Pôdny filter



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Pôdny filter

Odoslaťod Raviolka » 30 Júl 2009 13:42 pm

Aby nedošlo k mýlce, já nepatřím k těm, co razí myšlenku, že půdní filtr do rostlinného akvária nepatří :idea: Mám na něj velmi neutrální názor :o Jen mě zajímalo, co je myšlené větou "... a o dusičnanoch som ani neuvažoval." - dá se vykládat různými způsoby a fakt jsem nevěděla, co tím ekosarisan myslí. Dík za objasnění.

Pro Normana ještě dvě myšlenky:
*** Tetry císařské se mi úspěšně množí právě tam, kde mám hodně dusičnanů (díky tomu jde dolů rapidně alkalita a pH). To je druh teter, který potřebuje k vývoji "neonkovou vodu" a že k úspěchu dojde i ve "starých neudržovaných nádržích" je známé. Rozhodně to ale nepodávám jako návod, takové akvárium musí roky "zrát", není to o tom ho rychle zahumusit a neměnit vodu. A taky to asi chce huminové látky. A navíc to neznamená, že jsou v akváriu aktuálně naměřitelné vysoké dusitany nebo dusičnany, ale to už se příliš vzdaluju od tématu - jen na zamyšlení na margo Tvých odchovů.
*** A k Tvojí poslední větě... já trvám na tom, že úplně nejlíp fungují akvária, kde není filtrace žádná. :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Reklama

Re: Pôdny filter

Odoslaťod JodiBB » 03 Apr 2010 18:39 pm

Zdar,
Prave sa snazim zalozit mensie cca 40l akva pre krevety.
Kedze je to akvarium malych rozmerov, snazim sa vsetku techniku niekam schovat.
Ohrievanie som vyriesil vyhrievacim kablom a teraz je na rade filtracia. Zaujal ma preto prave podny filter.
Nemam s nim zatial ziadne skusenosti a preto by som si rad nechal poradit. Takze mam par otazok.
Je nejaka optimalna vyska dna pri pouziti tejto filtracie? Nerad by som rovne dno, uvazujem o miestach s vyssou vrstvou substratu.
Je to s tym rastom rastlin naozaj taky problem? Planujem pravidelne hnojenie + CO2.
Narazil som niekde aj na opacny system, kedy sa voda tlaci pod substrat a rozvadza dnom deravou trubkou/hadicou. Obavam sa ale ze do tak maleho akva by bol problem zohnat dostatocne slabe cerpadlo.
JodiBB
 
Príspevky: 90
Obrázky: 3
Založený: 30 Mar 2006 01:20 am

"dnovy" filter

Odoslaťod jeylm » 01 Máj 2010 11:53 am

Zdravim, kedysi davno som videl podobny filer, ale vyzera ze ziadny vyrobca uz nieco podobne neponuka ?
Obrázok
Obrázok používateľa
jeylm
 
Príspevky: 13
Založený: 05 Nov 2009 18:09 pm
Bydlisko: Kosice

Re: "dnovy" filter

Odoslaťod BarbarOSA » 01 Máj 2010 12:11 pm

Ahoj..
Trosku poopravim, skus hladat podny filter, nie dnovy, najdes toho urcite viac..
Prikladam jeden odkaz, nechcem robit reklamu, len ze este su v ponuke tieto vecicky v pohode dostupne..

http://www..akvaobchod.sk/index.php?main ... dny+filter

Dufam, ze to bude fungovat a ze som ti aspon trosku pomohol..
Obrázok používateľa
BarbarOSA
 
Príspevky: 557
Obrázky: 1
Založený: 26 Feb 2010 12:57 pm
Bydlisko: Nitra

Re: Pôdny filter

Odoslaťod astro » 01 Máj 2010 12:32 pm

barbie tú ponuku som už podrobne skúmal a určite ak budem zakladať niekedy nové akvárko si tam tie filtre dám a uvidím. už som v tejto téme písal, že ja mám s pôdnym "bakteri flitrom" mal len dobré skúsenosti, rastliny rástli; aj keď bolo to len v 74 litrovej nádrži
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: Pôdny filter

Odoslaťod BarbarOSA » 01 Máj 2010 12:50 pm

astro napísal:barbie tú ponuku som už podrobne skúmal a určite ak budem zakladať niekedy nové akvárko si tam tie filtre dám a uvidím. už som v tejto téme písal, že ja mám s pôdnym "bakteri flitrom" mal len dobré skúsenosti, rastliny rástli; aj keď bolo to len v 74 litrovej nádrži


Ja s tym nemam skusenosti, len som odporucil co som nasiel :-D
Ked je to super tak fajn..
Ja som o takomto niecom nepocul, ale tiez som sa k tomu dopracoval po podrobnejsom skumani trhu akvaristiky..
Je ich viac druhov, cize dalo by sa vyskladat akekolvek velke dno s tohto filtru..
Obrázok používateľa
BarbarOSA
 
Príspevky: 557
Obrázky: 1
Založený: 26 Feb 2010 12:57 pm
Bydlisko: Nitra

Re: Pôdny filter

Odoslaťod renatte616 » 14 Aug 2010 16:12 pm

ahojte... mna by zaujimalo, na akom principe funguje podny filter... mam 350l malawi akva a potrebujem nejak doladit filtraciu... mam vlepeny prepazkovy filter s eheim cerpadlom a molitanom za pozadim, planujem kupu JBL 1500e s predfiltrom a spekulujem nad podnym filtrom... ale kedze ziadny znamy s nim nema skusenosti, tak ma zaujima ako vlastne funguje...

posielam link, kde som nasla v ponuke... http://www..akvaobchod.sk/podny-filter-r ... ath=19_100
Obrázok používateľa
renatte616
 
Príspevky: 357
Obrázky: 3
Založený: 30 Okt 2009 00:34 am
Bydlisko: BA okolie

Re: Pôdny filter

Odoslaťod prasan » 14 Aug 2010 23:07 pm

Ja osobne používam len vnútorné, ak je slabý prietok tak ich prečistím a s NO žiaden problém nemam. Nechápem prečo tak niektorí stresujú. Myslím, že pôdny filter môže byť dobrá voľba. Západ Slovenska má horšiu vodu a tak musíte siahať po lepších filtroch. Mne pod Tatrami bohate postačujú vnútorné aj na odchov rakov. Osobne s pôdnym skúsenosť nemám, ale čo poznám akvaristov tak majú problém cez rošt potom dostať von rastliny, tak im rastú.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4060
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: Pôdny filter

Odoslaťod martin_s » 15 Aug 2010 00:25 am

prasan napísal:...Západ Slovenska má horšiu vodu a tak musíte siahať po lepších filtroch. ...
Toto celkom nie je pravda...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Pôdny filter

Odoslaťod prasan » 15 Aug 2010 06:30 am

Ok! To by bolo na dlhšie. Napr. Musíte oveľa viac chlórovať.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4060
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: Pôdny filter

Odoslaťod prasan » 15 Aug 2010 06:40 am

Pre renatte616- sk.wikibooks.org/wiki/Pôdny_filter
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4060
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: Pôdny filter

Odoslaťod renatte616 » 15 Aug 2010 12:47 pm

vdaka
Obrázok používateľa
renatte616
 
Príspevky: 357
Obrázky: 3
Založený: 30 Okt 2009 00:34 am
Bydlisko: BA okolie

Re: Pôdny filter

Odoslaťod dankooo » 16 Dec 2010 16:00 pm

mozem sa prosim vas opytat aku minimalnu zrnitost mozem mat ked chcem mat podny filter diki moc
dankooo
 
Príspevky: 325
Obrázky: 0
Založený: 06 Jan 2010 12:35 pm

Re: Pôdny filter

Odoslaťod murdererr » 03 Mar 2011 20:12 pm

Min 2 mm, max 4 mm. Ja mam tiez podny filter a nevadi ani korenovym rastlinam - echinodorusu a kryptokoryne - rastu vyborne.
murdererr
 
Príspevky: 5
Obrázky: 14
Založený: 28 Mar 2008 10:20 am
Bydlisko: Stupava

Re: Pôdny filter

Odoslaťod Maťka11 » 01 Aug 2011 21:27 pm

Ahojte.
Ja nad pôdnym filtrom uvažujem v akva s cistým objemom vody 420l rozmery akva (150x50x57) v akva budem mať MALAWI ktoré vyhrabávajú a obkusujú rastliny preto sa mi zdá byť pre moje akva riešenie pôdnym filtrom ideálne pre zakorenenie rastlýn.V podstate potrebujem len rošt cez ktorý sa rastliny prerastú.Ako primárny filter bude externý celé dno bude pokryté jemným substrátom,rozmernými kameňmi a osadené viacerymi rastlinami.Prihnojovať pravdepodobne budem PMDD + CO2
Maťka11
 
Príspevky: 50
Obrázky: 0
Založený: 30 Okt 2010 20:02 pm
Bydlisko: Košice

Re: Pôdny filter

Odoslaťod Maťka11 » 01 Aug 2011 22:54 pm

*rastlín :)
Maťka11
 
Príspevky: 50
Obrázky: 0
Založený: 30 Okt 2010 20:02 pm
Bydlisko: Košice

Re: Pôdny filter

Odoslaťod dedojozef » 02 Aug 2011 09:53 am

Pri takejto filtrácii je lepšia menšia vrstva substrátu? Čistiť to stačí odsávaním a čiastočným premiešaním z vrchu nejakým klasickým zvonom? Ak tam budú rastlinky nebude problém s dostatočným odsávaním? A tam kde to nepremiešaš nebude dno ubité - zanesené tak že bude nepriepustné? Odsávanie musí byť asi silnejšie ako pri klasickom vonkajšom filtri.
Uf, trošku ma to zaujalo :).
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Pôdny filter

Odoslaťod dedojozef » 02 Aug 2011 21:05 pm

Tieto názory som našiel u kolegov z ČR. Možno ti to pomôže.
http://www.akvarista.cz/web/diskuse/ind ... a=&search=
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Pôdny filter

Odoslaťod cmelo27 » 26 Mar 2013 18:23 pm

Ahojte, potrebujem poradiť, idem založiť nové krevetárium. Celá vec je v tom, že neviem či použiť pôdny filter, alebo nie??? Inak ide o RED BEE, bez rastlín ktoré majú korene v substráte.
cmelo27
 
Príspevky: 1
Založený: 26 Mar 2013 17:53 pm

Re: Pôdny filter

Odoslaťod yazen02 » 27 Mar 2013 12:58 pm

ak by som ja mal moznost a nechcel mat rastliny s korenami, tak k tymto by som si podny filter dal.
yazen02
 
Príspevky: 345
Obrázky: 8
Založený: 18 Jún 2012 17:54 pm

Re: Pôdny filter

Odoslaťod TTjopo » 22 Dec 2013 22:35 pm

Pokusim sa opat ozivit tuto temu.Povodne som chcel zalozit novu aj ked sposob filtracie nad ktorim uvazujem do noveho akvaria je v podstate podny filter ale funguje presne naopak ako bolo v tejto teme doteraz prezentovane.
Tak pokusim sa opisat ako by to malo fungovat.Este doplnim ze sa to pouziva v jazierkach.Tuto debatu sme nacali na vcerajsom stretnuti trnavskych akvaristov ,tak ma zaujima nazor viacerich akvaristov.
Klasicky podny filter funguje tak ,ze nasava cez dno a voda prechadza cez nejake cerpadlo do roztrekovacej rampi alebo nejakeho ineho "rozstrekovatka".
Filter ktory myslim ja funguje tak,ze nasava napr.cez prepad (to by bola vlepena komora v rohu akvaria)kde by bol umiestneny molitan ako predfilter na mechanicke cistenie vody a cerpadlo umiestnene pod molitanom na dne prepadu by tlacilo cez "hada"(hadica-trubka s dierkami vlozena v substrate)kde by substrat fungoval ako biofilter.Podobnym sposobom vraj robia "modernu" filtrasiu do jazierok.V mojom pripade ide o akva o rozmeroch d160 x v50 x h60 rastlinne akvarium
Vyhodu vidim v tom ze nieje nic vidiet,predfilter si mozem cistit podla potrebi,v prepadovej komore mozem zamaskovat dlsiu techniku,nemusim vrtat dieru do akvaria kvoli prepadu do externeho filtra lebo klasicky kanistrovi filter nechcem,financne je to najlacnejsie riesenie,cirkulacia vody po celej ploche akvaria.
Co sa tyka zlozenia dna.Na prykrytie hada by bola pouzita lavova drz prekryta geotextiliou,na nej vyzivovy substrat a dekoracny strk
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Pôdny filter

Odoslaťod astro » 22 Dec 2013 22:53 pm

Niečo také som videl na jednom videjku ale bolo to v afrike, čiže žiadne rastliny a voda prúdiaca cez piesok robila pekné malé pieskové fontánky :)
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: Pôdny filter

Odoslaťod TTjopo » 22 Dec 2013 23:01 pm

Pokusil som sa to v rychlosti nacrtnut pre lepsie pochopenie
Prílohy
filter.png
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Pôdny filter

Odoslaťod astro » 22 Dec 2013 23:15 pm

Aha, tu je to: http://www.youtube.com/watch?v=BO_an2sJC0I
TTjopo daj do youtube alebo do google "undergravel reverse filter" a popozeraj čo ti vyhodí ;)
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.