pomaly tečúci externý biofilter



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Odoslaťod majko » 30 Jan 2009 09:14 am

Zabudas na jednu podstatnu vec. Bakterie spotrebuvaju kyslik. A ak znizujes prietok dostanes sa nakoniec k tomu, ze na vystupe (takmer) ziaden nebude. Ak sa to stane uz v prostriedku filtra, bakterie zacnu ziskavat kyslik rozbitim NO3. Pri vhodnych podmienkach (dostatok uhlika alebo npr. siry, podla toho ci sa jedna o autotrofne alebo heterotrofne bakterie) nastava redukcia az na N2. Lenze tieto podmienky sa v takomto filtry neudrzia bez externeho riadenia. Potom vznikaju rozne zluceniny npr. NO2, alebo H2S co su vysoko jedovate latky. Mimochodom H2S je prave to co smrdi.
Tvoj argument s rychlostou je scestny. Ukazem ti to na priklade. Mas 200W ohrievac v externom filtri. Voda v akvariu ma 20C. Zanedbajme tepelne straty rozvodu a akvaria. Otazke znie aka bude teplota vody po 1h pri prietoku 10l/h a aka pri 100l/h ?
Kludne by som siel do slabeho cerpadla a velkeho filtra, ale do opacnych extremov by som sa bal.

Nemusis, moj filter ma menej ako 1l media a akvarko 440l. Uz dlhe roky. Pred tym som mal 144l akvarium a k tomu 25l filter. Takze ja mam realne skusenosti. Ale asi kazdy potrebujeme vymysliet svoje vlastne koleso ja som to urobil tiez (ano cital som clanok na diskus.cz :P). Pokusam sa teda len vsetkym skratit cestu.

matus:clanok beriem ako navod na stavbu fitra. Ale nazov a jasny odkaz na clanky o denitrifikacnom filtri na diskus.cz vsetkych matie co bolo vlastne zamerom.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Reklama

Re: pomaly tečúci externý biofilter

Odoslaťod Juro22 » 30 Jan 2009 10:06 am

OK, ja sa nechcem hadat a na rozdiel od Teba nemam osobne skusenosti.

Na skusenosti mozem dat, ale stale mi nie je jasne, pri akom prietoku v danej sustave hrozi spotrebovanie kyslika bakteriami. Pises, ze Tvoj filter ma menej ako 1 l, ak by si kupil to najslabsie cerpadlo povedzme pre jednoduchost 30 l/h, co je 0.5 l za minutu, neviem si predstavit tu biochemiu co by dokazala zozrat vsetok kyslik vo vode za 2 minuty prietoku. Podotykam v tak malom filtry.

Asi to skoro ani nie je mozne, nitrifikacne bakterie maju podstatne menej amoniaku ako bezne rozpustneho kyslika vo vode, mozno hovorit o radovom rozdiele. To ze Tebe ide vsetko s malym filtrom, tomu verim, vela zavisi co tam mas a ako vela krmis, ci mas rastliny atd. Isteze, su tam dalsie latky, ktore spotrebuju kyslik, nejake pozostatky tukov a sacharidov.

Pises o 200 W ohrievaci v externom filtry. Dufam ze nie v 1 l, lebo to by bola uz slusna rychlovarna kanvica. No filter s ohrievacom skutocne nie je na polmalu filtraciu, to je bez debaty.

I tak je zaujimava Tvoja skusenost, ze maly filter Ti sluzi lepsie ako externy 5 l.

V mnohom sa sTebou da suhlasit, ale bavime sa stale v kvalitativnej rovine. Nie je mi jasne, pri akych prietoch a akom velkom filtry hrozi napriklad spotrebovanie vsetkeho kyslika, kedy je to spotrebovanie uz meratelne atd. Toto nie je jasne. Ty hovoris o extremnom pripade, ja o kompromise. Este raz, nemyslim si, ze pouzitim slabeho cerpadla a vacsieho filtra dojde k spotrebovaniu kyslika, k denitrifikacii a redukcnym procesom. Ak by sa cerpadlo priskrtilo do extremu OK, potom azda ano.
Juro22
 
Príspevky: 19
Založený: 15 Jan 2009 19:40 pm

Odoslaťod majko » 30 Jan 2009 11:54 am

Nejak necitas co pisem :D
Pises o 200 W ohrievaci v externom filtry. Dufam ze nie v 1 l, lebo to by bola uz slusna rychlovarna kanvica

Ja nemam 200W ohrievac v 1 l (ja nemam ziadny, mam len 70W kabel v dne). Ja som Ti dal priklad na zamyslenie. Tak ako je jedno aky prietok bude moj vykonstruovany priklad, voda s ohreje za rovnaky cas, rovnako je jedno (takmer, pri naozaj velkych rychlostiach prudenia maju bakterie problem osidlovat filter) aky prietok bude filtrom, NO3 klesne za rovnaku dobu na rovnaku hodnotu. Odhliadnuc od toho mam v akvariu 80l substratu kde je nepomerne viac bakterii ako vo filtri. Tym ze ty znizis prietok skor poskodis tuto velmi podstatnu cast filtracie.
I tak je zaujimava Tvoja skusenost, ze maly filter Ti sluzi lepsie ako externy 5 l.
To nebol preklep moj filter mal naozaj 25l. Este stale ho mam v galerii. Nebol v nicom lepsi ako moj terajsi. Akurat som raz skoncil na pohotovosti s vyklbenym ramenom.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Odoslaťod Juro22 » 30 Jan 2009 14:15 pm

majko
mam v akvariu 80l substratu kde je nepomerne viac bakterii ako vo filtri


Fajn ak mas 80 l substratu s viac bakteriami ako vo filtry, odpoved na 2 otazky:

1. naco ti je filter?

2. Aky prietok zenies cez 80 l substrat, ze ti tam neprebiehaju hnilobne procesy?

Co sa tykalo rychlovarky, to bola sranda.
Juro22
 
Príspevky: 19
Založený: 15 Jan 2009 19:40 pm

Odoslaťod abba » 30 Jan 2009 14:59 pm

predstav si hranol vysoky 1m s podorysom cca.45cmx45cm, predeleny na dve vysoke komory, kde do jednej zhora prichadza voda cez hadicu resp. trubku - cez vyvrtany otvor v skle /kryt/, pricom na dne filtra cez 10cm medzeru prechadza do druhej komory a stupa hore a cerpadlo ju tlaci cez druhy otvor /v kryte/ - trubku a hadicu do akva. cize vrchny kryt je kus 10mm skla v ktorom su vyvrtane 2 otvory v ktorych su osadene trubky na ktore su napojene hadice /pritok a odtok/. kedze filter je cely obaleny polystyrenom /tepelna izolacia/ a nachadza sa v garazi na mieste kde je tazky pristup nemam ho moznost odfotit.filter necistim vobec a okrem miernej zmeny farby molitanu nevidim v nom nic.je to lepeny skleneny hranol v ktorom sa nachadza cerpadlo, vsetko ide nonstop.cistit ho "planujem"za 5 rokov?? neviem.
matus napísal:ad abba: rad by som si pozrel ten tvoj filter, mohol by si ho nafotit a hodit sem? ... a to mas v podstate uzavretu nadobu v tvare akvarka kde priteka a odteka voda ?
kedy a ako planujes cistit ?

ad juro: teraz namiesto tej micry by som si kupil uz eheim compact 300, je to asi 3-4 eu navyse
abba
 
Príspevky: 189
Obrázky: 11
Založený: 24 Jan 2006 12:05 pm

Odoslaťod abba » 30 Jan 2009 15:01 pm

s elektronickym meracom som nic nenameral a s papierikmi tak isto nic.asi je to tym objemom akva,raz asi za tri mesiace vymenim 20cm vody,inak len dolievam odparenu vodu a tu vodu ktoru menim pri odkaleni
Mariok napísal:Pripájam sa, tiež by som to rád videl! A to vôbec nerobíš výmenu vody a NO3 je na nule???
abba
 
Príspevky: 189
Obrázky: 11
Založený: 24 Jan 2006 12:05 pm

Re: pomaly tečúci externý biofilter

Odoslaťod regnak » 01 Apr 2009 14:48 pm

pozorne som si prečítal návod na výrobu toho filtra, ale nejde mi do hlavy jedna vec...
a to ako je vyriešená nasávacia hadica, filter nie je hermeticky uzavretý, teda podtlakom sa to riešiť nedá a pokiaľ sa na to nemyslí vopred, teda že sa nevyvŕta otvor do steny (dna) prepadom ponad stenu akvária sa to tiež riešiť nedá, teda neviem si to aspoň predstaviť...
Obrázok používateľa
regnak
 
Príspevky: 34
Obrázky: 14
Založený: 27 Feb 2009 10:10 am
Bydlisko: Hačava

Re: pomaly tečúci externý biofilter

Odoslaťod matus » 01 Apr 2009 22:27 pm

:shock: ...
poznas pojem z fyziky "spojene nadoby", v ktorych sa vyrovnavaju hladiny ?...
samozrejme v hadicke, ktora ich spaja nesmie byt vzduch a je uplne jedno ako je ulozena (ci ide spodkom, vrchom, ...), jej konce musia byt pod hladinou v tych nadobach
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: pomaly tečúci externý biofilter

Odoslaťod regnak » 02 Apr 2009 12:06 pm

to by platilo v prípade keby si mal ten filter na úrovni akvária, ale kto by to tak riešil???
v prípade že by sa obeh zastavil (výpadok prúdu) nádoby by sa vyrovnali po byte...
pokiaľ nemáš vyvŕtaný otvor v stene akvária, tak sifón ponad stenu by bol problém, asi...
Obrázok používateľa
regnak
 
Príspevky: 34
Obrázky: 14
Založený: 27 Feb 2009 10:10 am
Bydlisko: Hačava

Odoslaťod Norman » 02 Apr 2009 12:17 pm

regnak: ked chces mat filter pod urovnou akva a nemas diery na prepady vyuziva sa "externy prepad" zvacsa zaveseny na jednej strane akva. Ten vytvori prave tie spojene nadoby a v nom je vrtanie na prepadovu ruru do filtra. Daj si vyhladavanie, navody najdes aj tu.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod matus » 02 Apr 2009 16:43 pm

ten clanok je napisany v duchu filtra polozeneho vedla akva, vtedy (to bolo davno) som to riesil takto, teraz uz mam ext. zakupeny polozeny pod akva v skrinke, cize nikdy som nemal vlastnorucne vyrobeny filter pod akva
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: pomaly tečúci externý biofilter

Odoslaťod nomad1307 » 05 Apr 2009 10:43 am

ja ma male akva 40x25x25 a chcem z neho urobiť biofilter mohli by ste mi poradiť ake velke a kolko komorok tam mam urobit?
Obrázok používateľa
nomad1307
 
Príspevky: 94
Založený: 11 Mar 2009 16:48 pm
Bydlisko: Nová Dedina

Re: pomaly tečúci externý biofilter

Odoslaťod matus » 05 Apr 2009 18:53 pm

nomad1307 napísal:ja ma male akva 40x25x25 a chcem z neho urobiť biofilter mohli by ste mi poradiť ake velke a kolko komorok tam mam urobit?
citaj clanky/biofilter_matus.php , mali by tam byt vsetky informacie, ktore potrebujes
a ked aj tak budes nieco potrebovat, co nie je v clanku tak mi napis ss
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod nomad1307 » 08 Apr 2009 17:42 pm

a ked do instal setu od eheim navrtam dierku tak by to fungovalo ako poistka?
Obrázok používateľa
nomad1307
 
Príspevky: 94
Založený: 11 Mar 2009 16:48 pm
Bydlisko: Nová Dedina

Re: pomaly tečúci externý biofilter

Odoslaťod nomad1307 » 14 Apr 2009 18:49 pm

matus napísal:
nomad1307 napísal:ja ma male akva 40x25x25 a chcem z neho urobiť biofilter mohli by ste mi poradiť ake velke a kolko komorok tam mam urobit?
citaj clanky/biofilter_matus.php , mali by tam byt vsetky informacie, ktore potrebujes
a ked aj tak budes nieco potrebovat, co nie je v clanku tak mi napis ss


matus a aku zrnitost mam dat do filtra? 10 20 alebo 30?
Obrázok používateľa
nomad1307
 
Príspevky: 94
Založený: 11 Mar 2009 16:48 pm
Bydlisko: Nová Dedina

Odoslaťod matus » 14 Apr 2009 21:05 pm

zacni najhrubsim rastrom a postupne prejdi na jemny - kolko mas komor ? a aky velky je cely filter ?
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod Roman » 14 Apr 2009 22:13 pm

matus napísal:zacni najhrubsim rastrom a postupne prejdi na jemny - kolko mas komor ? a aky velky je cely filter ?


toto je dalsi zo vseobecne zauzivanych omylov... idealny sposob ako si casom zasvinit cely filter :)

a co takto cely filter z TM10 a na vstupe jeden jemny predfilter a ten obcas vyprat ???
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Odoslaťod lukáš » 14 Apr 2009 23:05 pm

matus napísal:zacni najhrubsim rastrom a postupne prejdi na jemny - kolko mas komor ? a aky velky je cely filter ?


A pritom presne takto to odporucal aj "tata morske akvaristiky" a svojho casu aj najvacsi cichlidar v CR. Staci prelistovat napr. starsie rocniky AT. :)
Obrázok používateľa
lukáš
 
Príspevky: 218
Obrázky: 1
Založený: 07 Okt 2005 17:09 pm
Bydlisko: SC

Odoslaťod majko » 15 Apr 2009 07:58 am

Otazka znie chcete menej casto riadit cely filter, alebo castejsie (ale len)predfilter. Zavisi to od konstrukcie, ak je jednoducho pristupny predfilter je druhe riesenie pohodlnejsie.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Odoslaťod Roman » 15 Apr 2009 10:26 am

"Velky Tata ceske morske akvaristiky" toho natrepal tolko, ze by z toho vysla este jedna kniha a ta by mala rovno z tlaciarne putovat do trezoru aby nenapachala este viac skody...
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Odoslaťod nomad1307 » 15 Apr 2009 13:52 pm

matus napísal:zacni najhrubsim rastrom a postupne prejdi na jemny - kolko mas komor ? a aky velky je cely filter ?

este neni hotovy ale iba plan no bude jeden prefilter(prva komora)potom 2 komory hrubky 10cm a uz len posledna s cerpadlom akva(ktore je filter) ma rozmery 40x25x25 medzi komorami su okyslicovacie komory
a ohladom molitanu mi uz napisal ss thomas na jednu firmu ktora vyraba molitany na mieru tak uz len newem aku zrnitost najviac mi ide oto aby voda bola "pitná"
Obrázok používateľa
nomad1307
 
Príspevky: 94
Založený: 11 Mar 2009 16:48 pm
Bydlisko: Nová Dedina

Odoslaťod nomad1307 » 15 Apr 2009 13:54 pm

majko napísal:Otazka znie chcete menej casto riadit cely filter, alebo castejsie (ale len)predfilter. Zavisi to od konstrukcie, ak je jednoducho pristupny predfilter je druhe riesenie pohodlnejsie.

pokial wem(nie vela) tak som sa docital ze tie bakterie v molitane ten sajrajt aj rozkladaju a kvoly objemu sa musia čistiť velmi malo filter 40x25x25 a velke akva 87x40x36
Obrázok používateľa
nomad1307
 
Príspevky: 94
Založený: 11 Mar 2009 16:48 pm
Bydlisko: Nová Dedina

Odoslaťod matus » 15 Apr 2009 23:35 pm

myslim, ze tie okyslicovacie spady medzi komorami su zbytocnost, ale nejdem sa o tom rozsirovat, lebo nabehne majko a mame po chlebe :lol:
komory si urob tak, aby ti tam pri cisteni vosla ruka - ja potrebujem min. 8 cm, manzelka ma tensiu ruku, ale pohrozila, ze cistit to nebude ani za svet ... takze tak
ad roman: mozes dat vsade aj tm 10, ale ak mas dany konstantny objem, tak ho treba co najviac vyuzit
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod nomad1307 » 16 Apr 2009 06:23 am

matus napísal:myslim, ze tie okyslicovacie spady medzi komorami su zbytocnost, ale nejdem sa o tom rozsirovat, lebo nabehne majko a mame po chlebe :lol:
komory si urob tak, aby ti tam pri cisteni vosla ruka - ja potrebujem min. 8 cm, manzelka ma tensiu ruku, ale pohrozila, ze cistit to nebude ani za svet ... takze tak

mama 14 tak ja velke komori nepotrebujem a pokial wem tak tie bakteerie potrebuju kyslik
Obrázok používateľa
nomad1307
 
Príspevky: 94
Založený: 11 Mar 2009 16:48 pm
Bydlisko: Nová Dedina

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.