Nové akvárium



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Miloš » 26 Feb 2006 15:44 pm

to Drakan:
som sa sekol o 13.2 mm snad to neni taka chyba :)
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 27 Feb 2006 08:32 am

www.ANIMALPRODUCT.sk napísal:Wampa: akvárium za dobrú cenu si môžeš objednať aj priamo v našom ONLINESHOPE. Viď odkaz: http://www.akva.sk/viewtopic.php?t=3800
Robíme aj atypické rozmery akvária. Akvárium ti dovezieme po dohode priamo domov. :)


Dik za ponuku. Ked budem mat vyrobenu skrinku na akvarko zmeriam presne rozmery a ozvem sa Vam.
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 01 Mar 2006 12:02 pm

Takže najnovšia skúsenosť vraví, že keď si chcem dať robiť akvárko musím začať od svetla. Išiel som do elektra zisťovať možnosti vloženia osvetlenia do mojho krytu. A pruser ako svet. Ako to niekdo tu spomínal budem mať problém s osvetlením. Kedže mám vnútorný rozmer krytu na akvárko 1168 nezmestí sa mi tam ani samotná trubica T8 36W dĺžky 1204 mm. No takže som chcel od predavača trubice Philips TL-D 36W dĺžky 970 mm. No tak to len v prípade že zoberiem celý balík 25 ks lebo že on to potom nepredá. Prvá otázka: Dajú sa tieto trubice zohnať v Blave ???

Takže druhá varianta je spraviť si svetlo sám a to z trubíc T5. Tam je možnosť dĺžky 850 mm a 1149 mm. Bral by som Philips MASTER TL5 HO 54W/865
akurát neviem či ich zmestím aj s vodotesnými peticami do krytu dĺžky 1168 mm.
Prosba: Ak máte niekdo trubice T5 dĺžky 1149 mm s peticami zmerajte mi prosím ich celkovú dĺžku.

Ďaľšia otázka: Akvárko bude 115x45x50 to je nejakých 258 litrov. Ak odpočítam štrk tak budem mať 230 litrov čistý objem. Chcel by som akvárko skôr rastlinkové. Bude dosť osvetlenie 108 W 2xPhilips MASTER TL5 HO 54W/865 alebo 117 W 3xPhilips MASTER TL5 HO 39W/840 ?

Dík
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod thomas111 » 01 Mar 2006 22:00 pm

Tak velmi sa v tom nevyznam ale cital som ze na rastlinkove akva je potrebne tak cca. min. 0,7W/l. Ty by si mal, ak som dobre pochopil 230l, 117W, co je 0,5W/l .Asi malo na rastlinkove akva. Ale ja mam tiez tak zhruba 0,5W/l a nestazujem si. Skuste sa k tomu vyjadrit niekto iny.
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Nové akvárium

Odoslaťod matus » 01 Mar 2006 22:37 pm

Wampa napísal:Taky plat nemam a akvarko mam ako darček k 30 tke. A mam nan rozpocet 15 000 SK na komplet okrem skrinky.

penazi ako maku ...
to sa musis zmestit v pohode
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: Nové akvárium

Odoslaťod majko » 02 Mar 2006 08:30 am

Wampa napísal:Dajú sa tieto trubice zohnať v Blave ???Ak existuje ine riesenie nepouzivaj nestandardne rozmery...
Wampa napísal:Prosba: Ak máte niekdo trubice T5 dĺžky 1149 mm s peticami zmerajte mi prosím ich celkovú dĺžku.
K trubiciam musis pripocitat cca 30-35 mm na patice

Wampa napísal:Bude dosť osvetlenie 108 W 2xPhilips MASTER TL5 HO 54W/865 alebo 117 W 3xPhilips MASTER TL5 HO 39W/840 ?
thomas111 napísal:Tak velmi sa v tom nevyznam ale cital som ze na rastlinkove akva je potrebne tak cca. min. 0,7W/l.
Z W/l netreba robit modlu je to naozaj len velmi hrube doporucenie. Zavisi od strasne vela faktorov, vyska akvaria, farebnost trubic, ake budu rastliny, ci su na trubiciach reflektory atd. Ale podla mna je lepsie na zaciatku dat co sa zmesti a potom pouzivat len tie co treba. Dorabat trubice pozdejsie do krytu bude problem. Trubice navyse mozes potom vyuzit pri foteni. Ja mam npr. 440l akvarium do kotreho davam 5xT5 80W...

thomas111 napísal:penazi ako maku ... to sa musis zmestit v pohode
Kolko akvariek si zakadal, ze to dokazes takto posudit ? Az tak v pohode to vobec nemusi byt ...
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 02 Mar 2006 10:04 am

K trubiciam musis pripocitat cca 30-35 mm na patice.

No tak to som zase v prdeli lebo ak bude vnútorný rozmer skrinky 1168 a k trubici musím pripočítať 35 mm tak je dĺžka trubice s paticami 1184 a chýba mi 16 mm. To je snáď zlý sen.
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod thomas111 » 02 Mar 2006 10:12 am

Majko, asi si sa pomylil. Ten druhy "vyrok" nie je moj.
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 02 Mar 2006 10:42 am

Teraz otázka hrúbky skla na akvarko. Na Mjokovej stránke som našiel potrebné info o tom akú hrúbku by malo mať moje akvárko. Na moje rozmery je to 8 mm. Ale otázka znie keď na to akvárko položím drevotrieskový kryt v ktorom budú prichytené žiarivky a možno predradník netreba zväčšiť hrúbku skla alebo urobiť nejaké opatrenia ?? :?:
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod svato » 02 Mar 2006 11:22 am

Wampa napísal:Teraz otázka hrúbky skla na akvarko. Na Mjokovej stránke som našiel potrebné info o tom akú hrúbku by malo mať moje akvárko. Na moje rozmery je to 8 mm. Ale otázka znie keď na to akvárko položím drevotrieskový kryt v ktorom budú prichytené žiarivky a možno predradník netreba zväčšiť hrúbku skla alebo urobiť nejaké opatrenia ?? :?:

Nic sa naboj , priatelka / ta holka , co si jej daval kaprozubky /ma akva 110x40x60 z 8 mm skla , tiez som jej tam bachol drevotrieskovy kryt s komplet osvetlenim , tazky je teda fest cca 20 kg ????? ale skor menej a v poho , zatial to drzi , ked sa chces prist pozret , tak kludne pridi na kafe
svato
 
Príspevky: 185
Obrázky: 7
Založený: 14 Nov 2005 18:16 pm
Bydlisko: Trencin

Re: Nové akvárium

Odoslaťod svato » 02 Mar 2006 11:25 am

Dake biedne foto mam v albume :(
svato
 
Príspevky: 185
Obrázky: 7
Založený: 14 Nov 2005 18:16 pm
Bydlisko: Trencin

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 16 Mar 2006 08:34 am

Takže už sa môžem pochváliť novou skrinkou na akvárium. Prvý bod programu "Kúpa skrinky na nové akva" mám za sebou. Môžem pristúpiť k druhému bodu a to je kúpa akvária. :P

Obr. skrinky
Obrázok Obrázok Obrázok

Keby chcel niekdo takúto skrinku na akva a je z Bánoviec a okolia ozvite sa.
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 24 Mar 2006 14:43 pm

Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 13 Apr 2006 10:13 am

Vďaka informáciam od kolehu elektrikára a infos tu na akva.sk sa mi podarilo zrealizovať osvetlenie svojpomocne.

Link:
http://aqua-wampa.blogspot.com/2006/04/aquarium-light-fixture.html

Kludne ma sfuknite ak sa vam to zda amaterske ale je to funkcne a to je hlavne.
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod majko » 13 Apr 2006 10:23 am

To hadam radsej ani nezapajaj ;-). Pouzijes vodotesne patice a "nahe" predradniky das do vlhkeho prostredia ? Alebo som nieco nepochopil ? A nie je azbest karcinogenny ?
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 13 Apr 2006 10:29 am

majko: No az take vlhke prostredie tam nebude. Mam krycie sklo skoro 95 % plochy je kryta. Hodim tam este aj ventilator z PC aby sa to vetralo. Vodotesne patice su tam len preto ze idu lepsie prichytiť ako obycajne. Ja neviem ci je azbest karcinogenny. Ale keby bol asi by ho nepredavali nie ????

:twisted:
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod majko » 13 Apr 2006 10:42 am

No jo -> Vzhľadom na nesporné karcinogénne účinky azbestových odrôd (najmä krocidolitu a amozitu) trvá tendencia ich náhrady za tzv. biely azbest - chryzotil. V štátoch EÚ je celkový zákaz používania azbestu. U nás je zatiaľ zakázané používať najškodlivejší azbest krocidolit. Výrobky a materiály obsahujúce azbest sa majú používať iba v nevyhnutnom rozsahu na technické a protipožiarne účely, na ktoré nemožno použiť iný materiál.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 13 Apr 2006 12:22 pm

Vzhľadom na to že fajčím ja a aj manželka dcera este nie ale aj to pride tak si myslim ze trochu azbestu ma nezabije alebo že by hej ??? :cry:
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod majko » 13 Apr 2006 12:48 pm

Azbest Ta samozrejme nezabije. Zabije Ta ta rakovina ktoru sposobi :mrgreen:
Otazka je na co si ho tam vobec daval ;-)
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 13 Apr 2006 12:50 pm

Daval som ho medzi predradnik a drevotrieskovy kryt. Teplota povrchu predradnika je 80 C ked slape. Tak by sa asi patrilo ho tam mat ci nie ??? 8)
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Re: Nové akvárium

Odoslaťod majko » 13 Apr 2006 13:04 pm

Vsak mas elektornicky predradnik, to tlmivka moze mat 90°C. Ked sa poobzeras po fore tak vela ludi to ma v pohode priamo na dreve.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Nové akvárium

Odoslaťod Wampa » 13 Apr 2006 13:10 pm

No neviem. Vyrobca udava povrchovu teplotu 80C. Este som to svetlo nemal zapnute dlhsie ako 3 minuty takze neviem ale ked nebude hriat tak dam tie podlozky prec. A to ma bude pekne hnevat lebo som za tie podlozky dal nejakych 250 SK.
Obrázok používateľa
Wampa
 
Príspevky: 228
Obrázky: 17
Založený: 03 Sep 2003 08:07 am
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou

Predchádzajúca

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.