Osvetlenie - ako zapojit neonovu trubicu?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Osvetlenie - ako zapojit neonovu trubicu?

Odoslaťod Lacik » 21 Máj 2003 01:05 am

Viete niekto poradit ako zapojit neonovu trubicu (starter .... a este neviem co treba) alebo mate nazornu schemu? A ked chcem zapojit dve nenky :?: :?: Ako to mam spravit. Seriovo, paralelne, kde dat starter. Proste sa v tom nevyznam. :oops:
Lacik
 
Príspevky: 136
Obrázky: 31
Založený: 19 Mar 2003 12:33 pm

Reklama

Re: Osvetlenie

Odoslaťod fero » 21 Máj 2003 09:26 am

Nakreslil som ti schemu zapojenia. Len nejako sa mi nedari dat tu ten obrazok. Este poskusam. Ale poslem ti ho na mail.

V prvej casti obrazku mas zapojenu jednu trubicu, tlmivku a starter. V druhej casti je zapojenie dvoch trubic, dvoch startrov a jednej tlmivky.

Dolezite je zosuladit tlmivku a trubicu. Ked si kupis trubicu napr. 30W tak aj tlmivka musi byt min. na 30W. /existuju asi 40W/. V pripade, ze chces dve trubice pripojit na jednu tlmivku, tak tlmivka musi mat min. vykon ako sucet vykonov oboch trubic. Napr. Mas 2 ks trubice 30W, tak potrebujes tlmivku min. 60W. /neviem ci vyrabaju 60W tlmivky, kupis najblizsiu s vyssim vykonom/

Ale najlepsie bude, ak kazdu trubicu zapojis na samostatnu tlmivku, pretoze len vtedy mozes zapinat a vypinat kazdu trubicu samostatne. A nevies kedy sa to moze zist. Bude to malicko drahsie ale myslim, ze sa to oplati.
Dnes uz dostat aj celkom prakticke objimky na trubice, ktore su kombinovane aj s objimkov na starter. Podstatne ti to ulahci montaz.

A teraz popis skratiek na obrazku:
L - faza 220V
N - nulak /druhy vodic zo siete 220V/
TL - tlmivka
st - starter

No dufam, ze som to napisal zrozumitelne, ak nie tak sa ozvi. :roll:
Obrázok používateľa
fero
 
Príspevky: 196
Obrázky: 25
Založený: 09 Apr 2003 13:04 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Osvetlenie

Odoslaťod dlhy » 21 Máj 2003 09:31 am

Schéma zapojenia je na adrese
www.akvarium.sk/index.asp?id=technika_v ... technika=2

a tu je aj schéma:
Obrázok
Obrázok používateľa
dlhy
 
Príspevky: 128
Založený: 01 Apr 2003 12:43 pm
Bydlisko: Nováky

Re: Osvetlenie

Odoslaťod Lacik » 21 Máj 2003 10:40 am

Naco je potrebny kondenzator? Co sa stane ked ho tam nedam? :lol:
Lacik
 
Príspevky: 136
Obrázky: 31
Založený: 19 Mar 2003 12:33 pm

Re: Osvetlenie

Odoslaťod fero » 21 Máj 2003 12:32 pm

Kompenzacny kondenzator sa pouziva na kompenzaciu ucinika, teda jalovej zlozky energie. Ty, ako uzivatel svietidla nebudes mat ziaden problem, ci tam kondenzator bude, alebo nie. Problem by mohli mat jedine rozvodne zavody, ale aj to len mozno v tom pripade, keby si mal celu velku vyrobnu halu vybavenu svietidlami bez kondenzatorov.

Tvojim jednym svietidlom bez kompenz. kondenzatora im urcite ucinik neovplyvnis.

Zaver: Kondenzator tam vobec davat nemusis a svietit to bude stale rovnako. :wink:
Obrázok používateľa
fero
 
Príspevky: 196
Obrázky: 25
Založený: 09 Apr 2003 13:04 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Osvetlenie

Odoslaťod dlhy » 21 Máj 2003 12:43 pm

Podľa mojich informácií tam kondenzátor musí byť, inak to bude rušiť iné prístroje (rádio, televízor a pod.) a údajne nebude fungovať správne...
Obrázok používateľa
dlhy
 
Príspevky: 128
Založený: 01 Apr 2003 12:43 pm
Bydlisko: Nováky

Re: Osvetlenie

Odoslaťod Vai » 21 Máj 2003 13:18 pm

dlhy napísal:Podľa mojich informácií tam kondenzátor musí byť, inak to bude rušiť iné prístroje (rádio, televízor a pod.) a údajne nebude fungovať správne...

Podle vlastních, osobních zkušeností kondenzátor není nutný, nic to neruší a funguje to bez problémů již hódně dlouho...
Obrázok používateľa
Vai
 
Príspevky: 202
Založený: 13 Mar 2003 17:14 pm
Bydlisko: Břeclav

Re: Osvetlenie

Odoslaťod gabriela » 21 Máj 2003 13:31 pm

mozno mi budete vediet poradit aj s mojim problemom.
Mam hotove neonove svietidlo, ku ktoremu som prirobila obycajny trojzilovy kabel. Vsetko je OK az na jednu vec. Pri napojeni na spinacie
casovacie hodiny zacala neonka v tme fosforeskovat. Viem ze je to sposobene pri zapojeni, kedy je prehodena faza s nulakom.
U mna su problemom tie spinacie casovacie hodiny, kde mi relatko neprerusuje fazu ale nulak.
Ako na takyto problem? Vadi to tej neonovej trubici velmi alebo sa to da nejakym sikovnym sposobom vyriesit?
Uz ste sa s tym stretli? Su vsetky casovace riesene takto? alebo len lacne smejdy?
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Osvetlenie

Odoslaťod fero » 21 Máj 2003 13:38 pm

Tak tak ako pise Vai, kondenzator tam nemusi byt. Jediny dovod preco je kondenzator na neonovom svietidle je kompenzacia jalovej zlozky. Ziadne odrusovacie funkcie neplni. 100 %. :wink:

A co sa tyka "fosforeskujucej trubice" to som este nepocul. Ale urcite to neonke neprospieva. Dovolim si tvrdit, ze to nebude tym, ze mas prehodenu fazu a nulak.

Urcite mas dobre zapojene svietidlo ?
A ake mas prepinacky?
Obrázok používateľa
fero
 
Príspevky: 196
Obrázky: 25
Založený: 09 Apr 2003 13:04 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Osvetlenie

Odoslaťod barky » 21 Máj 2003 13:49 pm

Neobaval by som sa toho, tento jav pozorujem uz minimalne rok na viacerych ziarivkach, bez toho aby bolo badatelne nejake zhorsenie vykonu a pod.
barky
 
Príspevky: 1353
Obrázky: 33
Založený: 01 Apr 2003 15:25 pm
Bydlisko: BA

Re: Osvetlenie

Odoslaťod Roman » 21 Máj 2003 14:10 pm

K vasim otazkam si dovolim mierne kvalifikovany nazor, som uz sice 10 rokov zo skoly vonku ale nieco si este pamatam.
ad kondenzator: ziarivka bude fungovat aj bez neho, odrusovaciu funkciu nema. Vzhladom na posunuty ucinnik vsak Vas elektromer meria trochu vyssiu spotrebu ako v skutocnosti odoberate.
ad svietenie: je to na 100% sposobene prerusovanim nulaku namiesto fazy. Vplyv na zivotnost neoniek to nema. Chyba nemusi byt v hodinach , najcastejsie je to sposobene pouzitim klasickej rozvodky s 2 3polovymi zasuvkami na bokoch a jednou plochou zdola. Taka najobycajnejsia rozvodka , ktora sa predava uz asi 100rokov. Tato rozvodka ma v jednej zo zasuviek (tusim vlavo) otocenu fazu a problem je na svete. casto byva prehodena faza aj v predlzovacke , nakolko platna norma urcuje umiestnenie fazu do lavej zdierky len pri pevne namontovanych zasuvkach. Polovica predlzovaciek v obchode a 99% predlzovaciek vyrobenych doma ma fazu v pravo.
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Osvetlenie

Odoslaťod gabriela » 21 Máj 2003 14:28 pm

fero napísal:Urcite mas dobre zapojene svietidlo ?
A ake mas prepinacky?

Svietidlo je zapojene dobre. Co myslis pod pojmom prepinacky?
Ak ten casovac, tak je to strasny smejd z Carefuru ci odkial.
Len sa to zastrci do zasuvky, mechanicke koliesko s nastavitelnostou na 15 min. Boli tri v balicku za 350 korun ci tak dajako, no nekup to :?: :!:
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Osvetlenie

Odoslaťod Vai » 21 Máj 2003 14:30 pm

Kondenzátor (z hlediska měření spotřeby domácnosti elektroměrem - který měří činný výkon) nemá na naměřenou spotřebu v domácnosti žádný vliv. Je úplně jedno, zda je či není připojen.
Při nepoužití kondenzátoru se hodiny rychleji netočí. Kondenzátor jen snižuje tzv."jalovou elektřinu" která se u domácností neměří. Ta se měří jen u velkých odběratelů (podniky, továrny apod. s hodně zařízenímy s cívkou /elektromotory, tlumivky/) a platí za to zvláštní sazbu. U domácností je to jedno...
Obrázok používateľa
Vai
 
Príspevky: 202
Založený: 13 Mar 2003 17:14 pm
Bydlisko: Břeclav

Re: Osvetlenie

Odoslaťod gabriela » 21 Máj 2003 14:39 pm

Roman napísal:ad svietenie: je to na 100% sposobene prerusovanim nulaku namiesto fazy. Vplyv na zivotnost neoniek to nema. Chyba nemusi byt v hodinach , najcastejsie je to sposobene pouzitim klasickej rozvodky s 2 3polovymi zasuvkami na bokoch a jednou plochou zdola.

Je to v hodinach. Uz som sa im pozrela na crievka :wink:
Urcite nemam prehodenu fazu.
Len som chcela vediet ci sa oplati to prerabat.
Pokial to nema nejaky zly dopad na ziarivky tak mozem kludne spavat.
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Osvetlenie

Odoslaťod Roman » 21 Máj 2003 15:25 pm

Pokial mas rozvody v poriadku a je to v hodinach tak o nic nejde a spi pokojne. Budem sa musiet doma pozriet do svojich hodin, ak naozaj prerusuju pravu zdierku tak je vyrobca pekny amater :wink:
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Osvetlenie

Odoslaťod fero » 22 Máj 2003 06:14 am

Vai napísal:Kondenzátor (z hlediska měření spotřeby domácnosti elektroměrem - který měří činný výkon) nemá na naměřenou spotřebu v domácnosti žádný vliv...

Ano, presne tak. Suhlasim. Domacim elektromerom nepomerame jalovu zlozku energie. Teda kondenzator neovplyvni spotrebu !!!
Obrázok používateľa
fero
 
Príspevky: 196
Obrázky: 25
Založený: 09 Apr 2003 13:04 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Osvetlenie

Odoslaťod Lacik » 02 Jún 2003 23:46 pm

Tu je zapojenie dvoch neoniek na jednu tlmivku
Obrázok
Chcem sa opytat tych co sa v tom vyznaju. Mozem pripojit neonky, ked nemaju rovnaky pocet watov? Napr. 18W a 25W neonky na tlmivku 40W podla schemy hore?
Ps: vadi to prekrocenie o 3W? (18+25=43 a tlmivka je 40W)
Lacik
 
Príspevky: 136
Obrázky: 31
Založený: 19 Mar 2003 12:33 pm

Re: Osvetlenie

Odoslaťod Lacik » 03 Jún 2003 01:04 am

...kolko vlastne stoji ta trubica Aquaglo? (povedzme 60cm)
Lacik
 
Príspevky: 136
Obrázky: 31
Založený: 19 Mar 2003 12:33 pm

Re: Osvetlenie-ako zapojit neonovu trubicu?

Odoslaťod jacik » 03 Jún 2003 07:46 am

...kolko vlastne stoji ta trubica Aquaglo? (povedzme 60cm)

pred rokom stala v KE takmer 300sk (60cm/18W).
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Osvetlenie-ako zapojit neonovu trubicu?

Odoslaťod drda1 » 15 Júl 2003 08:32 am

Aby tato tema bola kompletna, chcel by som vas poprosit -

NEMATE NIEKTO SCHEMU, AKO ZAPOJIT OSVETLENIE S ELEKTRONICKYM PREDRADNIKOM?

vdaka za odpovede
drda1
 
Príspevky: 150
Obrázky: 1
Založený: 11 Feb 2003 08:29 am
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Osvetlenie-ako zapojit neonovu trubicu?

Odoslaťod salik » 19 Júl 2003 22:20 pm

drda1 napísal:Aby tato tema bola kompletna, chcel by som vas poprosit - NEMATE NIEKTO SCHEMU, AKO ZAPOJIT OSVETLENIE S ELEKTRONICKYM PREDRADNIKOM?vdaka za odpovede

skus im napisat - www.tyris.cz/zptechudaje.html
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Osvetlenie-ako zapojit neonovu trubicu?

Odoslaťod Roman » 20 Júl 2003 12:11 pm

salik napísal:
drda1 napísal:Aby tato tema bola kompletna, chcel by som vas poprosit - NEMATE NIEKTO SCHEMU, AKO ZAPOJIT OSVETLENIE S ELEKTRONICKYM PREDRADNIKOM?vdaka za odpovede

skus im napisat - www.tyris.cz/zptechudaje.html


schema je na predradniku nakreslena
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Osvetlenie-ako zapojit neonovu trubicu?

Odoslaťod Ludo » 21 Aug 2003 19:37 pm

mám takúto schému a takúto tlmivku:
Obrázok

Obrázok

ako zapojím tlmivku?
Obrázok používateľa
Ludo
 
Príspevky: 182
Obrázky: 33
Založený: 26 Máj 2003 20:32 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Osvetlenie-ako zapojit neonovu trubicu?

Odoslaťod tom » 22 Aug 2003 09:31 am

Ak by si ten vypinac zapojil, tak ako ho mas nakresleny, tak by ti pri najlepsom iba vyrazil poistky. By si spojil nulak s fazou !!! Vypinac musis dat iba na jeden kabel zo zasuvky na tlmivku. A mala by to byt faza, (ked bude na nulaku, bude ti potom tak divne blikat vypnuta trubica ...)
Obrázok používateľa
tom
 
Príspevky: 347
Obrázky: 27
Založený: 25 Mar 2003 16:03 pm
Bydlisko: Vlky

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.