Peter Jedinák - Ako zostrojiť skrinku za 2000,- sk



Oznámenia / Novinky / Články / Informácie

Peter Jedinák - Ako zostrojiť skrinku za 2000,- sk

Odoslaťod MOD » 13 Nov 2009 21:24 pm

»» Pridaný nový článok - Ako zostrojiť skrinku za 2000,- sk , spracoval Peter Jedinák alias pierro

V článku mimo iného nájdete:
"Keď som na istom Českom internetovom obchode konečne našiel skrinku, ktorá by sadla pod moje plánované akvárium, skoro som prehltol ceruzku. 5000 Českých sa mi zdalo strašne veľa. Nehovoriac o tom, že na Slovenských internetových obchodoch konkrétne ponuky na skrinky vôbec nenájdete (ak, tak o cenách zaryte mlčia). Okrem toho, nikde by som asi nenašiel skrinku vo farbe jelša modrá + jelša obyčajná (aby ladila k nábytku v mojej izbe). Tak isto stolári sa pretekali v horibilných číslach a to pochybujem, že si plne uvedomovali, že na tej skrinke bude stáť 300kg. Preto som sa rozhodol zobrať "spravodlivosť" do svojich rúk. Bol som odhodlaný urobiť skrinku za menej ako 2000 Sk. Uvidíme, či sa mi to podarilo.
Prípravná úvaha:
Skrinka pod 240l (alebo aj viac) akvárium bude potrebovať nosnú železnú konštrukciu. Pevnú hornú dosku, spodnú dosku (aby sa váha pekne rozložila), 2 bočné dosky a dvierka v správnej farbe. Rozhodol som sa pre tvar "T" (teda horná doska prečnieva cez samotnú skrinku, čo opticky odľahčuje konštrukciu).
Potrebujeme (skrinka 120 x 40 x 70):
- Železo - uzavretý profil (tzv. jakel) 3,5 x 3,5 cm, hrúbka steny 2mm. - potreboval som dve 6metrové tyče (bol aj odpad, ale málokde predávajú inak ako celé tyče, prípadne polovičky).
- Horná doska 120 x 40 - na nej bude spočívať akvárium, preto som volil hrúbku 30mm.
- Spodná doska 100 x 35 - surová drevotrieska, hrúbka 16mm
- 2x bočná doska - 66,6 x 36,6 (vždy 1,6 cm viac ako je konštrukcia, aby bočná doska prekrývala spodnú, a aby boky presahovali koniec vrchnej dosky - vytvorí sa tým miesto pre káble a hadice a skrinka môže byť na doraz pri stene).
- 2x dvierka 51,6 (aby prekrývala bočné steny) x 65
- klavírový pánt (na uchytenie dvierok)
- skrutky so zapustenou hlavou a obyčajným závitom, maličké samorezky (na prichytenie klavírového pántu).
- Nejaký ten stroj (aspoň akumulačnú vŕtačku na vŕtanie a uhlovú brúsku na skrátenie klavírového pántu, ktorý sa predáva len v dĺžke 90cm) a náradie (skrutkovač, kladivo, francúzsky kľúč, ...)
Postup:
Najskôr treba zohnať niekoho, kto vie zvárať a má stroje na pílenie železa. Ten nám zvarí takýto rám (červeným sú naznačené približné miesta, kde sú navŕtané diery):
Obrázok
V skutočnosti to vyzerá.."
MOD
globalny oznam
globalny oznam
 
Príspevky: 67
Založený: 09 Nov 2009 20:48 pm

Reklama

Naspäť na Oznámenia / Články

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.