Osvetlenie nad akvarium



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod MARTON » 26 Sep 2004 16:56 pm

--------------------------------------------------------------------------------

Chcem sa spytat ci niekto nema dajaku ele. schemu na postupne rosvecovanie neonoveho svietidla ( pocet trubic 3 ).

--------------------------------------------------------------------------------
Obrázok používateľa
MARTON
 
Príspevky: 5
Obrázky: 8
Založený: 05 Aug 2004 10:11 am
Bydlisko: Kosice

Reklama

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod marlo » 26 Sep 2004 19:47 pm

No schemu nemam ..ale ja to mam vyriesene tak ze mam 1 trubicu zapojenu na jedny spinacie hodiny a dalsie 2 trubice na druhe spinacie hodiny.

Zdalo sa mi to najednoduchsie
Obrázok používateľa
marlo
akvaland.sk
akvaland.sk
 
Príspevky: 1408
Obrázky: 25
Založený: 13 Jún 2002 14:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod johhhny » 26 Sep 2004 22:04 pm

Ja to mam tak isto. Hodiny sa daju zohnat do 150SK, podla mna nie je co riesit.
Obrázok používateľa
johhhny
 
Príspevky: 250
Obrázky: 18
Založený: 07 Nov 2003 00:18 am
Bydlisko: Myjava, prechodne BA

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod MARTON » 27 Sep 2004 00:13 am

Dakujem za pomoc len este musim pozhanat tie spinacie hodiny ;o).
PS. : ako vlastne vyzeraju a kde ich mozem kupit ?
Obrázok používateľa
MARTON
 
Príspevky: 5
Obrázky: 8
Založený: 05 Aug 2004 10:11 am
Bydlisko: Kosice

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod gabriela » 27 Sep 2004 00:29 am

marton, v cassovii ci kde mali akciu 3 ks mechanickych hodin za 300korun cca.
Vzyera to ako medzikus do zasuvky, na ktory pripojis dalsi kus predlzovacky alebo priamo svetlo.
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod MARTON » 27 Sep 2004 00:34 am

dakujem gabriela . Uz viem ze ako to asi vyzera tak ze mozem ist zhanat tie spinacie hodiny .
Obrázok používateľa
MARTON
 
Príspevky: 5
Obrázky: 8
Založený: 05 Aug 2004 10:11 am
Bydlisko: Kosice

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod luboš » 27 Sep 2004 07:01 am

MARTON napísal:dakujem gabriela . Uz viem ze ako to asi vyzera tak ze mozem ist zhanat tie spinacie hodiny .

Zožeň si radšej digitalne, tie majú vstavanú batériu a pri výpadku prúdu ich nemusíš znovu nastavovať. Stoja cca 300Sk.
luboš
 
Príspevky: 6
Obrázky: 1
Založený: 16 Sep 2004 08:04 am
Bydlisko: Velke Uherce

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Ceco » 27 Sep 2004 08:43 am

luboš napísal:
MARTON napísal:dakujem gabriela . Uz viem ze ako to asi vyzera tak ze mozem ist zhanat tie spinacie hodiny .

Zožeň si radšej digitalne, tie majú vstavanú batériu a pri výpadku prúdu ich nemusíš znovu nastavovať. Stoja cca 300Sk.


Treba dat bacha na max. indukcnu zataz. Lacne digitalne nezvladaju zapinat ziarivky, resp. zvladaju, ale dochadza k neziaducim javom, ako napriklad resetovanie hodin.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod JoLi » 27 Sep 2004 09:26 am

A ja mam doma svetlá s tromi a jednou trubicou a na tom jednotrubicovom mam spinacie hodiny - fungujú. Ale ked som ich dal na druhé tak ani zazapli. Preto pozor na udaj kolko Amperov pustia. Tie moje sú 2A a vačšina tých lacných je tiež 2A. Bol som v HagardHALe a tam som kupil hodiny za 320SK, dnové, 16A. Majú aj týždňové asi o dvadsať Sk drahšie. Tie v pohode štartujú aj tri neonky 36W.
Tu je ich web: http://www.hagard.sk/
JoLi
 
Príspevky: 90
Obrázky: 21
Založený: 07 Aug 2003 17:01 pm
Bydlisko: Bratislava-Rača

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 27 Sep 2004 09:33 am

JoLi napísal:A ja mam doma svetlá s tromi a jednou trubicou a na tom jednotrubicovom mam spinacie hodiny - fungujú. Ale ked som ich dal na druhé tak ani zazapli. Preto pozor na udaj kolko Amperov pustia. Tie moje sú 2A a vačšina tých lacných je tiež 2A. Bol som v HagardHALe a tam som kupil hodiny za 320SK, dnové, 16A. Majú aj týždňové asi o dvadsať Sk drahšie. Tie v pohode štartujú aj tri neonky 36W.
Tu je ich web: http://www.hagard.sk/


Ja mam tiez hodiny 2A a na nich zavesene 4 trubice po 36W a vsetko je v pohode. Ved cez trubicu ti preteka len par mA.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod JoLi » 27 Sep 2004 09:36 am

Tak potom neviem ja som mal tento problém a možno je iný parameter rozhodujúci. Mne sa vyriešil popísaným sposobom :)
JoLi
 
Príspevky: 90
Obrázky: 21
Založený: 07 Aug 2003 17:01 pm
Bydlisko: Bratislava-Rača

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Ceco » 27 Sep 2004 13:26 pm

kubrt napísal:
JoLi napísal:A ja mam doma svetlá s tromi a jednou trubicou a na tom jednotrubicovom mam spinacie hodiny - fungujú. Ale ked som ich dal na druhé tak ani zazapli. Preto pozor na udaj kolko Amperov pustia. Tie moje sú 2A a vačšina tých lacných je tiež 2A. Bol som v HagardHALe a tam som kupil hodiny za 320SK, dnové, 16A. Majú aj týždňové asi o dvadsať Sk drahšie. Tie v pohode štartujú aj tri neonky 36W.
Tu je ich web: http://www.hagard.sk/


Ja mam tiez hodiny 2A a na nich zavesene 4 trubice po 36W a vsetko je v pohode. Ved cez trubicu ti preteka len par mA.


Nejde o tom, kolko preteka, ale o prechodny jav pri vypnuti/zapnuti.
Zrejem zavisi od toho, ci mas trubice na predradnikoch, alebo na tlmivke. K tomu necham vyjadrit sa odbornikov, nevidim do toho. Moja skusenost, zapnutie jednej 30W trubice mi v pohode resetovalo digi spinac, ktory mal max, indukcnu zataz uvedenu 3A. Teraz mam 6A a je vsetko OK.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 27 Sep 2004 13:51 pm

Ano, ide o prechodne javy, ale neni to nic zloziteho, da sa to zratat za 10min. Spinaci kontakt znesie trvale 2A a kratkodobo ho mozes pretazit a nic sa nestane (prechodny jav). Ja tam mam pouzity el. predradnik, ale u brata to mam zapojene cez tlmivky(4ks) a vsetko je OK. Su to klasicke analogove denne hodiny s prepinacim kontaktom.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Ceco » 27 Sep 2004 14:10 pm

Bavime sa predsa o digitalnych, alebo nie?
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 27 Sep 2004 14:19 pm

Takto som mal pouzite aj digitalne (mesacne) hodiny, zatazitelnost 2A. Vsetko klapalo ako malo, len som ich musel vymenit za analogove, ktore su mensie, pretoze som si robil rozvadzac pod AQ. A digi hodiny sli priamo do zasuvky, analogove na DIN listu. Takto mam pouzite analogove, su mensie a hlavne stali 20Sk/ks. Takze mi to klapalo aj z digitalnymi hodinami aj z analogovymi.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Phantom » 27 Sep 2004 18:24 pm

Len sa chcem spytat aky to ma zmysel ze sa bude rozsvecovat postupne?? ze by mensi svetelny sok...ja osobne pouzivam len digitalne zdaju sa mi najpraktickejsie na rozdiel od mechanickych(u tych mechanickych som pocul ze ich treba raz zacas znovu nastelovat lebo tam moze dojst odchylke az 1 hodina)
Obrázok používateľa
Phantom
 
Príspevky: 422
Obrázky: 2
Založený: 18 Máj 2004 20:55 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Spectre » 27 Sep 2004 18:49 pm

Phantom napísal:Len sa chcem spytat aky to ma zmysel ze sa bude rozsvecovat postupne?? ze by mensi svetelny sok...ja osobne pouzivam len digitalne zdaju sa mi najpraktickejsie na rozdiel od mechanickych(u tych mechanickych som pocul ze ich treba raz zacas znovu nastelovat lebo tam moze dojst odchylke az 1 hodina)


Ja mam na analogoch odchylku hodina pri zmene letneho resp. zimneho casu :D :D :D .... Na digitalisoch sa to da nastavit tlacitkom, takze ich netreba terorizovat
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Igypop » 04 Okt 2004 10:21 am

kubrt napísal:Takto som mal pouzite aj digitalne (mesacne) hodiny, zatazitelnost 2A. Vsetko klapalo ako malo, len som ich musel vymenit za analogove, ktore su mensie, pretoze som si robil rozvadzac pod AQ. A digi hodiny sli priamo do zasuvky, analogove na DIN listu. Takto mam pouzite analogove, su mensie a hlavne stali 20Sk/ks. Takze mi to klapalo aj z digitalnymi hodinami aj z analogovymi.


Kde sa dá niečo také zohnať :?:
Ja potrebujem urobiť to isté, chcel som kvoli tomu rozoberať nejaké analogové spín. hondiny, ale tiež sa mi tam asi nezmestia.
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 04 Okt 2004 11:36 am

Igypop napísal:
kubrt napísal:Takto som mal pouzite aj digitalne (mesacne) hodiny, zatazitelnost 2A. Vsetko klapalo ako malo, len som ich musel vymenit za analogove, ktore su mensie, pretoze som si robil rozvadzac pod AQ. A digi hodiny sli priamo do zasuvky, analogove na DIN listu. Takto mam pouzite analogove, su mensie a hlavne stali 20Sk/ks. Takze mi to klapalo aj z digitalnymi hodinami aj z analogovymi.


Kde sa dá niečo také zohnať :?:
Ja potrebujem urobiť to isté, chcel som kvoli tomu rozoberať nejaké analogové spín. hondiny, ale tiež sa mi tam asi nezmestia.


Rozmery tych analogovych su asi 7x7x5cm a kupoval som ich v MB elektronike v TN.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Igypop » 04 Okt 2004 13:46 pm

Aha, tak to je bohužiaľ veľké ako tie čo mám vymontované z tých za 130Sk.
Aj tak dík.
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 04 Okt 2004 13:53 pm

preco musia byt take male?
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Igypop » 04 Okt 2004 13:56 pm

Potrebujem ich vtesnať do plast. lišty 7x5 cm na ktorej mám trubice a celé to je zabudované v kryte na osvetlenie. Tie čo mám sa tam dajú natlačiť, ale ostane trochu málo priestoru na káble.
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 04 Okt 2004 14:07 pm

a co tak to dat vsetko do malej plastovej krabice (rozvadzacik), kde budes mat spinacie hodiny pre cele AQ, predradniky, tlmivky, zasuvky a co ja viem este co. Cele to bude v kryti IP 67 a v telese lampy nebude ziadna elektronika, ktora ti este viac zvysuje teplotu nad AQ. Takto to mam urobene ja, na plastovej skrinke mam vypinaciky a vsetko odtial ovladam. Je to super.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod xDodox » 04 Okt 2004 14:19 pm

2kubrt: mas dake foto?
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3029
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.