Je to vobec moje prve akvarko tak som vstupoval do uplne neznamej krajiny. Asi pred mesiacom ma napadlo zalozit ho tak som si objednal set, spevnil stolik na ktorom momentalne je, napustil vodu dal strk a na druhy den zasadil prve rastliny. Po tyzdni prisli na rad prve rybky - prisavnik zavojovy, dvaja panciernickovia skvrnity, sumcek ozdobny a dve mrenky denisonove (jedna ale zdochla, nastastie jedine umrtie). Casom pribudli styri guramy perletove - a kedze boli male a v obchode sa nedali rozlisit neviem povedat pomer samcov a samic a 6 gupiek, 3 samci a 3 samicky. To je vsetko co do toho akva planujem. Perpektivne snad behom roka by som chcel vybudovat vyrazne vacsie akvarko kam by sa pomestili tie guramky aj ked vyrastu.
Vodu som menil prvy krat asi po troch tyzdnoch a to cca 1/3 lebo uz mi prisla dost spinava. Nachvilu sa pocas toho mesiaca objavili hnede riasy, zmizli, neskor zelene bodky na skle, ocistil som magnetkou a zatial je v pohode. Momentalne mi trocha robia problemy na par rastlinkach a na skle kde je najviac svetla v strede vlaknite riasky, ale pripisujem to vykyvom teplot ked bolo cez den 30st. a v noci 15 a akva behalo z 24 na 28. Znizil som svetlo z 12 na 8h a budem striedmejsie krmit a vymenim vodu a uvidime. Nastastie sa mi vyhli aj problemy s dusikovym cyklom. Hoci prve rybicky sli tyzden po napusteni nebadal som na nich ziadne pridusenie amoniakom a guramky sa uz pekne vyfarbuju tak sa im asi paci:). Rastlinky vyzeraju byt tiez celkom v pohode - bacopy rastu ako o zivot, cryptororyny wendti v pravo sice ziju ale su skor hnede ako zelene, echinodorusy vzadu stratili par listov ale su zelene. Nehnojil som, nedavam co2 ani ziadne ine veci. Vsetko je ponechane na prirode. PH som meral len na zaciatku a bolo okolo 7. Vodu som menil zatial len raz asi 1/3.
Po technickej stranke:
- filter mam resun bf 100 a uhlie som uz vymenil za spongiu, bezi na plno a mam ho nastaveny tak ze aj vzduchuje asi cm pod hladinou
- osvetlenie mam setakove 2x18w, a svietim 8-14, 17-23, po dnesku uz len 8-10, 17-23 (uvidim ci sa nezredukuju riasy)
- ohrievac mam na 26st. 100w
BTW celkom ma akvaristika chytila tak uz planujem dalsie 27l 40*25*25 pre 6 pavich ociek, ktore bude husto zarastene rastlinkami a jedno 12l minicko pre krevetky len tak pre potesenie na stol ku pocitacu:)

News