Pozadie do akva.



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod viridis » 22 Sep 2003 09:51 am

salik napísal:Back to Nature to nie je, ale celkom to ujde, lenze ak mate pekne rastlinkove akva, 3D pozadie je uplne zbytocne, napr. ja by som z neho nevidel ani kusok


Suhlas ;)

Skrupinove 3D pozadie (vdaka Jacikovi za terminus technikus ;) ) moze mat vsak isty vyznam aj v rastlinnom akvariu, aj ked z neho vidno menej ako trebars v cichlidovom.
- poskytuje ukryty pre ryby,
- poskytuje plochu na uchytenie rastlin (javsky mach ... )
- kryje techniku

Okrem toho nie každé rastlinné akva je hneď džungľa, potom sa da efekt rastliny - pozadie pekne spojiť.


jacík napísal:link k na skrupinkove sklolaminatove pozadie http://www.akvanet.cz/Akvarium.htm treba si to pozriet pozorne.


Z tohoto článku mi vyplýva jeden dôlezity fakt:
Kym nejake 3Dpozadia ponuknem do placu, budem musiet pekne krasne nechat par mesiacov tie prve otestovat v akvariach.
viridis
 
Príspevky: 274
Obrázky: 13
Založený: 08 Nov 2002 10:26 am
Bydlisko: ZV

Reklama

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod jacik » 25 Sep 2003 08:02 am

ahojte,

kedze uz presli vyse dva tyzdne od namontovania mojho pozadia (clanky/pozadie_jacik.php) do akvaria, tak sa podelim so skusenostami.

-pozadie sa v akva sprava neutralne. zrejme je to tym ze som ho poriadne, ale naozaj poriadne vyumyval po uplnom zlepeni a taktiez odkedy ho mam tak poctivo kazdy tyzden menim 1/4 vody z akva (som zvedavy dokedy sa mi este bude chciet? :D)

-ryby sa do vnutra pozadia schovavaju castejsie nez som predpokladal. ale samozrejme zavisi od druhu. napriklad neonky vobec, platy len niekedy nakuknu za bridlicu, panciernicky sa dovnutra nezmestia :mrgreen:, ale plzikovia a hlavne botie macracanthy su v nom zalezene sustavne. vcera som konecne po tyzdni uvidel vsetky 4 botie naraz. to znamena ze ryby sa omnoho radi schovavaju nez som im doteraz, bez pozadia, umoznoval. to sa potvrdilo aj pri kupe novych plzov a botii. okamzite sa skryli a teraz sa postupne osmeluju ;)

-celkove bol tento proces aklimatizacie novych ryb do akva omnoho plynulejsi ako vzdy predtym. pripisujem to jednak pozadiu a jednak vypnutemu osvetleniu na takmer 2 dni.

-v pozadi sa nezasekla-nezahynula, zatial, ani jedna rybka. to ma privadza k otazke: 'ci sa ryba skutocne zasekne a potom casom zahynie, alebo uz hynie a tak sa schova do pozadia kde dokona? '. ale kedze sa mi to este nestalo, tak zatial neviem posudit. co si o tom myslite vy?
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod tom » 25 Sep 2003 10:46 am

Zase vlastna skusenost:

Neonka sa iba isla skryt a bojovnica ju chcela napadnut. Neonka vplavala medzi kamene a bojovnica potom za nou. Neonke sa vyplavat podarilo, bojovnici nie. Musel som ju vyslobodit.

Ked sa zasekol samcek bojovnice a vyslobodil som ho (zije do teraz) asi mesiac od toho incidentu ...

Samicka bojovnice (ktora zahynula) sa spravala uplne normalne, chcela sa pravdepodobne len skryt a zasekla sa. Bojovnice bohuzial musia dychat vzduch z hladiny :-(. Takze sa pravdepodobne udusila ...
Obrázok používateľa
tom
 
Príspevky: 347
Obrázky: 27
Založený: 25 Mar 2003 16:03 pm
Bydlisko: Vlky

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod skala » 25 Sep 2003 10:48 am

ako vravis, udusia. komarie larvy sa niekde tak nicia, ze sa hladina vody pokryje niecim co my myslim nizsie povrchove napatie a vtedy sa larvy nedokazu dostat ku zdroju kyslika
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod Igypop » 25 Sep 2003 21:13 pm

skala napísal:ako vravis, udusia. komarie larvy sa niekde tak nicia, ze sa hladina vody pokryje niecim co my myslim nizsie povrchove napatie a vtedy sa larvy nedokazu dostat ku zdroju kyslika


Napr: Madit SAE 40 :D
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod Igypop » 25 Sep 2003 21:15 pm

Nemáte niekto dobrý nápad ako a kam umiestniť ohrievanie za škrupinkové pozadie, tak aby plnilo funciu???
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod salik » 25 Sep 2003 21:28 pm

Igypop napísal:Nemáte niekto dobrý nápad ako a kam umiestniť ohrievanie za škrupinkové pozadie, tak aby plnilo funciu???

musi tam byt aspon minimalne prudenie vody :idea:
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod majko » 26 Sep 2003 06:51 am

Igypop napísal:Nemáte niekto dobrý nápad ako a kam umiestniť ohrievanie za škrupinkové pozadie, tak aby plnilo funciu???

Ja mam pozadie s polystyrenu a zivice. Celu techniku mam skrytu za pozadim. Voda najskor tecie z vonkajsieho filtra za pozadie a s tade dvoma smermi. Jednym velmi,velmi pomaly pod dno, a druhym popri ohrievaci cez otvor v pozadi do predu. Tuto konfiguraciu ohrievaca pouzivam uz niekolko rokov a zatial sa mi velmi osvedcila.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod Igypop » 26 Sep 2003 09:19 am

To máš celé pozadie ďalej od zadnej steny, alebo tam máš na to vyrezané priestory?
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod majko » 26 Sep 2003 09:51 am

Igypop napísal:To máš celé pozadie ďalej od zadnej steny, alebo tam máš na to vyrezané priestory?

Mam vyrezane priestory a PVC rurku v pozadi. Voda sa nasava v pravej casti, ide do filtra, z filtra ide do PVC rurky zabudovanej v pozadi, tecie do lavej casti. Tam je vyrezany priestor kde je umiestneny ohrievac.Rurka vedie k spodnej casti. Voda potom tecie okolo ohrievaca hore kde je otvor ktorym vteka do prednej casti akvaria.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod viridis » 26 Sep 2003 09:54 am

Igypop napísal:Nemáte niekto dobrý nápad ako a kam umiestniť ohrievanie za škrupinkové pozadie, tak aby plnilo funciu???


Ak je celistve, tak trocha bude branit pohybu vody.

Ja svoje planovane skrupinkove pozadia, planujem robit z viacerych prekryvajucich sa kusov, aby sa dali prisposobit roznym sirkam akvarii.
Budu medzi nimi prirodzene medzery, ktorymi bude moct prudit voda a rybicky volne.
viridis
 
Príspevky: 274
Obrázky: 13
Založený: 08 Nov 2002 10:26 am
Bydlisko: ZV

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod majko » 26 Sep 2003 11:56 am

Prave mi prisiel fotak :D . Takze prvy pokus k teme pozadie a ohrievac za pozadim.

gallery/image_page.php?&image_id=306
gallery/image_page.php?&image_id=305
gallery/image_page.php?&image_id=307
gallery/image_page.php?&image_id=303
gallery/image_page.php?&image_id=304

To je zatial len taky prvy pokus. Este s tym neviem poriadne fotit.Ak by bol zaujem buduci tyzden by som mohol skusit urobit lepsie fotky :D (cez weekend odchazam prec).
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod JoLi » 26 Sep 2003 15:40 pm

No klobúk dole, práve robím pozadie pre malawi akva a Tomašm si robil so mna srandu na obede že mi to trvá a som rád lebo ak by som to spravil hned tak by som nevidel tanto pekný system a potom by ma to mrzelo.

Tu vodu zenieš do dna cez čo? Maš tam dvojité dno s opačnou cirkuláciou?
JoLi
 
Príspevky: 90
Obrázky: 21
Založený: 07 Aug 2003 17:01 pm
Bydlisko: Bratislava-Rača

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod majko » 26 Sep 2003 18:13 pm

JoLi napísal:Tu vodu zenieš do dna cez čo? Maš tam dvojité dno s opačnou cirkuláciou?

Pod celym dnom mam vyrobeny priestor asi 3 mm. Je to urobene z PVC mriezky do dresu na ktorej je PVC sietka. Na tom vsetkom je substrat. V priestore kde je ohrievac je hladina vyssia ako v ostatnom akvariu.To nuti vodu jednak pretekat otvorom v pozadi (3 obrazok z hora) a jednak pod cely substrat. Samozrejme pod substrat tecie voda ovela pomalsie, pretoze musi tiect cez substrat. Cielom bolo vytvorit velmi pomale prudenie dnom, podobne ake sa docieli vyhrevnym kablom.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod Ig » 26 Sep 2003 18:40 pm

To Majko: Tak tomu sa povie správny prístup k akvaristike, nie len sa starať o rybky a rastlinky, ale aj vymakať komplet akvárium.

V súvislosti s výrobou pozadia z polystyrénu, epoxidu a piesku tu mám možno pre niekoho pár zaujímavých vlastných skúseností.

1.)
Ideálny pomer na riedenie živice som našiel medzi 1:5 až 1:6 (lieh : zarobená živica). Vtedy sa živica veľmi dobre nanáša na podklad pozadia a zároveň pri posípaní absorbuje optimálne množstvo piesku.
Keď je živica moc riedka, po vytvrdnutí sa na podklade neudrží dosť veľké množstvo piesku (záleží to na zriedení živice), piesok sa ľahko stiera dolu.
A keď je žívica moc hustá, tak nie je schopná absorbovať zase dostatok piesku (za predpokladu, že prebytok piesku po niekoľkých minútach odstránime resp. vysypeme z pozadia).
Ak pri hustej živici necháte hrubý posyp až do vytvrdnutia, tak sa živica vpije do piesku nerovnomerne a spôsobí dosť výraznú hrboľatosť povrchu pozadia.

2.)
Ak sa Vám stane, že pri riedení epoxidu Vám zmes nadobudne mliečnu farbu, stačí po kvapkách pridávať tvrdidlo (za predpokladu úplného premiešania) až kým zákal nezmyzne. Niekedy stačí naozaj pár kvapiek.

Teraz mi povrch pozadia vyzerá približne ako na predchádzajúcich fotkách from Majko.


Poznamka: Ešte ma napadlo, na riedenie živice nepoužívajte iné riedidlá a hlavne nie acetón (C6000), pretože ako všetci dobre vieme acetón je "ideálnym rozpúšťadlom" polystyrénu.
Obrázok používateľa
Ig
 
Príspevky: 318
Obrázky: 9
Založený: 22 Aug 2003 12:06 pm
Bydlisko: Martin

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod majko » 29 Sep 2003 18:14 pm

Tak a rybky ma zase dobehli :evil: .Pri poslednej verzii mojho pozadia som daval velky pozor, aby neexistovala moznost dostat sa za pozadie. Vsetko som perfektne utesnil. Aspon som si to myslel. Dnes prisli na svet prve zivorodky. Kedze som presiel na metodu prirodzeneho vyberu, prisli na tento svet vo velkom akvariu. Samozrejme ze som ich par nasiel za pozadim. Nasli si tam cestu. Neviem ako, ale nasli. Teoria, ze najdu cestu spat zlyhava na celej ciare. Velmi ma mrzi, ze sa tym odsudili na smrt :cry: .Nuz co, za zvedavost sa plati. V prirode aj v akvariu.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod Igypop » 03 Okt 2003 10:06 am

Majko, ako si tvaroval ten polystyrén? Vyzerá to veľmi dobre.

Ešte by ma zaujímalo, čo to máš za akváriom, tie hadičky a pod., vyzerá to ako malá hydrocentrála :)
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod majko » 03 Okt 2003 10:24 am

Igypop napísal:Majko, ako si tvaroval ten polystyrén?

Teplovzdusnou pistolou. Mozno by to fungovalo aj s fenom na vlasy :?:

Igypop napísal:Ešte by ma zaujímalo, čo to máš za akváriom, tie hadičky a pod., vyzerá to ako malá hydrocentrála :)

gallery/image_page.php?&image_id=331

Uplne v pravo je filter. To ostatne je "zariadenie" na kontinualnu vymenu vody.

Kontinualna vymena vody:
viewtopic.php?t=558
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod Igypop » 07 Okt 2003 22:57 pm

Ja som to tiež skúšal s teplovdušnou flintou, ale moc sa mi nedarilo, asi to skúsim znovu.
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod majko » 08 Okt 2003 08:57 am

Igypop napísal:Ja som to tiež skúšal s teplovdušnou flintou, ale moc sa mi nedarilo, asi to skúsim znovu.

Neviem co mas za pistol, ale s mojou to islo absolutne paradne. Inak si myslim, ze tie teplovzdusne pistole su aj tak vsetky skoro rovnake.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod Igypop » 15 Okt 2003 00:54 am

majko napísal:
Igypop napísal:Ja som to tiež skúšal s teplovdušnou flintou, ale moc sa mi nedarilo, asi to skúsim znovu.

Neviem co mas za pistol, ale s mojou to islo absolutne paradne. Inak si myslim, ze tie teplovzdusne pistole su aj tak vsetky skoro rovnake.

Tá moja dá teplotu max 500C.

Toto som robil orezávačom a šmirgľom:
Obrázok
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod dlhy » 17 Okt 2003 08:31 am

Tu je pekné pozadie :shock: Také by sa mi páčilo. :lol:
Obrázok používateľa
dlhy
 
Príspevky: 128
Založený: 01 Apr 2003 12:43 pm
Bydlisko: Nováky

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod salik » 18 Okt 2003 07:53 am

dlhy napísal:Tu je pekné pozadie :shock: Také by sa mi páčilo. :lol:

podla fotiek to kupoval ako komplet, vyzera to ako sadra :idea:
http://www.antoon-aquarium.nl/id521.htm
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Pozadie do akva.

Odoslaťod nino_q » 18 Okt 2003 08:55 am

To pozadie vyzera naozaj bozsky... ale neviem ci moze byt zo sadry - ta by sa asi rozpustila, nie? Jedine ze by sa potom niecim este natrela, aby neprisla do priameho kontaktu s vodou
Obrázok používateľa
nino_q
Moderátor
 
Príspevky: 749
Obrázky: 5
Založený: 05 Máj 2003 12:57 pm
Bydlisko: Senec

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.