Odpor vody-ako na to



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Odpor vody-ako na to

Odoslaťod energys » 29 Dec 2006 21:20 pm

Ako nie som nejaky pokrocili akvarista tak ma prosim nekamenujte!!len potrebujem poradit co sa tyka odporu vody, kamarat mi poradil ze je to parameter ktory je pri chove dost potrebny, som elektrotechnik ale nemam ani paru ako taky pristroj spravit, ci je to len meranie odporu vody v ohmoch? alebo mi niekto poradte o co vlastne ide ?! dakujem
energys
 
Príspevky: 15
Založený: 29 Dec 2006 21:10 pm
Bydlisko: Sk

Reklama

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod caloghero » 29 Dec 2006 21:34 pm

asi myslis vodivost, ta sa udava v microS
taky neaky pristroj by zaujimal aj mna :roll:
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod energys » 29 Dec 2006 21:54 pm

caloghero napísal:asi myslis vodivost, ta sa udava v microS
taky neaky pristroj by zaujimal aj mna :roll:

Ano ano kamos spominal nejake mikroS, aj to ze sa to da merat v ohmoch a potom nejak preratat ale uz som zavaril google a nic som nenasiel :(
energys
 
Príspevky: 15
Založený: 29 Dec 2006 21:10 pm
Bydlisko: Sk

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod zefo » 29 Dec 2006 22:14 pm

Ak si môžeš pozháňať toto http://www.akva.sk/viewtopic.php?t=751, tam je to zhruba popísané v kapitole "Voda". Vodivosť vody je udávaná v mikrosiemensoch na centimeter a meria sa tranzistorovým konduktometrom. Hodnota tvrdosti vody a elektrickej vodivosti spolu súvisia, 1 stupeň KH je asi 30 mikrosiemensov.
Obrázok používateľa
zefo
 
Príspevky: 5
Obrázky: 8
Založený: 05 Mar 2006 20:51 pm
Bydlisko: SNV

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod energys » 29 Dec 2006 22:17 pm

Ako viem ze Vodivost je prevrátená hodnota elektrického odporu R, cize malo by to fungovat nejak tak ze poslem do vodi nejaky prud o nejakom napeti a meram odpor, a potom to preratam ze vodivost je 1/R. lenze ako to zrealizovat, aby to nebolo financne narocne !!
energys
 
Príspevky: 15
Založený: 29 Dec 2006 21:10 pm
Bydlisko: Sk

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod arowana » 29 Dec 2006 22:38 pm

Chalani dnes sú k dispozícii tak lacné meráky vodovosti / konduktometre /, že domáca výroba je strata času, pokial nie si elektrotechnický fanatik. Pozri napr. www.conrad.sk.
Pre Zefa : elektrická vodivosť je závislá od GH / gesamt harte /, čiže celkovej, alebo tzv. stálej tvrdosti a nie KH / karbonat harte / - uhličitanovej, čiže prechodnej tvrdosti. Aj keď pojem KH sa vzťahuje skôr na alkalitu, ako priamo na uhličitanovú tvrdosť. Mimoto , vodivosť a tvrdosť vody nie je v priamej úmere, aj keď si to mnohý myslia. Keď napr. dáš do demi H2O obyčajnú NaCl / jedlá soľ /, môžeš vyhnať vodivosť až do hodnôt milisiemensových, nie do mikrosiemensových a napried tomu chemicky ostáva voda stále makká.
Poznámka na záver, pokiaľ sa nemieniš zaoberať odchovom nejakých náročnejších rýb, tak ti je konduktometer úplná zbytočnosť a bude Ťa len zavádzať.
Obrázok používateľa
arowana
 
Príspevky: 2546
Obrázky: 77
Založený: 23 Nov 2006 04:32 am
Bydlisko: Košice

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod energys » 29 Dec 2006 23:02 pm

arowana napísal:Chalani dnes sú k dispozícii tak lacné meráky vodovosti / konduktometre /, že domáca výroba je strata času, pokial nie si elektrotechnický fanatik. Pozri napr. www.conrad.sk.

Ako pozeral som , a su tam tak okolo2 tisic, a zamer je to spravit k nejakemu meraku ktory uz je k dispozicii. A mas pravdu kamos sa zaobera odchovom takze by to dost casto potreboval .
energys
 
Príspevky: 15
Založený: 29 Dec 2006 21:10 pm
Bydlisko: Sk

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod Roman » 30 Dec 2006 11:37 am

v podstate potrebujes len dve inertne elektrody s definovanym mnozstvom vody medzi nimi, pripojis to na ohmmeter vypocitas prevratenu hodnotu a voila...
elektrody vyrobis budto z uhlikovych tyciniek co su v monoclankoch alebo ak este zozenies dve holiace cepielky (take ziletky z 80.rokov) to bol plech pokryty platinou..alebo skratka dva kusky nerezoveho plechu
pre kalibraciu vsak budes potrebovat zopar roztokov so znamou vodivostou a kontrolny konduktomer niekde pozicat..lebo vzdialenost tych elektrod bude tazka ducharina..nez to nastavis, tak si uzijes
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod arowana » 30 Dec 2006 15:44 pm

Nie je technický problém vyrobiť merák, len budeš mať problém s kalibráciou a keď si spočítaš cenu : LCD displej + ďalšie súčiastky a robota, prídeš na to, že nie všetko sa oplatí vyrábať. Hotový výrobok Ťa vyjde určite na lacnejší dukát a bude aj spoľahlivejší. Samovýroba bola zaujímavá len za bývalej éry. Nehovoriac o tom ,že vodivosť je veľmi závislá vo vzťahu k teplote a továrenské tento problém riešia automatickou kompenzáciou.
Obrázok používateľa
arowana
 
Príspevky: 2546
Obrázky: 77
Založený: 23 Nov 2006 04:32 am
Bydlisko: Košice

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod energys » 30 Dec 2006 19:52 pm

arowana napísal:Nie je technický problém vyrobiť merák, len budeš mať problém s kalibráciou a keď si spočítaš cenu : LCD displej + ďalšie súčiastky a robota, prídeš na to, že nie všetko sa oplatí vyrábať. Hotový výrobok Ťa vyjde určite na lacnejší dukát a bude aj spoľahlivejší. Samovýroba bola zaujímavá len za bývalej éry. Nehovoriac o tom ,že vodivosť je veľmi závislá vo vzťahu k teplote a továrenské tento problém riešia automatickou kompenzáciou.


Tak nad tymto som neuvazoval, a nieco nad tym bude pravda, ze merak je jedna vec a jeho presnost druha !!! A pokial nebude presny tak to asi vyznam nema :( Nu nic ja som myslel ze uz niekto nieco podobne skusal askonstruoval. Ale asi teda poradim kamosovi ten s Conradu.
energys
 
Príspevky: 15
Založený: 29 Dec 2006 21:10 pm
Bydlisko: Sk

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod martin_s » 31 Dec 2006 00:03 am

Existuju aj kombinovane elektrody na konduktometricke meranie vodivosti, t.j. staci ti iba jedna elektroda. Pouzivali sme to na analytike. No ich cena je pomerne vysoka a neoplati sa ich kupovat pri chove beznych ryb, ktore nevyzaduju nejake specialne podmienky. Nejake myslim uhlikove elektrody by som mal niekde mat doma. Mozem sa po nich pozriet ak by mal niekto zaujem.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod Roman » 01 Jan 2007 17:00 pm

arowana napísal:Nie je technický problém vyrobiť merák, len budeš mať problém s kalibráciou a keď si spočítaš cenu : LCD displej + ďalšie súčiastky a robota, prídeš na to, že nie všetko sa oplatí vyrábať. Hotový výrobok Ťa vyjde určite na lacnejší dukát a bude aj spoľahlivejší. Samovýroba bola zaujímavá len za bývalej éry. Nehovoriac o tom ,že vodivosť je veľmi závislá vo vzťahu k teplote a továrenské tento problém riešia automatickou kompenzáciou.


nemusi nic vyrabat , bezny digitalny ohmmeter ma presnost +- 1% , a ten sa kazdemu kutilovi niekde povaluje. potrebuje len vyrobit elektrody a v pripade potreby pripojit k tomu multimetru
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Odpor vody-ako na to

Odoslaťod tienik » 23 Jan 2007 12:51 pm

A pri tom domacom vyrabani nezabudni na jednu podstatnu vec. Meranie vodivosti musi prebiehat vzdy striedavym prudom, nakolko jednosmerny prud v kvapaline sposobuje elektrolizu. Takze jednosmernym prudom dostanes len pestru hru cisel na meraku, ale nikdy nie ustalenu presnu hodnotu.
tienik
 
Príspevky: 55
Založený: 12 Máj 2005 09:43 am

Odoslaťod johhhny » 02 Okt 2009 15:18 pm

Trosku oprasim temu.

Kedze idem budovat iontomenice potrebujem si kupit aj konduktomer na kontrolu po regeneracii a aj na pripravu vyterovej vody.
Moc sa v tej problematike nevyznam, tak sa chcem opytat, ci mi vie niekto poradit overeny typ alebo na co si mam davat pozor pri jeho kupe.
Pozeral som na stranke co sem daval arowana a tam som nasiel jeden merac a jeden tester. Je v tom nejaky rozdiel okrem toho ze je tam vacsi rozsah?
Obrázok používateľa
johhhny
 
Príspevky: 250
Obrázky: 18
Založený: 07 Nov 2003 00:18 am
Bydlisko: Myjava, prechodne BA

Odoslaťod skala » 02 Okt 2009 23:54 pm

janko, voltcraft LWT-01 - kupis v conrade
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Odoslaťod johhhny » 03 Okt 2009 21:46 pm

Dik, mas ho vyskusany alebo ti ho niekto doporucil?
Obrázok používateľa
johhhny
 
Príspevky: 250
Obrázky: 18
Založený: 07 Nov 2003 00:18 am
Bydlisko: Myjava, prechodne BA

Odoslaťod skala » 03 Okt 2009 22:30 pm

jano, jano. pouzivam ho. a nemal som len ten. A viem, aj kto druhy ho ma a pouziva ho po Juznej Amerike a kdekade inde, kde iste dostava zabrat. ak sa spravne pamatam, tak sorex
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Odoslaťod johhhny » 05 Okt 2009 00:47 am

Dobre, dobre..... Odkial to mam vediet, ked som u teba nic take nikdy nevidel. Takze ho mas otestovany a ked vydrzi aj Juznu Ameriku tak ho skusim aj ja. Cena tiez nie je zla, takze uz nemam co riesit :roll:
Obrázok používateľa
johhhny
 
Príspevky: 250
Obrázky: 18
Založený: 07 Nov 2003 00:18 am
Bydlisko: Myjava, prechodne BA


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.