optimalna rychlost filtracie pre 30L akva



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

optimalna rychlost filtracie pre 30L akva

Odoslaťod miura » 16 Jún 2008 19:21 pm

Mam male cca 30L akvarium znacky atman AR 126 - je to kompakt spolu s osvetlenim a filtrom. Problem je, ze sa mi zda, ze voda v nom prudi prilis rychlo. Ziadnu regulaciu na prietok som v nom nenasla a na motorceku z filtra (je predavany nainstalovany v akvarku) je napisane, ze ma prietok 400L za hodinu a to sa mi na take male akva zda prilis. Rastlinky sa mi v nom hojdaju a rybky maju co robit, aby sa udrzali na mieste. Dole je vo vode ponorena rura s mriezkou a hore to preteka cez keramicky bio filter a molitanovu vrstvu.
Aky by mal byt optimalny prietok v takom malom akvariu a ako by sa dalo u filtra bez regulacie prietoku zabezpecit pomalsie prudenie vody?

Parametre akvaria su:
Objem akvária: cca 28 l
Rozměry: 38x25x36cm (dxšxv)
Příkon čerpadla: 6 W
Max.výkon: 400 l/h
Osvětlení: PL trubice 11 W, 8000 K bílá
Jedna filtrační komora, ve které je filtrační vata, filtrační polyuretanová pěna a keramické kroužky.
miura
 
Príspevky: 1
Založený: 16 Jún 2008 18:55 pm

Reklama

Odoslaťod atiles » 16 Jún 2008 22:03 pm

Ved on sa ten filtrík zanesie a bude akurát, výrobcovia s tým rátali. Možno by som ešte vatu vymenil za molitan.
Obrázok používateľa
atiles
 
Príspevky: 310
Obrázky: 51
Založený: 19 Apr 2006 23:35 pm
Bydlisko: žilina

Re: optimalna rychlost filtracie pre 30L akva

Odoslaťod skaner » 17 Jún 2008 11:33 am

aj mne 400 l/h pripadá veľa
nie som si istý či môže pri takej rýchlosti filter plniť aj biologickú funkciu
bolo by vhodné obmedziť prietok
tak na 100 l/h, možno aj to je veľa
Obrázok používateľa
skaner
 
Príspevky: 255
Obrázky: 11
Založený: 17 Máj 2008 08:28 am
Bydlisko: Bratislava - Rendez

Odoslaťod StanleyPWL » 17 Jún 2008 12:58 pm

ja sa skusim inak spytat, co mas v tom akvarku, ze tam nutne potrebujes filter?
StanleyPWL
 
Príspevky: 189
Založený: 13 Feb 2008 15:15 pm
Bydlisko: Malacky

Odoslaťod matus_pigy » 17 Jún 2008 13:07 pm

Takže...príliš silný prietok filtra milujú riasy, nemáš ich ešte? Čítal som, že objem pretečenej vody cez čerpadlo za hodinu by nemal presahovať objem akvária, v tvojom prípade je to teda len 30l/hodinu. Čerpadlo nemá čeriť hladinu vody, pretože voda sa zvytočne prekysličuje a je tvrdá, čo vadí rastlinám a aj rybám. Niektorí profíci nepoužívajú filtre v prírodných akvarkách takmer vobec. Potrebný kyslík pre život v akváriu produkujú rastliny a rozklad resp. filtráciu robia nitrifikačné baktérie v dne rozkladajúce detrit a iný bordel. Mám 120 litrové akvarko a Atman AT200 a poviem ti že jeho prietok mám na minime - pretečie ník za hodinu asi tak celý objem vody. Riasy mám, ale nieje to kvoli filtrácii, ale kvoli hnojeniu. Mám ich ale len minimum. Toto čo som ti napísal som všetko čítal tu na akva.sk a skús si aj Ty niečo prelistovať. Určite to tu nájdeš. Veľa zdaru :wink:
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Re: optimalna rychlost filtracie pre 30L akva

Odoslaťod Roman » 05 Júl 2008 00:03 am

skaner napísal:nie som si istý či môže pri takej rýchlosti filter plniť aj biologickú funkciu


a to by ma zaujimalo ako si na tuto myslienku prisiel... vlastne merania alebo cerpas z nejakeho seriozneho vyskumu?

aby som ti natienil uvahu, tak sustava : akvarium, voda v nom , filter, filtracna hmota , bakterie na nej a voda vo filtri je v danom okamihu uzavreta, tzn ziadnu vodu nepridavas ani neodoberas. Objem akvaria je 30l objem filtra dajme tomu 0,3litra co je 1% celkoveho objemu syetemu.
Kedze sa voda v systeme toci dookola, statisticky je kazda molekula vody 99% casu v akvarku a 1% casu vo filtri.
A teraz mi povedz , aky je rozdiel, ci to 1% casu,ergo 36 sekund z kazdej hodiny stravi dana molekula vo filtri na 36x po1 sek alebo na 3x po 12 sekund alebo 1x 36 sekund atd ???

ja tvrdim ze rozdiel v tom nie je, mozes sa pokusit presvedcit ma o opaku
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Odoslaťod amy01 » 05 Júl 2008 11:09 am

hm ja mam 150L akva a ziadnu techniku tam nemam a uplne v pohode, tak mi pride zbytocne u 30L akvarka
Obrázok používateľa
amy01
 
Príspevky: 444
Obrázky: 42
Založený: 25 Mar 2008 16:54 pm
Bydlisko: Celé zle


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.