
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am
Bydlisko: Zilina

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod MaximusSk » 29 Okt 2009 16:11 pm

quako napísal:Ahojte. Par dni si tu listujem disksne forum. Chcem si urobit akvariu 120x30x45 (45 je vyska). Osvetlenie bude 3x30W (3x90cm) ziarivky. Predradniky z usporiek. Vrchny kryt a skrinku si urobim. Teraz mam ale dilemu aky filter pouzit. Mam limit cca 40-50EUR (na filter). Co je lepsie najlacnejsi vonkajsi Eheim classic 2211
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvashop.sk/eheim-classic-2211-p-7512.html?cPath=6_83
, alebo tento Filter AQ FAN 3 Plus 700l/h
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvashop.sk/filter-aq-fan-3-plus-700lh-p-6987.html?cPath=6_81
vnutorny? Ohrievac by som pouzil nejaky 150W, v izbe mame cca 21-22stupnov. Co sa tyka osadenstva: asi 10ks neoniek, 3-5 skalare. To su rybky ktore poznam:) a ktore som ako maly choval. Co by ste mi k nim este doporucili?[/url]


tie filtre co si spominal su ti akurat tak na dve veci..skus este nasetrit a kup nieco poriadne ako ti radi matus..pri kupe filtra pozeraj hlavne na objem filtracneho media.
s tymi skalarmi by som si to na tvojom mieste rozmyslel..pokial nemaju vysku vodneho stlpca aspon 50cm tak ich do akva nedavaj..skus nejake garumy alebo podobne na rybycky.net mas vela ryb tak si tam skus nieco vybrat.
Obrázok používateľa
MaximusSk
 
Príspevky: 531
Obrázky: 153
Založený: 27 Jan 2009 11:09 am
Bydlisko: Trnava

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod quako » 29 Okt 2009 19:55 pm

O.K necham si poradit. Takze teraz nastava dalsi vyber
Kód: Vybrať všetko
1 - http://www.akvashop.eu/fluval-205-vonkajsi-filter-p-7043.html?cPath=6_83
2 - http://www.akvashop.sk/eheim-ecco-comfort-2234-p-7488.html?cPath=6_83
quako
 
Príspevky: 6
Obrázky: 9
Založený: 28 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: kosice

Odoslaťod mirec » 29 Okt 2009 20:00 pm

zober fluval 205... eheim je len 5w ale ma aj slaby prietok ..vlastna skusenost.
Obrázok používateľa
mirec
 
Príspevky: 208
Obrázky: 21
Založený: 08 Nov 2003 13:18 pm
Bydlisko: Nove Zamky

Odoslaťod Sebi » 29 Okt 2009 20:28 pm

mirec napísal:zober fluval 205... eheim je len 5w ale ma aj slaby prietok ..vlastna skusenost.

tak u filtrov je lepsie brat silnejsie lebo rozdiel 5w je napr.u filtrov vela ale celkovo (vydavky) je to malicko (napr. ohrievac ti zozere 150 w)
Obrázok používateľa
Sebi
 
Príspevky: 92
Založený: 10 Okt 2009 10:27 am
Bydlisko: Čečejovce

Odoslaťod matus » 29 Okt 2009 23:42 pm

mirec napísal:zober fluval 205... eheim je len 5w ale ma aj slaby prietok ..vlastna skusenost.
... ale mirec no táák
otazka je: co je to slaby prietok -ak mu prefiltruje obsah akvarka za 5-6 hodin, tak to je prietok asi okolo 0,5 litra za minutu, tak potom mas pravdu, lenze aj podla principov biologickej filtracie tento extremne nizky prietok uplne staci na adekvatnu filtraciu,
za 24 hodin prejde obsah akva filtrom 4-5krát, je to podla teba malo ?
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod Giftzahn » 30 Okt 2009 08:44 am

mirec napísal:zober fluval 205... eheim je len 5w ale ma aj slaby prietok ..vlastna skusenost.


njn, sam ma uz cez dva roky EHEIM ECCO Comfort 2234 a nepozoroval som este ze by mal slaby prietok .... jj, mas pravdu ked ho rok necistim, tak po roku ma "slaby" prietok .... ale to ho pekne vycistim a fici dalej ako hodinky :lol:

@quako inak doma mam FLUVAL 205 spolu s naplnami, prislusenstvom (cize v zaruke) na predaj .... cize ak ta mirec presvedcil :twisted: a ak mas zaujem posli mi ss a samozrejme sa kukni na akva.burzu :lol: tam som daval inzerat .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod ocotuide » 30 Okt 2009 10:28 am

mirec: kolko litrov za hodinu je slaby prietok? myslim pri tom eihem 2234. idem ho totiz nahadzovat, tak nech som pripraveny. Ak je to aspon 200l tak to by mi dokonca vyhovovalo
ocotuide
 
Príspevky: 199
Obrázky: 56
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am
Bydlisko: Zilina

Odoslaťod mirec » 30 Okt 2009 15:39 pm

neviem aky mal konkretne prietok .... do filtra som na vrch daval vatu a neviem si predstavit ze by som ho rok necistil asi by len kvapkal ....ak je filter polozeny vedla akva tak ok ten prietok moze byt iny... ja som ho mal konkretne pod akva v skrinke.
dalsia vec je aj to aby sa voda v akva mierne tocila.... nechovam cichlidy a ani pstruhou :lol:
Obrázok používateľa
mirec
 
Príspevky: 208
Obrázky: 21
Založený: 08 Nov 2003 13:18 pm
Bydlisko: Nove Zamky

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod ocotuide » 30 Okt 2009 15:44 pm

mirec: ja ho idem mat tiez pod stolom, tak dufam ze to fakt nebude kvapkat - urcite dam potom vediet ... aj ked neviem v ktorej teme :lol:
ocotuide
 
Príspevky: 199
Obrázky: 56
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am
Bydlisko: Zilina

Odoslaťod matus » 30 Okt 2009 21:16 pm

rozoberal som to s inymi borcami - biologicka filtracia
tam sa doporucuje aby hodinova filtracia bola 10% obsahu akvaria cez filter, ktoreho filtracna napln je 10% obsahu akvaria, priklad 250 litrove akva - prietok 25l/h - 0,41l/min ...
sami uznate, ze to je trochu extrem a este k tomu 25 litrovy filter
realne mam skusenost, ze hodinovy prietok filtrom staci zhruba 25-35% obsahu akvaria, cize aby vam cely obsah akvaria presiel filtrom za 3-4 hodiny, cize 6-8 krat za den - to uplne staci
pri 200 litroch to mas prietok 50l/h, zhruba 1l/min, ked bude 1,5l/min nic sa nedeje, su to orientacne udaje, chcem tym povedat, ze ten vykon 5W co ma ecco comfort uplne staci
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod quako » 05 Nov 2009 18:06 pm

Filter mam porieseny. Bude to Fluval 205. Teraz mi prosim poradte aky substrat pouzit. Chcel by som biele dno (biely strk). Aky je postup? Kupim 20kg bieleho strku a je to,alebo je este potrebne nieco pod neho? Co sa tyka rastlin, tak by som tam chcel mat nenarocne druhy. Dakujem
quako
 
Príspevky: 6
Obrázky: 9
Založený: 28 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: kosice

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod ocotuide » 05 Nov 2009 21:48 pm

quako: z akeho dovodu si zvolil biely strk? Podla mna ma len same nevyhody???

1. vacsina ryb a zivocichov sa citi neisto
2. stracaju sfarbenie pri bledom dne
3. bude ti to casom prerastat riasou po okrajoch a bude to skarede
4. bude tam viditelna kazda necistota aj taka ktora by inak nevadila

Ja som popagator lahkych strkova, ako napriklad Manado :lol:
akurat ze este neviemco s tym spravia ryby co ziju pri dne :lol: no pre rastliny musimkonstatovat = ohromne 8)
ocotuide
 
Príspevky: 199
Obrázky: 56
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am
Bydlisko: Zilina

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod quako » 05 Nov 2009 22:20 pm

o5 si necham poradit. Ked to nie je najstastnejsie riesenie, tak od toho upustim. Ja som si prave myslel, ze by to bol pekny kontrast farebne rybky-biely strk, zelene rastlinky-biely strk, hnedy koren-biely strk.... S tou spinou na dne mas pravdu, bude tam vidiet vsetok humus. Co sa tyka toho "podkladu" pod strk. Treba tam davat este nieco? Vsade citam o nejakom starom dne. Niekto si to chvali, niekto sa stazuje. Ked som mal 10rokov tak som ziadne dno neriesil. Nasipal som do akvarka strk, zasadil rastliny a bolo.
quako
 
Príspevky: 6
Obrázky: 9
Založený: 28 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: kosice

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod ocotuide » 05 Nov 2009 23:37 pm

Myslim ze nic neskazis ak to urobis tak ako ked si mal 10, teda nasypes strk a neriesis. Podstatne je vybrat vhodny strk, teda neutralny vo vacsine pripadov :lol:
a zvolit vhodnu zrnitost, aby sa ti pacila a aby bola fajn aj pre rastliny ...

Ja somzatial postupoval podla navodu ;o) A dalsie akvarko idem zakladat teraz rovnako.
2cm manado s hnojivom Florapol, na to 5 az 8 cm Manado preprate ;o)a jeto
ocotuide
 
Príspevky: 199
Obrázky: 56
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am
Bydlisko: Zilina

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod Giftzahn » 06 Nov 2009 07:39 am

quako napísal:Filter mam porieseny. Bude to Fluval 205. Teraz mi prosim poradte aky substrat pouzit. Chcel by som biele dno (biely strk). Aky je postup? Kupim 20kg bieleho strku a je to,alebo je este potrebne nieco pod neho? Co sa tyka rastlin, tak by som tam chcel mat nenarocne druhy. Dakujem


njn, ono to biele dno nebude asi dlho biele ... ale casom urcite zmeni farbu ... ono odporuca sa dno viacej smerom k tmavsim farbam - hnede, cierne, sive atd. .... :lol:

njn, otazkou ostava ake rastlinky chces do akva supnut ... v zasade pokial by to boli kryptokoryny, echinodorusy ... teda rastlinky prijimajuce ziviny svojim korenovym systemom tak by som supol vrstvicku napr. Florapolu plus ku korenom este nejaku tu tabletku a na to min 8-10cm substratu ... ono pokial sa ti ten Florapol nahodou dostane na povrch napr. pri sadeni, presadzani rastliniek mas sinicu ako visitu .... pokial budes mat v akva stonkove rastlinky satci ti hnojit do vody ... a tym padom do dna nutne nemusis pridavat nic ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod quako » 08 Nov 2009 14:47 pm

Dnes som laboroval so svetlom
Kupil som 24W usporku (ktora inac v pohode rozbehne 30W ziarivku) za 2 EURa.
Vybral som z nej predradnik

Obrázok

Dalej som kupil ziarivky (okolo 7 EURa)

Obrázok

Spolu to bude 78W
quako
 
Príspevky: 6
Obrázky: 9
Založený: 28 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: kosice

Re: nove akvarium 160L

Odoslaťod Giftzahn » 08 Nov 2009 17:35 pm

njn, neprekonatelne lacny nakup .... :lol: akurat to cele nezabudni dobre odizolovat ... voda + elektrina voda dokazu napachat peknu sarapatu :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava


Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.