Používanie vyhľadávania vo fóre akva.sk



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Používanie vyhľadávania vo fóre akva.sk

Odoslaťod martin_s » 26 Okt 2014 14:23 pm

na hlavnej stranke klikni podla obrazku na konci tohoto prispevku.


A: Miesto pre zadávanie kľúčových slov

Výber vhodných kľúčových slov a ich správne zadanie je najdôležitejšia časť vyhľadávania (určujú ČO vlastne má systém nájsť). Môžme zadať 1 ale aj viac slov, pričom zadaný výraz musí mať minimálne 2 znaky. Systém nedokáže vyhľadávať čísla (výnimkou sú čísla, ktoré sú súčasťou slova, tj. napr. ak dáme vyhľadať Eheim 2210, systém zadaný reťazec nedokáže vyhľadať, ale ak zadáme NO3, systém zaradí číslicu ako písmeno a vyhľadá príspevky resp. témy kde sa zadaný reťazec vyskytuje).

Ak nevieme presné znenie výrazu v príspevkoch, alebo napr. chceme vyhľadať naraz slová s aj bez diakritiky, môžme použiť zástupný znak „*“, ktorý nahradí časť slova zadaného do vyhľadávania.
Príklad: zadaním napr. „filt*“ systém vyhľadá výrazy „filter“, „filtrácia“, „filtracia“, „filtračný“, „filtracny“, „filtrovat“ atď. Ak zadáme napr. „filtr*cia“, systém vyhľadá všetky slová začínajúce „filtr“ a končiace „cia“.

Ďalšími znakmi, ktoré môžme využiť pri zadávaní kľúčových slov sú „+“ (ak chceme aby zadaný výraz bol bezpodmienečne medzi výsledkami vyhľadávania) a „-„ (ak chceme zadaný výraz vylúčiť z výsledkov vyhľadávania). Praktický význam má iba použitie znaku „-„. Znaky sa zadávajú pred hľadaný výraz bez medzere! Tieto znaky slúžia na upresnenie a zníženie počtu výsledkov vyhľadávania.
Príklad: zadaním kľúčového slova „poecilia“ vyhľadáme všetky príspevky/témy, kde sa toto slovo nachádza. Ak však zadáme „poecilia –sphenops“ tak systém nám vyhľadá všetky príspevky/témy, kde sa nachádza slovo poecilia, ale pritom sa v nich nenachádza súčasne slovo „sphenops“ (t.j. vyhľadá poecilia, poecilia reticulata, poecilia wingei atd., z výsledkov vylúči poecilia sphenops).

V poli pre kľúčové slová, nájdeme aj výber z možností upresnenia pri zadaní viacerých slov súčasne:
  • Hľadať všetky slová alebo text vyhľadávania presne tak ako bol zadanývo výsledkoch vyhľadávania sa musia nachádzať všetky zadané slová, s výnimkou slov pred ktorými bol použitý znak „-„
  • Hľadať aspoň jedno zadané slovo – vo výsledkoch môžu byť všetky zadané slová, alebo iba niektoré zo zadaných slov. Napr. pri zadaní „poecilia reticulata“ budú vo výsledkoch príspevky/témy, kde sa nachádzajú spojenia „poecilia reticulata“, „poecilia“ alebo „reticulata“.
Ak vieme, že niektorý užívateľ písal príspevok o konkrétnej problematike a potrebujeme si tento jeho príspevok vyhľadať, použijeme pre upresnenie vyhľadávania zadanie nicku užívateľa do poľa „Vyhľadať autora:“
Príklad: Zadaním kľúčového slova „poecilia“ do poľa pre písanie kľúčových slov a zadaním napr. „martin_s“ do poľa „Vyhľadať autora:“ systém vyhľadá iba príspevky užívateľa martin_s v ktorých sa nachádza slovo „poecilia“.

B: Nastavenie parametrov vyhľadávania

Tieto nastavenia slúžia na upresnenie a zúženie okruhu vyhľadávania.

Prehľadávať fóra: - umožňuje vybrať si sekcie fóra v ktorých sa má vyhľadávať. Je možné zvýrazniť jednu alebo viac sekcií. Nezvýraznené sekcie sú vylúčené z vyhľadávania. Výnimkou je ak nezvýrazníme ani jednu zo sekcií, vtedy sú do vyhľadávania zahrnuté všetky. Viacnásobný výber (zvýraznenie viacerých položiek zoznamu) urobíme súčasným stlačením klávesy <ctrl> a klikaním na zvolené sekcie zo zoznamu. Rovnako urobíme aj zrušenie výberu.
Príklad: chcem si vyhľadať témy o gupkách, ale aby som znížil počet výsledkov, tak z vyhľadávania vylúčim čo najviac tém o chorobách gupiek. Zadám kľúčové slovo „gupka“ do poľa pre písanie kľúčových slov a viacnásobnýn výberom sekcií zadám požiadavku aby mi vyhľadalo témy iba v sekcii „Akvarijné ryby“ a „Voľná diskusia“. Výsledkom je pri súčasnom nastavení zobrazenia tém (viď nižšie v časti C), 101 výsledkov vyhľadávania, namiesto 284 bez použitia upresnenia.

Prehľadávať subfóra: - keďže súčasná podoba fóra využíva subfóra iba v časti „Akvaristické obchody“, nie je potrebné meniť predvolené nastavenie.

Hľadať v:
  • Názvy príspevkov a ich texty – kľúčové slová budú vyhľadávané iba v textoch príspevkov ako aj v ich názvoch vo všetkých témach vybraných sekcií.
  • Len texty príspevkov – kľúčové slová budú vyhľadávané iba v textoch príspevkov vo všetkých témach vybraných sekcií. Názvy príspevkov a tém budú z vyhľadávania vylúčené.
  • Len názvy príspevkov –kľúčové slová budú vyhľadávané iba v názvoch príspevkov a tém vybraných sekcií. Texty príspevkov budú z vyhľadávania vylúčené
  • Len v prvom príspevku v téme – kľúčové slová budú vyhľadávané iba v názvoch tém a texte prvých príspevkov tém vybraných sekcií. Názvy a texty ostatných príspevkov budú z vyhľadávania vylúčené.
Zvyčajne najrýchlejšie nájdeme požadovanú tému zaškrtnutím hľadania iba v názvoch príspevkov. Platí to však za predpokladu vhodne zvoleného kľúčového slova a správne označenej hľadanej témy.

C: Nastavenie zobrazenia výsledkov vyhľadávania

Zobraziť výsledky ako:
  • Príspevky – vo výsledkoch vyhľadávania budú zobrazené konkrétne príspevky v ktorých sa nachádzajú vybrané kľúčové slová.
  • Témy – vo výsledkoch sa zobrazia témy v ktorých sa nachádzajú kľúčové slová podľa upresnených kritérií vyhľadávania (viď časť B)
Usporiadať výsledky podľa: - zadanie zoradenia výsledkov vyhľadávania

Obmedzenie počtu výsledkov: - upresnenie aké maximálne staré môžu byť vyhľadané príspevky/témy

Vrátiť prvých: X znakov príspevkov – určí koľko znakov z príspevku sa má zobraziť vo výsledkoch vyhľadávania (pri zvolení zobrazenia výsledkov ako príspevky).
Prílohy
hladanie.jpg
Vyhladavanie.png
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Reklama

Re: Používanie vyhľadávania vo fóre akva.sk

Odoslaťod Rudolf.Z » 13 Mar 2015 22:53 pm

Dobrý deň keďže som nenašiel žiadnu vhodnú odpoveď na moju otázku založil som novú tému.Ak viete o mojom probléme niečo čo som prehliadol alebo niečo tak by bolo lepšie poradiť akohneď vymazať.Dakujem. S pozdravom Rudolf.
Rudolf.Z
 
Príspevky: 3
Založený: 13 Mar 2015 20:10 pm

Re: Používanie vyhľadávania vo fóre akva.sk

Odoslaťod martin_s » 14 Mar 2015 00:39 am

Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Používanie vyhľadávania vo fóre akva.sk

Odoslaťod hooopy » 30 Jan 2016 16:28 pm

takze si celu tuto temu precital...

post311559.html?hilit=slimaky#p311559

ano? a nenasiel si tam odpovede na svoje otazky ohladom nechcenych slimakov? ani sposob ako sa ich zbavit? si si isty?
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Používanie vyhľadávania vo fóre akva.sk

Odoslaťod yurisk » 05 Máj 2016 08:22 am

mozno by stalo za uvazenie obnovit tie obrazky. ak teda niekde su archivovane
yurisk
 
Príspevky: 17
Založený: 16 Máj 2014 19:06 pm

Re: Používanie vyhľadávania vo fóre akva.sk

Odoslaťod hooopy » 05 Máj 2016 16:56 pm

dam sa do toho... hned ako si najdem cas.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky


Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.